Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Paga, ļaudis vēl turpina trakot par to jauno gripu, kurai ir, iespējams, dažus procentus augstāka letalitāte nekā parastajai?
  • paga, pret gripu ir vakcīna un tā ir katra paša izvēle.
    Un ir riska grupas, kuras tu, vesels, pofigistisks organisms vari inficēt un viņiem būs tas geim over.
    • Taisnība, bet tas nekādi neatceļ faktu, ka šo potenciālo upuru iespējas iespēlēt penālī no dajebkā cita joprojām ir nesalīdzināmi lielākas.
      • Zini, Tu mani tagad ļoti, ļoti saērcināji. Tevī ir tāda visdegunības iezīmīte, kas "dažreiz" panāk uz āru un tad ļoti gribas uzšaut.
        Diezin vai sapratīsi, bet, piemēram, tāds darbs kā man, kad katru dienu esi kontaktā ar vēža slimniekiem, kuriem imunitāte ir dirsā, viņiem katrs šķaudiens no malas var būt nāvējošs. Protams, var uz to paskatīties tīri tehniski - viņi jau tāpat ir "iespēlēti penāli", bet es gribētu, lai Tu, Krii, šo tekstu pasaki pacientiem vai viņu piederīgajiem.
        • Pašai Tev ir visādas iezīmītes, un ne tikai uzšaut gribas. :)
          Man nenāca ne prātā noliegt to, ka ir papildus risks apdraudētiem cilvēkiem (kurus joprojām daudz vairāk apdraud "parastā" gripa, dažādi pneimokoki un nejaušas traumas, piem., neuzmanīga velosipēdista uztriekšanās utt., utt., utt.) Es atļāvos pavīpsnāt par veselu un stabilu cilvēku paniku - tādu, kuriem ne prātā neienāktu vakcinēties pret gripu vai ko tamlīdzīgu, bet kuri tagad reaģē tā, it kā tuvotos vismaz mēris vai ebola.
          • jautājums, kāpēc turēt vienai otru frendlistē, ja reiz abpusēji gribas uzšaut "un ne tikai"?

            • tieši tāpēc! (un ne tikai)

              vienā no pirmajiem randiņiem ar miju, ja ne pašā pirmajā, pulkveža pagrabā, kādā brīdī tuvāk gaiļiem viņa paceļ gaisā eleganto rādītājpirkstiņu un nosaka man tā:
              — Esi rātns!
              tā izsaukuma zīme ir bišku maldinoša, jo intonatīvi tur būtu iederējusies arī jebkura cita pieturzīme. es izņēmu no somas laptopu un naglu un nepavērtā 2001. gada Apple G4 paverbuka falšā titāna korpusā šo citātu ne pārāk kaligrāfiski iegravēju. tikko aizstaigāju uz blakusistabu un ne bez prieka pārliecinājos, ka grāmatu grēdās vīd arī šis atgādinājums. paldies, ka likāt atcerēties. lai jums visjaukākā diena šonedēļ!

              ar mieru
        • (Anonīms)
          Es ka arste uznemsanas nodala liela terciala centra tiesi so ari pacientiem saku - ka vinu iespejas nomirt no adenovirusa ir lielakas ka no koronavirusa. Ipasi, ka vini pie imunsupresijas izvelas brivpratigi ierasties uznemsanas nodala, kur visu laiku ir infekciozi pacienti, kas izvelas ignoret noradijumus valkat masku un nevazaties pa gaiteni.
      • iespēlēt penālī,,,!
    • kamon!
      tu zini, ka pret gripu vakcinēties izvēlas tikai 20% ?
      • es esmu izvēlējies. tāpēc, ka man ir diabēts un imunitāte d*sā.

        un man ir divi bērni, kuriem vēl vajadzīgs tēvs kādus desmit gadus, tāpēc es nebūt nepriecājos par vēl vienu papildus iespēju iespēlēt penāli tāpēc, ka kāds uztver to pofigistiski.
        • Īsti nesaprotu, kāpēc mana izvēle nemesties pirkt putraimus palielina tavu inficēšanās risku, bet visu jau saprast nav lemts...
          • Runa pavērsās nebūt jau ne putraimu virzienā, bet tajā, ka tie, kas satraucēas par inficēšanās iespēju, ir luņi, jo tāpat ir tik daudz iespēju par ko uztraukties.
            • (Anonīms)
              Nav luni, bet neapdoma, ka konkretas, ar histeriju robezojosas darbibas apdraud veselibas sistemu.
        • fascinējoša ir arī vēlme skatīt lietas tikai galējos stāvokļos, ja nepaniko, tad uztver pofigistiski.
          bet par praktisko, tā kā esi vakinējies pret pneimoniju, tas var palīdzēt vieglāk pārciest c19, jo tam nebūs atbalsta komandas blakus.
          vēl jārūpējās, lai vīruss neiekļūst ķermenī, tam var palīdzēt papildus roku mazgāšanai, tās krēmot, arī degunā nedaudz nejauši iesiest, jo tad vīrusam nebūs uzreiz tiešas saskares ar gļotādu, priekšā būs krēms. ja nepieciešamība atļauj, izvēlēties briles, jo acis ir neaizsargātākais orgāns ķermenī.
          • (Anonīms)
            Kremosana neiteikme absoluti neko si virusa gadijuma. Tas ir mits, immunsuprimetiem cilvekiem ari nevajadzetu smeret deguna kremu, kas ir atverts, jo kremi ir briniskiga barotne loti daudzam bakterijam.
          • tajā nav nekā fascinējoša -- galējie stāvokļi jau ir tas, kas uztrauc, ne jau vienkārši kaut kāda ikdienišķa pārslimošana ar kaut ko.

            un nekur ierakstā un sākotnējos komentāros nebija runas par paniku, vienkārši izteikta neizpratne par to, ka cilvēki var satraukties par kaut ko tik niecīgu. tā vismaz nolasās sākotnējais ieraksts.

            par praktisko paldies :)
      • Ja tie 20% ir mērķa grupās, tad tas ir ļoti labs rādītājs.
  • Tur velk uz pāris procentpunktiem, nevis procentiem - pie gripas vulgaris niecīgās letalitātes tā atšķirība ir ievērojama. Turklāt izskatās arī lipīgāks tas pasākums, plus vēl tas, ka iedurties pret šo, atšķirībā no gripas, nav iespēju, un arī dakterēšanas opcijas ir "smagos gadījumos menedžēt simptomus un cerēt uz nenosprāgšanu".

    Bez tam, cik nu trakot, bet viegli satraukties liek latviskais reālisms (reālais latviskums?). Proti, šito šaizi savākt knapi sanāk Ķīnai, kura spēja pāris nedēļās uzbliezt speciālu hospitāli. Dievzemīte tikām jau padsmit gadus pisinās ar sūda koncertzāli, nespēj izdomāt, vai nevienam simts gadu nevajadzīga eks-velotreka vietā var būvēt VDD ēku, un satiksmes organizāciju regulāri šokē tāda neiedomājami ekstrēma parādība kā "ziemā uzsnieg sniegs". Protams, var sevi mierināt, ka viss nav tik traki - kā gatavības apliecinājumu esam sakasījuši vienu (1) ātrās palīdzības ekipāžu spectērpos, un papildus nanoūdenim galvaspilsētas sabtransportā ieviesuši arī īstus tīrīšanas līdzekļus. Gan jau kaut kā, tikai pārmaiņas pēc saspiešanās kopā kā pingvīniem taktika būs jāaizvieto ar ko citu.

    Panikai, protams, nav pamata, bet neredzu arī iemeslu uzskatīt, ka tas nu ir tāds štrunts, ka nav pat pieminēšanas vērts.
    • Šā vai tā es atļaušos būt ciniski neiejūtīga pret cilvēkiem, kuri gadiem ilgi nav uzskatījuši nevienu respiratīvo vīrusu saslimšanu par kaut cik nopietnu risku, bet tagad metas izpirkt griķus un sāli, tikīdz parādījusies ziņa, ka viens klepojošs čuvaks izgājis cauri lidostai.
  • es vairāk satraucos ne par gripu, bet ka man divas nedēļas var vajadzēt sēdēt karantīnā, un ja nu veikali tiek izpirkti tukši kā pie snorkes, un ja nu man jāsēž karantīnā bez kafijas? tāpēc iepirku kafiju un citus krājumus.
    • Lūk, lūk.

      Par šo gan nevajag satraukties, bet gan sagādāt pārtikas (makaronu, konservu utml) krājumus. Tāpat jebkuram apzinīgam pilsonim ir šādiem krājumiem jābūt tik lielā apmērā, lai spētu noturēties apmēram nedēļu - dabas kataklizmu, kara utml gadījumā.
      • Jā, vajag masveidā mesties izpirkt putraimus un sāli, lai problēma tiešām kļūtu reāla. Pēc tam varēs tos krājumus mest ārā ar visām miltu kodēm un priecāties, ka mums ir riktīgas pirmās pasaules rūpes...
        • Tu te uztaisīji salmu vīru.

          Katram pilsonim ir pienākums būt spējīgam noturēties 7 dienas ar to, kas ir mājās. Šādam nolūkam ir jāiepērk pārtika, kura stāv tiešām ilgi - tevis minētie putraimi nederēs. Turklāt daļai ir jābūt tādai, ko var ēst bez gatavošanas - gadījumiem, ja nav elektrības, gāzes utml.

          Kādā sakarā tu minēji sāli, vispār nesaprotu. Cik tev sāls 7 dienās aiziet?
  • Ļaudis katru nedēļu par kaut ko rīko scēnas, ja ne par vienu, tad oar kaut ko citu. Parasti tā pirmā lieta vēl nekur nav oačibējusi, kad nāk jauns kairinātājs, un par iepriejšējo vaurs ne vārda. Jo nav stilīgi.
  • Tev taču patīk balstīt savas pārdomas faktos, ne? Letalitāte pašlaik ir ap 20x augstāka (0,1% pret 2-2,3%, neesmu skatijusies pašus pašus svaigākos aprēķinus), un 2% kā tādi ir diezgan daudz. Par vakcīnas neesamību jau citi norādīja,

    Mani personīgi satrauc tas, ka karantīnas un ceļošanas ierobežojumu dēļ var pārtrūkt kādas būtiskas piegādes ķēdes, par kurām mēs šobrīd nezinām, bet būs sāpīgi uzzināt. (Nu, un ja nākamnedēļas beigās uz Austriju ceļot vairs nebūs gana droši, man tas izmaksās ap pusotru k eiro).
    • Jā, 2-3% letalitāte, Melnā nāve otrreiz Eiropā ir klāt!
      Tas, ka cilvēki burkšķ par zaudēto naudu, ja jāatceļ braucieni, ir saprotami. Nesaprotami ir turpināt uzputot ažiotāžu.
      • Neesi nu tik tuvredzīga, tas nedara godu. Šis vīruss NAV gripas paveids, par kuru būtu aptuveni prognozējams, ko tas dara ar organismu. Patiesībā vēl nav pat jēdzīgu datu par atveseļojušamies pacientiem. Ir daži ļoti bažīgi ziņojumi par to, ka atveseļotam pacientam joprojām uzrādās pozitīvas analīzes. Zināms no CT, ka tas pamatīgi bojā plaušas. Par šo vīrusu ir daudz nezināmā, un uzvesties latviski tipiskā virtuves sarunu/delfi komentāru stilā "es zinu labāk" te gan ir stulbi.
        • (Anonīms)
          Vispar kliniska gaita ir zinama gan. Var skatit, piemeram, JAMA publikaciju.
      • Melnā nāve var izpausties pavisam citādi. Piemēram, tie paši 2% var tā noslogot veselības aprūpes sistēmu, ka svaigākajiem pacientiem nav iespējams adekvāti aprūpēt komplikācijas un mirstības procents var pieaugt vairākas reizes. Arī mediķi, kuri vēl nav inficējušies, ir galīgā skaitā.

        Ak, kas gan ir 2% Latvijai, vai ne? Mūsu jau tāpat maz.
        • Varbūt izvairīšanās celt nepamatotu paniku ir viena no iespējām nepārslogot veselības sistēmu, ne? T.i., nepiesaistīt brigādi katram puņķim tikai tāpēc, ka BAIL, bet ļaut viņiem glābt vēža un infarkta pacientus?
  • šitas ir drīzāk pneimonija ne griba, tāpēc cilvēkiem ar vājām plaušām lielāks risks
  • Ja mēdiji nerīķos paniku par šo, tad nāksies domāt par reālākām šaizēm, kas varbūt nemaz nav izdevīgi.
  • nobeigties no gripas man arī diez ko negribas un kaut arī nav sitis tuvu pie mājās, tas nenozīmē, ka tas nav iespējams (par gripu). taisnībsakot, man vispār negribas nobeigties :D patīk dzīvot. nevaru tik braši teikt, ka man vienalga.
    • Nu, neko, tad neej laukā no mājas, jo ceļu satiksmes negadījums joprojām ir augstāks nāves cēloņa risks.
      • varbūt vieni ir nervozāki par citiem, bet nejaukt to ar paniku :)
      • Nē. Faktus Tev patīk ignorēt.

        Ātri parokoties pa statistiku.

        Gadā avārijās bojā gājušo skaits pasaulē - 1.25 milj.
        Gadā gripas dēļ bojā gājušo skaits pasaulē - ~0.5 milj (svārstās).

        Ja KV letalitāte ir 20x lielāka, parēķini, kāds būs potenciāli gada pļāviens KV. Un tas ir pie fakta, ka ar gripu mums ir prakse, kā atvieglot slimības gaitu utml.
        • (Anonīms)
          Visu respiratoro virusu simptomatiska terapija ir indentiska, vai ta butu gripa, vai kads cits viruss.
        • Tev ir jau zināms, cik gada laikā vidēji (30 gadu griezumā) nomirs no KV? Esi drošs, ka kristāla lodei noslaucīti putekļi un tā rāda pareizi?
          • Es esmu mācījies matemātisko modelēšanu, kura ir lietota arī šeit: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.13.20022806v1
            • Slinkums meklēt linku, bet viena dūdiņa ar šo pašu metodi bija sarēķinājusi, ka, ja Latvijā vīruss izplatīsies tikpat strauji kā Ķīnā, šogad saslims 12 cilvēki.
              • Neredzu nekādu pamatojumu tam, ka saslims mazāk nekā tipiski ar gripu, ja R0 (viena inficētā vidēji inficēto citu cilvēku skaits) ir augstāks kā gripai, un noturība pret laikapstākļiem pagaidām neliecina par baigām atšķirībām. Bavārijā, kur šobrīd ir ziema, vīruss izplatās tīri strauji. Lombardijā arī vēl nav diez ko silts.
                • Mums strauji tuvojas beigām gadalaiks, kuram raksturīgas gripas un adenovīrusu epidēmijas, tā ka...
                  • Cik strauji tuvojas?

                    Tu pavēroji, cik strauji Itālijā pieauga saslimušo skaits... emm... pēdējās 7 dienās? No 20 uz 650. Ok, kaut kāds koridors tur ir ticamībai, jo ne visu ziņo utml, bet tas ir eksponenciāli. Pilnīgi mierīgi sliktākajā scenārijā pa nākamajām 7 dienām no 650 var uzlekt uz 21000.
                    • Polundra, polundra! :)
                      Var uzlekt, var neuzlekt. Atļaušos aizrādīt, ka vīrusa izplatības gaitu ietekmē arī populācijas dzīvesveida paradumi (publsko izpriecu vēriens), daudzgadīgās imunitātes īpatnības un vēl visādi faktori.
                      Tu izej no premisas, ka nezināmie faktori kalpos par pamatu vissliktākajam scenārijam, bet es uzskatu, ka tas ir mazticami, jo:
                      a) Latvijas teritorija ir daudz mazāk apmeklēta, īpaši šajā gadalaikā;
                      b) Latvijas iedzīvotāju brīvā laikā pavadīšanas tradīcijas ir atšķirīgas;
                      c) mūsu saskarsme ar adenovīrusiem laikā no oktobra līdz martam gadsimtiem ilgi ir bijusi atšķirīga no tā, ar ko jāsaskaras itāļiem.

                      Vienlaikus - negribu tevi atrunāt no panikas. Tikai, lūdzu,sēj to kaut kur citur, nevis manā cibiņā.
                  • https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_outbreak_in_Italy
          • Es arī nesapratu, kāds sakars ar 30 gadu griezumu.
            • Vidējā statistika autoavāriju upuriem.
              Bet varam, protams, skatīt tikai pēdējo gadu, tad tas nav būtiski.
              • Tas tiešām nav būtiski, ja vien nenodarbojas ar cherry picking. Nu nepaņēmu es izcili sliktu gadu speciāli, lai tev ieriebtu. Es vienkārši gribu datus, modeļus un pamatotus apgalvojumus, nevis kaut kādu 'bet man šķiet' un 'es nu gan zinu'.
                • Tad jāatzīst arī, ka nav pietiekama pamata modulēt šī konkrētā adenovīrusa izplatības gaitu tieši tā, kā tu to dari - brutāli pareizinot gripas rādītājus ar 20. Jo epidemoloģijā būtu normāli ņemt vērā arī visādus populācijai, ģeolokācijai, klimatam u.c. specifiskus faktorus, kas izplatību var ļoti bremzēt vai tieši pretēji - paātrināt. Un šādā aspektā Tavas spekulācijas nav ne ar ko labākas par manējām, tikai tu izvēlies saglabāt trauksmi ( ko es principā nenosodu, bet pilnīgi noteikti negribu pārņemt).
                  • Protams, bet arī uz gripas izplatību pie mums iedarbojas tie paši ģeolokācijas, klimata utml faktori. Un gripa tīri labi izplatās. Savukārt uz to, ka gripa, tuvojoties vasarai, nonīkst, darbojas drīzāk vīrusa noturība ārējā vidē. Pagaidām nekas neliecina, ka nCov būtu baigi vārgs siltos apstākļos (Irāna, tā pati Itālija, kur vietām jau ir dažu mēnešu "vēlāka" temperatūra nekā pie mums). Zinu, ka viss ir pieņēmums pieņēmuma galā un piekrītu, ka spekulēt var dažādi, bet... ir daži reasonable pieņēmumi, un ir tādi, kurus manu izskanam tiešā vai netiešā veidā kā aptuveni "tas jau aziātu vīruss" (vienkārši nepatiesība) un "ne to vien esam pārdzīvojuši" (totāli irrelevant).
  • O, koronakašķis!
    Es vairāk baidos, ka mēs paši globālo ekonomiku šādi nograusim, aiz kam badā nomirs vairāk kā no koronas.
    Droši vien pastāv arī risks, ka vīruss var mutēt tālāk un kļūt agresīvāks, ja jau reiz spēja no čūskas pārmesties uz humanoīdu.
  • Absolūtos skaitļos, parastajai gripai ir nesamērīgi augstāka letalitāte uz doto brīdi. Bet galvenais iemesls, kāpēc Covid-19 ir drauds, ir mazpazīstamība. Ja ikgadējais gripas vīruss ir zināms, paredzams un kontrolēts - tam ir vakcīnas, intervences programmas un zāles (e.g. Tamiflu), tad Covid-19 nekā no tā nav. Būtu ļoti vieglprātīgi neievērot karantīnas pie šādiem apstākļiem. 'Laudis', protams, var panikot, bet to vajadzētu noškirt no tā, ko dara epidemiologi, infektologi un virusologi, īsāk sakot speciālisti, kuri saprot, ko runā un dara.
    • Speciālisti regulāri atgādina, ka panikai nav pamata, bet cilvēki turpina masveidā izpirkt griķus un spēlēt dekameronu - pat Latvijā, kur vēl nav neviena reģistrēta saslimušā.
      • Sabiedrības veselības speciālisti atgādina, ka ir jāievēro piesardzība, kā jebkurā gadījumā (mazgā rokas, skaudi nēzdogā). Bet tas, ka Covid-19 izplatās un sev līdzi nes (pamatotus) karantīnas apstākļus arī paliek fakts un tas cilvēkus uztrauc, tā kā nav jau satraukums gluži vispār bez pamata.
      • (no subject) - [info]kemune
  • (Anonīms)
    Liels paldies par sapratu. Iss zinojums no lielas universitates klinikas liela pilseta Vacija - cilveki ir nesapratigi un no arstu viedokla ne jau tas respiratorais viruss ir problema, bet cilveku mulkiba. Jo Tev ir pilniga taisniba- tas ir parasts respirators viruss, kurs ka visi respiratorie virusi var atseviskos gadijumos but letals. Mums ir visvairak bail, ka kamer man bus janem paraugi no satrauktiem un histeriskiem pilsoniem, kads nomirs no infarkta, jo man nebus laika pie vina pieiet un vinam heparinu loadod + katetru sarunat. Vai ari ka visas ffp3 maskas beigsies un mums nebus, ko dod tuberkulozes slimniekiem, kas tad rami vares ar rezistentu tuberkulozi mus visus aplipinat. Isak sakot, draudigas ir sekas veselibas aprupei, ipasi hron.slimibam un veciem cilvekiem, nevis konkretajiem pusmuza individiem, kas cel paniku.
  • Hm, es tviterī sekoju diviem virusologiem dr. Ianam Makejam no Austrālijas un profesoram Benhuram Lī no Amerikas. Viņi abi jau mēneša sākumā ieteica sākt gatavoties pasauli aptverošai epidēmijai un nodrošināt savu ģimeni ar visiem ārkārtas gadījumu krājumiem 2-4 nedēļām. Darīt to lēnām, katru reizi iepērkoties paņemt kādu papildu paciņu, lai veikali paspētu atkal atjaunot piedāvājumu. Arī viņi paši izlika savus gatavības sarakstus kā piemēru.
    Profesionālais kretīnisms mani vedina lasīt arī citus pasaules top virusologus un epidemiologus. Neredzu nekādu iemeslu neticēt, ka briest ļoti lieli sūdi.
Powered by Sviesta Ciba