Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Paga, ļaudis vēl turpina trakot par to jauno gripu, kurai ir, iespējams, dažus procentus augstāka letalitāte nekā parastajai?
  • Nē. Faktus Tev patīk ignorēt.

    Ātri parokoties pa statistiku.

    Gadā avārijās bojā gājušo skaits pasaulē - 1.25 milj.
    Gadā gripas dēļ bojā gājušo skaits pasaulē - ~0.5 milj (svārstās).

    Ja KV letalitāte ir 20x lielāka, parēķini, kāds būs potenciāli gada pļāviens KV. Un tas ir pie fakta, ka ar gripu mums ir prakse, kā atvieglot slimības gaitu utml.
    • (Anonīms)
      Visu respiratoro virusu simptomatiska terapija ir indentiska, vai ta butu gripa, vai kads cits viruss.
    • Tev ir jau zināms, cik gada laikā vidēji (30 gadu griezumā) nomirs no KV? Esi drošs, ka kristāla lodei noslaucīti putekļi un tā rāda pareizi?
      • Es esmu mācījies matemātisko modelēšanu, kura ir lietota arī šeit: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.13.20022806v1
        • Slinkums meklēt linku, bet viena dūdiņa ar šo pašu metodi bija sarēķinājusi, ka, ja Latvijā vīruss izplatīsies tikpat strauji kā Ķīnā, šogad saslims 12 cilvēki.
          • Neredzu nekādu pamatojumu tam, ka saslims mazāk nekā tipiski ar gripu, ja R0 (viena inficētā vidēji inficēto citu cilvēku skaits) ir augstāks kā gripai, un noturība pret laikapstākļiem pagaidām neliecina par baigām atšķirībām. Bavārijā, kur šobrīd ir ziema, vīruss izplatās tīri strauji. Lombardijā arī vēl nav diez ko silts.
            • Mums strauji tuvojas beigām gadalaiks, kuram raksturīgas gripas un adenovīrusu epidēmijas, tā ka...
              • Cik strauji tuvojas?

                Tu pavēroji, cik strauji Itālijā pieauga saslimušo skaits... emm... pēdējās 7 dienās? No 20 uz 650. Ok, kaut kāds koridors tur ir ticamībai, jo ne visu ziņo utml, bet tas ir eksponenciāli. Pilnīgi mierīgi sliktākajā scenārijā pa nākamajām 7 dienām no 650 var uzlekt uz 21000.
                • Polundra, polundra! :)
                  Var uzlekt, var neuzlekt. Atļaušos aizrādīt, ka vīrusa izplatības gaitu ietekmē arī populācijas dzīvesveida paradumi (publsko izpriecu vēriens), daudzgadīgās imunitātes īpatnības un vēl visādi faktori.
                  Tu izej no premisas, ka nezināmie faktori kalpos par pamatu vissliktākajam scenārijam, bet es uzskatu, ka tas ir mazticami, jo:
                  a) Latvijas teritorija ir daudz mazāk apmeklēta, īpaši šajā gadalaikā;
                  b) Latvijas iedzīvotāju brīvā laikā pavadīšanas tradīcijas ir atšķirīgas;
                  c) mūsu saskarsme ar adenovīrusiem laikā no oktobra līdz martam gadsimtiem ilgi ir bijusi atšķirīga no tā, ar ko jāsaskaras itāļiem.

                  Vienlaikus - negribu tevi atrunāt no panikas. Tikai, lūdzu,sēj to kaut kur citur, nevis manā cibiņā.
              • https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_outbreak_in_Italy
      • Es arī nesapratu, kāds sakars ar 30 gadu griezumu.
        • Vidējā statistika autoavāriju upuriem.
          Bet varam, protams, skatīt tikai pēdējo gadu, tad tas nav būtiski.
          • Tas tiešām nav būtiski, ja vien nenodarbojas ar cherry picking. Nu nepaņēmu es izcili sliktu gadu speciāli, lai tev ieriebtu. Es vienkārši gribu datus, modeļus un pamatotus apgalvojumus, nevis kaut kādu 'bet man šķiet' un 'es nu gan zinu'.
            • Tad jāatzīst arī, ka nav pietiekama pamata modulēt šī konkrētā adenovīrusa izplatības gaitu tieši tā, kā tu to dari - brutāli pareizinot gripas rādītājus ar 20. Jo epidemoloģijā būtu normāli ņemt vērā arī visādus populācijai, ģeolokācijai, klimatam u.c. specifiskus faktorus, kas izplatību var ļoti bremzēt vai tieši pretēji - paātrināt. Un šādā aspektā Tavas spekulācijas nav ne ar ko labākas par manējām, tikai tu izvēlies saglabāt trauksmi ( ko es principā nenosodu, bet pilnīgi noteikti negribu pārņemt).
              • Protams, bet arī uz gripas izplatību pie mums iedarbojas tie paši ģeolokācijas, klimata utml faktori. Un gripa tīri labi izplatās. Savukārt uz to, ka gripa, tuvojoties vasarai, nonīkst, darbojas drīzāk vīrusa noturība ārējā vidē. Pagaidām nekas neliecina, ka nCov būtu baigi vārgs siltos apstākļos (Irāna, tā pati Itālija, kur vietām jau ir dažu mēnešu "vēlāka" temperatūra nekā pie mums). Zinu, ka viss ir pieņēmums pieņēmuma galā un piekrītu, ka spekulēt var dažādi, bet... ir daži reasonable pieņēmumi, un ir tādi, kurus manu izskanam tiešā vai netiešā veidā kā aptuveni "tas jau aziātu vīruss" (vienkārši nepatiesība) un "ne to vien esam pārdzīvojuši" (totāli irrelevant).
Powered by Sviesta Ciba