barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2021-09-14 12:32:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
smukumiņa studijas
Smuki glezno Tabaka, Pīgoznis vai vecais Brekte, tie Vecrīgas akvareļi, bet nesmuki- šitais te jaunais Brekte un akdievstā Aija Zariņa, protams.
Smuks ir Rātslaukums, Melngalvju nams un Rīgas birža, bet kaut kā nesmuki ir visi tie jaunie šķūņi: tas melnais Siguldā, Ventspilī un akdievs, šķībais Rēzeknē.
Kuldīga ir smuka, Sigulda zelta rotās arī, ja ne vien tie melnie šķūņi.
Smuki komponē Raimonds Pauls un kādreiz arī imants kalniņš, taču tas Platons, nu tas nesmuki. Bet jaunajā mūzikā vispār viss ir pārāk sarežģīti, tāpēc kora dziesma un verdi opera ir kultūras kodols. Nekādas Tautumeitas, tās smukas, bet nesmuki uzvedas, Suitu sievas vai Senleja, tā īstā manta. Par to estrādi arī nevar saprast, tā jau smuki, bet vairs nav TAS, nav mūsu tradīcijas tomēr.
Smuki tajā Dailē un Nacionālajā, bet tas tie par Kvadrifroniem? Un Hermanim neļauj strādāt, nu nesmuki gan!
Smuki ģērbjas Ināriņa Mūrniecīte, bet tā Golubeva, nu kas tas vispār? Diktorītes arī LTV smukas, bet tie vīrieši gan tādi aizdomīgi tur. Smuks ir Bordāns, tāds inteliģents vienmēr, bet kas tam Kariņam?
Ā, smuks piemineklis, kaut maziņš ir Kārlim Ulmanim, bet kas tie par ķēmiem bija Daugavmalā un kas tā par jogas mildu, ko?
Smuki, kad parkos dobītes zied un pīlītes peld, bet vai tad drīkst sēdēt zālē? Kopš kura laika tad tā pieņemts? Nav smuki, sevišķi meitenēm.

Bija smuka bibliotēka, kas tā tagad ir tajā Daugavmalā? Maza un vispār neesmu bijis vēl, tur taču vienmēr tie samiti, atņēma man bibliotēku, kopš LVU Stučkas universitātes absolvēšanas gan negāju, bet bija vismaz.
Smukas bija mācību grāmatas kādreiz, ilustrācijas normālas, viss uzrakstīts saprotami, a tagad, kas šitās par burtnīcām, darba lapām un ekrāniem? Un vēl skolasformas, dažās skolās smuki ir, citās- nu nepakam. Nesmuki tomēr, uzreiz redz, kuram kur blati.

Kas vēl mums tāds smuks palicies?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]bozena
2021-09-14 13:08 (saite)
:D Tik smuki uzrakstīts! Kā kulaks uz acs! :)
Kas mums smuks palicis? Nez, nu Māra Zālīte varbūt, kā raksta, tā smuki!
Ne kā tas tur Bargais, piemēram.

(Atbildēt uz šo)


[info]kihelkonna
2021-09-14 13:13 (saite)
es kā bijusī slaucēja gan neesmu mierā. vismaz dažreiz varētu būt māksla priekš cilvēkiem, nevis cilvēki priekš māksas. un tādi lieli pilsētas objekti varētu būt tādi, ka puse skatītāju priecājas un otra puse nesaka neko, nevis ka puse niknojas un otra puse nesaka neko, un nav neviena tāda, kas ietu visiem pa priekšu, šo objektu slavinādams.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2021-09-14 13:46 (saite)
Atceros to ierakstu par slaucējām.


Saprotu emocijas, bet nepiekrītu faktiem - kur nu vēl vairāk "vieglā un priecīgā" šlāgera, kā segmentā 'atpūta un izklaide'- visa ventspils, lai, uzbūvēta šim nolūkam un katrā pilsētā pa smukumiņam, visi pasākumi ar dziedošajiem aktieriem, mazajiem cāļa laureātiem, Apvedceļu, rajecku un pilni stūri "neiroglezniecības" kur vien nevajag. Ir izjātā Saldus baznīca ar Rozentāla skuļptūriem un šitās te, "multimediju ekspozīcijas", lasi, animētas klasiķu gleznas tā, ka iekšas apgriežas.


Vienkāršajiem Cilvēkiem (tm), vai, ja vēlies "slaucējai",
nevajag mākslu "priekš vienkāršajiem cilvēkiem." Tā būtu bīstama segregācija. (māksla priekš x/y/z).


Ikvienam no mums vajadzētu vairāk drosmes (tātad arī iedrošinošu komunikāciju, izstāstīšanu, ie-ceļvežošanu) un zināšanu un saņemšanās gribu iet un skatīt, pārvarēt bailes un pašam iepazīt, izvaicāt piedāvāto mākslu , iemācīties uzdot jautājumus sev un autoriem, nevis apvainoties, "nesaprotu, sūds", "nepatīk, sūds" vai gaidīt visur "mākslu vienkāršajiem cilvēkiem." Tā biezā slānī ir atrodama visa amatniecībā, amatiermāksla ar neirogleznotājiem un pašdarbība ir daudzjodaudz.

Tas, ko rakstīji, ka gribi izrādes, kuras nav depresīvas, par nāvi, ar slimeniem [domāšanas] modeļiem un veselu psihi citādi aizskarošas- tas ir cits jautājums - varbūt trūkst 'vieglā repertuāra', kauč man nu gluži tā nešķiet, katrā Dailē ir pa vieglajām izrādēm, ne vien eksitenciaļņiks un tarkovščina (tm). Man liekas, ka vairums satura piegādātāju vienkārši ir pārcentušies sevi celt augstāk un vaigus piepūtuši mēģina panākt izcilāko izcilību, izpatikt trīs atlikušajiem kritiķiem, bet tam nav sakara ar mākslu slaucējām vs rīgaslaikaredakcijai ,
cik vien ar latvieša teicamnieciskumu un bailēm būt pieķertam, ka šoreiz nav sanācis, gan jau nākamreiz.





(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kihelkonna
2021-09-14 13:52 (saite)
atbildot uz neredzamo komentāru - tomēr vai tik tevī neiemājo vēlme kancelēt visus tos, kam liekas, ka karalis ir kails. tāds fenomens, "karalis ir kails", ir aprakstīts, bet nav līdz galam izprasts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2021-09-14 14:03 (saite)
komentārs ir redzams, bet es nevienu nekancelēju. mani satrauc gluži pretējais- "visu ko nesaprotam vai viss, kas nepatīk va nav ērts- tam piesaucam ierēdņu atzinumus, lai novāc."

ne mirkli nesaucu Brektes murāli par ģeniālu vai Brekti- par karali: neesmu mākslas kritiķe vai brektes kuratore.

Esmu pilsētas iedzīvotāja un man šķiet lieliski, ja mūsu vizuālā koptelpa kļūst bagātāka. Un ne vien ar suņa auguma ulmanīšiem, bet arī ar daudziem neērtām parādībām: veloceliņiem vai murāļiem, ja Nacionālais "piesmej Raini", vai JRT taisa kumēdiņus- lai tas viss notiek, paturu tiesības pati izveidot savu attieksmi.


Taču tās ir visīstākās beigas demokrātijai, ja izveidojam "sabiedriskas padomes mākslas izvērtēšanai un saskaņošanai."



(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kihelkonna
2021-09-14 16:15 (saite)
ahā, tu, kā rādās, rakstīji par ierēdņu atzinumiem un par padomi, tikai to nepieminēji, jo domāji, ka citiem nav nekā interesanta kā sekot tam notikumam līdzi, un tāpēc visi skaidri zinās, ka tu šajā tekstā kritizē padomi. nezināju par tādu padomi.

es tikai tā primitīvi - man likās, ka manējos sit, tādēļ nostājos aizstāvēt. aizstāvu tos, ar ko identificējos. tu manāmi identificējies ar kaut ko citādāku nekā es.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]helvetica
2021-09-14 14:13 (saite)
Karalis nav kails.
Un neviens netiek kancelēts.
lol

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lasitajs
2021-09-14 13:14 (saite)
Anatolijam mati smuki bija, nevis kā kaukādam Pavļutam.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2021-09-14 13:22 (saite)
jā, pareizi, Anatolija smukie mati. Vēl jau Melbārdītei vienmēr smukas brilles, kamēr tai Demakovai, nu jūs jau ziniet, gatavās šaušmas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tvarj
2021-09-14 13:28 (saite)
Demakovai smukas ūsas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]f
2021-09-14 13:33 (saite)
ziniet, es ilgi centos aizmirst filmas the human centipede vāciņu, un man tas nācās ļoti grūti, un es pat pašu filmu neesmu redzējusi, tikai vāciņu! un te māgslas objekts, galvaspilsētā, daugavmalā - the human centipede. like, wtf?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]f
2021-09-14 14:12 (saite)
https://www.thisiscolossal.com/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]f
2021-09-14 14:14 (saite)
uz līdzīgas nots, lai nav tālu jāskrollē https://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2021/09/mandon-6-scaled-1.jpg

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nova
2021-09-14 13:38 (saite)
Nu paga, tagad sliekas vareni dirš un irdina vietējo augsni. Vai tad tas arī nebija mērķis? Manuprāt, eksperiments izdevies.

(Atbildēt uz šo)


[info]porcupine
2021-09-14 13:50 (saite)
Eu, nu nē: Kariņš ir ļoti smuks, un Golubeva ļoti stilīgi ģērbjas, kamēr Mūrniecītei naftalīns.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2021-09-14 14:07 (saite)
:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]helvetica
2021-09-14 13:57 (saite)
Ziedu pulkstenis, ziedu pulkstenis ir skaisti! :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]bljanna
2021-09-14 14:11 (saite)
Oh, you didn't :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]barbala
2021-09-14 14:17 (saite)
Pareizi! Arī svētku dekoriņi, putuplasta formās, tas ir daiļi, Dobelē ir smuki sniegavīri, vienmēr jūtu svētku prieku sirsniņā sitamies.

Daudzviet arī, kopš tas instagrams ir modē, tādi smuki fotorāmīši uztaisīti. Vai, bērniņiem- tādi apgleznoti uzslietņi, kur var galvu ielikt un par Stārastes gurķīti kļūt, tā smukiņi un inčīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]barbala
2021-09-14 14:38 (saite)
"saspraustas [...] priekšiņā", vaimandienī, cik skaļi smejos. bet jāraud.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dombrava
2021-09-14 14:50 (saite)
Šķebinoši senāk likās tie pulksteņi. Bet nu ja cilvēkiem patīk, nav tas sliktākais, kas vidē, jo vismaz nedegradē, galvenais, lai nav liela piesārņojuma, sliktas arhitektūras (nav te runa tikai par baroku vai tml., atkarībā no tā, kas katram skaists) No otras puses gribas, lai nav vienveidības un pārāk lielas stagnācijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]helvetica
2021-09-14 15:39 (saite)
Zini, visi šie puķu pulksteņi, dekupētie svečturi, buksīšu perimetri un putuplasta lieldienolas apstādījumos ir vizuāla draza. Estētisks piesārņojums, kas, jā, degradē vidi. Protams, nedaudz priecīgākā un higiēniskākā veidā, nekā sadauzītas pudeles vai apčurāti stūri, bet nekas, ar ko lepoties, tas arī nav. Protams, ļaudis to līksmi lieto kā skaistuma, sakārtotības un pārticības apliecinājumu, lai nu tā būtu. Nedz kāds to grasās pārtraukt, nedz aizliegt. Taču būtu forši, ja spektrs paplašinātos arī augstvērtīgāku objektu un pilsētvides risinājumu virzienā, tā teikt, ko fainšmekeriem likt uz kārā zoba... Mēs arī gribam savus stūrīšus, kur instagrammēties! :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krii
2021-09-14 13:59 (saite)
Dikti smuki uzrakstīji, paldies!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2021-09-14 14:07 (saite)
saki? ā nu jā, upīt's un jaunsudrabiņš un virza, kā tie dabu un darbu mācēja attēlot. a šitie te, nu tie jaunie? kas tas vispār ir? dzejā vienas lamas vien, proza plāna!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2021-09-14 14:11 (saite)
Upīts arī gan reizēm dikti nesmuki rakstīja, tā urbānā proza viņam, kur vienvienīgas mahinācijas, ciešanas, dzeršanas, benčiki un sifiliss - labi, ka to reti kur piemin, galvenais jau Zaļā zeme un Sūnu ciems ar dzimtenes dabas aprakstiem, un tā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snark
2021-09-14 14:46 (saite)
Laikmetu griežus gan varētu itin labi ekranizēt. Tur ir viss vairāksēriju blokbāsteram vajadzīgais.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]porcupine
2021-09-14 15:10 (saite)
https://www.filmas.lv/movie/1530/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snark
2021-09-14 15:39 (saite)
Neesmu šo redzējis un nevaru izteikties, bet salikt Laikmeta griežus 80 minūtēs prasa diezgan augstu lakoniskas izteiksmes prasmi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]snark
2021-09-14 14:39 (saite)
Nūģa piezīme: arī Golubeva ģērbjas smuki. Domā tagad citu piemēru. :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2021-09-14 15:22 (saite)
Vavelos. Šitāte, bijušā prezidenta Ilvesa bijusī sieva, tā bija kautkastraks_mājasgaumē, bet nu vismaz igauņu nesmukums, ne pašu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snark
2021-09-14 15:23 (saite)
Bet Ilvess tagad gandrīz kā mūsējais, tad jau skaitās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

(Nodzēsts puksts)

[info]krii
2021-09-14 15:01 (saite)
Pasaulē, kurā es dzīvoju, ik uz soļa ir parādības, kuras es nevienam bērnam ne vella nejaudātu izskaidrot. Visu cieņu, ja Tev tādi ir tikai neatpazīstami murāļi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

(Nodzēsts puksts)

[info]krii
2021-09-14 15:38 (saite)
Manuprāt, otrais apgalvojums (uz ko pieaugušajiem jābūt gataviem) gan nekādi neizriet no pirmā.
Bērni par laimi nav tik bezcerīgi stulbi, par kādiem pieaugušie viņus iztēlojas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

(Nodzēsts puksts)

[info]divas_zosis
2021-09-26 19:26 (saite)
Labāk paliec pie tā, ka domā, ko uztaisīt vakariņās :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]snark
2021-09-14 15:52 (saite)
Vispār interesanti, kā diskusija ap šo sienas gleznojumu aizbrauca no tā mākslinieciskās kvalitātes apspriešanas, uz bērniem, tikumību un zaimošanu, tādējādi iegrimstot bezcerīgā ideoloģisko ķīviņu purvā.
Piemēram, viedoklis, ka ar moderno mākslu šādam gleznojumam varētu būt sakars kaut kad 20. gadsimta otrajā, ja ne pat pirmajā pusē, ļoti ātri pazuda no dienas kārtības - iespējams tāpēc, ka tas prasa labāku trenētību nekā parastā grūstīšanās ap vērtībām un ķermeņiem.
Bet, ja es gribētu, lai šādu gleznojumu aizvāc, vai lai vismaz tā pasūtītājiem ir nepatikšanas, tad tieši šāds neideoloģizēts viedoklis varētu būt laba starta pozīcija, lai sāktu izpēti par lēmuma pieņemšanas apstākļiem un iesaistītajām naudas plūsmām un tajā visu klātesošo personu saistībai.


(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

(Nodzēsts puksts)

[info]helvetica
2021-09-14 16:37 (saite)
Es kā skatītāja paliku vienatnē ar savu vienaldzību (laikmetīgās mākslas jomā šis ir normāls, parasts darbs un neizraisa pilnīgi nekādas emocijas) un nelielu prieku (beidzot mūsdienu māksliniekiem ir iespējams arī kko lielu pilsētvidē izdarīt + man ir patīkami ko tādu ieraudzīt savās ikdienas trasēs, bez īpašas nepieciešamības doties uz muzejiem). Hmm, vai es nesaprotu/neprotu mākslu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Klasika, nekā jauna zem Saules!
[info]krii
2021-09-15 22:47 (saite)
Mani drebina drebuļi un trīcina trīcekļi. Mani šausmina šausmas. Mana sirds gurst un kājas atsakās klausīt. ... Vella kalpi ir mūsu vidū!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]bljanna
2021-09-14 15:27 (saite)
"Cik cilvēku uz ielas garām ejot, bez papildus info, saprastu kas tas ir? " - Imo, ir ok arī nesaprast un brīnīties, iet mājās meklēt info (vai nemeklēt - arī ok). Var 'apzīmēt', pirms tam veidojot sab.apspriešanas. Bet var arī šādi. Why not.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

(Nodzēsts puksts)

[info]barbala
2021-09-14 15:56 (saite)
Jā, vajag civilizētu diskusiju, parunāties, pastāstīt- to var vienmēr, formātus var atrast dažādus- sākot no formāliem līdz paties jēdzīgiem, varbūt.


Bet nebūtu slikti arī uzticēties, paļauties, ka publisko telpu veido profesionāļi- arhitekti, mākslinieki, vides dizaineri un tie zina, ko dara, jo ir (ja ir/kad ir) profesionāļi. Profesionāļus, savukārt, izraugās labcitīgā demosa un kratosa pārstāvji, jo esam devuši mandātu rīkoties/ lemt konkrētajā laukumā.


Un neaiztiekam politizēto līniju šajā murālī, nu tur, sponsors, partija, fonds, mākslasmazgāšana, vēlēšanas. Tā ka nemaz neaiztiekam, paliekot pie murāļa uz krievu skolas sienas Rīgas centrā, 2021. gadā.




(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

(Nodzēsts puksts)

[info]barbala
2021-09-14 16:29 (saite)
Tas, kam piekrītu- viss šis parādījās vielaikus ar skaļo protestu, nevis pirms un tas sekmēja skaļos kliedzienus un kātadtā. Bet nu tā tikumības seģenes pievilkšana, tā arī nav tikumības mērķu sasniegšanai te uzmesta.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]helvetica
2021-09-14 16:32 (saite)
(man atkal griež visi tie "parunātiesvajadzētāji" un ar "tautas ekspertiem saskaņotāji". Veikalam bļembas, bļe, var piekarināt nedz ar tautu, nedz pat ar mājas iedzīvotājiem saskaņojot, pat ne saskaņojot tās savā starpā vienā un otrā ēkas galā! Un nevienam netraucē, nevienam acīs negriež, nevienam negribas piecelties no sava eksperta dīvāna, lai skaļi izteiktos vai pieprasītu paskaidrojumussaskaņojumus :D)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]barbala
2021-09-14 16:04 (saite)
Sāku meklēt sprēgāšanu astoņdesmitajos par to, kas ir un kas nav māksla un nejauši Periodikā atradu trāpīgu mammas komentāru.
Tas ir 1986. gads, bet jāsaka, mūžzaļš.
https://photos.app.goo.gl/uL6W6T5bw7urba6o6

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]indulgence
2021-09-18 12:06 (saite)
Divtūkstošdivdesmitajos: "(..) Mūsdienās ir grūti atšķirt talantu no atdarinātāja. Nevarīgums ir kļuvis par stilu. Māksla kļūst bezatbildīga. Ir neticami daudz diletantu, kuri bezkaunīgi izmanto mākslas tirgus un kritikas iegriezto spararatu. Tiek uztaisīts pilnīgs mēsls, bet tas tiek pārgudri apstāstīts un apaudzēts ar konceptiem. (..) Tāpēc visi aplaudē, lai neizskatītos pēc muļķiem, kas dižos konceptus nav sapratuši."
intervija ar Imantu Lancmani

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rasbainieks
2021-09-14 19:05 (saite)
vai tas, ka mērķauditorija ir bērni, gadījumā nav pārpratums?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

(Nodzēsts puksts)

[info]rasbainieks
2021-09-15 12:01 (saite)
tātad pārpratums :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]indulgence
2021-09-14 15:27 (saite)
Nu īpaši nekā cita nav. Smuka daba un AuGstā māxla uz apdrupušu hruščovsku sienām. Kā daudzviet jaunattīstības pasaulē.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?