Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

2012tajā neuzraktītais posts. 

crescendo (crescendo)
2012. bija kārtējais gads, kad ciba atstāta novārtā... Šajā gadā tāpēc, ka vienu no galvenajām tīklā meklētajām, pētītājām, lasītajām tēmām cibā nu galīgi apspriest negribējās - lielāko daļu tas neinteresē vispār un tos, kam interesē, asi sadala daudzās Vienīgā Pareizā Viedokļa nometnēs - jo tas ir ļoti personīgs un ar milzīgu aizspriedumu slāni saistīts temats. Svars un uzturs. Šis ir posts kuru es šogad esmu mēģinājusi rakstīt krietni daudzas reizes. Te nu viss, kas atlicis, dažu secinājumu un atziņu virkne.

Ap jauno gadu iesāktas apņemšanās nav slikti. Kaut vai tāpēc, ka ap jauno gadu var atrast daudz citus pusanonīmos internetā, kam tā pati doma prātā, un tad kaut kā kopīgi savstarpēji motivēties, līdz izdodas saprast vairāk un nostāties uz savām kājām.

Vairums 'patiesību' par lieko svaru ir labākajā gadījumā puspatiesības, sliktākajā - pilnīgas muļķības. Muļķības atmetot, vairumā gadījumu tie ir shortcuti, kas aprakstīti izlaižot principus.. un bez principiem jebkurš gīks pamanīsies izpildīt shortcutu, bet netiekot pie vajadzīgā levelupa.

'Veselīgās' lietas un 'neveselīgās' lietas svara ietekmes ziņā atšķiras daudz mazāk, nekā varētu šķist. Veselīgās ēdienkartes svaram galvenokaŗt līdz tikai tik tāl, cik tāl tā ir viena no metodēm ieradumu mainīšanai. Vienlaicīgi uzstādī par mērķi gan 'veselīgu ēdienkarti' gan 'svara zaudēšanu' var gan palīdzēt, gan arī traucēt.

Tas ir daudz lēnāk, nekā varētu šķist. Cipari uz svariem un izmēru etiķetēm spoguļattēlu ietekmē daudz mazāk, nekā varētu šķist. Par 'grūti'.. reizē grūtāk un vieglāk, nekā biju iztēlojusies. Tieši lēnums arī ir tas grūtākais - saskatīt tendenci statistikas troksni un saprast to troksni. Saprast izsalkuma 'kā, kad un kāpēc'. Saprast, ka arī paškontrole nav 'tik liela, cik vien vēlies'.

Popsci nesen rakstīja, ka visi tie jaunie glorificētie soļu skaitītāji fitnesa gadžeti ir ļoti draņķīgas ziemassvētku dāvanas Un tā droši vien ir.... Bet ir gadžeti, kas palīdz, ļoti - svari, virtuves svari, kaloriju tabulas&reģistri. Wii/kinect - saņemties darīt vismaz kaut ko. Pulsometrs - objektīvāks atskaites punkts 'nevaru' un 'negribu' atšķiršanai. Nu un... nu jā, pats galvenais. Telefons. Viedtālrunis. Motivācijai paskriet tas laikam noderēja vairāk nekā jebkas cits - jo var redzēt savus iepriekšējos cipariņus, jaunos cipariņus un, galvenais, tikt pie iedrošinājuma 'nu nekas, ka nevaru neko daudz paskriet - paskriet-paiet-paskriet-paiet stingri noteiktos un uzskaitītos intervālos taču vismaz varu'. Tas maina attieksmi... un 'kaut kas' ir neizmērojami vairāk par 'nekas'.

Comments 

2.-Jan-2013 02:20 am
tad diētai nav lielas nozīmes, galvenais sportot?
2.-Jan-2013 02:33 am
Nē. Galvenais ir pareizi saskaitīt kalorijas. Sports palīdz motivācijai (ātrāki un no piepūles tieši atkarīgi rezultāti, lai arī cik nenozīmīgi, līdz pret "es tāpat neko nevaru". Plus, krietni sarežģītāk un iespējams dziļi individuāli, saistībā ar insulīna utml regulāciju un saldum kāri.
2.-Jan-2013 02:40 am
Diētai kā tādai ("kādus produktus" nevis " cik daudz kcal,oh,ob,t " izpratnē) nozīme ir tik pat, cik sporta pakārtotajām nozīmēm.
2.-Jan-2013 07:48 am
Tu jau noteikti esi izvēlējusies Savu Brīnumu, bet mani savulaik ļoti patīkami pārsteidza t.s. Vidusjūras diēta, kas patiesībā ir normāls uztura plāns un sastāv faktiski tikai no viskautkā tāda, kas man baisi garšo :)

Tiesa, diēta+sports pirmo trīs mēnešu griezumā vairāk iedod svara pieaugumu, nevis kritumu (uz muskuļu rēķina), bet tas pofik, galvenais, ka pašsajūta laba.

Un tad pienāk absolūti fantastiskais mirklis, kad tu iesperies mājās pēc sporta, ielien dušā, paskaties uz sevi un pēkšņi saproti, ka yess, tu izskaties un jūties tā, kā vēlies, un tas ir awesome.
2.-Jan-2013 11:11 am

'Normāls uztura plāns, kas sastāv no viskaut kā, kas baisi garšo' arī ir vislabākais iespējamais variants :) Patiesībā, kaut kādā ziņā tas arī ir mērķis - pāraudzināt sevi, lai 'normāls uztura plāns' un 'viskautkas, kas baigi garšo (un pie kā nav pārāk liels slinkums tikt)' maksimāli sakristu :)

Ar piebildi - tas ir vislabākais normālai ikdienai, vispārējai veselības stāvokļa uzlabošanai un tamlīdzīgām lietām BET ar tādu pieeju vien nepietiek, lai risinātu 'jātiek galā no pēdējos 10 gadus staipīta tauku kažociņa, kas veido x% ķermeņa masas'. Mums tomēr izejas stāvoklis maaaaazliet atšķiras.

Uzsvars šeit pat ne uz konkrēto kg vai % skaitu, bet tieši svara krišanos kā primāro mērķi. No tā savukārt izriet, ka skaties kā gribi, bet ir jāuzkrāj apmēram 7700 kalorijas-iekšā-pret-kalorijām-ārā deficīts katram tauku kilogramam. Noskaidro, cik kalorijas dienā reāli spēj ietaupīt vidēji 2 nedēļu griezumā ( jo spēja badoties dažas dienas no vietas nav rādītājs), izdali 7700 ar to, pareizi ar kg skaitu, atceries par tādu brīnumu kā ar taukiem nesaistītās ķermeņa kopmasas izmaiņas (literatūra runā par apmēram 2kg, bet var būt arī krietni vairāk), un te arī ir atbilde uz to kāpēc tas ir lēni un kāpēc tur ir tik daudz statistikas trokšņa.

Protams, kādam tīri aiz sagadīšanās pārplānojot uzturu uz vidusjūras var izdoties panākt arī būtisku dienišķo uzņemto kcal skaita kritumu pie kcal skaita pat nepiedomājot - bet tas nav garantēts efekts pats par sevi.

Cits, ka indivīdiem ar izcili briesmīgi iepriekšējo uztura plānu pārslēdzoties uz vidusjūras (vai līdzīgu) var izdoties beidzot tikt vaļā no banālas tūskas - instant apkārtmēra centimetru zudums, sejas paskata uzlabojiens un sajūsminātas ziņas par dikti daudz kilogramiem dikti īsā laikā. Tas ir forši, bet tie nav tauki.

Man vēl tagad uzrakstīt, ka 'tas absolūti fantastiskais mirklis pēc sporta, kad yess, izskaties un jūties kā vēlies' ir vienkārši nu.. endorfīni? :) Jā, tas ir forši, un es ļoti gribētu, lai man ar apziņu, ka 'atceries taču, cik pēc tam forši vienmēr jūties' pietiktu izvelties no gultas arī miega deficīta un ieilguša (fiziskā) slinkuma periodos...
Ekh. Pieeja pasākumam ar kalkulatoru un literatūras blāķi sabojā daudz ko no tā tīrā, neviltotā prieka par Brīnumu. Pie tam, ne tā, ka ļoti palīdz pret nepamatotu sevis šaustīšanu, kad Brīnums Negrib Parādīties :)
2.-Jan-2013 11:24 am
Mierīgi varēji jau nu vairāk rakstī, tēma vienmēr aktuāla. Vismaz mana draugu lenta ir ļoti atbalstoša un uzmundrinoša uztura un ne tikai jautājumos. Vienmēr interesanti palasīt, ja par to raksta cilvēks, kas spēj argumentēt viedokli un tā. Vēl var darīt tā, ka izveidot lj cut un pārējos, kas jau ir atraduši savu vienīgo pareizo ēšanas modeli, par to brīdināt. Viena meitene manā draugu lentā tā dara ar rakstiem par bērnkopību.
2.-Jan-2013 01:55 pm
+
2.-Jan-2013 03:56 pm
Ok padomāšu. Retrospektīvi varbūt rakstīt pat vērts pamēģināt.
This page was loaded Sep 20. 2024, 10:24 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09