x-ƒ (x_f)

x-ƒ: D#18: Spožums un posts

2018. gada 15. jūlijs, 9:42 pm, 9 atsauksmes / pievienot vēl

Spožums ir ogu pārpilnība šogad. Neatceros, kad iepriekš būtu bijis tik daudz ogu. Draugi atbrauca un sev mazliet salasīja, taču kopējo ainu tas neko daudz nemainīja. Upeņu ir daudz, jāņogu vēl daudz vairāk un līdz zemei ("ja trīs jāņogu zari līkst līdz zemei pirms 10. jūlija, tad 14. janvārī gaidāms sals līdz -32°" </vilis-bukšs>).

Ar upenēm pagaidām tieku galā, daļa ir sasaldēta ziemai, daži kilogrami ir saspaidīti un samaisīti ar cukuru, arī būs ziemai (omīte iemācīja, vismīļākais variants) un no atlikušajām taps klasisks ievārījums, ja viss nebūs apnicis. Daudz ogu bija pat tai krūmā, kuru taisījos likvidēt, tāpēc nežēlojot izzāģēju manuprāt liekos zarus, laikam trāpīju uz pareizajiem. No jāņogām uzvārīju ķīseli un ar to arī idejas beidzās. Piedāvāju kaimiņienei, bet pat viņa izbrāķēja, hh. Paliks putniņiem. Vēl būs ērkšķogas, bet arī daudz. Neliela daļa tiks pārstrādāta ievārījumā (arī pie tā omīte pieradināja).

Posts ir posts. Kurmis un ūdensžurkas taisa uzkalniņus un caurumus, un ar tiem es vēl neko, tikai iesēju zālīti no jauna.

Upenēm ir pumpurērce – pavasarī var redzēt lielus pumpurus, kas neatveras, jo ir izēsti, un blakus daudzviet ir invertētas lapas. Ja to tā atstāj, tad ar laiku zars iet bojā un krūms iznīkst. Ar to pagaidām vēl var sadzīvot, nešķiet kritiski, jo pavasarī lielu daļu tādu pumpuru jau nolasīju, varbūt tas ir līdzējis. Cīnīties ar to varot, pilnīgi nozāģējot krūmu līdz zemei un ļaujot ataugt. Es šaubos, jo vienam krūmam, kur ogu tāpat vairs nebija un tagad maisījās pa vidu, ar domu "ja nu ieaug" pārstādīju tikai dažas saknes, un tas salapoja un tāpat izskatās drusku aizdomīgs.

Jāņogām laikam ir stiklspārnis – kāds zars pēkšņi nokalst. Nav baigi forši, taču jāņogu ir tik daudz, ka pārāk vēl neuztrauc. Man pat šķiet, ka tā vienmēr ir bijis.

Cidonijām ir hloroze. Tā gan nav slimība vai kāds kaitēklis, bet drīzāk kaut kas līdzīgs kā avitaminoze dzīvniekiem – trūkst barības vielu. Pazīt to var pēc atsevišķām baltām lapām, no turienes arī nosaukums – trūkst hlorofila, tādēļ arī maz zied un augļi ir ne tik lieli, cik varētu būt. Samēsloju, bet joks tāds, ka, ja augsne nav pietiekami skāba, tad augs tāpat neko nevar uzņemt, tāpēc izkaisīju skābo kūdru, un tagad atliek vien gaidīt nākamo pavasari, jo šogad nekas vairs nemainīsies.

Nu, tā es lasīju, visas gudrības no internetiem, protams.

bacillus (bacillus)

bacillus: no jāņogām ir..

2018. gada 15. jūlijs, 9:50 pm, 1 atbilde / atbildēt

no jāņogām ir jātaisa sula un pēc tam sidrs - mēli var norīt :P
 
x-ƒ (x_f)

x-ƒ: Tātad jāsāk dzert. :-|

2018. gada 16. jūlijs, 5:59 am, atbildēt

Tātad jāsāk dzert. :-|
 
Pātaru Ansis (kuminjsh)

Pātaru Ansis: Mana mamma no jāņogām..

2018. gada 15. jūlijs, 10:16 pm, 2 atbildes / atbildēt

Mana mamma no jāņogām taisa sulu bez cukura - pēc tam var visu gadu tajā gaļu marinēt - ideāls variants! Es vēl arī saldēju pa nelielai porcijai un pēc tam izmantoju gruzīnu ēdienos granātābola sēkliņu vietā.
 
x-ƒ (x_f)

x-ƒ: Nedaudz sasaldēšu,..

2018. gada 16. jūlijs, 5:59 am, 1 atbilde / atbildēt

Nedaudz sasaldēšu, jā, bet laikam būs jāsāk vairāk gatavot gaļu.
 
Pātaru Ansis (kuminjsh)

Pātaru Ansis: es ne gaļai lieku tās..

2018. gada 16. jūlijs, 10:24 pm, atbildēt

es ne gaļai lieku tās ogas - Phali salātiem (https://eda.ru/recepty/salaty/gruzinskij-salat-iz-otvarnoj-svekli-s-greckimi-orehami-i-specijami-phali-iz-svekli-42150) vai baklažānu rullīšiem :)
 

anonīms: "ja kāds citē Vili..

2018. gada 15. jūlijs, 11:47 pm, 2 atbildes / atbildēt

"ja kāds citē Vili Bukšu, tad tas ir liels ciniķis vai nedaudz tērēts" :P
 
x-ƒ (x_f)

x-ƒ: Un kas ir kāds, kas..

2018. gada 16. jūlijs, 5:58 am, 1 atbilde / atbildēt

Un kas ir kāds, kas viņu parodē?
 

anonīms: parodists, kas tad vēl

2018. gada 16. jūlijs, 9:36 pm, atbildēt

parodists, kas tad vēl
 
kihelkonna (kihelkonna)

kihelkonna: Man taa pumpureerce..

2018. gada 16. jūlijs, 10:00 pm, atbildēt

Man taa pumpureerce peern bija jaunajiem kirsu kociniem, nedaudz. Nolasiiju, sogad nav..