zaļā buržuāzija - [entries|archive|friends|userinfo]
judging the mice

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| freidfreidlenta pukstlenta marčlenta komentlenta pollkreators ]

[Oct. 19th, 2012|03:55 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
izdarīju kļūdu un pēc privāto internetu viļņošanās ieskatījos tajos publiskajos, kāda tad ir tā šausmīgā atmaskotā patiesība


"Pabalstu sistēma Latvijā lielākoties strādā par labu turīgajiem, ļaujot viņiem saņemt milzu pabalstus, kamēr cilvēki ar maziem ienākumiem tiek pie minimāla atbalsta."
tas bija pirmais, pie kā es viegli ohujēju un sajutu, ka kādam ļoti gribas ieviest progresīvo nodokli un visus, kuri akurāt nemirst badā, laicīgi noleibelēt par buržuju cūkām.
petrovičs pirmais pateica visu to pašu, ko domāju es: "Bet tad, kad piemin tos dažus, kuri ir saņēmuši lielas summas pabalstos, tad kaut kā piemirst visus tos, kas lielas summas nodokļos ir samaksājuši, bet tad, kad pienāk viņiem pašiem tas nelāgais brīdis, kad jāsaņem pabalsts, tad izrādās, ka ir visādi griesti un limiti un cilvēks saņem atpakaļ no valsts tikai nožēlojamu sīknaudu. Bet viņam tāpat ir savi izdevumi un savi uzturamie. Bet tas jau nevienam vairs neinteresē. Visi tik skatās, lai cits nesaņemtu vairāk, bet neviens neuztraucas, ka tas cits varbūt 5x vairāk vai ražīgāk strādā."

vēl man ļoti patika šis:
"Latvijā nav spēcīgas organizācijas, kas aizstāvētu pārdevēju vai medmāsas. Nespēja stratēģiski veidot sarunas ar politiķiem ir viens no iemesliem, kādēļ valdībā šovasar atkal uzvarēja uzņēmēju intereses. «Paskatieties, kā strādā darba devēju un uzņēmēju organizāciju pārstāvji! Viņi iet pie politiķiem, aprunājas, pierāda ar skaitļiem un panāk savu, kamēr Krīgers tikai bļauj un neviens viņu neņem nopietni,» saka kāds ierēdnis, kurš ir cieši saistīts ar nodokļu politikas veidošanu."
tiešām, kāpēc lai kāds gribētu ķerties pie sava biznesa ar darbinieku iesaistīšanu, ja tiks noleibelēts par divkāršu buržuju cūku un ļauno darba devēju. jūs esat kaut kur latvijas internetos redzējuši, ka darba devējs nebūtu sliktais tēls?

vēl to iesaiņo šitādā mērcītē: "Latvijā joprojām ir kvalitatīva pētnieciskā žurnālistika" (un šim citātam vēsā mierā seko "Arī Lato Lapsas un viņa «Pietiek.com» materiāli spilgti apliecina, ka uz mierīgu dzīvi politikāņi un «siles veiksminieki» vairs nevar cerēt")
man laikam tomēr ir drusku cits priekšstats par pētniecisko žurnālistiku, atzīstos
linkpiemetināt?

Comments:
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 04:20 pm
(Link)
tur komentāros laikam bija viskrutākā pērle - ka vot, piemēram, zviedrijā pabalstus, pensijas un ko tik vēl ne skatās pēc ienākumu apmēra, un tas, kam ienākumi ir lieli, tas nesaņem vispār neko. kad atnāks latviešiem tie laiki utml.
[User Picture]
From:[info]auksts_entelekt
Date:October 19th, 2012 - 04:30 pm
(Link)
:)
From:[info]fedrs
Date:October 19th, 2012 - 04:39 pm
(Link)
Nav ne jausmas kāda ir pabalstu sistēma.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:October 19th, 2012 - 05:14 pm
(Link)
Par pabalstu sistēmu runājot: ir acīmredzams, ka esošā sistēma īsti neatbilst pabalsta galvenajai funkcijai - atbalstīt tos, kuriem pabalsts tiešām nepieciešams, nevis palīdzēt turīgajiem uzturēt esošo dzīves līmeni.

Tas, ka lielāka alga automātiski nozīmē ka tās saņēmējs vairāk & ražīgāk strādā ir ieinteresēto personu uzturēts mīts, kas sevišķi absurds ir LV apstākļos, kad jābūt pilnīgam nezinītim, lai neredzētu kā esošajā sistēmā augstos & labi apmaksātos amatos bieži tiek salikti mazkompetenti susliki.

Par otro citātu - pārmetums acīmredzami adresēts nevis darba devējiem, bet gan tādiem kā Krīgers, kuri nav spējīgi efektīvi aizstāvēt strādājošo interese.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:October 19th, 2012 - 05:28 pm
(Link)
Un par progresīvo nodokli runājot - zinātnieki Richard G. Wilkinson un Kate Pickett savā grāmatā "The Spirit Level: Why More Equal Societies Almost Always Do Better" (minētā grāmata tulkota latviski ar nosaukumu "Līmeņrādis. Kāpēc mums ir nepieciešama vienlīdzīga sabiedrība? (Ne)laimīgas sabiedrības analīze.") ar statistikas datiem ir pierādījuši, ka valstīs, kurās ir mazāka atšķirība ienākumu ziņā ir mazāka noziedzība, mazāk pašnāvību, labāks vidējais iedzīvotāju veselības līmenis u.tml. un ka vispār lielāka vienlīdzība starp ienākumiem ir arī turīgāko sabiedrības slāņu interesēs.
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:October 19th, 2012 - 05:37 pm
(Link)
Lūk, par šo -- "lielāka vienlīdzība starp ienākumiem ir arī turīgāko sabiedrības slāņu interesēs" -- es pilnībā piekrītu.
[User Picture]
From:[info]starro
Date:October 19th, 2012 - 05:43 pm
(Link)
oksimorons kaut kāds. gluži kā "lielākā puse".
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 05:40 pm
(Link)
tāpat kā kautskis, ar abām ķepām piekrītu ienākumu vienlīdzībai. tikai runa jau ir par ienākumiem, nevis to aplikšanu :)
[User Picture]
From:[info]petrovichs
Date:October 19th, 2012 - 07:15 pm
(Link)
Es esmu par pilnīgu vienlīdzību algās! Lai visi saņem precīzi šodienas vidējo un ne par santīmu vairāk vai mazāk! :)
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:October 19th, 2012 - 11:34 pm

Straw man argument detected

(Link)
Neviens progresīvā nodokļa aizstāvis neapgalvo, ka
1) pilnīga vienlīdzība ir praktiski iespējama;
2) esošajām algām jāpaliek konstanti nemainīgām.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 05:30 pm
(Link)
nejauc "lielāka alga" ar "vairāk saņem". es toč neesmu mazkompetents susliks, es savu maizīti un visu, kas tai virsū, pelnu kapājot, kapājot un vēlreiz kapājot. jo vairāk kapāju, jo vairāk šekeļu sazīmēju. jā, es strādāju vairāk un ražīgāk, un tas ir adekvāts situācijas novērtējums, nevis mīts. un kāpēc man par to būtu jāliedz māmiņalga, ja/kad metīšos demogrāfijas ballītē? jo es esmu kapājusi, kodusi to sliedi un varu pati kaut kā sakasīt savas naudiņas, un no manis paņemtās būtu godīgāk atdot tiem, kuriem "pabalsts tiešām nepieciešams"?
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:October 19th, 2012 - 05:47 pm
(Link)
Dievzemītē visi nez kāpēc sadomājas, ka cilvēki mūsu ienākumu grupās ir kaut kādi megaburžuā, kam ir afigenna daudz naudas. Tā nav; vismaz es savu ienākumu līmeni uzskatu par apmēram tādu, kā būtu jāsaņem tai mītiskajai "vidusšķirai", nevis par kaut ko neticami milzīgu.
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:October 19th, 2012 - 05:53 pm
(Link)
Un tas, kā valsts izrīkojas ar pašnodarbinātajiem, protams, ir atsevišķs jautājums. Kas arī, starp citu, ir vēl viens punkts sadaļā "kaut kas tak ar to nodokļu sistēmu nav tā."
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 06:55 pm
(Link)
es jau arī nevienā brīdī neesmu apgalvojusi, ka mums būtu brīnišķīgi līdzsvarota un pareiza nodokļu sistēma. es no viņas ciešu vienā laidā :)
bet man nepatīk tā augsnes sagatavošana progresīvā nodokļa ieviešanai ar "pētījumiem" jeb retoriskiem trikiem piebāztu sociķu propagandu (kā snark precīzi norādīja), kas salīdzina bagātu krāpnieku, kurš by default nepatīk nevienam, ar nabaga kristīgu sociālo darbinieku, un piebāž šo "pētījumu" ar visādām blēņām.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:October 19th, 2012 - 11:36 pm
(Link)
Citiem vārdiem sakot - visu lielās algas saņemošajiem pārcilvēkiem un lai tie pārējie zemcilvēki lai velk tālāk savu nozēlojamo eksistenci. :)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 20th, 2012 - 02:40 am
(Link)
no argument detected, paldies par vērtīgo pienesumu diskusijā.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:October 20th, 2012 - 11:55 am
(Link)
Paldies par pieticīgumu, dziļo un labi argumentēto viedokli un reductio ad absurdum izpratni, pret kuru jebkuri argumenti protams ir bezspēcīgi. :)
[User Picture]
From:[info]artis
Date:October 19th, 2012 - 05:46 pm
(Link)
"ir acīmredzams, ka esošā sistēma īsti neatbilst pabalsta galvenajai funkcijai - atbalstīt tos, kuriem pabalsts tiešām nepieciešams, nevis palīdzēt turīgajiem uzturēt esošo dzīves līmeni."

+1
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 05:33 pm
(Link)
Oh, tu zini, manā pieredzē nav tik kritiski, vismaz ar dekrēta naudu/māmiņalgu, kas dabū pamatīgu griezienu to griestu dēļ. Nu, vismaz ja dārgā topošā māmiņa drusku plāno uz priekšu (principā cilvēkam ar lielu algu plānošana nevarētu būt gluži raķešzinātne) un pāriet no besīgi dārgās ēšanas centrā uz normālu mājās gatavotu paiku.

Vot slimības pabalsts (zilā lapa) gan iesūkā nemērā, es nezinu, kā viņi vienmēr pamanās tik maz aprēķināt. Vēl jo vairāk tāpēc, ka slimošanu ne vienmēr var ieplānot un gadījumos, kad var ieplānot (nu, tur plānveida operācijas utml) izdevumi kā reiz palielinās, nevis samazinās.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 05:38 pm
(Link)
ir tāda neliela atšķirība, ka es nesaņemu algu, bet esmu pašnodarbināta persona. tādām demogrāfijas ballītē ir paredzēts tikai atnest šampanieti kopgaldam, bet pašām dzert to, ko nu pašas arī izdomās.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 05:53 pm
(Link)
Ēēēē, vot šito tu varētu apsīkumot drusciņ.
Man bija radies tāds iespaids, ka pašnodarbinātie var izvēlēties - maksāt socnodokli vai nemaksāt. Ja nemaksā, tad nenes šampanieti un nedzer, a ja maksā, tad nes šampanieti un dzer. Ibo man jau arī tās dekrētnaudas dod no algas-par-kuru-maksāts-soconodoklis. Vai arī es kautko jaucu?
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:October 19th, 2012 - 05:56 pm
(Link)
HA! Pašnodarbinātie gaņī nodokli pilnā apmērā, bet, ja kaut kad paši nespēj sevi nodarbināt -- viņu pašu problēma, valsts viņiem neko nedos. Agrāk bija tā, labi, biedri pašnodarbinātie, jūs mazāk saņemat, tad maksājiet mazāku nodoklīti. Tad vienbrīd mīļotā partija un valdība, budžetu lāpot, izdomāja, ka turpmāk būs šitā. Budžets salāpīts, bet biedru pašnodarbināto podjobka kā bija, tā palikuse.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 06:00 pm
(Link)
Iedo linku
Tas, ko es atradu, ir šitais:
No kura brīža pašnodarbinātajam iemaksa jāveic obligāti?
Pašnodarbinātajam obligāti jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksa, ja ienākumi sasniedz Ministru kabineta (MK) noteikto sociālo apdrošināšanas iemaksu objekta minimālo apmēru, kas 2012.gadā ir 200 Ls mēnesī, 2400Ls gadā. Ja pašnodarbinātās personas ienākumi ir lielāki par 200 Ls (2012. gadā), persona pati var izvēlēties - maksāt sociālās apdrošināšanas iemaksu tikai no noteiktās minimālās summas (200 latiem) vai no visiem ienākumiem.
www.akka-laa.lv/lat/autoriem2/autoratlidzibas_iekasesana/nodokli/par_socialo_nodokli/

(Kā pats redzi, meklējumi notika visnotaļ virspusēji)
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:October 19th, 2012 - 06:08 pm
(Link)
Neiedošu, nav notes meklēt, bet [info]chimera laipni izskaidroja to, ko man vids prasīja. Tieši tā, IIN pilnā apmērā un vēl PVN.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 06:05 pm
(Link)
maksāšana ir obligāta, brīvprātīgs ir tikai apmērs. IIN ir pilnā apmērā un līdz nesenam laikam bija arī PVN sākot no 10 štukām gadā.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 06:06 pm
(Link)
min soconodoklis šobrīd ir 64.92 ls mēnesī.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 06:12 pm
(Link)
Tobiš arī tad, ja tu skaities pašnodarbinātais un nopelni 60 latus mēnesī, tev ir jāmaksā 65 lati valstij? o.O Iedo linku, ņeverju!

A bet ja tu maksā tos 65 latus mēnesī, tad māmiņalgu aprēķina attiecīgi no tās summas, par kuru tu esi to socnodokli maksājusi (bet ne pilnas summas, ko esi ieguvusi, bet neesi pilnībā nosegusi ar socnodokļa iemaksām).

IIN un PVN tieši nekorelē ar sociemaksām, ja es pareizi saprotu. Nu tb ikvienam, kurš saņem kaut kādas sociālās naudas, kas rēķinātas no algas, tās tiek rēķinātas tikai no tā, par ko maksāts nodoklis. Piem., ja es saņemu 300 latus algas un 300 latus autoratlīdzības, un par autoratlīdzību nemaksāju socnodokli, tad man māmiņalgu rēķinās no tiem 300 algas latiem, lai arī IIN atvelk par visiem.

Primitīvi runājot, ja cilvēks plāno bērnu, tad var iepriekšējos pārskata periodos iemaksāt lielāku socnodokli (no pilniem ieņēmumiem, nevis obligātos 65 latus), un voila, māmiņalga gatava, un pie tam var precīzi izvēlēties tā, lai griesti neiestājas.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 06:15 pm
(Link)
nē, socnodoklis sākas no minimāliem ienākumiem 200 ls apmērā UN ja tavi ienākumi gada laikā pārsniedz diezgan minimālu summu [mazliet virs štukas, vai?], tev jāpiķo tie paši 65 ls mēnesī [līdz gada beigām] pat tad, ja tajā/tajos mēnesī/mēnešos Vispār nav ienākumu.

visi linki vidā.

es šobrīd nediskutēju par māmiņalgām, vnk norādu uz pašnodarbināto nodokļu maksāšanas īpatnībām.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 06:34 pm
(Link)
Vot mani vairāk kāreiz sociālās apdrošināšanas iemaksas (kas, btw, nemaz nav nodoklis, tā iet, ka VIDā paskatās ;)).

Internetā visur teic, ka minimālais, pēc kura jāmaksā, ir 2400 lati = 200x12, kas izklausās loģiski (t.i., ja pašnodarbinātais gada griezumā vidēji saņem vismaz vienu minimālo algu mēnesī, tad no šīs minimālās arī maksā).

Vnk es neredzu punktu, kurā šis būtu kaut kādā mērā negodīgāk nekā algotam darbiniekam, kuram nafig neviens neprasa, vai grib kādus nodokļus maksāt vai negrib, iekasē un viss. Pat tad, ja algots darbinieks gadā nostrādā 3 mēnešus par minimālo un atlikušo laiku nestrādā, nodokļus piedzen arī no tiem 3 mēnešiem, kamēr frīlanceris, kas 3 mēnešus iekapā 200 un pēc tam mazāk, cik es saprotu, var izvēlēties socapdrošināšanu nemaksāt.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 06:44 pm
(Link)
pag, jūs te kaut kā esat nobīdījušies uz iemaksu kārtību no tēmas par to, vai pēc apbērnošanās kaut kas no tā arī atnāk atpakaļ saimniecībā.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 06:59 pm
(Link)
Es biju sapratusi, ka, ja pašnodarbinātais maksā minimālo soc-apdr-iemaksu, tad viņam māmiņalgu maksā tā, it kā būtu bijusi minimālā mēnešalga (60% no 200 latiem), ja maksā vairāk (pēc izvēles), tad attiecīgi māmiņalga paaugstinās par tik, par cik ir maksājis. Nu tipa ja tu samaksā socapdrošināšanu it kā no 200 Ls bruto algas, tad māmiņalga ir 60% no 200 latiem, ja iemaksā it kā no 431 Ls bruto algas, tad tev ieripo atpakaļ 60% no 431 lata (300 ar astīti), ja iemaksā it kā no lielākas bruto algas, tad attiecīgi iestājas griesti un ieripo 300 ar astīti + 50% no atlikušās naudiņas. Kas, manā skatījumā, varbūt ir sarežģīti rēķināms (ņemot vērā to, ka māmiņalgu ar strādāšanu neapvieno), bet nav akurāt negodīgi, jo īpaši tāpēc, ka pastāv izvēle, vai šaut cauri griestiem vai ne.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 07:07 pm
(Link)
un ja tu to vispār gribi saņemt, pamāj ardievas iespējai kaut mazliet turpināt to savu pašnodarbināto profesionālo darbību paralēli bērnkopībai.
nu labi, manā variantā vispār tur nav ko daudz rēķināt, jo tādiem buržujiem, kam vēl arī sia pieder, vispār nekas nepienākas.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 07:10 pm
(Link)
Nu varētu padomāt, ka algoti darbinieki baigi var strādāt, paralēli saņemot māmiņalgu. Same shit.
(Principā jau "kaut mazliet" kā reiz var turpināt, tikai uz darba laiku jāatsakās no māmiņalgas, t.i., jāatskaitās, cik tad daudz ir strādājis, un par to laiku naudu nedabū.)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 07:14 pm
(Link)
algotam darbiniekam ir visas iespējas pieprasīt viņu atjaunot vecajā darbavietā, un ja to nedara, tā ir diskriminācija nshit. pašnodarbināta persona reāli var tikai izvēlēties - padirst visu savu klientu bāzi un saņemt māmiņalgu vai nē. nav iespējas, piemēram, saglabāt vismaz kaut ko no tās klientu bāzes, ar kuru turpināt strādāt ar mazākiem apgriezieniem un reizē arī nepadirst māmiņalgu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 07:34 pm
(Link)
Nu šitā jau nu gan bija čīkstēšana "es taisu bērnus un par mani neparūpējas" stilā :) Seriously, tu domā, ka, atgriežoties no BKA, teiksim, man garantēti būs precīzi tā pati situācija darbā, tie paši klienti, iepriekšējā darba alga mani apmierinās (pēc pusotra gada inflācijas, piezīmēsim) un mana esošā struktūrvienība vēl pastāvēs? No visiem nosauktajiem es jau tagad par 2 gab zinu, ka ne :)

Bet var, var strādāt ar mazākiem apgriezieniem, točna zinu. Vienkārši papīri jāsakārto (formāli jāatsāk darba attiecības un pēc tam formāli tās jāizbeidz, ja pareizi sapratu, to var darīt pat uz dažām dienām). Izdevīgi tad, ja nopelna vairāk nekā 15 Ls/dienā, kas ir pilnīgi normāls cipars.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 07:41 pm
(Link)
papīri uz dažām dienām attiecas uz autorlīgumiem, ne uz pašnodarbinātām personām, tās ir dažādas pasaules.
un čīkstēšana ir par tēmu, jo vienā sistēmā valsts (savā stilā un ne pārāk godīgi pret pārējiem iesaistītajiem, jā) rūpējas par to, lai indivīds nezaudētu vietu darba tirgū, bet otrā sistēmā (kur tas neatstātu tādu iespaidu uz citiem, starp citu) indivīdam to tieši liedz. un tā ir fundamentāla atšķirība, ja reiz te visi jautā, kā tad atšķiras šitā štelle pašnodarbinātam un svešnodarbinātam.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 08:13 pm
(Link)
Fuck par to autorlīgumu štelli tad =/ Man bija radies iespaids, ka var arī pieņemt darbā un pēc tam atkal palaist atvaļinājumā, un kāpēc gan to pašu nevarētu izdarīt ar pašnodarbinātību.

Čīkstēšana, protams, vienmēr ir par tēmu un dzīve vispār ir negodīga :((( bet uztaisīt tā, lai pilnīgi visi spēles noteikumi būtu pilnīgi vienādi un "godīgi" gan pašnodarbinātajiem, gan darbiniekiem, ir vnk nereāli. Un ir dafiga daudz punktu, kuros spēlīte ir par sliktu darbiniekiem (ko tu pati noteikti zini, citādi jau nebūtu pašnodarbināta).

IMO nav valsts uzdevums pilnīgi visu izlīdzināt, lai tagad visi būtu vienlīdzīgi un pēc vieniem noteikumiem dzīvotu - svarīgi ir novākt galēju netaisnību un atstāt daudz un dažādas variācijas iespējas pa vidu, lai katrs var izvēlēties savu ceļu. Nu, un paplašināt izvēles iespējas, ciktāl tas ir valsts varā (daudz ko izdarīt vnk nav iespējams, plēsies, kā gribi).
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 09:06 pm
(Link)
starp citu, pašnodarbināta es nemaz neesmu tāpēc, ka tādā veidā uzvāru sūro piķi, tas ir, to lielo šampanieša vannu :) man vienkārši tā vienmēr ir sanācis, atskaitot 2 nejaušus gadus aģentūrā.
un es tomēr domāju, ka būtu pilnīgi normāli mainīt to, kā pašnodarbinātais var arī kaut ko izmantot no tā iemaksātā šampanieša.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 09:10 pm
(Link)
Dēm, tu pilnīgi lauz manu sirdi un grauj visus lieliskos priekšstatus, ja!
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 06:45 pm
(Link)
un "iekapā 200" ir kaut kāds oksimorons :)
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 07:05 pm
(Link)
oi, nē nē nē - sākas no 200. kā reģistrējies, tā sāc maksāt. [pareizāk sakot, no 200x3, jo jāmaksā reizi kvartālā].

2400, ok, ne 1200, bet tiklīdz tu esi kasē iemaksājis šos 2400, tā tu esi maksātājs uz mūžu nē, bet uz visu atlikušo gadu Neatkarībā no ienākumu esamības.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 07:22 pm
(Link)
Nu bet d00ch, 2400 gadā ir (rēķinām vēlreiz, uz pirkstiem) vidēji 200 lati mēnesī, kas arī ir minimālā mēnešalga, kas arī ir punkts, no kura algoti darbinieki maksā sociālo apdrošināšanu (ar to atšķirību, ka algoti darbinieki maksā arī tad, ja gada ienākumi bruto ir mazāki par 2400 latiem). Kurā punktā iestājas tas, ka pašnodarbinātajiem kaut kā tiek nodarīts pāri?

Yeah, frīlancerim ir drusku jārēķina uz priekšu, bet tā taču ir daļa no darba specifikas.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 07:24 pm
(Link)
tajā punktā, ka frīlancerim ir daudz sūdīgāk ar atpakaļ dabūšanu. iemaksāšanā daudz nenodara pāri, nē, bet tajā izmaksāšanas daļā gan.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 07:26 pm
(Link)
/jārēķina nevis drusku, bet pamatīgi, un tiek arī darīts, bet ne jau par to ir stāsts/

nav dzirdēts par to, ka algots darbinieks skaitītos parādā valstij tad, ja darbu pēkšņi zaudē [pat, ja viņa mēnešalga krietni pārsniedz minimālo], vēl jo vairāk - viņam, atšķirībā no frīlansera, tādā gadījumā pienākas bezģeļņika pabalsts, kuru pašnodarbinātais nevar dabūt, lai kādus sociālos maksātu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 08:24 pm
(Link)
darbinieks nav parādā valstij tikai un vienīgi tāpēc, ka viņam nodokļus savāc UZREIZ, neprasot, vai grib maksāt vai negrib un no kādas summas. un vai tad nebūtu tā kā lōģiski, ja frīlanceris, saņemot lielo kāpostu, saprastu, ka par šito būs jānomaksā nodokļi, un tos uzreiz arī nomaksātu/atliktu kā neaizskaramo "nodokļu maksājamo rezervi"?

bezdarbnieka statusu var dabūt, pārtraucot pašnodarbinātā statusu, vai tad ne? algoti darbinieki arī nevar aiziet atvaļinājumā uz mēnesi un dabūt bezdarbnieka pabalstu, jo nestrādā taču - bezdarbnieks skaitās nevis tad, kad nestrādā, bet tad, kad nav darba attiecībās ne ar citiem, ne sevi. ja ir maksāta socapdrošināšana, lūdzu, dabūsi attiecīgi pabalstu no algas, par ko iemaksāta nauda.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 08:29 pm
(Link)
ē, frīlanseris arī samaksā nodokļus no lielā kāposta, tāpat kā algotais darbinieks, tikai atšķirībā no algota darbinieka viņam jāmaksā nodokļi arī no tā kāposta, kas vēl tikai nāks/ja nāks, pat ja nekāds kāposts nenāk.

"bezdarbnieka statusu var dabūt, pārtraucot pašnodarbinātā statusu, vai tad ne?" pirmā dzirdēšana.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 08:44 pm
(Link)
Pfff, pēc šī te resursa "Pašnodarbinātais var reģistrēties bezdarbnieka statusam, ja neveic saimniecisko darbību un sociālās iemaksas." un pat nav nekas jāpārtrauc o.O

bet paga, paga, es neredzu loģiku tavā domā par to, ka jāmaksā vairāk.

teiksim, janvārī tu saņem 2400 latus. Par to tu UZREIZ nemaksā neko, bet zini, ka šogad maksāsi socapdr visa gada garumā, kopā 700+ latus.

tad pirmajā kvartālā tu samaksā nodokļos 3x65 (t.i., socapdr no 3 minimālajām mēnešalgām), otrajā, trešajā un ceturtajā kvartālā tāpat. T.i., varēji paņemt visus gadā maksājamos 700+ latus (socapdr no 2400 latiem), izņemt tos no apgrozības kā "obligāti maksājamo naudu", ielikt, teiksim, četros īstermiņa depozītos un vēl pāris latus dabūt no bankas. Un pēc tam, kad šie 700+ lati ir atskaitīti no sākotnējā lielā kāposta, tu turpmāk vairs nemaksā nekādu socapdr, ja negribi.
tāpat, ja janvārī saņem 1200 latus, tad padomā "oh shit, ja šitā iet, ganjau būs jāmaksā socapdr", paņem 350+ latus un iebāz depozītā, un turpini atskaitīt socapdr, līdz savāc tos maģiskos 700+ latus, kas ir reizē minimālais, un, ja vēlies, maksimālais apjoms.

Bet modelēsim situāciju, kurā tu janvārī saņem kāpostu 4800 latus.
Tad tev kā algotam darbiniekam būtu bijis jāmaksā socapdr no 4800 latiem BEZ izvēles (tu to naudu pat neredzētu), bet kā frīlanseris vari samaksāt socapdr no 2400 latiem un reāli (salīdzinājumā ar algotu darbinieku) uzvārīties par 700 latiem gadā (protams, riskējot ar zemākām naudām, ja iestāsies socapdrošināšanas gadījums).
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 08:55 pm
(Link)
okei, tad vida tante mani apmānīja, stāstot, ka pašnodarbinātais pēc noklusējuma nav apdrošināts pret bezdarbu.

"Par to tu UZREIZ nemaksā neko" - es maksāju uzreiz, jo esmu pati sev grāmatvede un savādāk točna sajukšu. piebildīšu, ka paturēt rokās un tad iemaksāt ir mazliet nepatīkamāk, nekā vispār neredzēt un maksāt :)

bet tas tā. varētu padomāt, ka es baigi gaužos par frīlanseru grūto dzīvi, bet patiesība ir tāda, ka visā šajā padarīšanā mani piesaista visai subjektīvi bonusi, kam nav sakara ar pabalstu apjomu [par māmiņialgām es laikam vispār neesmu interesējusies; vienreiz izklaides nolūkos palūrēju potenciālo pensijas apmēru]. man patiešām likās, ka bezģeļņika pabalsts mums nepienākas Nekādā Gadījumā, bet redz, kā.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 09:01 pm
(Link)
Jā, nu VID tanšu plašās un korektās zināšanas par to, kas no kā pienākas, viennozīmīgi NAV viens no frīlansera darba bōnusiem :D

(es ceru, ka tu saproti, ka man šitā diskusija kā reiz ir nevis "fuj kretīni frīlanseri peldas medū un naudā, kamēr algotie darbinieki maksā socnodokļus no visa kāposta!!!" bet tā kā mēģinājums saprast, kur būtu sāpe, ja es šito te izmēģinātu varbūt kādreiz kautkādā perspektīvē, nu, pēc tam, kad būšu beigusi Dzert Rasbainieka Atnesto Šampanieti ;))
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 09:14 pm
(Link)
:)

/ja tā padomā, vid man arī centās iegalvot, ka es Jau esmu pašnodarbinātā un viņu reģistrā, kad vēl tāda nebiju [strādāju ar autorlīgumiem]+vēl šādi tādi joki. pēdējos divos gados gan viņi bija/ir mīļumi un pat piefiksēja vienu nodokļu pārmaksu, kuru es pati būtu nogulējusi/
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 09:49 pm
(Link)
o, yess, tur ir kaut kāda arī obligātā IIN maksāšana avansā, ar kuru es, par laimi, neesmu saskārusies.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 10:01 pm
(Link)
o, es ar šito gandrīz pamanījos saskarties, tb tik tālu, ka man zvanīja šito paģērēt, davai ka maksā uz priekšu, bet es biju pamanījies pārveidoties par mikromaksātāju, līdz ar to uz mani tas vairs neattiecās :)
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 10:08 pm
(Link)
paldies un končas visiem tiem, kuri smaigi pūta, kad dzirdēja, ka nemāku izrakstīt rēķinus un bija ar mieru slēgt autorlīgumu!
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 10:08 pm
(Link)
dažreiz būt losei atmaksājas.
From:[info]sii
Date:October 19th, 2012 - 09:13 pm
(Link)
Pavirši uzmetot aci tam rakstam, man rādās, ka tur rakstīts tikai tas, ka pašnodarbinātais var reģistrēties bezdarbnieka STATUSAM, kas nav gluži tas pats, kas saņemt bezdarbnieka pabalstu, jo likumā par valsts sociālo apdrošināšanu toč nav teikts, ka pašnodarbinātais būtu apdrošināts pret bezdarbu, tā ka varbūt VID tante nemaz nemānījās.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 09:16 pm
(Link)
atkal esmu samulsusi, rīt drošvien mēģināšu iedziļināties ar svaigu galvu.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 09:22 pm
(Link)
tomēr iedziļinājos, tev taisnība.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 08:30 pm
(Link)
/nemaz nerunājot par to, ka lielāko doļu socnodokļa nomaksā darba devējs, ne algots darbinieks/
[User Picture]
From:[info]milda
Date:October 19th, 2012 - 08:39 pm
(Link)
man ar šķiet, ka bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja zaudē pašnodarbinātā statusu.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 08:41 pm
(Link)
man atkal šķiet, ka pašnodarbinātais pēc noklusējuma nav apdrošināts pret bezdarbu [līdz ar to viņa socnodoklis ir par pāris procentiem mazāks par parasto, bet tie pāris procenti ir ha, hā], tāpēc tas neko nelīdz. pavirša gūglēšana apstiprina manu viedokli, bet varbūt kāds sagūglēs ko Negaidītu.
[User Picture]
From:[info]milda
Date:October 19th, 2012 - 09:11 pm
(Link)
samulsināji. pašnodarbinātiem tai likmē nav iekšā tas % pret bezdarbu?
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 09:15 pm
(Link)
man likās, ka nav, bet te augstāk viedokļi dalās, bet man smadzenes jau pavisam vakarīgas, mēģināšu vēlreiz iedziļināties rīt.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 10:06 pm
(Link)
kā jau te norādīja, var saņemt bezdarbnieka statusu, bet ne pabalstu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 08:47 pm
(Link)
nu bet tu taču nedomā, ka darba devējs neņem vērā punktu "sociālais nodoklis", jau sākot vispār runāt par to, kāda būs darba alga :) iz tam jau ir objektīvā (un diezgan dramatiskā) cipara atšķirība, vai es strādāju uzņēmumam X kā darbinieks vai kā frīlanseris.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 08:56 pm
(Link)
darba devējs ņem gan vērā un piedāvā saņemt minimālo+mistiskas piemaksas, beeet tas jau pavisam cits stāsts [un es patiešām ceru, ka ne tik ļoti izplatīts, kā man liekas].
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 09:05 pm
(Link)
Man atkal šķiet, ka man ar manu "pilna alga, visi nodokļi nomaksāti" (ekhm, nu, pamatdarbā, haltūras neskaitās *nevainīgi svilpo*) bija kautkāds afigennākais luksusa statuss, kuru reti kurš dabū.

(No kurienes tad tā dramatiskā statistika ar 90% uz nabadzības robežas esošajiem, kā ta tev šķiet? ;))
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 10:02 pm
(Link)
dramatiskā statistika gadījumā nenāk no tā paša "pētījuma", par kuru vispār ieraksts? :) kur ārkārtīgi korekti salīdzina vērienīga krāpnieka daudzbērnu ģimeni un kristīga bibliotekāra daudzbērnu ģimeni? :)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 10:06 pm
(Link)
Gredzenveida kompozīcija takš jāievēro :)))
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 07:07 pm
(Link)
un ja es daudzus gadus dzīvoju pēc principa "tiklīdz ir 9999 ls, eju atvaļinājumā, jo PVN piķot es netaisos", tad "iekapāt zem 200 un nemaksāt VSAOI [jā, es zinu, kāds ir šis nodokļa jaunais nosaukums, bet lielākā daļa parasti nezina vis]" tomēr nav gluži opcija.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 07:08 pm
(Link)
tagad jau tas apgrozījums pacelts uz 35k
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 07:10 pm
(Link)
jā, zinu, vārds "dzīvoju" bija pagātnes formā, kurš sakrītt ar tagadni. bet es augstāk rakstīju par "PVN līdz nesenam laikam no 10 štukām gadā".
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 07:14 pm
(Link)
nu jā, es jau nemaz arī nedomāju, ka tu varētu nezināt par to pacelšanu :)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 06:47 pm
(Link)
nevar izvēlēties, nevar, maksā kā mīļie. bet tas, ko dabū no tā kopējā kasē ienestā šampanieša, ir tikai viņa smarža :)
[User Picture]
From:[info]milda
Date:October 19th, 2012 - 07:30 pm
(Link)
klau, bet es nevaru atrast likumdošanā, ka pašnodarbinatiem baigi atšķirtos pabalsta aprēķināšanas/maksāšanas kārtība, izņemot to, ka "Pašnodarbinātajam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta aprēķināšanai nosaka no apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot trīs kalendāros mēnešus pirms gada ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums." Ja soc.nod. maksāts regulāri, tad īsti atšķirības neredzu. Strādāt jau nevar ne DD, ne Pašnodarbinātā, nedz DŅ tajā laikā - ir jāizvēlas vai nu vai nu. Tā, ka problēma visiem vienāda. Ir vēl kas, ko ātrumā neatradu?

[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 07:36 pm
(Link)
papīros viss ir smuki, bet kā reku augstāk honeybee skaidroju - ir milzīga atšķirība ar atgriešanos darba tirgū. algots darbinieks var nākt pēc dekrēta beigām un paģērēt atlaist to, kurš viņa vietā pieņemts, jo tā ir noteikts un citādi būtu diskriminācija. ja pašnodarbinātais vēlas saglabāt vietu darba tirgū, tad jāatsakās no nopelnītā pabalsta.
[User Picture]
From:[info]milda
Date:October 19th, 2012 - 07:49 pm
(Link)
nū nosacīti. tas ar ir tikai smuki uz papīra. paģērēt jau var visu ko, bet dzīve ir dzīve. un ja esi SIA īpašniece un vadītāja, tad stāsts analogs, kā pašnodarbinātai. parastam darbiniekam vienkāršāk, bet ja darbs nopietns, tad nu kod kurā pirkstā gribi - visi sāp. es jau atkal no Tevis sapratu, ka pašnodarbinatiem kaut ka jancīgi rēķina to vidējo, bet nē - tāpat.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 07:51 pm
(Link)
sia īpašniekam ir vēl trakāk nekā pašnodarbinātam :)
[User Picture]
From:[info]milda
Date:October 19th, 2012 - 08:03 pm
(Link)
nu kā ir tā ir. nezinu vai diži trakāk.
[User Picture]
From:[info]petrovichs
Date:October 19th, 2012 - 07:50 pm
(Link)
Labā darba vietā šāds aizvietotājs tiek pieņemts tikai uz laiku, tā ka tur problēmas nerodas.
[User Picture]
From:[info]milda
Date:October 19th, 2012 - 07:57 pm
(Link)
teorētiski jā. dzīvē viss var būt savadāk. ja no vilciena izleci, nav tik viegli vilciena ielekt atpakaļ. tīri objektīvi.
[User Picture]
From:[info]artis
Date:October 19th, 2012 - 05:44 pm
(Link)
Vai gribi teikt, ka ar Latvijas nodokļu politiku viss ir kārtībā? Kapitāla pieauguma nodoklis mazāks kā ienākuma nodoklis. Kāpēc pietiekami nodrošinātiem cilvēkiem tiek izmaksāts bērnu pabalsts? Tas ir stulbums. Īpašumu nodoklis uzpumpēja nekustamo īpašumu burbuli utt.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 05:47 pm
(Link)
kas ir pietiekami nodrošināts cilvēks?
[User Picture]
From:[info]artis
Date:October 19th, 2012 - 06:07 pm
(Link)
Tāds, kam nevajag pabalstu.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 06:42 pm
(Link)
daļa cilvēku ir sievietes, un lai kā viņas strādātu un pelnītu un viņām nevajadzētu pabalstus (toties no viņu nomaksātā varētu maksāt pabalstus citiem) strādāšanas laikā, pie apbērnošanās viņas saprotamu iemeslu dēļ pastrādāt vairs nevar. pēc šādas loģikas viņām arī nav jāsaņem nekādi pabalsti. kādreiz taču strādāja, vai ne. nu tad lai kuļās pašas kā māk.
[User Picture]
From:[info]petrovichs
Date:October 19th, 2012 - 07:51 pm
(Link)
No cik latiem uz degunu pabalstu nevajag? :)
[User Picture]
From:[info]losthighway
Date:October 19th, 2012 - 05:58 pm
(Link)
Stulbums ir nepelnīt un par to vainot citus
[User Picture]
From:[info]artis
Date:October 19th, 2012 - 06:13 pm
(Link)
Stulbums ir arī nepareizi balancēts nodokļu slogs - tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc Latvija ir tādā pakaļā. Starp citu, šaubos, ka vairums no tiem, kas nepelena, vaino citus. Visticamāk vaino sevi, paliek depresīvi un nodzerās. Vicious cycle. Kāds ir tavs risinājums? Davai, nogriežam visus pabalstus, apdrošināšanas, bezmaksas veselības aprūpes utt. Dog eat dog world. Katrs par sevi?

hackers counter system