zaļā buržuāzija - [entries|archive|friends|userinfo]
judging the mice

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| freidfreidlenta pukstlenta marčlenta komentlenta pollkreators ]

[Oct. 19th, 2012|03:55 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkpiemetināt?

Comments:
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 08:24 pm
(Link)
darbinieks nav parādā valstij tikai un vienīgi tāpēc, ka viņam nodokļus savāc UZREIZ, neprasot, vai grib maksāt vai negrib un no kādas summas. un vai tad nebūtu tā kā lōģiski, ja frīlanceris, saņemot lielo kāpostu, saprastu, ka par šito būs jānomaksā nodokļi, un tos uzreiz arī nomaksātu/atliktu kā neaizskaramo "nodokļu maksājamo rezervi"?

bezdarbnieka statusu var dabūt, pārtraucot pašnodarbinātā statusu, vai tad ne? algoti darbinieki arī nevar aiziet atvaļinājumā uz mēnesi un dabūt bezdarbnieka pabalstu, jo nestrādā taču - bezdarbnieks skaitās nevis tad, kad nestrādā, bet tad, kad nav darba attiecībās ne ar citiem, ne sevi. ja ir maksāta socapdrošināšana, lūdzu, dabūsi attiecīgi pabalstu no algas, par ko iemaksāta nauda.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 08:29 pm
(Link)
ē, frīlanseris arī samaksā nodokļus no lielā kāposta, tāpat kā algotais darbinieks, tikai atšķirībā no algota darbinieka viņam jāmaksā nodokļi arī no tā kāposta, kas vēl tikai nāks/ja nāks, pat ja nekāds kāposts nenāk.

"bezdarbnieka statusu var dabūt, pārtraucot pašnodarbinātā statusu, vai tad ne?" pirmā dzirdēšana.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 08:44 pm
(Link)
Pfff, pēc šī te resursa "Pašnodarbinātais var reģistrēties bezdarbnieka statusam, ja neveic saimniecisko darbību un sociālās iemaksas." un pat nav nekas jāpārtrauc o.O

bet paga, paga, es neredzu loģiku tavā domā par to, ka jāmaksā vairāk.

teiksim, janvārī tu saņem 2400 latus. Par to tu UZREIZ nemaksā neko, bet zini, ka šogad maksāsi socapdr visa gada garumā, kopā 700+ latus.

tad pirmajā kvartālā tu samaksā nodokļos 3x65 (t.i., socapdr no 3 minimālajām mēnešalgām), otrajā, trešajā un ceturtajā kvartālā tāpat. T.i., varēji paņemt visus gadā maksājamos 700+ latus (socapdr no 2400 latiem), izņemt tos no apgrozības kā "obligāti maksājamo naudu", ielikt, teiksim, četros īstermiņa depozītos un vēl pāris latus dabūt no bankas. Un pēc tam, kad šie 700+ lati ir atskaitīti no sākotnējā lielā kāposta, tu turpmāk vairs nemaksā nekādu socapdr, ja negribi.
tāpat, ja janvārī saņem 1200 latus, tad padomā "oh shit, ja šitā iet, ganjau būs jāmaksā socapdr", paņem 350+ latus un iebāz depozītā, un turpini atskaitīt socapdr, līdz savāc tos maģiskos 700+ latus, kas ir reizē minimālais, un, ja vēlies, maksimālais apjoms.

Bet modelēsim situāciju, kurā tu janvārī saņem kāpostu 4800 latus.
Tad tev kā algotam darbiniekam būtu bijis jāmaksā socapdr no 4800 latiem BEZ izvēles (tu to naudu pat neredzētu), bet kā frīlanseris vari samaksāt socapdr no 2400 latiem un reāli (salīdzinājumā ar algotu darbinieku) uzvārīties par 700 latiem gadā (protams, riskējot ar zemākām naudām, ja iestāsies socapdrošināšanas gadījums).
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 08:55 pm
(Link)
okei, tad vida tante mani apmānīja, stāstot, ka pašnodarbinātais pēc noklusējuma nav apdrošināts pret bezdarbu.

"Par to tu UZREIZ nemaksā neko" - es maksāju uzreiz, jo esmu pati sev grāmatvede un savādāk točna sajukšu. piebildīšu, ka paturēt rokās un tad iemaksāt ir mazliet nepatīkamāk, nekā vispār neredzēt un maksāt :)

bet tas tā. varētu padomāt, ka es baigi gaužos par frīlanseru grūto dzīvi, bet patiesība ir tāda, ka visā šajā padarīšanā mani piesaista visai subjektīvi bonusi, kam nav sakara ar pabalstu apjomu [par māmiņialgām es laikam vispār neesmu interesējusies; vienreiz izklaides nolūkos palūrēju potenciālo pensijas apmēru]. man patiešām likās, ka bezģeļņika pabalsts mums nepienākas Nekādā Gadījumā, bet redz, kā.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 09:01 pm
(Link)
Jā, nu VID tanšu plašās un korektās zināšanas par to, kas no kā pienākas, viennozīmīgi NAV viens no frīlansera darba bōnusiem :D

(es ceru, ka tu saproti, ka man šitā diskusija kā reiz ir nevis "fuj kretīni frīlanseri peldas medū un naudā, kamēr algotie darbinieki maksā socnodokļus no visa kāposta!!!" bet tā kā mēģinājums saprast, kur būtu sāpe, ja es šito te izmēģinātu varbūt kādreiz kautkādā perspektīvē, nu, pēc tam, kad būšu beigusi Dzert Rasbainieka Atnesto Šampanieti ;))
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 09:14 pm
(Link)
:)

/ja tā padomā, vid man arī centās iegalvot, ka es Jau esmu pašnodarbinātā un viņu reģistrā, kad vēl tāda nebiju [strādāju ar autorlīgumiem]+vēl šādi tādi joki. pēdējos divos gados gan viņi bija/ir mīļumi un pat piefiksēja vienu nodokļu pārmaksu, kuru es pati būtu nogulējusi/
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 09:49 pm
(Link)
o, yess, tur ir kaut kāda arī obligātā IIN maksāšana avansā, ar kuru es, par laimi, neesmu saskārusies.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 10:01 pm
(Link)
o, es ar šito gandrīz pamanījos saskarties, tb tik tālu, ka man zvanīja šito paģērēt, davai ka maksā uz priekšu, bet es biju pamanījies pārveidoties par mikromaksātāju, līdz ar to uz mani tas vairs neattiecās :)
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 10:08 pm
(Link)
paldies un končas visiem tiem, kuri smaigi pūta, kad dzirdēja, ka nemāku izrakstīt rēķinus un bija ar mieru slēgt autorlīgumu!
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 10:08 pm
(Link)
dažreiz būt losei atmaksājas.
From:[info]sii
Date:October 19th, 2012 - 09:13 pm
(Link)
Pavirši uzmetot aci tam rakstam, man rādās, ka tur rakstīts tikai tas, ka pašnodarbinātais var reģistrēties bezdarbnieka STATUSAM, kas nav gluži tas pats, kas saņemt bezdarbnieka pabalstu, jo likumā par valsts sociālo apdrošināšanu toč nav teikts, ka pašnodarbinātais būtu apdrošināts pret bezdarbu, tā ka varbūt VID tante nemaz nemānījās.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 09:16 pm
(Link)
atkal esmu samulsusi, rīt drošvien mēģināšu iedziļināties ar svaigu galvu.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 09:22 pm
(Link)
tomēr iedziļinājos, tev taisnība.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 08:30 pm
(Link)
/nemaz nerunājot par to, ka lielāko doļu socnodokļa nomaksā darba devējs, ne algots darbinieks/
[User Picture]
From:[info]milda
Date:October 19th, 2012 - 08:39 pm
(Link)
man ar šķiet, ka bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja zaudē pašnodarbinātā statusu.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 08:41 pm
(Link)
man atkal šķiet, ka pašnodarbinātais pēc noklusējuma nav apdrošināts pret bezdarbu [līdz ar to viņa socnodoklis ir par pāris procentiem mazāks par parasto, bet tie pāris procenti ir ha, hā], tāpēc tas neko nelīdz. pavirša gūglēšana apstiprina manu viedokli, bet varbūt kāds sagūglēs ko Negaidītu.
[User Picture]
From:[info]milda
Date:October 19th, 2012 - 09:11 pm
(Link)
samulsināji. pašnodarbinātiem tai likmē nav iekšā tas % pret bezdarbu?
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 09:15 pm
(Link)
man likās, ka nav, bet te augstāk viedokļi dalās, bet man smadzenes jau pavisam vakarīgas, mēģināšu vēlreiz iedziļināties rīt.
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 10:06 pm
(Link)
kā jau te norādīja, var saņemt bezdarbnieka statusu, bet ne pabalstu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 08:47 pm
(Link)
nu bet tu taču nedomā, ka darba devējs neņem vērā punktu "sociālais nodoklis", jau sākot vispār runāt par to, kāda būs darba alga :) iz tam jau ir objektīvā (un diezgan dramatiskā) cipara atšķirība, vai es strādāju uzņēmumam X kā darbinieks vai kā frīlanseris.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:October 19th, 2012 - 08:56 pm
(Link)
darba devējs ņem gan vērā un piedāvā saņemt minimālo+mistiskas piemaksas, beeet tas jau pavisam cits stāsts [un es patiešām ceru, ka ne tik ļoti izplatīts, kā man liekas].
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 09:05 pm
(Link)
Man atkal šķiet, ka man ar manu "pilna alga, visi nodokļi nomaksāti" (ekhm, nu, pamatdarbā, haltūras neskaitās *nevainīgi svilpo*) bija kautkāds afigennākais luksusa statuss, kuru reti kurš dabū.

(No kurienes tad tā dramatiskā statistika ar 90% uz nabadzības robežas esošajiem, kā ta tev šķiet? ;))
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:October 19th, 2012 - 10:02 pm
(Link)
dramatiskā statistika gadījumā nenāk no tā paša "pētījuma", par kuru vispār ieraksts? :) kur ārkārtīgi korekti salīdzina vērienīga krāpnieka daudzbērnu ģimeni un kristīga bibliotekāra daudzbērnu ģimeni? :)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:October 19th, 2012 - 10:06 pm
(Link)
Gredzenveida kompozīcija takš jāievēro :)))

hackers counter system