Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2021-07-07 10:12:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
dr
Ātrums, ar kādu vakardienas humānisti, cilvēktiesību aktīvisti, inkluzivitātes un tolerances sludinātāji, citādo aizstāvji pārvēršas par agresīviem cilvēknīdējiem, fašistiem, ir vienkārši baiss. Turklāt bez mazākās pretestības no sev šķiriski tuvām aprindām. Vēl vairāk. Šie priekšlikumi tiek apspriesti kā pašsaprotami - ja jau cilvēks baidās no vakcīnas, lai taču ārstējas pats par savu naudu. Kāpēc man par viņu ārstēšanos jāmaksā ar saviem nodokļiem? Cilvēks nemaz nejūt nākamo soli loģiskajā rindā - kurus tad nākamos izslēgsim no veselības aprūpes? Alkoholiķus, narkomānus, pašnāvniekus, smēķētājus, tuklos, rīta vingrošanas neveicējus, sociāli nozīmīgu darbu nestrādājošos, dumjos, nepareizi domājošos...? Tā var turpināt ilgi, un pasaule ne reizi vien ir piedzīvojusi, pie kā šī šķirošanas uzsākšana noved galarezultātā. To var nezināt mazizglītots nekvalificēta darba veicējs. Bet to nevar nesaprast universitātes profesors. Taču izskatās, ka nesaprot.

Diemžēl klusu ciešot vai pat atsevišķos gadījumos atbalstot, līdzīgu pozīciju ieņem vakardienas “humānisti”. Dominējošā ideja - visus, kuri domā citādi, lauzīsim pār celi. Proti, kā parasti, kad pie varas nāk galēji kreisie, kuri no sākuma skaļi kliedz par apspiestajiem nabadziņiem, bet tiklīdz paši tiek pie valdīšanas tā gatavi nežēlīgi apspiest ikvienu, kurš uzdrīkstas pretoties šai vardarbīgajai dzīšanai uz solīto paradīzi.

Šausminošā holokausta traģēdija pasaules sabiedrībai atvēra acis, ar ko beidzas cilvēku šķirošana pareizajos un nepareizajos, labajos un sliktajos. Lai neatkārtotos tāda mēroga traģēdija, 20. gadsimta otrajā pusē visā pasaulē izvērtās asa cīņa pret jebkāda veida segregāciju, jo kļuva skaidrs, ka ikviena cilvēku šķirošana noved pie traģiskām sekām. Tā vien izskatās, ka šī pagājušā gadsimta mācība ir strauji aizmirsusies, un jaunie dzinēji uz paradīzi atkal uzsāk savus velnišķīgos šķirošanas rituālus.

Ja kādam šķiet, ka tas ir pavisam kas cits un to, kas bijis agrāk, nevar salīdzināt ar šodienas vieglo variantu, tad jāatgādina, ka tas ir tikai ceļa sākums. Nav svarīgi, ar kādiem nodomiem šķirošana tiek sākta, jo pašiem šķirošanas entuziastiem tie vienmēr šķiet gaiši. Runa ir par ceļa līdzību. Par to, ar ko tas sākas. Bet sākas ar to, ka vienas un tās pašas sabiedrības atsevišķas iedzīvotāju grupas ar kaut ko atšķiras, un vieniem tiek atļauts tas, kas netiek atļauts otriem. Vieni drīkst, bet citi nedrīkst apsēsties uz soliņa vai iet pa ietvi; ieiet restorānā un sēdēt blakus izredzētajiem. Vienus ārstē par brīvu, bet citiem liek maksāt.

Ja tomēr pieskaramies vakcinēto/nevakcinēto segregācijai, tad visprecīzākā analoģija ir segregācija pēc reliģiskās pārliecības. Jautājumi par attieksmi pret pandēmiju un visu ar to saistīto jau sen kā pārvirzījušies no racionālā aspekta iracionālajā un kļuvusi par ideoloģisku vai ticības lietu. Kā jau visas ideoloģiskās sadursmes, tās diemžēl atbrīvo cilvēkā agresijas zvēru.

Šajā nepatīkamajā Austera stāstā bīstamākais ir tieši tas, ka cilvēknīšanas praksi sludina it kā izglītots cilvēks, universitātes profesors. Ja līdzīgu domu izteiktu mazāk izglītots cilvēks, tad diez vai tas radītu briesmas sabiedrībai, jo ne jau šie cilvēki veido sabiedrisko domu. Cita lieta, ja tumšas dziesmas sāk dziedāt tie, kuri daudz lasījuši, pieprot vairākas valodas un uzdodas par intelektuāļiem. Kā liecina 1917. gada precedents, sekas var būt šaušalīgas.

https://neatkariga.nra.lv/komentari/bens-latkovskis/351703-profesors-cilveknidejs-ivars-austers-skalo-sabiedribas-morali-etiskos-pamatus?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2021-07-07 12:24 (saite)
Jā, pamazām kļūstam par totalitāru sabiedrību. Un nevajag teikt, ka pie mums nav politiskas diskriminācijas.

Lūk, piemērs: https://www.apollo.lv/7287636/kaspars-zlidnis-sacel-viedoklu-vetru-pec-izteikumiem-par-covid-19-vakcinam-un-norok-sadarbibu-ar-rigas-domi

Šis mākslinieks nokritizē ideju par loterijām par vakcinēšanos un Rīgas dome pārtrauc ar viņu sadarbību.

Bet šo ideju atsevišķi runātāji kritizēja arī valdības sēdē. Tā ir pilnīgi normāla lieta to kritizēt. Bet izrādās, ka parastiem cilvēkiem izteikto šo kritiku ir bīstami, jo uzreiz zaudēsi savus ienākumus. Nākošais mākslinieks jau ļoti padomās, vai ir vērsts iebilst pret valdības politiku.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

back to USSR
[info]jan09
2021-07-07 13:33 (saite)
Nedomā!
Ja domā, tad nerunā!
Ja domā un runā, tad neraksti!
Ja domā, runā un raksti, neparaksties!
Ja domā, runā, raksti un paraksties, tad nebrīnies!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kramers
2021-07-07 12:45 (saite)
Palasīju forumus, komentārus un sāku būvēt žogu apkārt savam īpašumam. Vajadzētu vēl torņus ar ložmetējiem stūros, bet to laikam nākošgad.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

;)
[info]jan09
2021-07-07 13:36 (saite)
izmanto jau nesošo novadgrāvi un dīķi, izroc grāvi vēl uz 2ām robežas pusēm + zemi uzber valnim, un tad jau vieta ložmetēja ligzdām pati atradīsies.
Nu un sāc domāt par vēl pāris stāviem un/vai tuneli zem zemes...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lavendera
2021-07-07 12:46 (saite)
pie mums atgriežas virtuves sarunas drošu cilvēku lokā (pasarg dievs, tikai ne publiski, jo tu nezini, kas klausās) un "tā nav telefona saruna" (modernajos laikos - "par šo internetā nerunāsim")

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

;)
[info]jan09
2021-07-07 13:39 (saite)
Atgriežas gan, ieskaitot balss un teksta komunikāciju soc tīklos, un komentārus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2021-07-07 13:00 (saite)
No otras puses situācija kad viss ir tikai viedoklis un visi viedok;li ir vienlīdzīgi arī neder, jo tad ir atmiņūdeņi, homeopātijas, ārstēšana ar lūgšanām, kristiešu mājdzemdības un viss cits tamlīdzīgs sviests. Šo sviestu vajag močīt. Jo tas ir bīstams. Antivakcīnisti ir no tās pašas sērijas. Muļķībai nevajag dot iespēju aiz pārprastas tolerances un inkluzivitātes.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

?
[info]jan09
2021-07-07 13:43 (saite)
Patiesības ministrija, ar plašām pilnvarām?
Geto, bērnu un tiesību atņemšana citādi domājošajiem?
Valsts internāti ar "pareizo" audzināšanu no bērnības?
Likvidēt par neatbilstību sugas presībām?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ?
[info]ctulhu
2021-07-07 13:45 (saite)
Vai arī

Astroloģija skolās?
Krāpnieku paradīze?
Visādas baznīcas valsts politikā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

offt
[info]jan09
2021-07-07 14:04 (saite)
LV gan baznīca ir nodalīta no valsts, un arī 10tā tiesa nav jāmaksā, ne tā kā DE (Vācijā, ja stājoties darbā norādi, ka piederi pie kādas no konfesijām, tev atvelk 10% no algas).

Kas attiecas uz baznīcas mācību, esmu par to, lai vismaz 8 no 10 baušļiem mācītu katram gan bērnudārzā, gan sākumskolā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: offt
[info]ctulhu
2021-07-07 16:10 (saite)
Nu labi ja 5 tur meiko sensu un labāk attiecību filozofiju mācīt bez reliģijas piesmakas vispār.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: offt
[info]gnidrologs
2021-07-07 21:40 (saite)
Nevajag censties. Ctulhu tēlo "neitrālo"m bet gandrīz visās sarunās jau kopš seniem laikiem vienmēr "tacitly" atbalsta totalitārismu, ja vien to bīda viņam tīkamie (kultūrvboļševisms pamatā viņam tīk).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]xena
2021-07-07 13:16 (saite)
Jūs par vakcinēts/nevakcinēts grupām runājat tā it kā tās būtu homogēnas un bez mainības/pārejas otrā potenciāla. Līdz ar to salīdzinājums aplams. Šeit ir runa par izvēli, atbildību un informētām (!) sekām, nevis kaut kādu vardarbīgu izrēķināšanos. Turklāt šīs izvēles var izdarīt un mainīt jebkurā brīdī.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lavendera
2021-07-07 13:34 (saite)
"pretpadomju elementus mēs pāraudzināsim vai iznīcināsim!" teica poļitruks

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-07-07 13:43 (saite)
Profesors šeit draud ar reālu izrēķināšanos – atņemt nevakcinētajiem bezmaksas medicīnu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-07 18:28 (saite)
Tā ir izrēķināšanās, vai informētas sekas personiskam lēmumam. Cik man zināms, nav tā, ka visās valstīs bezmaksas medicīna būtu pieejama ikvienam..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-07 18:49 (saite)
Jā, tā ir draudēša ar cilvēktiesību atņemšanu. Man nav zināma valsts, kurā netiktu sniegta bezmaksas medicīnas palīdzība (piemēram, ja cilvēkam nav naudas utml.).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zazis
2021-07-07 19:04 (saite)
kurā vietā kāds taisās kko nesniegt? sliktākajā gadījumā liks samaksāt postfaktum. bet arī līdz tam nekad nenonāks (99.9%). bet paniku zaudēt nevajag, turpinam lasīt žultainus Lemberga rupora pasūtījma rakstus un trakojam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-07 19:48 (saite)
Tas nav tikai šis viens cilvēks. Pat cibā indulgence izteica šādas domas, tāpēc šī ir guvusi jau lielu atsaucību. Es ceru, ka līdz tam nenonāks, bet tad tikai tāpēc, ka mēs radīsim tik lielu pretestību.

Ir ļoti daudzas stulbas idejas par kurām pirms pāris gadiem teica – nu līdz tam jau nekad nenonāks. Bet nonāca un tad visi vienkārši paraustīja plecus un teica, nu, jā, lai jau ir.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]xena
2021-07-07 19:05 (saite)
Hmm... Tu runā par "atkačāšanu" jebšu neatliekamo med.palīdzību vaibilgstošu(!) aprūpi ar terapiju? Tiešām nav zināma?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-07 19:53 (saite)
Par ilgstošu hronisku medicīnisku aprūpi. Pat ASV ir MediCaid – ja tavi ienākumi ir zemāki par noteiktu līmeni, tad automātiski tu saņem visu ārstēšanu par velti vai tuvu tam.

Savukārt visas pārējās valstis vai nu automātiski nodrošina ar nodokļiem apmaksātu bezmaksas medicīnu kā NHS Lielbritānijā, vai ir obligātā apdrošināšana, kurā trūcīgajiem iemaksas veic valsts.

Bet tas pat nav svarīgi. Teikt, ka nevakcinētiem būs papildus jāmaksā, kaut gan iespējams viņi jau par visu ir samaksājuši ar saviem nodokļiem tāpat kā pārējie, ir cilvēktiesību pārkāpums kādu nepieļauj pat totalitāras valstis. Es nedomāju, ka Baltkrievijā vai Krievijā kādam neļauj ārstēties – nu varbūt tikai retos gadījumos kādam politieslodzītajam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-07 20:09 (saite)
Vai Tev ir zināms par to pašu C-19 smago pacientu šķirošanu aprūpes laikā, nesen, kad ASV vēl bija intensīvi C-19 viļņi? (kad vēl nebija masveida vakcinācijas aptvere)
Ko saki par citām valstīm(spilgti piemēri Indija, Krievija) šādās situācijās? Tieši C-19 specifiski radītās?
(ja teiksi, ka Tavi argumenti bija par medicīnisko aprūpi "miera laikos", tad, piedod - invalīds arguments, jo mēs runājam par potenciālu ārkārtas situāciju, kas iestātos LV pie nākamā uzliesmojuma)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-07 20:18 (saite)
Smago pacientu šķirošanas laikā – ko tu ar to domā?

ASV bija intensīvi C-19 viļņi? Vai vari konkrētāk?

ASV daudzi medicīnas darbinieki, tāpat kā daudzās citās valstīs bija nepietiekami nodarbināti. Nekad tur nebija tā, ka slimnīcu jaudas būtu bijušas izsmeltas. Par to pat Nobeļa prēmijas līmeņa ekonomisti izteicās, cik ļoti viņi būtu kļūdījušies, ja viņi būtu zinājuši, kā šī pandēmija izpaudīsies.

Man šķiet, ka tavi informācijas avoti nav labāki par anti-vax avotiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-07 20:47 (saite)
aprūpes laikā, tad, ja vispār tika pie vietas stacionārā. Jo daudzi netika vai paši atteicās. Tie, kuri bija, tāpat tika šķiroti. Ar līdzīgām med.sistēmas pārslodzēm kā Eiropas valstīs (FRA, SP, ..), kā rezultātā saņemtie pakalpojumi netika nodrošināti "pilnā mērā", kā tas būtu pēc ideālā algoritma.
Avotu man nav un datumus un ciparus nesaukšu, bet tie ir mani priekšstati no laika gaitā saņemtās, novērotās un apstrādātās info. Yev tikai vēlreiz uzdevu precizējošus jautājumus apgalvojumam, ka "nav tādu valstu, kur medicīniskā bezmaksaa palīdzība būtu ierobežoti pieejama".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-07 20:59 (saite)
Diemžēl, man vajag avotus, lai šo varētu izvērtēt.

Es zinu, ka tie ir daudzu priekšstati, jo tāda bija sākotnējā trauksme – šausmas, šausmas, mums būs jāšķiro pacienti.

Pēc tam bija, ka mums pietrūks elpināšanas aparātu. Līdz atklāja, ka vairums zem šiem elpināšanas aparātiem tāpat neizdzīvo. Daudz efektīvāk izrādījās dot skābekli un deksametazonu, lai mazinātu pārmērīgi aktīvo imūno sistēmu.

Bet nekad nebija tā, ka pietrūka veselības aprūpes kapacitāte. UK pat uzbūvēja atsevišķu slimnīcu, bet tā palika tukša. Visi modeļi par iespējamo mirušo skaitu ar labāko gadījumu trīskārt pārsniedza reālo situāciju.

Vēl interesanti, ka 2020. gada janvārī cirkulēja video no Ķīnas, kur it kā savāca uz ielām kritušos kovida upurus. Joprojām nevienam nav īsti skaidrs, ko šie video īsti parāda, jo nekas tāds rietumos netika novērots. Kad cilvēks saslims un jūtas slikti, viņš normāli aiziet mājās un ieliekas gultā. Vai tas ir tāpēc, ka Ķīnā cilvēki strādā un pārvietojas pat tad, kad ir pilnīgi slimi, ka beigās sabrūk uz ielas? Vai tie bija kaut kādi nesaistīti gadījumi – cilvēki ar sirdstrieku vai tamlīdzīgi?

Jebkurā gadījumā tika radīta milzīga panika, kurai cilvēki ir noticējuši, ka joprojām nespēj saprast, ka lietas patiesībā tik trakas nebija. Bija slikti, apmēram tikpat slikti kā 1968. gada gripas epidēmija, bet ar ļoti lielu sadalījumu pēc vecuma.

Reālajā situācijā veselības aprūpes uzņēmumu akciju cenas pat nokritās. Daudzi ārsti bija bez darba. Protams, noteiktās slimnīcās darbinieki bija pārguruši un pārmērīgi nodarbināti. Jo neviens negribēja tērēt lielākas naudas papildu darbinieku algām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-07-07 21:03 (saite)
Bet par valstīm es rakstīju kursa darbu sabiedrības veselībā par Afganistānu. Pat šī līdz kliņķim novestā valsts (Talibāns un co.) un pilnīgi bez līdzekļiem (viņi saņem Pasaules Bankas un SVF ziedojumus) nodrošina bezmaksas aprūpi visiem iedzīvotājiem. Protams, ne jau tik augstā līmenī kā šeit. Tikai pašu minimālo – vakcīnas, antibiotikas, pretdiabēta līdzekļus utt. Un tomēr tur neviens nešķiro. ASV ir ļoti neveiksmīgs izņēmums ar visvairāk uz peļņu tendēto medicīnas sistēmu, un pat tur, ja kādam tiešām dzīvē neiet, tad vajag tika pasludināt bankrotu, parādīt, ka nav ne graša kabatā, aizpildīt visas veidlapas, kuras no tevis prasa, un tevi ārstēs kā karali.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-08 01:00 (saite)
ok, piekrītu, ka pārspīlējumi un daudz uzpūsta šinī visā ir. Tikai to, diemžēl izmanto populisti u.c. politiski opozicionāri, nivelējot līdz absurdam un nonākot karojošā noliegumā. Tas, savukārt, pilnīgi nekādā ziņā nenāk par labu "atsevišķā cilvēka" veselībai un labklājībai, tieši otrādi. Un nedomāju, ka labākais risinājums te būtu "pa lielam visu atcelt" un "kovida nav", par ko slapji sapņo šie bļāvēji un kūdītāji.

Par Ķīnu - par tām reportāžām dzirdēju, bet nebiju iedziļinājusies - interesanta doma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-08 01:18 (saite)
Vienmēr būs cilvēki, kas daudz neko nezina, bet izvirzīs dažādas teorijas. Bet bija arī daudzi, kas runāja ļoti sakarīgi, kā John Ioannidis, Zvi Moskovitch, visa Great Barrington deklarācijas bīdītāji. Arī Zviedrijā Tegnels, un mums pašiem Apinis, kurš teica, ka slēpties mājās nav labi, un tā vietā ir jāiet ārā staigāt un sportot.

Viņus visus izsmēja, lai gan beigās izrādījās, ka viņiem lielākoties bija taisnība.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-07-07 20:25 (saite)
Indija ir īpašs gadījumus, kad viņi saražoja pietiekami daudz skābekļa, bet kaut kāda iemesla dēļ uzņēmumi bija tik nolaidīgi, ka nepiegādāja tos slimnīcām.

Mums Latvijā bija līdzīgi – bija uzņēmums, kurš dabūja valsts pasūtījumu, bet laicīgi nepiegādāja saņemtās vakcīnas. Tas parāda, cik korumpēta ir valdība (droši vien nekvalitatīvi izvērtēja pretendentu) un noslēdza līgumu ar bezatbildīgu uzņēmumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2021-07-08 12:20 (saite)
Nav obligāti.

Valsts iepirkumu sistēma ir diezgan samocīta.

Nezinu, kā ir veselības jomā, bet piemēram, IT jomā esmu pieredzējis iepirkumus, kuros piesakās pretendents, kurš reāli nevar piegādāt produktu, bet sniedz zemākas cenas un apstrīd rezultātu, lai pēc tam vienotos ar normālu pretendentu par atkāpšanās naudu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-08 12:47 (saite)
Droši vien. Šeit varbūt bija jāizmanto ārkārtas stāvokļa pilnvaras, lai atļautos to darīt savādāk...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]az
2021-07-07 20:40 (saite)
medicaid asv nepienākas automātiski, ja tavi ienākumi ir zemāki par noteiktu līmeni
tā ir tikai daļēji federāla programma, katram štatam ir savi specificski atbilstības kritēriji, kas ik gadu var mainīties. turklāt, cik nācies ar tiem saskartiem, cilvēkam, kas vēlas saņemt medicaid, jāatbilst visiem kritērijiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-07 20:50 (saite)
Ne tikai ģimenēm ar zemiem ienākumiem, bet arī grūtniecēm, invalīdiem utt. Jāatbilst vienam no kritērijiem, nevis visiem.
https://www.medicaid.gov/sites/default/files/2019-12/list-of-eligibility-groups.pdf

Protams, daudz kas ir atkarīgs no štata un aprūpes līmenis var atšķirties, bet tas neko daudz nemaina. Protams, ASV medicīnas sistēmas birokrātija ir milzīga...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2021-07-07 20:58 (saite)
lai iekļūtu kādā no tām grupām, jāatbilst vairākiem kritērijiem, tas nav tikai ienākumu līmenis
Medicaid eligibility is exceedingly complex. Medicaid eligibility is determined at many levels, and each state has its own requirements, which change every year. Within each state, each target constituent group has its own requirements. For example, elderly and frail individuals have different requirements for eligibility than pregnant women or families with newborn children. Finally, nursing home or long term care Medicaid may have different requirements than Medicaid Waivers or Aged, Blind and Disabled Medicaid. In addition, each waiver may have its own requirements for eligibility purposes.
https://www.medicaidplanningassistance.org/medicaid-eligibility/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-07 21:24 (saite)
Jā, tā ir. Ideja ir tajā, ka ja tu esi nabags, tad tu vari saņemt medicīnisko aprūpi bez maksas. Bet valsts grib, lai tu vispirms izlēkā cauri viņu birokrātijas labirintiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]az
2021-07-07 21:46 (saite)
turklāt vidēji 20% programmas finansējuma aiziet, lai nodrošinātu kritērijiem atbilstošo veco ļaužu aprūpi pansionātos, nevis "ārstēšanai par velti", kas vēl vairāk samazina to cilvēku skaitu, kas šīs programmas ietvaros saņem tieši ārstnieciskos pakalpojumus
kopumā tikai medicaid nosedz vairāk kā pusi no visām asv pansionātu izmaksām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mazeltov
2021-07-07 22:06 (saite)
Asv

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-07 22:36 (saite)
Garām. Skatīt zemāk diskusiju par medicaid.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2021-07-07 23:19 (saite)
Ja? Un tajā diskusijā gadījumā netika teikts, ka jāizlien cauri birokrātiskiem džungļiem, lai kvalificētos? Bet nu tev patīk izlikties aklam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-07 23:35 (saite)
74 miljoni saņem Medicaid. Šķiet, ka tas ir kaut kur 25% ASV iedzīvotāju. Neizskatās pēc pārāk liela šķēršļa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mazeltov
2021-07-07 23:22 (saite)
https://www.theguardian.com/us-news/2020/jan/07/americans-healthcare-medical-costs

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-07 23:40 (saite)
Es ļoti labi zinu par ASV bardaku. Fakts ir tāds, ka šiem cilvēkiem ir līdzekļi ārstniecībai, jo citādi viņi varētu saņemt medicaid.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-08 10:36 (saite)
Paga, tad nesapratu, Tu esi šokā par ideju, ka C-19 stacionētajam pašam jāsedz šīs ārstēšanas izmaksas? Vai drčī uz ideju, ka jebkādu med.palīdzību tipa dažiem varētu liegt vispār?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-08 11:53 (saite)
Tas vispār nav nošķirams.

Kovids pats par sevi jau nav nekas īpašs, lielākās problēmas ir no blakusslimībām – piemēram, sekundāras pneimonijas. Plus vēl tas, ka ar kovidu hospitalizētajiem visbiežāk ir blakusslimības, piemēram, diabēts.

Iedomājies tipisku situāciju: kāds nedēļas nogalē svin ar draugiem, lieto daudz alko, aizmirst par diabēta zālēm, bet pie reizes saķer kovidu no pudeles brāļa un rezultātā smagā stāvoklī nonāk slimnīcā, kur viņam vispirms normalizē cukura līmeni, tad novēro nieres, un dod skābekli, lai plaušas elpotu. Kā tu izšķirsi, vai viņš nonāca slimnīcā diabēta vai kovida dēļ. Ja arī var noteikt, tad diez vai ir jēga skaitīt, kura procedūra ir kovidam un kura citām problēmām.

Tas nenozīmē, ka politiķi to nemēģinās. Pirms kādiem trim vai četriem gadiem bija, ka politiķi gribēja noteikt, ka nodokļu nemaksātājiem jāmaksā par medicīnisko aprūpi. Tad apjauta, ka infekcijas slimības ir lipīgas un mēģināja sastādīt sarakstu, kuras slimības tomēr varēs ārstēt bez maksas un kuras ne. Par laimi šo murgu pēc īsa laika atcēla.

Bet precendents politiķu neprātam jau ir, tāpēc es uztveru šo ierosinājumu par maksas pakalpojumiem nevakcinētajiem (jebkurā līmenī) par nopietnu draudu, uz kuru ir jāreaģē, lai šīs muļķības negūtu tālāku atbalstu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-09 01:06 (saite)
Nē, nu es arī neesmu kardināli par šo iniciatīvu. Un tomēr... Pamodelēsim te Tavu piemēru:
Kritērijs varētu būt noteiktā termiņā pozitīvs tests (ar noteikumu, ka nav izgājis pilnu vakcinācijas kursu uz to brīdi). Respektīvi - ja nu akurāt notiek tas nelaimes gadījums un cilvēku (kurš pēc Tevis aprakstītajiem parametriem pat būtu prioritārajā-īpaši nozīmīgi pret C-19 potējamā grupā!!, bet nu lai - pieņemsim, ka tomēr nav vakcinēts savu iemeslu dēļ) ātri neatliekamajos sašuj*, bet paralēli atklāj C-19 pozitīvu:
a) šis pārgalvis (vai vnk neveiksminieks) ir iepriekš izgājis pilnu vakcinācijas kursu un viņam ir sertifikāts, bet tomēr ārsts izlemj, ka viņam ar savu traumu būs jāārstējas stacionārā - no maksas atbrīvots, kaut C-19 nodaļā (jo +, citu pacientu piesardzībai)
b) trauma ir salīdzinoši viegla - pacientu sašuj* un palaiž mājās, ar visu C-19, tas nekas, ka nevakcinēts. Stacionēšanai nav pamata. - no maksas atbrīvots
c) trauma viegla, tiek sašūts, bijis vakcinēts, tiek palaists mājās - no maksas atbrīvots
d) trauma smaga, vakcinēts nav bijis, nāksies ilgi ārstēties stacionārā, iespējams nāk klāt vēl C-19 izraisīti ves.pasliktinājumi - jāmaksā par pipnu uzturēšanos stacionārā dnn, plus manipulācijām, kopš stacionēšanas brīža (ne par 1.palīdzību un traumas salāpīšanu)
...
tur, protams, var modelēt tālāk uz apdraudējumu personālam (kam arī kādas DD pieļāvības pēc uz to brīdi nav vakcīnas aizsardzība.
Apzinoties šos noteikumus un esot informētam, minētajam pacientam būtu jābūt gatavam, ka pie jebkādas vajadzības tikt stacionētam (C-19 +, tātad lipīga un potenciāli citus pacientus apdraudošam, viņam būtu jāārstējas atbilstošajā C-19 karantīnas nodaļā un maksāt pilnas izmaksas. Vai tad arī, izvairīties no šādas potenciālas situācijas vakcinējoties. Vai cerot, ka šāds traumatisms nenotiks, vai arī nebūs nepieciešama stacionēšanās.
Vai vispār pareizi sapratu Tevis piedāvāto situāciju?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-09 01:10 (saite)
sori - normalizē, novēro, stabilizē situāciju neatliekamajā (sašūšanas vietā)un tad atklāj C-19. Pieņēmums taču, ka ārsti uzņemšanas brīdī nezina ka pacients ir C-19 pozitīvs, bet tas tiek noskaidrots nedaudz vēlāk? Tādējādi, manuprāt, nebūtu grūti vairs nošķirt sākotnējo diabētisko kolapsu no C-19 izpausmēm, kas tomēr "ārstējas" gan laikā, gan specifikā atšķirīgi. Un šo atšķirību pateiks ikviens neatliekamās ārsts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-09 06:31 (saite)
Tur jau tā lieta, ka neko nevar tik vienkārši pateikt – vai cilvēkam ir sekas no kovida, tāpēc, ka viņam ir arī diabēts, vai arī viņam ir diabēta sarežģījumi, jo viņam ir arī kovids.

Un pat ja var uzstādīt ļoti sarežģītus kritērijus, kā to noteikt, tad kāpēc ārstiem tas vispār būtu jādara? Tas rada papildu administratīvo slogu. ASV ir īpaša administratīvā medicīnas profesija – rēķinu izrakstītāji apdrošinātājiem. Bet galu galā par visu maksā pacientus un ASV šīs izmaksas ir divkāršas, salīdzinot ar citām valstīm par līdzīgu procedūru.

Es tiešām nesaprotu, kāpēc Vienotība un Co. par visām varītēm tik ļoti vēlas ieviest ASV medicīnas modeli vai vismaz daļu no tā. Kuru intereses viņi ar to aizstāv?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-09 10:46 (saite)
Tici man, no medicīnas aprūpes organizācijas viedokļa tas nav tik sarežģīt.

Vai tad šoreiz jautājums nav vienkāršs: vakcinējies un atbrīvo sevi no šādiem riskiem vs. uzņemies šo risku, izvēloties palikt nepotēts? Līdzīgibkābapdrošināšana.

Un nemaz nesāc, ka ir steriem ļaužu, kas "it kā nevarot potēties"...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-09 10:53 (saite)
Lūdzu, nenovirzies. Jautājums galīgi nav par to, vai vajag vakcinēties.

Jautājums ir par to, ka nav pareizi nevakcinētajiem pieprasīt apmaksāt hospitalizāciju.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-09 12:00 (saite)
Man domāt, ka nenovirzījos, jo pats uzstādījums par C-19 ārstēšanas stacionārā apmaksu no paša līdzekļiem ietver punktu, ka tas gadījumā, ja neesi vakcinējies. Vismaz es to tā nolasīju. Un pie šādiem nosacījumiem risinājums ir gauži praktisks, skaidrs un pamatots(!).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-09 12:02 (saite)
Ja pasaki A, tad pasaki B.

Vai tu domā, ka pieprasot samaksu par hospitalizāciju, šie nevakcinētie tūlīt ies vakcinēties?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-09 16:39 (saite)
Nedomāju un tāds nav mans mērķis, lai viņi ietu. Uzskatu, ka riska gadījumā būtu adekvāti maksāt par savas izvēles (šajā gadījumā, kad vakcīna ir pārliecinošs un mērķēts LV (vismaz) jebkuram pieejams līdzeklis med.sistēmas atslogošanai) - nevakcinēties sekām. Kur šī maksa tad attiektos tikai uz stacionēšanas un ārstēšanas izdevumiem C-19 nodaļā, lai kādi un cik tie stacionēšanās laikā būtu, no savas - personīgo līdzekļu kabatas.
Kā jau iepriekš klāstīju, varianti ir:
a) vakcinēties un nenonākt vajadzībā pēc šī pakalpojuma (ja vispār saslimsti)
b) vakcinēties un tomēr neveiksmes gadījumā nonākt šādā vajadzībā (vakcīna strādā arī kā apdrošināšana uz bezmaksas ārstēšanu tātad)
c) nevakcinēties un ar aktīvu(pozitīvs C-19, vai dažu nedēļu laikā fiksēts un ārstēts mājas apstākļos, bet saasinājies līdz smagām komplikācijām) - ārstēšana par saviem līdzekļiem
d) nevakcinējies un nesaslimsti. Jā, arī tā var sanākt. Sevišķi, ja nesenā laikā esi izslimojis. Bet garanta nekāda. Vai saslimsti, bet atsakies stacionēties vispār, vai šāda vajadzība vēl/vairs nav aktuāla.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-09 16:42 (saite)
Protams, ka sistēmas pārslodzi šis neatrisinās. Un tomēr - attiecīgie līdzekļi, cerams, pavisam tiešā veidā nonāks aprūpējošā un ārstējošā personāla atalgojumā kā jauks papildinājums un motivācija to marasmu iznest. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2021-07-09 16:43 (saite)
Mēs jau izrunājām, ka šāda sistēma, kad par hospitalizāciju jāmaksā tikai nevakcinētajiem, ir pārāk sarežģīta un kopumā izmaksā vairāk nekā dod ieguvumu. Tad kāpēc tu joprojām tu runā par to kā vajadzīgu?

a) lai sodītu tos neliešus nevakcinētos
b) lai ļautu administratoriem nopelnīt
c) lai piespiestu cilvēkus vakcinēties – šo jau tu tikko noraidīji
d) cits variants

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-09 19:20 (saite)
Neuzskatu, ka tur būtu jebkas sarežģīts. Vnk maksas pakalpojums, ko vakcinēto gadījumā sedz valsts(kā tas bija līdz šim), bet tie, kuri izvēlējušies nevakcinēties stacionēšanas gadījumā - apmaksā no personīgajiem līdzekļiem.

d) Lai šajās nodaļās nodarbinātie saņemtu reālu, taustāmu* algas pielikumu un šīs izmaksas kaut nedaudz nosegtu slimnīcu zaudējumus, kas tiek radīti citām darbības jomām ārstniecībā. Samaksu, protams, adekvāti augstu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-09 19:31 (saite)
Es jau izstāstīju kāpēc tas ir sarežģīti, bet izskatās, ka tas nav saprasts. Izmaksas ne tikai nenosegtu slimnīcas zaudējumus, bet visdrīzāk iedzītu slimnīcu vēl lielākos parādos. Es jau aprakstīju, kāpēc tas tā nestrādā, un vēl jo vairāk minēju piemēru praksē, kad tas nenostrādāja – ar mēģinājumu ieviest maksu nodokļu nemaksātājiem.

Šajā stāstā galvenais bija tas, ka valdība vairākkārt mainīja doma par šīs sistēmas ieviešanu, lai gan medicīnas eksperti skaidri pateica, ka tas neder. Es iedomājos, ka valdība ik pa laikam izvēlējās klausīt ar medicīnu nesaistītus konsultantus, kuri iedrošināja – nu kas tur sarežģīts, ņemam un ieviešam! Protams, beigās tas viss praksē izrādījās nederīgs. Bet kā redzu – atkal ir vēlme kāpt uz grābekļa un nemācīties ne no citu, ne arī no savām kļūdām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-09 23:04 (saite)
Nav, nav saprasts. Un izskatās ka paliks nesaprasts.
Tavu piemēru ar diabētiķi pēc "ballītes" es nekādi nesaskatu kā neierakstāmu* sistēmā. Tāpat neredzu, kā slimnīcai palielinātos izdevumi, ja ienākumi no šī būtu tikai papildus un ne tikai simboliskos apmēros, turklāt gultasvietu skaitu vai pakalpojumu klāstu šij nodaļai taču nepalielinātu.., tikai apmaksas sistēma mainītos.
Par līdzšinējiem valdības centieniem pirms C-19 laikā gan piekrītu, ka apjoma un nekonkrētības ziņā absolūti neizdevušies projekti. Bet šeit tās vajadzības un mainīgie ir krietni konkrētāki un aplēšamāki, kā arī (es uzskatu) tiesiski, ekonomiski un medicīniski pamatojami.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-10 07:48 (saite)
Mans piemērs ar diabētiķi pēc ballītes bija kā piemērs, ka tur nekas nav skaidrs. Tur ir jāvelta daudz laika, lai vispār saprastu, cik pamatoti būtu kādu procedūru iekļaut vai neiekļaut.
Cilvēkiem, kas nav tajā, varbūt liekas, ka viss ir skaidrs, bet domāju, ka tā vienkārši pārmērīga konfidence (overconfidence), ko rada nianšu neizpratne.

Un tas jau nav tikai politikā. Arī biznesā daudzi lieli milži ir izgāzušies, jo nepietiekami novērtēja kādas sistēmas sarežģītību. Amazon pirms vairākiem gadiem gribēja ieiet interneta farmācijas biznesā. Jo Amazon taču ir tik veiksmīgi pārņēmis interneta tirdzniecību tik daudzās jomās – grāmatas, datori un tagad arī IT mākoņpakalpojumi un ko tik vēl ne. Bet viņu pirmais mēģinājums izgāzās, jo neapzinājās, cik zāļu piegādē ir sarežģīta sistēma. Viņi nespēja nodrošināt “auksto ķēdi” – tas ir, piegādi zālēm, kas visu laiku jāglabā zemā temperatūrā. Liekas, kas nekas tur sarežģīts nav – nopērc ledusskapjus un viss notiek. Bet praksē tas kaut kā nestrādāja. Kad kurjeri piegādā šādas zāles slimnīcām vai aptiekām, viņi zina, ka tās pret parakstu ir jāatrod atbildīgajai personai, kura tūlīt tās ieliks iestādes ledusskapī. Kurjeri, kas zina sistēma, arī zina, ka atbildīgā persona iestādē nav kurš katrs – tikai noteiktas personas. Ja atdosi pirmajam apkopējam, zāles var tikt noliktas siltā vietā un sabojātas. It kā ļoti neliela nianse, bet praksē Amazon kurjeri nav tā apmācīti un šis viens sīkums prasa ļoti lielas pūles, lai veiktu apmācību un izmainītu kurjera ierasto praksi.

Amazon vairākus gadus pēc pirmās neveiksmes atkal ir ķēries pie šīs lietas, šoreiz nopērkot jau esošu interneta zāļu piegādātāja uzņēmumu un veicot rebrandingu. Tagad viņiem tas varētu izdoties.

Igaunijas neveiksme, kad pārstāja darboties saldētava un sabojājās liels skaits vakcīnu, arī ir labs piemērs, cik sarežģīta ir šī lieta. Viņiem bija vairākas drošības sistēmas, bet kaut kā mistiskā kārtā tās visas nenostrādāja. Manuprāt, atkal tas ir piemērs, ka cilvēki nenovērtē sistēmu sarežģītību un paļaujas, ka viņu pieredze citā sfērā ir viegli pārnesama uz medicīnu vai zāļu nozari.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-10 10:50 (saite)
Es apmēram saprotu ko ar šiem neattiecināmajiem piemēriem mēģinibpateikt, bet šajā jautājumā tā ir runāšana "riņķī un apkārt"... :)
Šeit visa infrastruktūra jau gatava. Un paši tās darboņi tāpat neveic, nerisina ar finansējumu saistītos jautājumus. Līdz ar to man nav skaidrs, kur saskati sarežģītību. Ja to pašu diabētiķi atbildīgie ārsti šajā nodaļā ievieto pēc neatliekamās uzņemšanas, tad diabētiķiem, iepriekš zinādams risku un apzināti(!) to uzņemoties, labi zin, ka nāksies segt izmaksas. Tur nav jautājumu tad vairs. Vienīgais -bet tas jau ir jebkurā pakalpojumu-preču apmaksas sistēmā - kā šīs pēcapmaksas reāli piedzīt laikā un noteiktajā apjomā. Nu, nav tur citu jautājumu - tie, kuri nodrošina procesu, tieši tāpat un tādā pat apjomā to turpina darīt arī pēc apmaksas modeļa korekcijām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-10 11:11 (saite)
Nekas nav skaidrs tajā, vai cilvēkam ir saasinājusies pneimonija neārsta diabēta dēļ vai otrādi – diabēts pneimonijas dēļ.

Savukārt juridiski – tikpat labi tu varētu prasīt maksu tiem, kas nonāk slimnīcā, jo pārtrauc lietot savas diabēta zāles, un galu galā tiem, kas nerūpējas par savu lieko svaru.

Medicīna nav tradicionālā pakalpojumu-preču apmaksas sistēma. Tur mērķis ir nevis gūt peļņu (kas ir jebkura uzņēmuma esamības princips), bet rūpēties par cilvēka veselību. Ir jāveicina veselīgs dzīvesveids, bet slimnīcā morālei, ka cilvēks pats ir vainīgs, vairs nav vietas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-10 11:43 (saite)
c'mon, C-19 nodaļās gandrīz pastāvīgi atrodas vairāki, kas noliedz savu vajadzību tajā būt, nemaz nerunājot par konkrētā ierosinātāja esamības neatzīšanu.

Neizvairies atkal, riņķī un apkārt! Šeit nav runas par citu stāvokļu saasinājumiem, tikai C-19 un tā akūtajām sekām. Konkrēta problēma.

Mēs nerunājam par peļņu. Šeit jautājums ir par konkrēta indivīda informētu izvēli pieņemt un tālāk risināt riskus, kurus PATS uzņēmies, nevakcinējoties un tādējādi pilnīgi noteikti nerūpējoties* varbūt ne tik daudz par sevi kā sabiedrību un sev apkārtējiem. Riskus, Karl! Pie pieejamas prevencijas! Konkrētās slimības kontekstā (nevis tur kādus neveselīgus dzīvesveidus man piesauc).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-10 13:57 (saite)
Tu jau pateici, ka šis nav par to, lai piespiestu cilvēkus izvērtēt šos riskus un aiziet vakcinēties.

Jā, mēs runājam pa riņķi, jo ir zināms, ka vairums hospitalizēto būs vai nu veci cilvēki, vai tādi ar citām slimībām, piemēram, diabēts. Tāpēc ir konkrēta runa par šo stāvokļu saasinājumiem un cēloņsakarības noteikšanu.

Un ja tā ir problēma, tad maksas noteikšana jau šo problēmu vispār nerisina. Ja problēma ir naudas trūkums, tad aptaukošanās vai smēķēšana rada daudz lielāku slogu veselības sistēmai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]brookings
2021-07-07 13:51 (saite)
'Turklāt šīs izvēles var izdarīt un mainīt jebkurā brīdī.''

once it is in, you can't take it out

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-07 18:26 (saite)
Nu jā, tādā ziņā - once You are born, You can't get back in there. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-07 20:03 (saite)
BTW, Jūsējie, bailēs drebēdami, apgalvo, ka arī vakcinācijas sertifikāri tūliņ būšot jāatjauno. Tā kā uz papīra sanāk undone. ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]brookings
2021-07-07 20:12 (saite)
booster (2X gadā laikam) par katru variantu vai pisies prom no darba

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]xena
2021-07-07 20:39 (saite)
Paga, paga - tad gan Jums skarbs un kategorisks darba devējs! Kā es sapratu -DD drīkst atlaist, bet viņam tas nav jādara obligāti..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]brookings
2021-07-07 20:43 (saite)
Ah nu tad viss ir kartībā! Burvīgi!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]brookings
2021-07-07 13:50 (saite)
Njā - tas viss ir noticis zibenīgi. Tagad varu beidzot saprast labāk dažus vesturiskus notikumus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

;)
[info]jan09
2021-07-07 14:06 (saite)
Baltijas valstu kolektīvā vēsturiskā atmiņa

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zazis
2021-07-07 18:29 (saite)
pasaki, kurus portālus tu lasi un pateikšu, kas tu esi.

“Būtu tikai godīgi, ja nevakcinētiem cilvēkiem pēc kāda laika būtu pašiem jāmaksā par ārstēšanos"
no viena teikuma uzbūvēt žultainu uz auditoriju tendētu tekstu, un saukāt labu cilvēku par mizantropu . fantastika.
var redzēt, ka auditorija sajūsma lauž krēslus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

;)
[info]jan09
2021-07-07 18:33 (saite)
es arī zinu to anekdoti, un nobeigumu: "D1rsējs, d1rsējs tu esi!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ;)
[info]zazis
2021-07-07 18:35 (saite)
jā, uz personīgiem apvainojumiem esi dikti nasks.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ;)
[info]jan09
2021-07-07 18:42 (saite)
Kāds gan anekdotei sakars ar personīgiem apvainojumiem?
Anekdote:
- pasaki, ko tu lasi un pateikšu, kas tu esi.
- Kantu, Hēgeli, Šopenhaueru...
- d1rsējs tu esi, d1rsējs.

ja jau nezini pat elementāru tautas mutvārdu daiļradi, ko tad spriedelē par portāliem?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ;)
[info]zazis
2021-07-07 18:47 (saite)
jaja, šis arī tev izcili padodas. ja neesi darījis to un to, nezini to un to, tad tev nav tiesību muti virināt.

atsauce bija uz pasaki, kas ir tavi draugi un es pateikšu, kas esi tu. bez jokiem, ja.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ;)
[info]jan09
2021-07-07 19:04 (saite)
Redzot piesauktus portālus, virziens tapa skaidrs, pat neizlasot tava žurnāla postu.
Tādu grēku, kā nra.lv lasīšanu jau nevar nomazgāt citādi, kā tikai ar asinīm.

Pirms un pēc Jaunās rīta avīzes laika nākas lasīt gan dienu, gan nra, ts dāvanu komplekts. Un vēl pārdesmit dažādas vietnes latviski, krieviski, angliski. Pat FB milzīgajā informācijas plūsmā, kur visāda figņa mēdz reizes 3 atkārtoties, reizēm atrodas kas interesants (neskaitot interešu grupas).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ;)
[info]zazis
2021-07-07 19:30 (saite)
prieks, ka esi tik plaši izglītots un seko līdz. kāpēc no visa plašā klāsta izvēlējies ielinkot žultainu kaku mētātāju gan īsti nav skaidrs. tipa ir, bet nu fui.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mazeltov
2021-07-07 18:55 (saite)
Bet nu tev neliekas, ka šis ieteikums ir diezgan stulbs? Jo tad nudien liekam rindā nākamo - nekāda bezmaksas medicīna alkonautiem, narkomāniem, rešņiem, hiv slimniekiem (nav ko bez prežiem pisties), ekstrēmo sporta veidu cienītājiem, utt.? Un raugi, uzreiz tik daudz naudas paliks, ka varēs visus vēžiniekus ārstēt (izņemot smēķētăjus, protams).

Neskatoties uz to, ka esmu par vakcinēšanos, es esmu pret kaut ko tādu, ka nevakcinētajam būtu jāmaksā, ja saķer kovidu un nonāk slimnīcā.

Labāk uzlabot lv izglītības sistēmu, lai būtu mazāk to, kuri uzķeras uz šarlatāniem un vairāk to, kuri spēj ieslēgt kritisko domāšanu un spēju analizēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zazis
2021-07-07 19:01 (saite)
izņēmuma gadījumā atbildēšu tev.

tevis uzskaitītie neapdraud apkārtējos. un nav tā, ka es piekrītu tam izteikumam. un tur nav runa par bezmaksas medicīnas liegumu. jakas, bet tikai konkrēti jāapmaksā ārstēšanas no kovida.

un, strpct, alkoholiķiem nepienākas aknas transplants, piemēram. gan jau ir vēl piemēri.

superstulbs man liekas tas raksts neatkarīgajā. stulbs nav īstais vārds. papretīgs, vo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2021-07-07 19:13 (saite)
Nu protams, ka apdraud. Piemēram - resni vecāki pērk saviem bērniem cukurotas limpenes, tie arī izaug par taukainiem sivēniem ar attiecīgām kaitēm. Dzērāji/narkomāni mēdz būt agresīvi, uzbrukt, nogalināt, nobraukt kādu. Smēķētājs smēķē autobusa pieturā, citi elpo seconhand dūmus, utt. Kā nauda veselības budžetā ietaupītos vai vismaz tiktu pārvirzīta vienlīdzīgākajiem, ja tos neveselīgos slikto izvēļu fanātus labotu tikai par viņu pašu naudu.

Es Latvijai nenovēlu ASV variantu, kur ir "pats vainīgs, ka saslimi un ja nevari sapiķot/nav apdrošināšanas, tad sorry, computer says no!"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zazis
2021-07-07 19:28 (saite)
resni vecāki apdraud tikai savus bērnus. narkomānus/dzērājus (strpct dzērāji ir tie paši narkomāni) attiecīgi soda. smēķēt pieturā, parkos u.c. publiskās telpās nedrīkst.

oftopiks. man būtu ļoti interesanti uzzināt cik mums izmaksā valsts atbalstītais alkoholisms. regulāri dzirdu par to kā nebūs ieņēmumu no akcīzes, ja to un to izdarīs, bet neviena vārda par to, cik izmaksā alkoholisms. sākot ar alkoholiķa veselību un beidzot ar ietekmi uz apkārtējiem (ģimeni, darba kolēgām utt)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2021-07-07 20:21 (saite)
Offtopiks. So, lai gan vakcīna ir, in general, droša, tomēr ir cilvēki, kuri var nomirt vakcīnas izraisītu asins recekļu dēļ. Ja vakcinēšanu padara par obligātu, yeah, mēs pasakām, lai tad tie take one for the team. Un ja cilvēki negrib vakcinēties šī riska (pohuj, cik tas ir maz) vai jebkādu citu blakņu dēļ, tad es gribētu, lai viņiem būtu šī izvēle. Un - nav jau tā, ka nevakcinējas tikai tāpēc, ka ir folija cepure galvā. Ir arī visādi prozaiski iemesli (piemēram francijā bija tā, ka abas potes bija jāsaņem obligāti 1 un tajā paşā punktā un tā kā ir atvaļinājumu laiks, tas cilvēki atlika, un valdība noorganizēja, ka var potēties pat pludmalēs; vai cits - neesi reğistrējies valstī, kurā dzīvo, so, nevari iet bez jebkādiem papīriem potēties dajebkur, utt.) Vai arī - negrib potēties, jo pohuj par citiem vai sevi. Jā, sure, es varu pie sevis vai arī skaļi domāt, ka nepotēties ir stulbi, bet nu, vismaz mirāža, ka pastāv demokrātija un brīvība izvēlēties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zazis
2021-07-07 20:41 (saite)
daudz reizes lielāka iespēja ir nomirt no covid nevakcinējoties kā no tā recekļa. un vai gadījumā receklis nebija tikai AZ?
un joprojām vakcinēšanās nav obligāta. ir iespēja izvēlēties. un man šķiet tas tā arī paliks.

tas, ka vakcinācijas organizācija stipri klibo nav nekāds noslēpums. to var stipri uzlabot, to arī, manā skatījumā, vajadzētu darīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2021-07-07 20:43 (saite)
So, tad tu piekrīti domai, ka tiem, kuri nevakcinējas, ārstēšanās izmaksas, ja saķer kovidu, būtu jāsedz pašiem?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zazis
2021-07-07 20:53 (saite)
nepiekrītu, vakcinācijas process ir nožēlojams. ja viss ritētu kā ieeļļots mehānisms, varbūt izskatītu iespēju. bet ar diezvai, kaut vai tāpēc, ka tas radītu nelāgu precedentu.
no otras puses, ja tu sataisi sūdus un glābējiem tevi jāglābj, jāiesaista helīši n šits, man ir būtiskas aizdomas, ka atnāk rēķins vēlāk.
man prieks, ka man nav šīs lietas jāizlemj, tāpēc arī nevaru dirst virsū valdībai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]xena
2021-07-08 01:04 (saite)
Vai apgalvojat, ka tie, kuriem ir iespējas "nomirt no recekļa" to varētu prognozēt un tieši tādēļ pirms vakcinācijas pieņemtu lēmumu to nedarīt? Domāju, ka drīzāk tie paši svaru kausos pārliecinoši varētu būt tie, kas nomirs "no nevakcinēšanās".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kramers
2021-07-07 20:26 (saite)
2006.gadā ap 90 cilvēku saindējās ar Preiļu krutku. Šos ar helikopteriem veda uz Rīgu un ārstēja mēnešiem ilgi. Puse nomira, bet izdzīvojušie tā arī neatklāja kurās točkās dziru pirka. Tu uzskati ka arī šādus tirliņus ir jāārstē par valsts naudu? Es - nē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-07-07 20:30 (saite)
Es domāju, ka ir jāārstē. Starp citu, metanola saindēšanos ārstē ar lielākām etanola devām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zazis
2021-07-07 20:36 (saite)
ja es uzskatītu, ka alkoholisms ir brīva izvēle, tad es tev varētu piekrist. bet diemžēl tā nav. tu runā par smagi slimiem cilvēkiem gan garīgi gan fiziski.
turklāt valsts ne tikai neko nedara šīs smagās narkotikas lietošanas sakarā, bet tieši otrādi. un tad jācīnās ar baisajām sekām.
piemēram, mūs jaukajā tēvzemītē 25% laulību tiek šķirtas alkohlisma dēļ un fofig.

vai cilvēki, kuri atsakās vakcinēties arī ir garīgi slimi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kramers
2021-07-07 20:39 (saite)
ja ne garīgi slimi, tad garīgi atpalikuši noteikti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zazis
2021-07-07 20:42 (saite)
(:

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2021-07-07 21:46 (saite)
Izcils ieraksts. Paldies. Boļševisti rosās, meklē retoriku un attaisnojumus. Kā vecajos "labajos" laikos. Man is not a learning animal.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?