extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
Mans piemērs ar diabētiķi pēc ballītes bija kā piemērs, ka tur nekas nav skaidrs. Tur ir jāvelta daudz laika, lai vispār saprastu, cik pamatoti būtu kādu procedūru iekļaut vai neiekļaut.
Cilvēkiem, kas nav tajā, varbūt liekas, ka viss ir skaidrs, bet domāju, ka tā vienkārši pārmērīga konfidence (overconfidence), ko rada nianšu neizpratne.

Un tas jau nav tikai politikā. Arī biznesā daudzi lieli milži ir izgāzušies, jo nepietiekami novērtēja kādas sistēmas sarežģītību. Amazon pirms vairākiem gadiem gribēja ieiet interneta farmācijas biznesā. Jo Amazon taču ir tik veiksmīgi pārņēmis interneta tirdzniecību tik daudzās jomās – grāmatas, datori un tagad arī IT mākoņpakalpojumi un ko tik vēl ne. Bet viņu pirmais mēģinājums izgāzās, jo neapzinājās, cik zāļu piegādē ir sarežģīta sistēma. Viņi nespēja nodrošināt “auksto ķēdi” – tas ir, piegādi zālēm, kas visu laiku jāglabā zemā temperatūrā. Liekas, kas nekas tur sarežģīts nav – nopērc ledusskapjus un viss notiek. Bet praksē tas kaut kā nestrādāja. Kad kurjeri piegādā šādas zāles slimnīcām vai aptiekām, viņi zina, ka tās pret parakstu ir jāatrod atbildīgajai personai, kura tūlīt tās ieliks iestādes ledusskapī. Kurjeri, kas zina sistēma, arī zina, ka atbildīgā persona iestādē nav kurš katrs – tikai noteiktas personas. Ja atdosi pirmajam apkopējam, zāles var tikt noliktas siltā vietā un sabojātas. It kā ļoti neliela nianse, bet praksē Amazon kurjeri nav tā apmācīti un šis viens sīkums prasa ļoti lielas pūles, lai veiktu apmācību un izmainītu kurjera ierasto praksi.

Amazon vairākus gadus pēc pirmās neveiksmes atkal ir ķēries pie šīs lietas, šoreiz nopērkot jau esošu interneta zāļu piegādātāja uzņēmumu un veicot rebrandingu. Tagad viņiem tas varētu izdoties.

Igaunijas neveiksme, kad pārstāja darboties saldētava un sabojājās liels skaits vakcīnu, arī ir labs piemērs, cik sarežģīta ir šī lieta. Viņiem bija vairākas drošības sistēmas, bet kaut kā mistiskā kārtā tās visas nenostrādāja. Manuprāt, atkal tas ir piemērs, ka cilvēki nenovērtē sistēmu sarežģītību un paļaujas, ka viņu pieredze citā sfērā ir viegli pārnesama uz medicīnu vai zāļu nozari.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?