Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Semelveiss. 

crescendo (crescendo)
Jā jā, tas pats, kas 'izglāba dzemdētājas, liekot studentiem mazgāt rokas' 19. gadsimta otrajā pusē. Šausmīgi populārs stāsts, kuram diezgan populāri dzirdēts arī atspēkojums (nu kā ar 'vai tu zināji, ka coca cola bija zaļa?'.) - bet tā kā atspēkojums ir biš nepopulārāks, tad atkārtošos.

Nav jau tā, ka tie studenti pirms tam nemazgāja rokas. To, ka nedēļnieču drudzis, iespējams, ir lipīga lieta bija novērojuši jau 18. gadsimta beigās (t.i. pusgadsimtu pirms viņa).

Jaunā lieta, ko ieviesa Semelveiss, bija 'nepietiek vienkārši nomazgāt rokas tā, lai izskatās tīras, vajag kārtīgāk, lai neko nevar saost'.

Un izmantojot vēl nebūt ne viennozīmīgus statistiskos rādītājus (gadu gaitā jau izrādijās taisnība, bet ne gluži tik ātri, kā viņš par savu veiksmi pasludināja), viņš aktīvi ķērās pie tā, ko mūsdienās nepareizi, bet tomēr, dēvētu par citu mediķu troļļošanu.
Vai, vienkāršāk - cītīgi rakstīja niknas un publiskas vēstules visiem pārējiem, kurš skaļāk, emocionālāk visus pārējos apsaukā par miesniekiem, bendēm un tumsonīgiem slepkavām, kas nejēdz pat rokas pareizi nomazgāt, tam taisnība. Or not.


Un - pārsteigums, kādu brīdi viņu neuztvēra īpaši nopietni. Jo tonim ir nozīme.

Comments 

10.-Aug-2016 04:23 pm
Jā. Tonim patiešām IR nozīme, un paldies, ka to atgādināji.
10.-Aug-2016 04:33 pm
Nav tik vienkārši ar to statistiku. Viņš uztaisīja to, ko mūsdienās varētu salīdzināt ar pētījumu ar kontrolgrupu. Tā bija ļoti pārliecinoša pat tiem laikiem. Par trolli viņš kļuva, kad ārsti ignorēja šos rezultātus. Protams, viņa dusmas neko nepanāca, tās tikai smagi sagrāva viņa paša mentālo stāvokli. Tā laikam ir kā tajā teicienā – dod Dievs man pacietību nesatraukties par lietām, kuras es nevaru ietekmēt.
10.-Aug-2016 04:48 pm
Tas, ko viņš darīja bija tuvāk natural experiment un pirmās publikācijas vēl nebija gana statistiski pārliecinošas.
Tāpēc diskreditējās, arī nākamās publikācijas neuztvēra gana nopietni - lai gan, kā to ņem, vēl dažas desmitgades un pat cause of action atrada un visi pieņēma šo par mērķi.
10.-Aug-2016 04:51 pm
Tajos laikos neviens par RCT nedomāja. Tas, ko viņš publicēja, manuprāt, tiem laikiem bija kā dramatisks pierādījums, kad mūsdienās pat pētījumus pārtrauc, jo nav ētiski ļaut kontrolgrupas pacientiem mirt bez vajadzības.

Kad radīja aizspriedumus pret viņa idejām, protams, bija viņa nespēja izskaidrot cēloni, un stingrās esošās ticības.
10.-Aug-2016 06:44 pm
Paldies :D
10.-Aug-2016 07:21 pm
Par to, ka tas stāsts ir piekrāsots, lai izklausītos dramatiskāks biju lasījusi.
Tā pat par nokļūšanu trakonamā ir citas versijas nekā "laikabiedri daveda".
LV ir tāds politikā aigājušais ārsts Pēteris Apinis, kas iestājas par sakarīgam lietām - profilaksi un sūdu nerīšanu, bet dara to tādā veidā, ka daudziem besī.
10.-Aug-2016 07:40 pm
To grūti pateikt, ka tieši Apiņa raksturs kretinē, bet nevis viņa idejas, kas iet pretī oponentu ticībām.

Jo, ja viņiem būtu tādas pašas ticības, kā Apinim, tad viņiem Apinis būtu foršs džeks, ar savām īpatnībām, bet kuram tad tādu nav?
10.-Aug-2016 09:15 pm
Manuprāt, Pikaczu norādīja tieši uz pretējo - Apinis pasaka tieši to pašu, ko, piem., Danilāns, taču Danilānu nēsā uz rokām kā guru, bet par Apiņa teikto uzmet lūpu.
10.-Aug-2016 09:55 pm
Man šķiet, ka Apini nemīl tieši par viņa politiskajiem uzskatiem, piemēram, ka vajag valsts nacionālo, nevis privāto medicīnu utt. Protams, īpaši diplomātisks viņš nav.

Danilāns runā, ka kafija ir laba, bet alko slikts utt., ko saka arī Apinis, bet tas ir nebūtiski.
This page was loaded Apr 27. 2024, 5:28 am GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09