Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Es takš jau teicu. 

crescendo (crescendo)
Pat ne tik sen, vēl maijā rakstīju par ticībiņām un patiesībiņām. Un re, uzšalkojušas atkal.

Protams, žēl, ka šādu lietu dēļ interesanti ieraksti noiet aizatslēgu pagrīdēs :( Vai vispār no galvām līdz cibām nenonāk.

Vairums no mums ticam, ka esam saprātīgi, racionāli cilvēki, kas vienmēr rīkojas loģiski, vienmēr sajūt, kad ar mums tiek manipulēts un vienmēr no šādām manipulācijām izvairamies.
Un ir lietas, ko mēs ikdienā daram, esam pieraduši ievērot un nekas slikts taču nekad nav noticis (jo mēs esam racionāli cilvēki un saprastu, kurā brīdī tā vairs nevajadzētu darīt).
Ergo - tas, ko mēs darām, ir racionāls, nevis 'ticība'.

Tad, kad kāds sper pa šādu ticību, tas ir sāpīgi.

Tad, kad tā nu sanāk, ka uzzinot jaunu informāciju pašam nokrīt zvīņas no acīm un saproti 'ārprāts, kā es varēju būt tik muļķīgs' - tās ir ļoti, ļoti nepatīkamas sajūtas.

Comments 

8.-Aug-2016 10:48 am
Tikko lasīju par "conman" upuriem un izrādās, ka iekrišana uz blēņām nebūt nav reta vai izplatīta tikai kaut kādu dunduku vidū. Viens no riska faktoriem ir laba izglītība kombinācijā ar neapgāžamu pārliecību par savu nekļūdību.
8.-Aug-2016 11:12 am
Tagad neatceros, vai tas skaistais ieraksts bija skaidrojums par antivax vai natural childbirth fenomenu. Bet nu viens no šiem abiem. NCB it kā ir spilgtāks piemērs, jo tur klāt vēl tāds spēcīgais faktors kā 'man šobrīd šausmīgi sāp, nevar būt, ka es esmu uzķērusies uz kaut kādām muļķībām, kas man liek šitā sāpēt' - kas vēl vairāk prasa racionalizēt notiekošo, atrast tam skaidrojumu - un to efektīvi izdarīt caur 'man sāp, jo es esmu veikusi ētiski un morāli pareizo izvēli, izvairīšanās no sāpēm ir grēks noteikti kaitēs mazulim.'
8.-Aug-2016 11:57 am
es domāju, ka vēl arī negribas atzīties sev bailēs. jo cēlāk ir ciest cēla mērķa labā, nevis jo bail. es piemēram esmu par NCB, jo man bail, ka durs mugurkaulā vai šķērdīs :D
8.-Aug-2016 12:20 pm
(correction)
To daļu, kur NCB ir recepte baiļu uzvarēšanai palaidi garām? :D Darbojas visām, kas NCB pievēršas par visiem 100%, nehaltūrējot.
8.-Aug-2016 12:38 pm
Whoa, šis jau tuvojas "ja tu dzemdēji bez atsāpināšanas/ķeizara, tātad ar lielu varbūtību dura, kas pati sev piš prātu" o.O

8.-Aug-2016 12:41 pm
Ja apzināti to darīji situācijā, kur tas nav pieejams, pat ja cost>benefit, tad jā.
8.-Aug-2016 01:06 pm
Wow. Man patiesībā diezgan amizē ideja, ka es, kas visām druškām, kas man ir lūgušas padomu par ķeizaru/atsāpināšanu, esmu teikusi "ja gribi, tad go for it, nē, tu neesi ne dura, ne slikta māte", beigās izrādos dura par to, ka pati neesmu to izvēlējusies. Jo obviously ir Viens Pareizais Veids, Kā Dzemdēt.
8.-Aug-2016 01:10 pm
Cost&benefit

8.-Aug-2016 01:22 pm
nu cost manā gadījumā būtu bijis finansiāli nekāds (ķeizaru/atsāpināšanu bija ierakstījuši mātes pasē), un tu jau tā kā norādīji, ka benefiti (tipa "gribu dzemdēt pati", "nemaz tik ļoti nesāp" un "negribu, lai mani griež vai anestezē") ir kaut kas tāds, ko es pati sev prātā esmu sapisusi, so.
8.-Aug-2016 05:10 pm
Oh yay, ar īsām atbildēm esam dziļi purvā.

Ciešanas dzemdībās reizēm noved pie kognitīvās disonanses lāpīšanas, kas reizēm, ir tik nestabila, ka noved pie vai nu 'visi dariet kā es, citādi es savā pārliecībā nejūtos droša' vai 'visi kopā, kolektīvi stāstam cik slikti ir tie, kas nedara tā, kā es, citādi es savā pārliecībā nejūtos droša'. (pie tam neatzīstoties sev, ka tur tāda pārliecībiņas problēmiņa, jo tikko to atzīs, tā tas kļūst bezjēdzīgi).

Tas nenozīmē, ka vairums, kas dzemdē, ir galvā sistas. Vai ka vairums, kas dzemdē bez atsāpināšanas ir galvā sistas.

Kamēr netiesā _pārējās_ viss ir OK, vienalga, vai izvēlas, vai neizvēlas atsāpināšanu vai ko citu - kamēr vien pieļauj, ka procesa gaitā tas cost&benefit svērums var pamatīgi mainīties. (nu, ok, vēl viens ne-OK būtu, ja krīt dziļā depresijā tāpēc vien, ka tomēr neiztika bez EA/C-ses - tā pati 'visu, kas tā nedara' nīšana, koncentrēta uz sevi).

"ja apzināti izvēlējies tur, kur nav pieejama' bija domāts - nav īsti prātīgi jau profilaktiski nogriezt šo opciju pilnībā (te ir varianti no 'solodzemdības meža vidū, bez neviena palīga, kas varētu aizmirst norunu un tomēr pasaukt ātros' līdz 'noslēgt līgumu ar vecmāti, kas publiski lepojas, kā melo dzemdētājām un slēpj viņas no ārstiem (norādot nepareizus datus utml) lai tikai pasargātu viņas no ļaunajām adatām mugurās'). Pirmais ir ne OK jo tā ir bezatbildīga riskēšana ar dzīvību, krietni sliktāka, kā bērnu sēdeklīšu un drošības jostu nelietošana. Otrais - jo tādām vecmātēm nevajadzētu praktizēt vispār.


Jebkurā cost&benefit analīzē, ko veic cilvēki, ir iracionālā komponente - un tas ir normāli, jo cilvēkam jau ar tās analīzes rezultātu un sekām būs jādzīvo. Pat EA ir īstermiņa sekas, kas būs vienmēr, pie kurām tikt, ja tik ļoti nemaz nesāp, ir muļķīgi.

Pie zobārsta jau arī nedur špricīti, ja špricīte ir nepatīkamāka par paredzamo manipulāciju, ne?

Nav ok NCB kults, kas upurē bērna smadzenes uz dabīgo dzemdību altāra. Ne jau katra, kas izvēlas dzemdēt bez atsāpināšanas uzreiz parakstās NCB kultam.
8.-Aug-2016 05:22 pm
OK, that clarifies things :)

Vienīgi man šķiet, ka tajā visā "kā pareizi dzemdēt" pasākumā paša reālajai pieredzei parasti ir tikai nosacīta nozīme. Nu tb lielākās gudrības par to, kā pareizi dzemdēt, es kāreiz esmu dzirdējusi no cilvēkiem, kas a) to vēl nav darījuši b) ir darījuši, bet "diemžēl" nepareizi

Protams, ka, ja cilvēks ir galvā sists ar citu pamācīšanu, tad dzemdības diemžēl šito neārstē (atšķirībā no viszinības bērnkopībā, kur parasti ar 2 bērniem pietiek, lai drusku pievaldītos)
12.-Aug-2016 11:16 am
Kas it ncb?
15.-Aug-2016 12:52 pm
NaturalChildBirth
'Dabiskas'
Ko _tieši_ tas nozīmē, atkarīgs no tā, kam prasa, sākot no vienkārši 'dzemdības bez vakuma/stangām/ķeizara' vai 'dzemdības bez atsāpināšanas' līdz 'dzemdības bez medpersonāla klātbūtnes'.

Kā redzi, pat ar vienkāršu definīciju rodas interesantumi, jo būs, kas 'ā, nu dzemdētāja izvēlētās atsāpināšanu, bet citādi medpersonāls tikai novēroja, neko darīt nevajadzēja' sauks par dabiskām, bet(biežāk) i piem ar vakumekstrakciju, bet bez anestēzijas atrisinātas dzemdības uzskatīs par dabiskām - un tad vēl visa sacensība, kurai lielāks bērns un smagāki plīsumi/grūtāk dzīstoši griezumi bijuši. Uzsvars tieši uz ciešanām, jo vairāk cieti, jo labāka sieviete esi.

Pat, ja izvēlēšanās ciest palielina risku bērna veselībai/dzīvībai.

8.-Aug-2016 11:49 am
es tieši vakar iesāku skatīties American Hustle. tagad šķiet tematiski
This page was loaded Apr 26. 2024, 9:31 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09