Kļūt par veģetārieti - cik prātīgi?

« previous entry | next entry »
Dec. 1., 2012 | 10:11 pm
posted by: hula in pajautaa

Pēdējā laikā manā prātā cirkulē uzmācīga doma kļūt par veģetārieti vai vismaz pamēģināt, jo īsti nespēju neko izdarīt ar gaļu, kurai ir kaut vai attāla līdzība ar kādu dzīvnieka ķermeņa daļu, - man gluži vienkārši paliek nelabi. Ar malto gaļu un fileju ir okei, tās cepu dziedādama, bet sagriezt sastāvdaļas aukstajai gaļai - ni ni. Tomēr ir viens liels BET: ir liela varbūtība, ka mani kādā brīdī apciemos mazasinība (gēni un tā), tādēļ prātoju, vai gadījumā, ja man to konstatēs, būs iespējams uzņemt pietiekami daudz dzelzs ar augu valsts produktiem?
Būtu priecīga, ja kāds zinātājs mani apgaismotu. :)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {36}

Strēlniece

from: [info]str
date: Dec. 1., 2012 - 10:21 pm
#

http://www.vegetarisms.lv/

Atbildēt


from: [info]chaika
date: Dec. 1., 2012 - 10:24 pm
#

granātābolu sula, bietes, sarkanvīns, ho-fi dzēriens, vīģu-dateļu-aprikozu-medus maisījums un pārējie sagooglējamie prieki

Atbildēt | Diskusija


from: [info]chaika
date: Dec. 1., 2012 - 10:29 pm
#

+ mazasinība taču nav īsti dzelzs trūkums, tas ir zems hemoglobīns (asinsķermenīši?)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


- [info]

from: [info]chaika
date: Dec. 1., 2012 - 10:40 pm
#

nu, man dzelzi un feritīnu uzrādīja OK, bet hemoglobīnu zem normas - ne vienmēr viens un tas pats
bet mazasinībā moš tas ir viens un tas pats, nezinu

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


- [info]

from: [info]chaika
date: Dec. 2., 2012 - 05:27 pm
#

nujā, tāpēc būs atkārtota pārbaude

Atbildēt | Iepriekšējais


Kemune

from: [info]kemune
date: Dec. 2., 2012 - 12:00 am
#

Starp citu, bietes nemaz arī nekotējas ar to dzelzi. Vienu brīdi kārtīgi pētīju sastāvu, datus par minerālvielu saturu ņēmu no vienas amerikāņu valsts aģentūras datubāzes.

Piemēram, 100g vārītu biešu ir 0,8g dzelzs. 10g (!) sezama sēklu ir divtik, 1,5g. Ķirbju sēklās, linsēklās, mandelēs mazāk, bet arī ļoti daudz. Auzās - 50g auzu 2,4g Fe. Utt, atklājumi bija pārsteidzoši un es neiebraucu, kur visiem dzelzs nepietiekamība.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


- [info]

Kemune

from: [info]kemune
date: Dec. 2., 2012 - 12:12 am
#

manuprāt, muļķības - 200g biešu jau ir pilna krūze, tas jau ir gandrīz maksimums. turklāt tas joprojām būs mazāk nekā 15g sēklu, kas ir ļoti maz - kādas 7-10 ķirbju sēklas ir neapēdami?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Dec. 3., 2012 - 12:58 pm
#

tad rokam tālāk - cik % no sēklām cilvēks spēj pārstrādāt un cik iznāk ārā bez jebkādas apstrādes ;D

cik man zināms sēnes cilvēka ķermenis vispār nespēj pārstrādāt, kamēr rieksti un sēklas ir nākošie aiz sēnēm - ja nav samalti pulverī vai halvā sagrūsti, tad nāks ārā kādi norīti ;)

a bietes - nu jā, bietes ir bietes ;) cik mīkstas uzvārīsi ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Kemune

from: [info]kemune
date: Dec. 3., 2012 - 01:04 pm
#

Nezinu, kā tu, bet es riekstus sakošļāju un neriju veselus. Par sēnēm - nu varbūt nevajag laist tālāk vecu tanšu teikas, turklāt vispārākajā pakāpē :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Dec. 3., 2012 - 01:07 pm
#

nu varu saderēt, ka ar sezama sēklām tev sanāk kā nu ar kuru ;)

un jā - sēklas un riekstus, lai noēst tos 100 gramus nāksies stundu ar žokļiem darboties - var atsaukties uz musīšiem, ka nesarauj krampjos ;DDD

jā esmu mēģinājis visādi - bet vistas kāja točna nekad nav nākusi ārā, ko nevar teikt par riekstu un sēklu gabaliem ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Kemune

from: [info]kemune
date: Dec. 3., 2012 - 01:10 pm
#

Neviens par 100 gramiem nerunā, drīzāk par 10-20, kas ir ļoti maza sauja, viens vai divi kumosi.

Linsēklas ir dabūjamas sasmalcinātā veidā. Tās var iecept maizē, utt.

Visvieglāk ir ēst karbonādi ar miltu mērci un ticēt, ka tur ir viss nepieciešamais.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Dec. 3., 2012 - 01:19 pm
#

oj nu oj nu!

ticēt var visu un visur, bet katrai darbībai ir sekas, kuras jāapzinās

vislielākais dzelzs īpatsvars uz masu ir naglās - tomēr pat tās rijot veselas vai sasmalcinātas nekas organismā neuzsūksies - tāpat ar dzelzs oksīdu piesārņots ūdens (rūsains) nepalielinās dzelzs sastāvu ķermenī

augu valsts produktos ir trīsvērtīgais dzelzs, dzīvnieku izcelsmes produktos divvērtīgais

trīsvērtīgais uzsūcas sliktāk par divvērtīgo - fakts un tātad nav svarīgi cik daudz tu apēd, bet cik daudz uzņem

tad vēl - ko ar ko ēd - kādi produkti tiek lietoti līdzi

teiksim, tā pati dzelzs uzsūcas ātrāk, ja ir dabīgs C vitamīns klāt - tātad ēdienā neko nemainot, bet pieliekot šķipsniņu svaigus vai skābētus kāpostus, dzelzs līmeni ir iespējams pacelt ātrāk un efektīvāk kā pieberot glāzi vai sauju riekstus vai ko neko


bet ticēt var - galvenais ticēt, jā ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Kemune

from: [info]kemune
date: Dec. 3., 2012 - 01:25 pm
#

viss, ko es teicu, ir tas, ka bez bietēm ir arī citi avoti. te uzreiz pretī prezentācijas, ķīmijas grāmatas, ekskrementu analīze un kas tik vēl ne.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Dec. 3., 2012 - 01:26 pm
#

ņem par labu ;)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]chaika
date: Dec. 2., 2012 - 05:31 pm
#

Nu, vienīgi, ja nepareizā kombinācijā dzelžainie tiek lietoti.
Bet bietes ir garšīgas - tātad vislabāk bietes ar sezama sēkliņām - arī skan garšīgi! :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Dec. 3., 2012 - 01:21 pm
#

ar sarkanvīnu gan neiesaku dzelzi palielināt ;) tas dos tieši pretējo efektu


Produkti, kas ievērojami kavē dzelzs uzsūkšanos: kakao, kafija, tēja, kola, vīns, šokolāde, spināti, rabarberi, veseli graudi un klijas, piens, kalcija preparāti.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]chaika
date: Dec. 3., 2012 - 01:43 pm
#

A tas nav tā, ka ja kopā ar dzelžaino paiku šitos lieto, tad neuzsūcās, bet ja atsevišķās ēdienreizēs, tad jau dzīvot var, nē? JĀ! Jo es dzeru kafiju un dzelzis ir OK!

Atbildēt | Iepriekšējais


 Stiller Ozean

from: [info]klusais_okeans
date: Dec. 1., 2012 - 10:24 pm
#

būs iespējams

Atbildēt


chloroform in print

from: [info]gorgona
date: Dec. 1., 2012 - 10:40 pm
#

es saku, ka huiņa tas viss ir. ir cilvēki, kas nekādus dzelžus nespēs uzņemt gana, ja rīs tikai gaļu vien, un ir tādi, kam bez gaļas paostīšanas pat visa ir pilnīgi pietiekami. mana pārlieciba (un pieredze) ir tāda, ka līķu ēšana/neēšana pavisam neko nemaina asins ainā.
toties pīpēšana gan maina - ja gana daudz smēķē, tad asins analīzēs parādās tāāāds hb līmenis, ka ārstiem acis ir uz kātiņiem un nesaprašana, kā TIK daudz var būt :D
bet nu MANA PIEREDZE ir tāda, ka gaļa neko nemaina. nemaz. un pieredze nav viena gada, pieredze ir vairāk nekā 20 gadu garumā vākta.

Atbildēt | Diskusija


tas neizlasāmais jūzerneims

from: [info]bax55hqy8dlb
date: Dec. 1., 2012 - 10:50 pm
#

wow, tu esi tik jauna?

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]anna
date: Dec. 1., 2012 - 10:46 pm
#

man bija līdzīga sākotnējā motivācija un līdzīgs mazasinības risks.

īpaši par dzelzs uzņemšanu veģetārisma laikā nedomāju (varbūt to, ka viss bija kārtībā, veicināja tas, ka bieži ēdu lēcas, nezinu. tās laikam palīdz dzelzim labāk uzsūkties vai tamlīdzīgi). ēdu, ko gribējās. rezultātā asinsanalīžu rādītāji (it sevišķi dzelzs) tikai uzlabojās. kad pēc vairākiem gadiem atsāku ēst gaļu, tieši tad bija nelielas problēmas ar tā rādītājiem.

šķiet, ka vienkārši saprātīgi jādzīvo, jāpačeko līdzi asinsanalīzēs, un viss var būt ok bez speciālas "dzelzs ēšanas". bet, ja kas, tad ir iespējas par to parūpēties arī pielāgojot "diētu".

Atbildēt


from: [info]divi_g
date: Dec. 1., 2012 - 10:59 pm
#

Dzēsts par rupjību un netēmu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


- [info]

from: [info]divi_g
date: Dec. 1., 2012 - 11:07 pm
#

Dzēsts par rupjību.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


- [info]

from: [info]divi_g
date: Dec. 2., 2012 - 11:05 am
#

Lieliska ideja.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]neanderthalis
date: Dec. 1., 2012 - 11:16 pm
#

Kādas jaunkundzes klīrīgas kļuvušas, sarkst un bālē!

Atbildēt | Iepriekšējais


*

from: [info]inese_tk
date: Dec. 1., 2012 - 10:57 pm
#

esmu veģetāriete gadus septiņus, pēdējo gadu kādus 80% vegāne, rudenī taisīju analīzes dzelzs un b12 normas vidusdaļā.
nekad neesmu īpaši uztraukusies nedz par speciālu dzelzs, nedz kādu citu vitamīnu uzņemšanu. aptiekas vitamīnus nelietoju, cenšos daudz ēst svaigus (t.i. termiski nepastrādātus) augļus un dārzeņus, arī riekstus. bietes man riebjas, tās es neēdu.

Atbildēt


from: [info]fedrs
date: Dec. 1., 2012 - 11:47 pm
#

Kur problēma? Pērc šķēlēs sagrieztu karbonādi - nevienā acī neatgādina ķermeņa daļas.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]hula
date: Dec. 2., 2012 - 12:36 am
#

Tas ir risinājums, bet manī iekšā jau notiek psiholoģiska cīņa par to, vai gaļu kā tādu vispār vajag, ja jau no atsevišķām lietām man kļūst nelabi. Iepriekš nebija...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Dec. 3., 2012 - 01:02 pm
#

pieņemu, ka ar gaļu nekas nav noticis, viss nelabums slēpjas galvā

var būt nevajag sākt tad ar vēderu, bet aiziet pie psihologa? nu vai kā tos speciālistus sauc, ar kuriem parunājies un viņi tev izskaidro tavus motīvus un tālākās darbības sekas

savādāk, ja galvā nesakārtosies, tad cietīs vēders ;)

un nē - es pats neaģitēju pret veģetārismu, kad organisms prasa, varu nedēļām iztikt bez gaļas - tikai uz griķu putrām ar ceptiem sīpoliem un tā ;) bet tas man netraucē ķidāt vistas un zivis utt

Atbildēt | Iepriekšējais


di_wine

from: [info]di_wine
date: Dec. 2., 2012 - 12:18 am
#

Ir jau tā zinātniskā patiesība, ka vitamīnus un vielas vesels organisms pats ražo, neatkarīgī, ko ēd.

Atbildēt | Diskusija


kreiza

from: [info]kreiza
date: Dec. 2., 2012 - 02:11 am
#

Oficiālā zinātne kaut ko tādu ir atzinusi? Nē, nu, protams, ir versija, ka var pārtikt tikai no ūdens un gaisa, jo visas organiskās vielas sastāv no C, O un H... Un pārējo visu sintezēs organisms. Bet no oficiālās zinātnes viedokļa, cik es zinu, tomēr ir vielas, kas jāuzņem ar barību vai tml.

Atbildēt | Iepriekšējais


ezss

from: [info]ezss
date: Dec. 2., 2012 - 09:32 am
#

Diemžēl nē, ir vitamīni, kas netgriezeniski jāuzņem ar pārtiku. Protams, ka visas organiskās vielas kāds organisms ražo, bet cilvēks nebūs tas, kas ražos visas sev nepieciešamās vielas, Piemēram, no visas plašās dzīvnieku pasaules tikai mēs, šimpanzes un jūrascūkas nespējam sintezēt C vitamīnu :)

Tāpat arī minerālvielas nevaram uztaisīt paši, tās arī ir jādabū sevī iekšā kaut kādā veidā, parasti tā iekšā dabūšana noris ar pārtiku.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Dec. 3., 2012 - 01:11 pm
#

tas ir sarunāts ;)

vielas un vitamīnus ne visus var saražot (tiesa var kādu laiku iztikt no rezervēm, kas noglabātas iepriekš)

un pat tos kurus var saražot, ir no kaut kā jāražo, tātad jāpiegādā izejvielas - un arī izejvielas jāpiegādā tādā veidā, lai var organisms uzņemt - pieņemsim naglas rijot to var darīt atspēries, diez vai dzelzs līmenis organismā palielināsies - pieņemot ka naglas jau pametušas organismu ;D

Atbildēt | Iepriekšējais


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Dec. 2., 2012 - 01:58 pm
#

Iesaku noteikti pamēģināt un paskatīties, kā jūties. Es jau 10 gadus neēdu gaļu un jūtos arvien labāk.

Atbildēt


r_h

from: [info]r_h
date: Dec. 2., 2012 - 10:52 pm
#

es iesāku tikai aiz tā, ka nebiju nekad mēģinājusi... visu mūžu gaļa, pat laba, no laukiem. Kā par brīnumu, vai informācijas trūkumu, man domāt palika krietni vieglāk, kustēties ātrāk. Pārgāja galvas sāpes un problēmas ar vēderu. Man visu mūžu ir bijusi tendence uz mazasanību, dzelzs ir lēkājis augšā un tad lejā... pagājuši gandrīz 2 gadi un analīzes ir normālas, spēks ir un neviena gaļa, ne zivis acīs nekrīt un mutei nekārojas.
Es nenožēloju ... bet jāskatās, katram savs. Cilvēkam jāēd to, ka viņam gribas, man pārstāja vēlēties gaļu un man ir labi... ja cilvēks sevi speciāli lauž, tad arī trūkst viss sākot no spēka, beidzot līdz vitamīniem.

vēl... gaļas neešana iet ideāli kopā ar "maizi cept mājās" un gatavot asākus ēdienus. :)

Atbildēt


Avatars

from: [info]avatar
date: Dec. 3., 2012 - 10:03 pm
#

Mēs ar sievu esam veģetārieši, un ar dzelzi mums visās analīzēs viss ir kārtībā. Ārsti saka, ka pat labāk nekā tiem, kas to speciāli dzer. To visu var uzņemt ar dabīgiem augu valsts produktiem.

Vienīgi D vitamīns trūkst, bet tas jau visiem šajos platuma grādos.

Atbildēt