Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Moral Panic. 

crescendo (crescendo)
Ir tāds jēdziens. Varētu runāt arī par mediju radītu (vai vismaz ļoti mēģinātu radīt) masu histēriju.

Un šoreiz tas, protams, uz Dienas "Annemarijas" eksperimentu attiecināms.
Eksperimenta norise, tā atspoguļojums - tas viss ir veidots tieši masu histērijas radīšanai.
Dienas 'ekspertes' iesaka: Ar bērnu būtu jārunā par to, ka virtuālajā vidē nevajadzētu sākt draudzību ar nepazīstamiem cilvēkiem, kas vecāki par 18 gadiem: kāpēc gan pieaugušajam vajadzētu sarakstīties ar bērnu, jo bērns taču dzīvē nedraudzējas ar svešiem pieaugušajiem.
Jāgaida, kamēr izaugs psihologu paaudze, kas pašas savos 12, 14 vai kaut vai 16 ir pa virtualitāti padraiskojušās. Nav jau tā, ka padsmitgadīga drostaliņa ir tikai un vienīgi seksa objekts. Viņa tomēr ir cilvēciska būtne, ar kaut kādām interesēm, kaut kādu intelektu - citai vairāk, citai mazāk. Tieši tas pats sakāms par 19 un vairāk gadus vecajiem 'svešajiem onkuļiem'.
Bērnam nekas nenotiks, ja viņš virtualitātē sarakstīsies ar nepazīstamiem cilvēkiem, kas ir vecāki par tiem 18 gadiem. Tiešām.

Ja vienīgais, par ko šim bērnam ir interesanti runāt ir sekss - nu tad sarakstīsies par to. Bet tad bērnam JAU kaut kas ir noticis, nevis to ir nodarījis internets.

Šī morālā panika neizglābs ne vienu bērnu, bet tā nodarīs pāri gana daudziem. Gan dažāda vecuma inerneta lietotājiem, gan galvassāpes interneta lapu administrācijai.

Nav nekā šokējoša tajā, ka meitenes šādas ziņas saņem. (arī tad, ja viņu profili būs krietni neprovokatīvāki par "Dienas" radīto, un atbilde uz pavisam normālu vēstuli nesāksies ar 'bet vai tu gribētu 14 gadīgu meiteni').
Un būs daļa meiteņu, kas kaut aiz ziņkārības iesaistīsies arī tālākā sarakstē. Vai tāda ir kas īpaši briesmīgāks par sarunām par seksu ar vienaudžiem? Nav. Ja bērnam informācijas par seksu nav, viņš to kaut kur atradīs šā vai tā. Ja bērna zināšanās ir melnais caurums jautājumā par to, tieši kāpēc dzimumattiecības ar 50gadnieku nav tā gaišākā un veselīgākā ideja - gan jau viņš to kau tkā aizpildīs.
Bet realitāte ir tāda, ka ļoti reti kura padsmitniece pēc šādas pajēlas sarakstes piekritīs doties uz tikšanos un daļu aprakstītā īstenot dzīvē.


Latvijā ir otrais augstākais pusaudžu grūtniecību skaits Eiropā. Ne jau dr.lv tur vainīgs.

Comments 

1.-Nov-2006 04:31 pm
jājā, taču zini, man, ja es būtu māte, principā būtu pretīga doma, ka mana meita saņem tādas ziņas. virinātāji arī ir samērā nekaitigi. taču diez vai kāds alkst uz tiem ikdienā skatīties.
1.-Nov-2006 04:43 pm

Virinātājs ir daudz bīstamāks - viņam ir svarīgi šokēt un iebaidīt.
Šis toties apmēram kategorijā ar tiem, kas uzsvilpj uz ielas, kad tu ej garām. To zin kompetents interneta lietotājs.

Bet to nezin vecāki. Un nostājoties kaut vai tavā vietā... Protams, baidītos. Protams, negribētu, lai mūsu meitām dara pāri.
Cik daudzi vecāki pārspīlēs?
Tās pašas Zvaigžņu karu un Harija Potera lapas - tur nospiedošā moderatoru daļa ir pilngadīgi. Ļoti liela lietotāju daļa - nepilngadīgi un mazgadīgi. Un, iedomājies, viņi pat visādas tikšanās krogos un citās vietās rīko to lapu apmeklētājiem! Un pat vairākdienu pasākumus mežos!
Vai tev tas nešķiet aizdomīgi? Ko gan tie pieaugušie no tiem mazajiem grib?
1.-Nov-2006 04:47 pm
eu, nepārspīlē :)

nav runa par "pāri darīšanu". drīzāk par riebuma sajūtu. apmēram tādu pašu, kā ieraugot uz ceļa sabrauktu dzīvnieku. man savos 24 šādas saņemtas vēstules izraisa līdzīgu efektu. un 12-14 gados, domājams, nebūtu labāk.

un tīnis nav "kompetents interneta lietotājs".
1.-Nov-2006 04:54 pm

Mētelīšu virinātāji un trolejbusos berzētāji ir traumējošāki.
Interneta vide pusaudzim dod to drošības barjeru, kuras trūkumus rada to riebīguma sajūtu satiekoties ar iepriekšminētajiem.

Un tīnis ir kompetentāks lietotājs par vairumu pašreizējo vecāku.
3.-Nov-2006 03:14 pm
redz, tu te ļoti subjektīvas lietas parādi kā vispārigas.
mani virinātaji nekad nav traumējuši (haha, tagad var padomāt, ka es tādus diendienā redzu. tā gluži nav, bet ir zināma pieredze). laikam tāpēc, ka ne tagad, ne bērnībā, vienkārši kails kermenis (vait tā... fragments) man nav asociējies ne ar ko seksuālu. un kāda tur trauma? savukārt vārdos ir spēks. filologa komplekss :)

es pieņemu, ka tinis kļūst kompetents, bet viņš noteikti nav tāds, kad pirmo reizi piesēžas pie datora. un ne visi sāk skaipot utt. 2 gadu vecumā kā tas brinumbērns no bez tabu. dažiem pirmā reize (ha) ir tieši ap 12, 13... gadiem, dr. lv utt.

es zinu, ka tās nav nāves briesmas1 man vienkārši nepatīj jēlības!!

a vispār es tavu grāmatu sen izlasīju, lūk ko es gribēju pateikt :) kaut kad varu atdot.
3.-Nov-2006 03:15 pm
Ātri gan :)

Kaut kad nākamnedēļ var sarunāt - kad tev ērti vecrīgas tuvumā atrasties?
3.-Nov-2006 03:17 pm
es tak ātrlasītāja (pašai riebjas).

a vot vēl nezinu kad. bet ziņošu!
1.-Nov-2006 04:46 pm
Vārds vietā.
1.-Nov-2006 04:49 pm
A tu tā nopietni domā, ka sekss ar 50gadnieku būtu neveselīgāks par seksi ar 14gadnieku vai tev tas tā nejauši iespruka? ;)
1.-Nov-2006 04:59 pm
50gadniekam ir daudz lielāka vara pār mazgadīgo kā 14gadniekam,. Un starp

50gadīgoajiem kas ir gatavi uz seksu ar mazgadīgajām par spīti likuma aizliegumiem, procentuāli ir daudz vairāk garīgi nelīdzsvaroto, kā starp 14gadīgajiem, ar kuriem nejauši gadijās.
1.-Nov-2006 05:09 pm
Ēēēē?
Statistika vai aizspriedumi?
Manuprāt, ne tuvu ne visi cilvēki, kas ir gatavi pārkāpt likumu, ir garīgi nelīdzsvaroti. Ļoti bieži viņi gana labi zina, ko dara. Katrā ziņā neredzu iemeslu, kāpēc 50gadīgs vīrietis a priori būtu garīgi nestabilāks par 14gadīgu pusaudzi.
Un, ja tā pavisam godīgi, man šķiet, ka labāk ir mīlēties ar cilvēku, kurš zina, ko dara (un 50 gados ir statistiski lielāka iespēja dabūt pieredzi seksā nekā 14), nekā ar kādu, kuram "nejauši gadījās", un kurš varbūt nejēdz pat prezervatīvu uzvilkt, kur nu vēl par otru pusi padomāt.

A kas attiecas uz "varu pār mazgadīgo" - nu, techinically pa pautiem var sadot gan vienam, gan otram, fiziskais spēks var būt līdzīgs abiem un iespēja psiholoģiski ietekmēt arīdzan var būt līdzīga abiem (14gadniekam gan trūkst pieredzes, toties viņu neviens tik viegli cietumā neiebāzīs, ja nemaldos - līdz ar to ir lielāka iespēja pārliecināt, ka meitenei nav varas pār viņu)
1.-Nov-2006 05:19 pm
50 gadnieka gatavība gulēt ar 14 gadīgo par spīti likuma bardzībai un sabiedrības nosodījumam imho viennozīmīgi norāda uz zemu impulsu kontroli.
14gadīgais var būt pietiekami stulbs lai liktos gultā, bet tas vēl nenozīmē, ka viņš ir predisponēts uz, teiksim, gatavību slepkavībai.

Bet principā jā, tas ielikās nejauši, par to, ka arī sekss ar vienaudzi 14 gadu vecumā nebūs tā labākā ideja kaut kā interneta pedofīlu kontekstā galīgi nedomāju.
1.-Nov-2006 05:56 pm
Kur tu esi redzējusi, ka sabiedrība akurāt nosodītu 50gadīgus vīriešus, kas liekas gultā ar stipri jaunākām sievietēm? Man šķiet, tas ir vispārpieņemts princips, ka šitādi onkas meklē sev jaunākas beibes. Labākajā gadījumā pasmīkņā (un apskauž par to, ka viņi ir nocopējuši tik seksīgus zaķus). Tāpat sabiedrības nosodījums seksam pirms pilngadības sasniegšanas arī nav tik liels, kā varētu iedomāties - vismaz es neesmu saskārusies ar reālu nosodījumu par reālām situācijām (tas, cik mēs cēli varam runāt par abstraktiem kāzusiem, ir pilnīgi cits stāsts, kam nav nekāda sakara ar reālu mazgadīgu meiteni, kas apzināti stājas seksuālās attiecībās, un viņas džeku).
Arī likuma bardzība REĀLI (nevis teorētiski) sāk darboties tikai tad, ja kādam neiepatīkas konkrētais sakars ar mazgadīgo (visdrīzāk - ja tas neiepatīkas pašai beibītei. Jo situācijas, kad kāds no malas taisītu skandālu par attiecībām, kas meitenei pašai ir pieņemamas, nav īpaši biežas - citādi jau kriminālprocess tiktu ierosināts katrā otrajā nevainības zaudēšanas gadījumā, ja ne biežāk ;)).
2.-Nov-2006 08:59 am
Iespējams, te kā reiz parādās vienīgā bērna problēmas. Nav tev 13 gadīgas meitas, nav tev bijis 13 gadīgas māsas.

16 gadīgu, jo īpaši lielākās pilsētās - ok, pieņems. Pat 'almost legal' gandrīz 16 gadīgo pieņems.


13-14 vai nedo dies vēl jaunāku - tomēr nosoda gan. Un nevajag, ka katra otrā nevainību zaudē ar 40 gadnieku, kad pašai vēl nav 14.
2.-Nov-2006 10:06 am
Man ir māsa, kurai šobrīd gan ir 16, bet savulaik bija 13. Tā ka nevajag.
Ja viņa būtu zaudējusi nevainību mazpadsmit gados, zini, viņas uzpisēja vecums man nudien nebūtu pats svarīgākais moments šajā pasākumā, bet es personiski būtu jutusies drošāk, ja šim džekam būtu vairāk gadu, nevis mazāk (protams, galējības ir apšaubāmas vienmēr, bet, ja būtu jāizvēlas - 14 vai 54 pirmajai seksuālajai pieredzei - zinies, es balsoju par 54, no pieredzes :P).
Šobrīd viņai ir puisis, kuram ir, ja nemaldos, 20. Tip džeks ar pieredzi. Un, neskatoties uz visu manu skepsi par to, "ko gan viņš tādā skuķēnā atradis, ka tik nav sperma galvā sakāpusi", es jūtos drošāk šādi nekā tad, ja viņa vietā būtu 16gadīgs zaļknābis. (Bez tam es pamazām sāku ticēt, ka tam džekam ir galvā arī drusciņ smadzeņu. Tomēr patīkami, ka viņš māšelei iesaka lasīt Cīņas klubu un Mehānisko apelsīnu, nevis Hariju Poteru ;))
2.-Nov-2006 10:49 am
Uhh.

Ja abiem ir 13, tad visticamāk abi gluži vienkārši ir idioti. Idiotus ir žēl, bet viņus īpaši nenosoda.

Ja vienam ir 13 un otram 54, tad viens ir idiots, bet otrs šo idiotismu izmanto. (tāda iespēja pastāv arī pie 13-13 bet tā IR daudz mazāka).

16-20 vai 16-16 - IMHO vidēji ņemot nav atšķirības.
Galvenais, lai cilvēkiem ir arī par ko parunāt starp drāšanos.


2.-Nov-2006 11:02 am
Man šķiet, ka savienība "idiots un kāds, kas šo idiotu izmanto" ir potenciāli daudz, daudz mazāk bīstama nekā savienība "divi idioti". Jo pirmajā gadījumā vismaz viens no viņiem iespēju robežās domā ar galvu (piemēram, 54gadīgs vīrietis var gan pavest 13gadīgu skuķēnu, ja nu baigi gribas, bet tomēr piesargāsies, lai nepadarītu viņu grūtu vai fiziski/psiholoģiski netraumētu tiktāl, ka šī bizo uz menteni - ko nudien nevar sagaidīt no idiota). Un parunāt arī lielākas iespējas ar 54gadīgu izmantotāju, nevis 13gadīgu idiotu ;)
2.-Nov-2006 11:31 am
Ok, padodos. Es vienkārši esmu aizspriedumaina kuce, kas uzskata, ka 13 un mazāk gadīgie, kas seksojas savā starpā šā vai tā ir neglābjami deģenerāti un cerams tik laicīgi sākot iedzīvosies neauglībā un tālāk nevairosies.

Un vēl jo aizpsriedumaināka kuce, jo iedomājos, ka pieaugušais ar savu autoritatīvo pieaugušā pozīciju tomēr var arī ne-deģenerātei iestāstīt, kāpēc seksoties ar viņu tomēr ir labi. Da kaut vai ar argumentu 'bet es esmu prātīgāks un tomēr piesargāšos un tu būsi izglītotāka un es tev varu naudu iedot un yada yada yada' whatever. Tie tevis te minētie argumenti kā reiz ļoti labi derēs.

Bērnu, kurš varētu gulēt ar 50gadīgo var izglītot un pasargāt.

To, kas savos 9, 10 vai 13 gados seksosies ar otru tādu pašu gan nē, viņš jau tāpat ir sabiedrības pabira, par kuru man pat domāt negribas.

Lai būtu aizspriedumaina kuce. Katram mums ir savas blusas.
2.-Nov-2006 01:25 pm
Nunu, es jau nu tavā vietā tā nelamātos ;)

Man vnk liekas, ka drīzāk problēma varētu būt tajā, ka tu neesi praksē salaidusi ar abu minēto vecuma grupu vīriešiem un attiecīgi abi tev liekas nepieņemami pēc definīcijas. (Vai arī tajā, ka man ir ļoti paveicies ar labiem eksemplāriem ;))
2.-Nov-2006 04:19 pm
Es apšaubu, vai tas, ka savos 13 nesalaidu ne ar vieniem, ne ar otriem ir uzskatāms par problēmu.

Problēma drīzāk ir tajā, ka es pedofīliju neuzskatu par normālu un ikdienišķu parādību, kura no smago noziegumu skaita nav izscītrota tikai pārpratuma un kūtruma pēc - nu apmēram kā nepiesprādzēšanās, datorporgrammu pirātisms vai ātruma pārsniegšana.

Un vispār jau rakstā apskatītā problēma nebija, cik labi vai slikti ir 13 gadīgās un 53 gadīgā sekss, bet gan tajā, ka Diena cenšas pie lielā zvana piekārt neķītru ziņu sūtīšanu internetā.
2.-Nov-2006 04:49 pm
Nu, tāpēc jau arī es neblandos apkārt ar bļāvieniem "Pedofīlus Atšaut!", ka raksta uzstādījumā nebija jautājums par to, vai tas ir slikti (protams, IR), es tikai pieķēros tai frāzei par 50gadniekiem.
1.-Nov-2006 08:40 pm
nūū, par morālo paniku -- vismaz šīs teorijas autora Stenlija Koena izpratnē -- varētu runāt tikai tādā gadījumā, ja problēmas raisītie draudi nebūtu atbilstoši izrādītajai uzmanībai (neatbilstošu uzmanības apjomu var notiekt, piemēram, pēc pavīnveidīga publikāciju skaita). pašlaik Latvijas publiskās komunikācijas vidē šāds gadījums ir drošība uz ceļiem un atstarotāji (līdzīgi kā viņgad azartiskā bojāgājēju skaitīšana) -- ir vienkārši pierādāms, ka statistiski uz ceļiem ļaudis mirst krietni mazāk nekā piemēram, izdarot pašnāvības.

draugiem.lv gadījumā tā ir vienkārši Dienas dienaskārtība. tai ir teorētiskas iespējas kļūt par morālo paniku, taču tā dēvēt viena masu saziņas līdzekļa --pagaidām īslaicīgi -- piesaistītu uzmanību, ir drusku pārspīlēti.
1.-Nov-2006 10:49 pm
pavīnveidīga = lavīnveidīga :)
2.-Nov-2006 09:01 am
Es arī runāju tikai par raksta tendenci kļūt par morālo paniku. Vēl jau nav.
1.-Nov-2006 10:46 pm
Tagad tu mani samulsināji. Annemarija, manuprāt, bija meitene, kura patiešām pazuda stopojot, Dienas izdomāto meiteni sauca Marija. Vai es kaut ko esmu palaidusi garām, un starp viņām bija kāds sakars?
2.-Nov-2006 09:02 am
Dienas izdomāto meiteni sauca Annemarija.

Profils esot bijis izveidots pirms īstā Annemarija stopojot pazuda - un tad nu, rakstu publicējot, vārds tika noīsināts līdz Marijai.
2.-Nov-2006 09:02 am

A to Annemariju kāds atrada?
Bija tāda ažiotāža un tad viss noplaka.
Kā tas viss beidzās?
2.-Nov-2006 11:34 am
Tas pats ar datorspēlēm. Tas mazais puika nenodurs pusi savas klases, ja ar viņu JAU kaut kas nebūs noticis. Tak čupām sīču spēlē Postālu un GTA. Retais no viņiem uzrīko Ventspili un tādi Ventspils rīkotāji ir bijuši vienmēr un arī pirms datorspēles eksistēja.
This page was loaded Sep 21. 2024, 5:00 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09