x-ƒ (x_f)

x-ƒ: Cosmo lietas

2012. gada 22. maijs, 8:24 am, 3 atsauksmes / pievienot vēl

Šodien plkst. 10:44 pēc mūsu laika startēs SpaceX kosmosa kuģis ar Dragon kapsulu uz Falcon 9 raķetes.

No vienas puses tas nav nekas īpašs, jo kosmosa kuģi uz Zemes startē ļoti regulāri. Bet no otras – SpaceX ir pirmā un pagaidām vienīgā privātā kompānija, kas ir tikusi tik tālu, lai veiktu startu un pēc tam savienotos ar Starptautisko kosmisko staciju. NASA to, protams, konsultē un atbalsta, taču tas nav ASV valdības projekts, tā ir privāta kompānija, kas, savukārt, nozīmē, ka pieejamie resursi ir tik, cik ir, un tie tiek izlietoti optimāli, nevis tik izšķērdīgi, kā NASAs sadarbībā ar, piemēram, Lockheed Martin.

SpaceX šis ir izmēģinājuma lidojums ar derīgo kravu, bet bez cilvēkiem. Ja viss noritēs veiksmīgi, tad drīzumā ar to varēs lidot arī cilvēki. SpaceX mērķi gan neaprobežojas ar Zemes zemo orbītu, viņi vēlas cilvēkus aizgādāt līdz Marsam.

Raķetes startu varēs vērot internetā no plkst. 10:00 SpaceX webā vai jau ātrāk arī NASA TV lapā (cits saturs un komentāri).

Ļoti ceru, ka starts šodien notiks. Iepriekšējais mēģinājums bija sestdien, kad viena dzinēja kļūmes dēļ starts tika pārtraukts jau pussekundi pēc nulles. Šodien ir pēdējā iespēja uz ilgu laiku, jo drīz uz SKS dosies krievu raķete, tāpēc Dragon tur nebūs vietas.

Pie reizes varu pieminēt, ka rītvakar ir šīs sezonas pēdējā Jauniešu astronomijas kluba sanāksme, kurā stāstīs tieši par kosmosa kuģiem un lidojumiem. Sīkāka informācija StarSpace.lv.
Nākt var jebkurš, nekādas pieteikšanās, nekādu vārdu, var pat vispār neko neteikt, tikai klausīties.

x-ƒ (x_f)

x-ƒ: Smuki aizlidoja! Tagad..

2012. gada 22. maijs, 11:21 am, 1 atbilde / atbildēt

Smuki aizlidoja! Tagad trīs dienas jāgaida, līdz SKS "roka" to saķers un pievienos.
nenopietns cilvēks (pzrk, nozagtās aitas)

nenopietns cilvēks: Man tieši 2 min pirms..

2012. gada 22. maijs, 11:24 am, atbildēt

Man tieši 2 min pirms starta piezvanīja radinieks, un es viņam stāstu, ka vispār neko īpašu nedaru, bet skatos raķetes startu, tomēr nācās parunāties, ar vienu ausi klausoties starta atskaiti.
Lasi starp rindiņām: nozagtās aitas
( (augšup)