x-ƒ (x_f)

x-ƒ: Punktam ir nulles dimensija. Galapunkts.

2004. gada 1. oktobris, 12:37 pm, 13 atsauksmes / pievienot vēl

Pieturzīmju spēks

Kā ir pareizi – punkts vai komats?

Ap šīm divām pieturzīmēm grozās visa mūsu pasaule. Sākot ar sacerējumiem skolā, turpinot ar zolītē savāktiem punktiem, punktotām kaklasaitēm, soda punktiem par agresīvu braukšanu, Zaļo punktu, zīmēm aiz komata, kas jānoapaļo uz santīmiem, starpību atstājot Dievs zina kam. Un beidzot ar komatoti punktotajai dzīvei pieliktu treknu punktu. (..)

Komats slepkava

Iespējams, jūs atceraties piemēru, ko latviešu valodas skolotāja minēja, lai uzsvērtu komata svarīgumu. Atkarībā no tā, kur teikumā "Sodīt nedrīkst apžēlot" tiek ielikts komats, cilvēka dzīvību iespējams glābt vai pazudināt.

1691. gadā ASV kosmiskajā Mercury misijā astronauts Alans Šeperds kļuva par pirmo amerikāni atklātā kosmosā. Tikai pēc lidojuma datora programmā tika atklāta neliela FORTRAN valodas sintakses kļūda – DO I=1,10 vietā programmā bija komanda DO I=1.10. Tā kā lidojums bija suborbitāls, kļūda trajektorijā bija neliela un neradīja lielas briesmas. Šo pašu programmu bija paredzēts izmantot arī vēlākajos orbitālajos lidojumos un arī lidojumiem uz Mēnesi. Ja kļūda nebūtu atklāta, nākamās misijas būtu beigušās ar katastrofu. Astronautu dzīvības bija atkarīgas no punkta vai komata.

Nesen mēs visi līksmojām par pirmajiem Latvijas futbolistu gūtajiem vārtiem Eiropas čempionāta finālturnīrā. Pēc tam – par pirmo punktu. Mazs punkts vienai komandai, bet liels prieks visai valstij.

Jāatzīst, ka šīm pieturzīmēm reti kad piemīt tik liels spēks. Mazāks – bieži. Prasme rīkoties ar šiem mazajiem nieciņiem Latvijā inteliģences vidū joprojām ir viena no mērauklām cilvēka vispārējam kultūras līmenim. Vārdi "viņš neprot pat ielikt komatus" no autoritātes mutes patiešām skanētu teju kā nāves spriedums.

Taču situācija mainās. Neprasme apieties ar komatiem kļūst aizvien piedodamāka. Tam ir vairāki iemesli. Pirmais ir visu jomu profesionāļu aizvien pieaugošā specializācija. Kādreiz speciālista definīcija bija "zina visu par vienu lietu un mazliet par visām lietām", un starp šiem abiem zināšanu apcirkņiem bija jābūt līdzsvaram, taču tagad sakarā ar informācijas apjomu, kas pieaug lavīnveidīgi, un aizvien izteiktāko laika trūkumu svaru kausi cilvēku galvās ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē ir sašķiebušies par labu definīcijas pusei, otrajā atstājot lietas, bez kurām iztikt vienkārši nav iespējams. Ja tekstā nav salikti komati, gan jau tos, ja patiešām būs vajadzīgs, par taisnīgu samaksu saliks cits speciālists.

Otrkārt, jūtama arī angļu valodas ietekme. Tajā likt komatus pareizi vai nepareizi vispār nav iespējams, jo daudzos gadījumos gramatika komatu izmantošanu ir atstājusi rakstītāja paša rokās. Ja gribat, lai teikumā ir pauze, ja vēlaties sadalīt savu domu daļās, lieciet komatu. Negribat – nelieciet. Ja vien teikums nav pārāk samudžināts un jūs neesat pārāk grēkojis ar stilu, gan jau lasītājs pats sapratīs, kāda ir jūsu domas struktūra.

Treškārt un galvenokārt, vainojama rakstītā teksta morālās vērtības krišanās, ko veicinājis interneta čats, e-pasts un portāla Delfi komentāri. Rakstīt un publicēt (jā, jo ikviens vārds, ko jūs rakstāt un ko var izlasīt kāds cits, ir publikācija) tagad ir tik vienkārši, ka to var izdarīt dažās sekundēs. Automātiskā valodas koriģēšana krīt uz nerviem, jo arī kavē mūs, turklāt visgudri uzspiež savu "vienīgo pareizo" viedokli. Mums vienkārši neatmaksājas ieguldīt laiku un pūles, lai sagatavotu tekstu, padarot to izskatīgāku un vieglāk lasāmu. Un tie, kas šādu mūsu tekstu lasa, atmaksā ar tādu pašu attieksmi. Tā nu komati no draudīgiem likteņa lēmējiem ir kļuvuši par nespēcīgiem upuriem, kas spiedīgos apstākļos pirmie tiek pārsviesti pār bortu.

Tūkstotis par angļu komatu

(..) Lielākā daļa pasaules, ieskaitot angliski runājošās valstis un Ķīnu, ir vienisprātis ar Texas Instruments kalkulatoru. Decimālskaitļos zīmes aiz komata atdala punkts, bet tūkstošus atdala komats. Krievijā, tāpat kā Francijā, Latvijā, Igaunijā un Somijā, decimālskaitļos izmanto komatu, bet tūkstošus atdala ar atstarpi. Savukārt lietuvieši, poļi, spāņi un serbi lieto komatu tāpat kā mēs, bet tūkstošus atdala ar punktu. Lai piedod man visi, kurus nenosaucu.

Kā redzat, atlikusi tikai viena kombinācija, kas nav izmantota, proti, punkts daļskaitļiem un atstarpe tūkstošiem. Tieši šo versiju var redzēt dažās Latvijas internetbankās. (..)

Ārpus uzskaitītajām variācijām jums var gadīties sastapties arī ar tūkstošiem, kas atdalīti ar apostrofiem.

Vai šodien, kad ar naudas pārskaitījumiem ir darīšana gandrīz visiem pieaugušajiem Latvijas iedzīvotājiem, neapdomīgi ielikts komats var nozīmēt tūkstoti? (..)

Punkts pret komatu

Mēs neesam vientuļi. Arī citās valstīs pašlaik valda juceklis, kura centrā ir jautājums, kas uzvarēs – mūsu pieturzīmes vai tās svešās – kas mājo datorā? Punkta un komata sarežģītās attiecības liek dimdēt veseliem kontinentiem. (..)

Vai Latvijā komats tiek uzskatīts par nacionālās pašapziņas simbolu? Ņemot vērā, ka komats dala teikumu daļās, līdzīgi kā latvieši dalās pa partijām un viensētām, tā varētu būt. Varbūt mēģinājums veikt decimāldaļskaitļu reformu kļūtu par jaunu ieganstu mūžīgajam strīdam, kas labāks – Eiropa vai Amerika? Varbūt pa Rīgas ielām plūdīs demonstrantu straume un katram rokās būs plakāts, uz kura būs redzams milzīgs sarkanbaltsarkans komats un lozungs: "Komat, nepadodies!"

Punkts un Komate

Ja punkts un komats būtu jāapraksta kā personības, Punkts būtu vīrietis. Viņam ir nosvērts raksturs, viņš skaidri zina savu vietu un vērtību. Sarunās viņš ir īss, izsakās skaidri, un parasti viņam pieder pēdējais vārds. Pilnīga humora izjūtas trūkuma dēļ Punkts bieži vien kļūst garlaicīgs, tomēr viņu ļoti ciena un uz viņa viedokli paļaujas. Neskaidrās situācijās viņu bieži vien sauc palīgā. "Tam ir jāpieliek Punkts!" ļaudis nolemj. Jo zina, ka Punkts nekad neatsaka savu palīdzību.

Par spīti šai prognozējamības idillei, Punkta dzīvē netrūkst arī pārsteigumu. Tā ir viņa sieva Komate, kas mēdz negaidīti ierasties un, pagriežot savu skaisto kājiņu, pavērst Punkta paveikto pilnīgi pretējā virzienā. Un Punkts nopūzdamies dodas tālāk – meklēt teikumā jaunu vietu, kurā varētu paveikt savu sabiedrisko pienākumu.

Komatei ir brīnišķīgs organizatores talants, un viņa, veicot līdzīgu darbu kā Punkts, mīl gan ieklausīties vārdos, gan mudināt viņus ar jaunu sparu turpināt iesākto. Viņai bieži padodas lieliski joki. Ak jā, Punktam un Komatei ir arī brīnišķīga seksuālā dzīve. Jo sarežģītāks teksts, jo biežāk tā ir. Un Punkts vienmēr ir augšā. Ko citu gan var gaidīt no tik konservatīva tipa!

Būdams tradīciju piekritējs, Punkts 90. gadu sākumā tomēr pamanījās pārsteigt daudzus, kopā ar COM, ORG un citiem daudzsološiem jaunajiem talantiem (viņu vidū cenšas neatpalikt arī spējīgais LV) sākdams interneta biznesu.

Varētu šķist, ka Punkta un Komates vidū valda perfekta saskaņa. Tomēr tas tā nav vienmēr. Zem Punkta ūdens mierīgās virsmas griežas tumšs atvars. Punktam ir mīļākā, ar kuru viņš krāpj Komati. Tā ir slaidā i. Tiesa, ne par kādu milzu daudzveidību pozu ziņā arī šajā gadījumā runāt nenākas. Gadījumos, kad viņi tomēr apmainās vietām, šis fakts ir izsaukuma zīmes vai pat ekstātiskas jautājuma zīmes cienīgs.

Otrs Punkta netikums ir dzeršana. Viņš regulāri satiekas ar saviem pudeles brāļiem, diviem citiem Punktiem, un klusējot dzer. Necik daudz nav vajadzīgs, kad visi trīs ir gar zemi. Un teikums ne beidzas, ne turpinās. Viss, kas pateikts, izplūst kā skatiens reibumā. Nav izprotams, kāpēc daudzām meitenēm tas šķiet romantiski. Kad, izdzēruši vienu teikumu, Punkti mazliet atjēdzas un dodas plītēt uz nākamo, tad vēl nākamo, otrā rītā pārmetumi par sliktu stilu viņiem ir garantēti.

Par trešo Punkta slepeno kaislību man pat negribas stāstīt. Pietiks, ka došu mājienu par tās netradicionalitāti. (x-f piezīme – Man nav īsti skaidrs, ko autors ar to domājis, taču tas varētu būt kols. Vai semikols. Vai varbūt umlauts (diakritiska zīme (divi punkti virs patskaņa zīmes, piem., ä, ö), kas rāda patskaņa palatalizāciju).)

Komate Punktam piedod visus viņa izlēcienus. Viņa jebkurā situācijā spēj saskatīt atrisinājumu un turpinājumu. Un viņa zina, ka jebkurš ceļš, ko viņa izvēlēsies, agri vai vēlu atkal aizvedīs pie Punkta.

Lai kādas ķibeles gadītos, ieskaitot Dzejnieku dumpjus – radikālo ekstrēmistu mēģinājumus iztikt pilnīgi bez pieturzīmēm, Punkts un Komate turpina valdīt pieturzīmju Olimpā, un tuvākajā laikā radikālas pārmaiņas nav paredzamas.

Viņš gāja aizvien tālāk, līdz kļuva par punktu

Punkta piedzīvojumi neaprobežojas ar rakstu zīmes pienākumiem. Ikviens objekts, kas attālinās, agri vai vēlu kļūst par punktu. Atkarībā no žanra tas ir punkts uz saulrieta fona, sniegājos vai izplatījumā. Ikvienam no mums ir ieteicams laiku pa laikam kļūt par punktu, vienkārši iedomājoties, ka kādam tālam novērotājam jūs šobrīd esat tikai punkts. Tas ir neatkārtojams, gandrīz reliģiozs pārdzīvojums. Jo ikviens no mums ir daļiņa no Visuma, un katrā no mums atspoguļojas Visuma vēsture.

Arī Visums savos pirmsākumos bija punkts. Tad sākās Lielais Sprādziens, kas izmētāja mūsu galaktikas, planētas un priekšstatus par punktiem tik milzīgā telpā, ka savākt to visu kopā laikam vairs nekad neizdosies.

Ceru, ka tagad jūs varat paskatīties uz punktiem un komatiem savos teikumos un daļskaitļos pilnīgi jaunā gaismā. Jo tie, būdami tik mazi, tajā pašā laikā spēj pastāstīt par vislielākajām lietām un notikumiem pasaulē. Man šķiet, tas ir labs paraugs.

Pēteris Pūrītis, Metro Leo Burnett radošais direktors, ilggadējs Dienas ārštata autors, sabiedrības procesu vērotājs. (Saīsināti un bez atļaujas pārpublicēts no laikraksta Diena 2004. gada 24. jūlija numura 13. lappuses. Ir vērts izlasīt visu. Tekstu dažviet izcēlu pats uz savu galvu.)

Ir jau labi. Es lepojos, ka vēl joprojām tik labi pārzinu latviešu valodu un gramatiku, ka neesmu visu to reti kur pielietojamo info, ko mums mācīja latenes učene, piemirsis. :) Ir jau labi. Es lepojos. Un, ja vismaz viena persona ([info]platinum) to ir ievērojusi, ir iemesls būt lepnam. Vismaz kaut kādā veidā jau kopš paša sākuma es atšķiros (un šoreiz tas ir labā nozīmē). Varbūt arī tas ir vismaz viens no iemesliem, lai arī mani pieskaitītu Cibas krējumam? Kāpēc? Kādā sakarā? Turpini lasīt un paprasi [info]platinum! (Ak, jau atkal viņa.. :) )

Turpmākais teksts tika uzrakstīts tieši pirms mēneša, taču tā arī netika publicēts, jo atzinu to par neinteresantu un laikam vairs ne pārāk atbilstošu. Lai nu kā, tagad radās iemesls to tomēr publiskot. (kīvōrdi – [info]klukucis un viņa aptauja, [info]kruts, [info]efendi, [info]cu aptauja, [info]tviglis, [info]kamarilis un viņas puksts, citu puksti Cibā (rakstība), [info]deemoninjsh, [info]painless, "pats sev draugs", [info]klukucis, [info]misame, [info]cu)

Čības pārlūks

Iespiedzos no sajūsmas. Izrādās, ka esmu pieskaitāms Cibas krējumam jeb Slānim. :) (Saskaņā ar [klukucis]klukuča veikto aptauju un iegūtajiem rezultātiem.) Par Slāni to sauc [info]kruts (interesanta domu apmaiņa ar Klukuci), bet par krējumu – [info]efendi. Nē nu labi, ir labi, ja kādam arī es Cibā esmu vajadzīgs. Pats sev vien taču es nerakstīšu. :)
Ā, nu jā. Tā kā es vispirms apskatījos atbildes un izlasīju komentārus, tad vairs nelikās godīgi arī piedalīties aptaujā. Tāpēc manu atbilžu tur nav.

Un pēc tam es sāku domāt. Ka arī šajā it kā nevainīgajā aptaujā ir caurumi. Ka tik un tā nav vienas taisnības. Ka jau atkal tiek mēģināts noteikt Cibas varenos. Reiz jau rakstīju par [info]cu brutālo mēģinājumu noskaidrot “aktīvākos, draudzīgākos un sabiedriskākos cilvēkus”. Šis bija kas līdzīgs, taču ne tik.. nū.. piespiedu kārtā, drīzāk brīvprātīgs. Kaut kā tā. Nu jā, aktīvi kritizējot pirmo mēģinājumu, es arī ieteicu, ka vaidzētu vienkārši kaut kā ļaut balsot visiem par visiem un redz', kas no tā sanāca un man arī šoreiz tomēr nebija taisnība. Lai gan Klukuča aptauja jau ir tuvāk patiesībai, jo viņš jautāKas padara Cibu Tev interesantu?” (Ar to droši vien domāts, ko interesantu lasi.) Taču ir dažas personas, kas neraksta, tikai lasa un raksta komentārus. Kaut vai par piemēru [info]tviglis – visi taču viņu zina, ne? Vai arī tās personas, kas raksta tikai friends-only. Citiem nekas un nesaprotams, taču “izredzētajiem:) ir interesanti. Lūk, tikai piemērs, ko raksta [info]kamarilis: «liela, maza, ibiorio, pie kājas. neba jau nju tikai vecums ir tas noteicošais pie mana intelekta koeficenta, pie manām spriešanas spējām un vērtību skalas. nē, nē, nebūt nē. pieredze. jā, pieredze ir daudz maz atkarīga no vecuma, jo, palielinoties vecumam, arī tā bieži vien pieaug ar ģeometrisko progresiju. bet! dažs labs mēneša laikā spēj izdzīvot tādu emociju dažādību un spēj TĀ pieredzēt, kā cits pat visas dzīves laikā nē. un nerunā pretī, jo šodien mani nepārliecināsi uz pretējo. stūrgalvīgs auns ar cietu pauri, mle.»
(Nu, tas ir tikai viens pats piemērs. Un tas nekas, ka tas ir friends-only. Man tika dota atļauja viņu reiz citēt un šī tad nu arī ir tā viena reize. Kšš!)

Esmu ievērojis, ka pēdējā laikā arvien vairāk ierakstu manā draugu lapā tiek rakstīti tikai ar mazajiem burtiem, neizmantojot teikuma sākumā lielo burtu. Aizdomājos. Es, piemēram, ar tikai mazajiem burtiem rakstu komentārus. Tāpēc, ka tajos tāpat nav nekādu lielo un svarīgo domu un tie lielākoties ir jāuzraksta pēc iespējas ātrāk, lai neaizmirstu iedomāto. Taču pašu pukstu.. Es nu gan nekad šitā. :) Komentārs lielākoties ir tāda privātāka padarīšana, tas parasti attiecas uz tikai vienu vai divām personām. Bet puksts taču ir Tava seja, Tu pats. Iespaids par Tevi. (Tas gan nav domāts kā uzbrauciens, tāpēc “mans žūrnāls – kā gribu, tā daru” un citas tādas piezīmes nesagaidu.)
Un savā draugu draugu lapā esmu pamanījis dažus.. hmm.. interesanti formatētus ierakstus. :) Ar tiem parasti izceļas [info]deemoninjsh un [info]painless. Un ar tekstu saturu arī. :) Un vēl kas.

Sevmīlības eksponēšana. Jau vairāku personu pukstos (piem., [info]klukucis, [info]misame, ..) esmu ievērojis, ka tiek pieminēta tāda lieta (protams, rakstot par citiem), kā sevis pievienošana savam draugu sarakstam. Šito lietu es nesaprotu, tāpēc tikai pieminu, bet nekomentēju. Ā, ja kāds netic, ka tā tiešām notiek – paskatieties uz [info]cu userinfo. :) Es jau neko. Apmēram kā “kas sunim asti cels, ja pats necels..?” :)

♪♬: The Roots – The Tripping Point (albums)

proud to be peevish: ļotāk - hmmm... ..

2004. gada 1. oktobris, 12:55 pm, 4 atbildes / atbildēt

ļotāk - hmmm...

Toties ir ērti :)
 
x-ƒ (x_f)

x-ƒ: "ļotāk" - nu tas ir..

2004. gada 1. oktobris, 1:47 pm, 3 atbildes / atbildēt

"ļotāk" - nu tas ir tā aiz "labāk", bet ne līdz "vislabāk". kas vainas? pilns ar jaunvārdiem. kāpēc es nevarētu izcelt kādu no vecvārdiem?

proud to be peevish: Tas tiešām ir..

2004. gada 1. oktobris, 1:50 pm, 2 atbildes / atbildēt

Tas tiešām ir vecvārds? Neesmu tādu dzirdējis, un padomāju, ka tas mok ir viens no kārtējiem jaunvārdiem :)
x-ƒ (x_f)

x-ƒ: tas nav arī īsti..

2004. gada 1. oktobris, 1:53 pm, 1 atbilde / atbildēt

tas nav arī īsti vecvārds. :) tas ir vairāk kā lauku slengs. :)
dullais! jaunvārdi taču tagad ir tikai vai kaut kas līdzīgs salikteņiem - pickārbserveris, caurdure, un tā tālāk.

proud to be peevish: Oj, atstājies ar tiem..

2004. gada 1. oktobris, 2:07 pm, atbildēt

Oj, atstājies ar tiem Vārduļošanas lēmējbara izgudrojumiem ;))