porcelāna lellīte [userpic]

31. Janvāris 2022 (16:55)

tā kā man bērnībā bija baisa diēta, kas sastāvēja no kāpostiem un rīsiem, es neciešu ne vienus, ne otrus. tos pēdējos gan šad tad taisu, kopš atklāju, cik tie tomēr var būt dažādi. ne tikai pliekani un bez garšas. bet tagad, ciba, man vajag lai tu mani glāb no kāpostiem. man ir aptuveni pieci kg. iespējams rīt nāks vēl. un kapātos balodīšus pēcnācēji smādēja, milzīgs katls jāizēd divatā ar vīru.
pēdējā reizē, kad samalu salātos arī smādēja. priekš sevis es sataisīšu kāpostu+burkānu+krējumu+citronskābi, bet ar visu to, ka tie labi stāv, tik strauji kā jauni nāk klāt, mēs tomēr neapēdīsim.
receptes studijā!

Comments

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 17:11

1. izdali cibai/kaimiņiem.
2. kāposti diezgan labi uzglabājas.

Tev tie kāpostu plūdi gaidāmi ilgtermiņā?

Man garšo parasto kāpostu sacept uz pannas, tad saber visādas pikantas garšvielas, piemet pelēkās lēcas, drusku ūdens un tad sasutina, var saldo krējumu piešaut. Pēc tam stūķē māgā (es pirms tam vēl bagātīgi noklāju ar skābo krējumu, bet nelieku saldo). Man sanāk lielā panna vienai pašai uz vienu ēdienreizi.

Sapūties vēders gan garantēts :D

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 17:20

Nu, man no iepriekšējā mēneša kāposta apēsts tikai neliels stūrītis un ienācās vēl divas krietnas kāpostgalvas. Man šķiet, ka kopš mācību gada sākuma mēs kāpostu neesam pirkuši, izglītības iestādes sagādā :D
To sutekli varētu pamēģināt, man ir sarkanās lēcas, kas arī ir garšīgas

Posted by: Birjuza ([info]ninona)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 17:30

Ā, pelēkās lēcas pirms tam jāizvāra, bet laikam veikalos ir arī konservētas. Man stāv saldētavā savārītas, tāpēc tas tā īzī. Sarkanās un dzeltenās gan laikam ļoti ātri kļūst mīkstas, tas varbūt var pa taisno kāpostos, ka tikai ūdens gana.

Posted by: notes to myself ([info]mirdza)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 19:49

Mana vīra vecmāmiņa, iespaidojoties no " Kalendārs mani sauc", apcep sagrieztus svaigos kāpostus ar hmeli suneli. Pēc tam pāršķiež ar krējumu un sukā tik iekšā. :)

Posted by: formica ([info]formica)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 17:38

Mandoliina, burka, kjimenes, saals

https://youtu.be/q4MWwHoaEiQ
https://www.nutritionadvance.com/sauerkraut-nutrition-benefits/

Posted by: Inde ([info]auksts_entelekt)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 17:40

Man garšo kāpostu karbonādes.
Kāpostgalvu pavāra sālsūdenī, tā, lai lapas pamīkstas. Izņem no katla, notecina un griež apm. 1,5-2 cm biezās šķēlēs-"karbonādes" gabalos, kurus apviļā olā, rīvmaizē/miltos un cep uz pannas kā cep karbonādes.

Posted by: Inde ([info]auksts_entelekt)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 17:43

Ēd latviski, ar skābo krējumu, protams:)

Posted by: Strēlniece ([info]str)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 18:33

līdzīgi- tās pusvārītās lapas atdala pa vienai, saloka izmērā, mazliet paklapē, un tad- ola/rīvmaize

Posted by: tante ([info]tante)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 17:47

1. pirms minūtēm 10 tapa salāti - svaigs kāposts smalki griezts, apkaisīt ar sāli un paspaidīt, kamēr sula sākas, burkāns svaigs rupji rīvēts, biete vārīta rupji rīvēta, atkarībā no pirmītējā sāls daudzuma nedaudz cukura, kāda karote koncentrētas citronu sulas, augu eļļa bez garšas un smakas.... to visu samaisīt un ļaut pastāvēt minūtes 5..

principā bāze tā pati kas svaigu kāpostu salātiem, tikai biete vēl klāt..

2. manis ļoti iecienītie cepti kāposti - svaigs kāposts sagriezts smalki, sīpols sagriezts vidēji, burkāns rupji rīvēts - apcept sīpolu kamēr zeltains, pievienot burkānu, maltus melnos piparus, sāli, apcept kamēr burkāni pusmīksti, pievienot kāpostus (daudz), nogriezt uguni uz maziņu, uzlikt pannai vāku un sutināt vismaz pusstundu pa reizei apmaisot...

Posted by: Antuanete ([info]antuanete)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 19:06

Salātos var smalki sagriezt kāpostu, piegriezt skābu gurķi un sanāk tādi kā skāvu kāpostu salāti.
Kāpostu pīrāgs ar kefīra bāzes mīklu.

Posted by: smille ([info]smille)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 19:17

O, man kāposts ir gandrīz vai mīļākais dārzenis!
Mūsmājās ēdam divos veidos:
(1) Svaigu sagriež vidēji lielās šķēlēs (vizuāli - vnk no viena sāna sāk griezt ripas, kuras pēc tam vēlreiz var gareniski pārgriezt). Uzkaisa sāli pēc patikas un ēd. Šis ir mans mīļākais kāpostu patēriņa veids. Daži kāposti ir sīvi un šādi neder, bet pēdējos gados tādi reti gadījušies.
(2) Kāpostu sarīvē, drusku saspiež, lai nedaudz sasulojas, uzkaisa sāli un iemaisa skābo krējumu. Šie ilgi nevar stāvēt, taisu tik, cik uzreiz apēdīs.

Posted by: smille ([info]smille)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 19:19

Cepts kāposts man garšo ar sacpetiem burkāniem + olu nūdelēm un sojas mērci, bet no bērniem ēda tikai vecākais bērns, kam 10g un patīk eksperimentēt ar garšām.
Vēl kāpostu lieku dārzeņu zupā.

Lai nu kā, mums aiziet aptuveni kāpostgalva nedēļā, lielākoties vnk sagriezta.

Posted by: jā un nē ([info]dzeltens)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 20:15

Man fb šodien izmeta apmēram šitādu (oriģinālo vairs neatrodu, bet ideja tā pati) https://www.youtube.com/watch?v=jQ1bEXlbmyE
Uztaisīju pusdienās, jo "mājās nekā nav" un ātri. Bērns atzina par labu esam.

Vēl man bērnībā garšoja salāti, kas laikam saucās Lira un sastāvēja no svaigiem kāpostiem+zaļiem zirnīšiem+vārītām olām. Ar majonēzi vai arī vienkārši krējumu un sāli. Vēl tagad šad un tad uztaisu, jo garšo. Svaigs gurķis tur arī piestāv.

Vispār man kāposts ziemas periodā visu laiku stāv ledusskapī, jo nebojājas un, atšķirībā no visādiem lapu salātiem, iedveš lielāku uzticību ar savu veselīgumu. Izmantoju visdažādākajos salātos lapu lapu vietā - nu tur mierīgi varu pielikt klāt tomātu, gurķi, sarkano sīpolu, olīvas kā grieķu salātiem. Vai tikai tomātu un gurķi (vai arī gurķi vienu pašu)+ krējumu. Vai ar burkāniem, kas arī vienmēr ir ledusskapī, + eļļu un citronu.
Siltā veidā laikam retāk izmantoju. Bet arī no bērnības ļoti garšo vienkāršs dārzeņu sautējums no kāpostiem, burkāniem, kartupeļiem, sīpoliem un ķimenēm(obligāti), ideālā variantā jāgatavo pīlē, bet man tagad nav un sanāk ok arī katliņā.
Laikam esmu kāpostu ēdājs!

Posted by: helvetica ([info]helvetica)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 20:21

ieskābē un saštovē

Posted by: helvetica ([info]helvetica)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 23:19

vēl mēs taisām "garos ķopšus", bet, nu, no 5 kg tur veselam miestam sanāks.
Apcep smalki sagrieztus kāpostus (no garšvielām: ķiploks (cepts), sāls, pipari (5čilimix), kumins (vai arī panch puran, tas ir labs sajaukums tieši dārzeņu-graudu ēdieniem) novāra griķus (pieliek lauru lapu klāt vai ko tml.) sajauc abus kopā. Tad aizdara ar saceptu malto gaļu tomātu pastā.
ja griķu vietā novāra rīsus, tad garšīgi ir ar gaļas vietā iejauktu omleti. Smalki grieztus-ceptus kāpostus (mūsmājās tos sauc par kāpostu rīsiem) var izmantot par pavalgu jebkuram citam ēdienam. Miksēt ar marinētu-ceptu tofu. Ar vārītām bietēm, mocarellu un rukolu. Toveri ēd nedēļu :D

Vēl kāpostu var cept cepeškrāsnī ar citiem dažādiem dārzeņiem un taisīt gardus vegānus buljonus. Bāzītes saldētavā nākotnes zupām un mercēm. Vai uzreiz kā biezzupu. Var arī ievārīt gaļu, tad ziemīgi smags paēdiens. Arī uz nedēļu :D

Posted by: helvetica ([info]helvetica)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 23:23

(ja tos kāpostus un rīsus apcep rīveta ingvera-spiesta ķiploka-sojas mērces un austermērces smāķī, piepilinot sezama eļļu vai labāk - pieberot sezamsēklas, bernība paliks tālu iepakaļ).

kāpostu-sēņu kotletītes (ar kinzu) yummm

Posted by: helvetica ([info]helvetica)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 23:26

(+ sīkajam un sev pie pusdienām vai vakariņām, nu, kur normāls ēdiens, nogriežu riekšavas izmera kāpostgabalu piegrauzt klāt tāpat. Svaigs taču garšīgs)

Posted by: f ([info]f)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 20:38
light it up

es gan kāpostu varu ēst arī plikus vārītus ar garšvielām :))

kāpostu tīteņi? zupās var likt klāt. skābēt? sautēt? svaigu kāpostu salātus (ar eļļu un burkāniem), po starinke.

Posted by: rūsganais sprakšķis ([info]mufs)
Posted at: 31. Janvāris 2022, 20:59

man likās, ka es esmu kāpostmīlis, bet palasot te ieteikto, nervozi pīpēju stūrī un absolūti nemaz nevēlos izmēģināt

btw man bērnībā kāposta kacens bija liels gardums, mož var bērniem tādu iesmērēt?

Posted by: pikaczu ([info]pikaczu)
Posted at: 4. Februāris 2022, 14:49

Kā tev ar Āzijas garšām? Kāpostu diezgan labi var sakņu karijos iestrādāt - vispirms sagriezti sīpoli, ķiploki, burkāni, kāposti, bišķi katlā apcep, piešauj bišķi ūdeni un sutina uz mazas uguns, vēlāk kartupeļus vai gandrīz jebkādus citus dārzeņus, pašās beigās pieliek no bundžas vai saldētus zirnīšus/pupiņas. No garšvielām liek klāt - sāli, lauru lapas un karija pulveri (netaupot). Sutina kamēr dārzeņi sāk jukt ārā. Es tādu ēdu ar skābo krējumu un zaļumiem un man garšo. Vienīgi bišķi darbietilpīgi, kamēr visu samizo un sagriež, bet var taisīt lielākā katlā un pēc tam uzsildīt.

20 Lasīt komentārus piebilst