Kurvjzieža kontemplācijas

Ģenderideoloģija

Krāšņais Kurvjziedis

Ģenderideoloģija

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Lūk, viens jautājums, kas allažiņ nodarbina manu dīko prātu - kāpēc Latvijā (un vēl šur tur, vismaz mērenajā klimata joslā) starp alus mīļotājiem ir neproporcionāli daudz vīriešu, bet vīna dzērāju vidū vērojams sieviešu pārsvars?
Tas mums tā fizioloģiski, vai kulturēli determinēts, kā jūs domājat? Vai varbūt pat zināt?
  • Ja rēķina to, ka kūku ēdāju starpā arī ir stipra disproporcija, vairāk sliecos uz fizioloģiskiem faktoriem. Disproporcija starp šnabja dzērājiem gan varētu būt vairāk sociālu iemeslu dēļ.
    • Nu, sausajā vīnā, manuprāt, salduma jūtams pat mazāk nekā alū...
      • Pēdējā laikā ir parādījušies jauni pētījumi par garšas uztveres īpatnībam, kuros nav sanācis iedziļināties, taču te jau, manuprāt, stāsts ir ne tikai par to, kas kuram garšo, bet arī par to, kas kuram negaršo. Tie vīrieši, kuri ne pārāk ēd kūkas, parasti jau neēd viņas nevis tālab, ka viņas par maz garšo pēc gaļas, bet tālab, ka tās ir pārāk saldas. Iespējams, ka lielam daudzumam sieviešu alus šķiet pārāk rūgts, piemēram.
        • Jā, tas izklausās visai iespējami.
          Nez, vai vīrieši, kuri (un arī tās sievietes, kuras) nedzer vīnu, arī tajā sagaršo kaut ko nepieņemamu?
          • Nezinu. Man ir pazīstami vīrieši, kuriem alus garšo vairāk par vīnu, bet nekad neesmu prasījis, kādēļ tieši, pats vīnu dzeru stipri biežāk par alu.
        • es esmu sieviete un neteiktu, ka man garšo kūkas.
          alus garšo, tomēr mans izvēles dzēriens ir sauss sarkanvīns
          • Esmu vīrietis un man pavisam negaršo kūkas un nevarētu teikt, ka garšo arī alus, sauss sarkanvīns man garšo daudz labāk, tomēr izvēles dzēriens ir rums. Ko nu?
    • Savukārt, visādus saldos un pussaldos vīnus (te es nedomāju dižciltīgus portvīnus utml.) parasti radu bērēs dzer tikai vecas tantes un traktoristi - t.i., tie, kuri ikdienā vai nu nedzer, vai dzer ko jūtami štengrāku.:)
      • Nu, nu - vīra māsīcas kāzās bija pieejami TIKAI pussaldie un saldie vīni (istabas temperatūrā, pie pamatēdiena), visiem tā šķita norma un daudzi (arī vidēja vecuma cilvēki) dzēra, aci nemirkšķinot. Es sagaidīju, kad uz galda parādījās kola, un jaucu rumkolas :/
        • Nujā, vecumam un profesijai ir pakārtota nozīme, savukārt, vispārinājums "pāķi un nejēgas vīna jomā" laikam būtu pārāk skarbs.:) Bet nu nezinu, kā lai apzīmē to ļaužu kārtu, ko filmā "Ūdensbumba resnajam runcim" pārstāv G.Āboliņa varonis, kurš brūtei atnesto "smalko vīnu" vienatnē raksturo ar vārdiem "par diviem latiem varēja būt arī saldāks".:)
  • stereotipi un audzināšana
  • Tāpēc, ka vīnu dzer no smukākiem traukiem, bet alu - no praktiskākiem!
    • Tu laikam neesi redzējis tās jaunās modes alus glāzes, parasta vīna glāze smukuma ziņā kautrīgi aizstūra pīpē :)
  • Es nezinu. Man garšo alus. Droši vien vīnu dzert ir daudz smalkāk. Jaunkundzes draudzeņu un klasesbiedreņu mammas neviena nedzer alu. Es viņai saku, lai arī nesaka nevienam, ka māmuļa darbdienas vakarā var apcerīgi izlietot kādu pudelīti.
    Vai divas teiksim.
    Ok, arī vīns ir labs, bet tas jau vairāk ir notikums, vīns ir jāizvēlas, un izdzert pudelīti pie vakariņām tomēr ir tas pats, kas apēst veselu tortīti.
    Alus ir demokrātisks dzēriens, ziniet.
    • Nē, nu es arī varu mierīgi kādu vakaru izdzert pa vienam, pāris aliņiem.
      Tomēr alu man kārojas ievērojami retāk nekā vīnu. Un, jā - ar draudzenēm parasti sanāk pulcēties pie vīna (kaut gan man ir ļoti demokrātiskas draudzenes, kas dzer pilnīgi visu).
      • diemžēl man arī sanāk biežāk pulcēties pie draudzeņu vīna, kaut gan es dodu priekšroku alum, ja vasara, viskijam vai kalvadosam - ja aukstāks gadalaiks

        man domāt, tā vīrišķā alus dzeršana nāk kaut kur no vēstures un visādiem liegumiem sievietēm to dzert
        • Tiešām tādi liegumi ir bijuši? Latvijas teritorijā jau nu gan diez vai - piem., kā atceros no Fēgezaka, 18.-19.gadsimtā Vidzemes muižās darbiniecēm - barojošajām mātēm piešķīra papildus stopu alus dienā.
  • Tā kā manā paziņu lokā ir vairums ir alus dzērājas (vēsturnieces, arheoloģes un metālistes), tad drīzāk sliecos domāt, ka kultūras priekšstati vainojami. Piebildīšu arī, ka šo grupu meitenēm un sievietēm ir raksturīga diezgan pamanāma dumpošanās pret dažādiem sievišķīgās sievietes tēla aspektiem, kādēļ arī alus dzeršana varētu būt tik ļoti iecienīta mūsu aprindās.
    • Es laikam labprātāk izvēlētos citas protesta formas, piem., krūšturu dedzināšanu, vai ko tādu.
      T.i., man nav nekādu iebildumu pret alu, bet, ja būs pieejams normāls vīns, es visdrīzāk tomēr izvēlēšos vīnu.
      • Tas nebija domāts kā apzināta protesta forma, bet gan, ka varbūt uz minēto grupu pārstāvēm mazāku ietekmi atstāj tādi sīki aizspriedumi kā "alus nav sievišķīgs dzēriens", jo jau nozīmīgākās līnijās viņas ir "slikti audzinātas", tad ko nu tur alus vairs daudz var sagandēt.
        • Man vajadzēja smaidiņu pielikt.:)
          Hmm, Tu tātad sliecies uz to, ka "alus nav sievišķīgs dzēriens", un, lūk, interesanti, no kurienes tam varētu kājas augt? Smagnēji kausi, divlitrenes utt.?
          • Nudien nezinu, tikai spekulācijas. Varētu būt, ka tiešām kaut kādu bio iemeslu dēļ vairumam dāmu alus šķiet netīkams, un no tā tad nav tālu jau līdz vispārinājumiem. Varētu būt, ka alus dzeršana izskatās negausīga un paprasta - salej sevī puslitru, tai laikā 2x aizskrien atliet, pie 3. atliešanas reizes paņem nākamo utt., kamēr ar vīnu to pašu alko daudzumu var uzņemt lēni malkojot krietni mazāka tilpuma šķidrumu.

            Par kausiem: Rīgā ir vairāki krogi, kur seksistu maitas dāmām alu izsniedz tikai glāzēs, kamēr kungiem tiek krietni ērtākie kausi. :) Vienreiz sadūšojos un pajautāju, kādēļ man nelej kausā. Uzzināju, ka "tā nav pieņemts". :D
  • Divlitrīgā raķete maksā mazāk nekā litrs kagora :)
  • vīnu dzer mazdzērājas. pudelīti uz diviem, ha. alu var pļumpēt kastēm un, ja ir interese uz šādu formātu, tad vīns te galīgi neder. kašķu formāta cienītāji ir vairāk starp vīriešiem, puspudeles cienītāju - vairāk starp sievietēm. es gan neesmu tikusi līdz cēlonim un saknei, bet varbūt tomēr bišķi tuvāk.
  • pie šādiem nosacījumiem pieminēt, ka bez vīna garšo arī konjaks, šņabis, sidrs un kas tur vēl, laikam ir nepieklājīgi?

    bet tā, man liekas, dzērienu izvēli vairāk nosaka sociālais konteksts, vīnu relatīvi biežāk dzer pie maltītēm, kamēr alu ar uzkodām ar draugiem pie televizora vai kādā citā (sportiskā) pasākumā, e.g., cepot desiņas dārzā. tas ir, kādā veidā'un kādā kompānijā kurš izvēlās pavadīt laiku?
  • Man garšo abi!
    • man arī garšo abi, bet, ja var izvēlēties un, ja vien nav kaut kas specifisks, es gravitēšu uz vīnu pusi, īpaši pie maltītes. ir jau bezgala daudzi absolūti lieliski gaišie un tumšie un augļu un ogu ali, bet, bet -

      man liekas, vīnu ražotāji baigi labi nomārketēja visu antioksidantu un sirdsslimību padarīšanu. visi zin, ka tufta, bet pajautāsi katram otram ļaužam un tauta teiks, ka vīns veselīgāks - īpaši sarkanais -
    • Es nevarēju tagad atrast to rakstu, bet lasīju, ka lielā mērā mūsu dzeršanas paradumus nosaka vecais labais marketings- alus pēdējo cikturto gadu laikā ir bijis agresīvi marketēts tieši uz vīriešu auditoriju. Īsti vīri, īsts alus utt. Līdzīgs stāsts, kā lego genderifikācija. Vajadzēja noteikt mērķauditoriju un noteica. Jāatminas arī fakts, ka sievietēm līdz ļoti nesenam laikam nepienācās plītēt kā vīriem- nu tur maziņi liķierīši, vīniņi pie kafejas un kūciņas, bet ne jau skandināt kausus.

      Lai kā mums labpatiktu domāt, ka populārā kultūra un reklāma vien atražo sabiedrībā valdošās lomas, tā nav. Tā tās rada, radot jaunus produktus un meklējot kam tos notirgot. Labs piemērs ir pārpalikumu dziriņas- ala Rīgas dīvas un alus kokteiļi- nevienam no laba prāta tās suslas dzert neienāktu prātā, bet marketings rāda meitenes ballītē un pie 100 reizes meitenes ņem un notic.
  • Es tomēr domāju, ka tas vairāk kultūrvēsturiski izveidojies. Mani novērojumi ir tādi, ka vecākās paaudzes sievietes (manas mammas vecuma) vienmēr izvēlēsies alu, nevis vīnu. Varbūt tādēļ, ka padomju laikā normālas kvalitātes (garšīgs) alus vēl bija nopērkams, kamēr vīns pamatā bija gana štruntīgs. Es līdz ~30 gadu vecumam arī priekšroku devu alum, bet vīns manā izpratnē bija "sūCkaukāC". Bet problēma bija tajā, ka parasti visos pasākumos uz galda bija visādi saldie un pussaldie vīni (un tādi man negaršo joprojām). Bet joprojām man ļoti garšo arī alus. Un šmakovka. Un konjaks. Un viskijs. Un visādi māju uzlējumi :)
    Un no saviem novērojumiem gribētu secināt, ka latviešiem alus dzērāju vidū nebūt nav vairāk vīriešu, tā proporcija varētu būt tuvu 50/50. Lūk, ar vīniem gan varētu būt tā, ka tos dzer vairāk sievietes. Iespējams tādēļ, ka sievietēm patīk izgaršot un visādi citādi ņergāties, tb izbaudīt procesu, kamēr veči te mums vairāk tendēti uz rezultāta iegūšanu ;)
    • "Rezultātam" tak vajag vismaz 4X lielāku tilpumu alus nekā vīna.:)
      Bet par tiem padomju laikiem - mana mamma un viņas draudzenes drīzāk knakstījās ap kādiem liķieriem, vai šampanieti, par alu dominēja viedoklis "fui, kaut kas pretīgāks par jūras ūdeni". Bet no vīniem, jā, laikam pieejami bija tikai kaut kādi agdamveidīgie, un tas nu bija sīņiem, nevis kundzītēm.:)
      • No vīna varbūt nepareizs reibums :) Un pirtī arī nav dzirdēts, ka kāds dzertu vīnu .:)
        Nu ja, manas kundzītes ir no laukiem, kur vienmēr ir bijis pieejams pašbrūvētais alus. Un mājas vīns arī, jā, bet viņas (mamma, tēva māsīcas, kaimiņtantes utt.) tomēr dod priekšroku alum. Tumšajam, kas raksturīgi :)
        • O, jā - tā padomjlaiku piršu kultūra!:)
          Pašbrūvētais alus patiešām ir kaut kas ļoti atšķirīgs no rūpnieciski ražotā, cik nu man bijusi darīšana. Iespējams, ka, ja to tirgotu krogos, arī pilsētā tā dzimumproporcija būtu cita.
  • Nezinu. Pieradums. Ko vairāk dzer, tas labāk garšo.
    Vīnu var iedzert, pēc alus prasās.
    Vīni var izsaukt migrēnas. Vīnos var iegrābties negaršīgos, ja nav baigais zinātājs. Alus laikam jau sanāk arī lētāk.
    Bet galvenais - garšo
    • Bet arī visapkārt visas un visi dzer alu, ja tā padomā, nemaz nav baigie vīnu dzērāji, pat šaubos, vai tāds apgalvojums pareizs, kkā liekas, ka šāda statistika varētu būt varbūt tikai vecumā virs 40, 45? Bet tas jau ar tik tāds tukšs minējums
  • Es domāju, ka varbūt pieejamība arī ir aspekts. Alu, kā mans dārgais precīzi novēroja, Latvijā var nopirkt pat kurpju veikalā. Bet vīna iegāde ir jāplāno, jāatceras paņemt korķu viļķi, glāzes. Un esmu dzirdējusi, ka plānošana ir sievišķīga.
    • Viena mana bijusī priekšniece mācīja, ka dāmai vienmēr somiņā jābūt korķuviļķim un šķiltavām, jo nekad nevar zināt, kad satiksi kādu, kuram būs vīns un sveces.
      • :D burvīgi! Un arī attaisnojums labs; kad jaunībā vajadzēja vecākiem melot, ka nepīpēju un nedzeru, šāda atruna būtu bijusi tieši laikā.
  • Kad vēl regulāri lietoju alkoholu, vienmēr devu priekšroku vīnam, nevis alum. Alus ir pārāk rūgts un arī ūdeņains, t.i., alkohola tajā mazāk uz tilpuma vienību, hehe ;)
  • neaizmirsīsim arī to, ka kaimiņam par izlīdzēšanu parasti aiznes aliņu pat ja 'neko nevajag'.
    un droši vien arī tas, ka vasarā 'atpūtai pie dabas' parasti sagādā šašliku, kkādas sāļās uzkodas un čipsus, kamēr meitenēm nopērk sidrus, kokteiļus vai kkādus citus dzērienus lai sajauktu uz vietas
    un vēl jau arī ārpus mājas t.i. dažādos pasākumos var nopirkt tikai alu, ļoti reti kad vīnu, turklāt tad jau parasti no smalkā gala kādu sauso/pussauso kas, ja nekļūdos, kopējā patēriņa ziņā ļoti atpaliek no saldajiem
    turklāt gandrīz katrā ciemā ir Īpaša Alus darītava, tad nu daļēji nostrādā arī patriotisms

    bet par to kas kuram garšo attiecībā uz dzimumu grūti komentēt
  • ā, bet man beibes ir prasījušas: vīnu? dzert vīnu tā kā tādas tantes? :)

    alus esot, ķipa, jauneklīgāks. bet nu man nav bail būt tantei, toties nepatīk atraugāties, skriet uz tualeti vienā laidā, also, vienu vienīgo reizi mūžā pamanījos uzaudzēt vēderu 16 gados, kad visu vasaru dzēru alu katru, patiešām katru dienu. nē, paldies.
    • Jā, starp citu, tas varētu būt ne tik daudz vecuma, cik paaudzes jautājums - t.i., manām vienaudzēm (+/- kādi 7 gadi) vīns biežāk ir pirmā izvēle, un tā tas bija arī pirms 10-15 gadiem, kamēr tagadējām studentēm varētu būt citādi.
  • Pie sieviešu tualetēm vienmēr garākas rindas.
Powered by Sviesta Ciba