Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Un kāpēc TU nedod savam bērnam Aptamil Growing Up Milk 1-3? 

crescendo (crescendo)
Vispārējā interneta sajūsmā par ksenijakomentē ļoti gribētos lasīt mazliet normālākus komentārus arī par visādi jau labi domāto 'mazais nav lielais' programmu. Kaut vai šo, http://www.mammamuntetiem.lv/articles/35036/bernu-arsti-1-3-gadus-vecu-bernu-esanas-paradumi-ir-kritiski/

Jo pati aizpildāmā aptauja bija... uzjautrinoša. Pirmkārt jau nemaz ne uzkrītošais product placement, vairāku jautājumu galā liekot 'piemēram Aptamil Growing Up Milk 1-3' (kas latviešu valodā iederās ļooooti organiski'). Otrkārt jau jautājumi un atbildes, kas jau iepriekš noformulēti tā, lai pašausminātos par atbilžu variantiem (par tiem pašiem 'cukurotajiem gāzētajiem dzērieniem '- jautājums bija 'no kāda vecuma jūsuprāt bērnam var dot cukurotos gāzētos dzērienus, no pusgada, gada, diviem, trim, aizliegts jebkurā vecumā'. 'Aizliegts jebkurā' tā kā būtu par šerpu. Bet no cik 'drīkst'? Cukurotas feheļa tējiņas tak maisījumu bērniem lej rīklē jau no pāris mēnešu vecuma?

Tad vēl tie sīkumi, kā pilnīgi reliģiskā apsēstība ar SILTU ēdienreizi (jā jā, capslockā) un kauninošais jautājums 'kāpēc negatavojat bērnam līdz 3 gadu vecumam atsevišķu SILTU ēdienreizi' - kur viena no jēdzīgākajām pieejamajām atbildēm ir 'who has time for this' (Neesmu raw ēšanas fanāts, bet man tā arī nav izdevies saprast kāpēc tas ēdiens būtu jāsilda. Termiski jāapstrādā? Jā. Jāievēro drošības noteikumi pēc termiskās apstrādes? Protams. Bet kāpēc ir jāēd karsts? Kāpēc ir jāsilda zīdainīšu biezeņi? (jo tā mērenā uzsildīšana nekādi neuzlabo bakterioloģisko drošību, tieši otrādi.) - Kam, protams, seko brīnišķīgais 'mums ir risinājums jūsu problēmai! Aptamil Growing Up Milk 1-3, lai bērns uzņemtu visas nepieciešamās uzturvielas, pat ja jums nepietiek laika viņam gatavot atsevišķi!'.

Jo... ar vārītu ūdeni uztaisīts palmu eļļas, oksidējušās zivju eļļas, cietes un piena OB maisījums ar pievienotiem ne-maz-ne-tik-viennozīmīgi biopieejamiem minerālvielu savienojumiem noteikti ir pilnvērtīgāks uzturs nekā tad, ja bērns ēd no ledusskapja izņemto, vakar cepto (OMG cepts! jo arī cepeškrsnī tak skaitās 'cepts') zivi, klāt piekožot zaļumus un svaigus dārzeņus.

Par uzsvaru, ka bērns jau no mazām dienām uzņem pārāk daudz olbaltumvielas un TĀPĒC kļūst resns vispār iznāca pacelt uzaci (lai gan vegāni jau sajūsminās, ka uztura speciālisti, re, saka, ka pārāk daudz piens bērniem tomēr nav labi!) Nē, protams, visi ir resni tāpēc, ka uzņem pārāk daudz olbaltumvielas, taukus un ogļhidrātus, bet vai no pārāk daudz OB vien tiešām ir iespējams uzresnēt? (ja T un OH ir attiecīgi samazināti?)? Es te ne par bojājumu nierēm, mkey?

Vienīgais priecīgais visā šajā 'mazais nav lielais' - beidzot varu iebakstīt 'speciālista viedokli' tiem, kas ar lielām acīm pārprasa, vai tiešām mēs bērnam dodam piena produktus, kam NAV samazināts tauku saturs.

Comments 

7.-Apr-2016 12:29 pm
aptauju nepildīju. kas man no tā raksta ieprikaļīja: atsevišķi bērnam gatavot ir labi. ēst visiem vienu, kopā gatavotu - slikti!!111 lai gan manā paziņu lokā ļoti daudzās ģimenēs līdz ar piebarošanas sākšanu arī pieaugušajiem ēšanas paradumi ir ļooti uzlabojušies un visi kopā ēd veselīgi

no otras puses, izlasot ka pavārs gatavo saviem bērniem ēdienus ar tomātu mērci un majonēzi.. nē, nu mērce no mērces un majonēze no majonēzes atšķiras, bet cik MM auditorijā paši tādas taisa vai izvēlas dārgās, bet labās?

bet es pati savu bērnu nebaroju ļoti sabalansēti, jo īpaši šobrīd, to apzinos, tādēļ plānoju tikties ar senu draudzeni, kas ir uztura specs
8.-Apr-2016 12:54 pm
Man jau ar liekas, kā reiz atsevišķā gatavošana nozīmē lielu risku, ka vēl pēc neilga laika perioda bērna ēšanas paradumi kļūs krasi sliktāki - jo ja jau bērnam jāgatavo atsevišķi, tātad pārējie ģimenē rāda nepareizas ēšanas piemēru.

Tomātu mērce.. a man te terminoloģijas jautājums, ko pašlaik sauc par tomātu mērci? Kečupts pilnīgi noteikti nav tomātu mērce... Bet passata, tomātu pasta, tomētu mērce, tomāti biezenis - neesmu iedziļinājusies, kurš vārdiņš kam šobrīd atbilst. Un nu.. vislētākā tomātu mērce veikalā ir tās miniatūrās leikoplasta ruļļa izmēra bundžiņas, kur sastāvā ir tikai tomāti un nekas vairāk, vai tad ārpus tomātu sezonas tā ir slikta izejviela?

Protams, ka mēs visi grēkojam un neēdam ideāli un arī bērnus nebarojam ideāli. Bet es negribu ticēt, ka mākslīgais 'growing up' maisījums (kam regulējums stipri mazāks kā zīdaiņu maisījumiem, ne tā?) ir labāks aizstājējs. Tad varbūt uzreiz soylentu visiem?




8.-Apr-2016 03:29 pm
jā. turklār risku, ka bērns kļūs izvēlīgs ēdājs un neēdīs vispār neko. es no bērnības atceros, cik bēdīgi bija, ka visi ēd kaut ko garšīgu, a man kkāda pliekana huiņa. bet šis ir mans tarakāns, jo man bija diēta alerģijas dēļ - mēnešiem kāposti vai rīsi vien.

godīgi sakot man nav ne jausmas ko tauta saprot ar 'tomātu mērce' es gan arī nezinu kādas cik maksā
8.-Apr-2016 04:05 pm
Paskatījos emaximā. 'Tomātu mērce' acīmredzot ir tomātu pasta atšķaidīta ar labi daudz ūdens un iebiezināta ar cieti utml. Tas, ko es domāju ir ne-vietējā ražojuma tomātu pasta. (Jo vietējā ražojuma tomātu pastai ar saturu 'tomātu pasta, cukurs' pēc uzturvielu birkas spriežot ir gandrīz divreiz mazāk OB... vai nu pievienots ūdens, vai nedareducēts ūdens + cukurs).
Un tomātu mērce tiešām ir trīsreiz lētāka, nekā iztēlojos.
7.-Apr-2016 12:51 pm
Pilns ar pretrunām - dzelzi vajag un tā labi uzsūcas no gaļas, bet par daudz gaļu dot neesot labi. Pārmērīgi tauki un OB slikti, saldi našķi (tātad OH) atkal slikti. Un jā, piekrītu Neraatei, ka daudzi vecāki, ja uzsāk BLW, tad maina savu ēdienkarti, lai bērns var ēst to pašu, ko pieaugušie.
Par silto ēdienu - vai tad Cāli nelasi, tur Tev paskaidrotu ļoti stingros vārdos, ka zīdainim ēdiens ir jāgatavo KATRU REIZI SVAIGS!!11!!! Jo atsildot biezenīti taču pazūd vitamīni, un vispār, vai tu, māte, pati ēstu otrreiz sildītu biezeni? (Emm, jā. Kā arī, man vispār lielākā daļa no tiem dārzeņu ēdieniem, ko J ēd, pašai negaršo, bet viņam nav nekādu iebildumu).
Es gan labprāt izmantotu kādus materiālus ar skaidrojumiem par bērna uztura specifiku, no manām smalkajām grāmatām dažas lietas tomēr nav skaidras, it sevišķi tagad, kad J aizvien lielākos daudzumos sāk ēst piebarojumu.
8.-Apr-2016 12:37 pm

Par cāli un ļoti stingriem vārdiem - tas jautājums bija primāri par biezenīšiem no burciņām. Arī dažiem Rūdolfiem instrukcijā ir paredzēts tos pirms došanas uzsildīt.
Pat neķeroties 'omg kā drīkst bērniem dot biezenīšus no burciņām fufufufufū' - tāda nu tā instrukcija uz vārītajiem puķkāpostiem ir. Un es ļoti cenšis saprast, vai tā jēga tur analoga olas pievienošanai amerikāņu cake-mix (t.i. vainas apziņas mazināšana, lai justos, ka Esi Bērnam Pagatavojusi Siltu Ēdienu'), vai 'daļai bērnu (bet ne visiem) silts garšo labāk', vai tiešām reference uz ajūrvēdu (šī bija cāļa atbilde, kad pajautāju).

Bet pat burciņas atmetot - jautājumi, ko redzu šī brīža mazās vienaudžu čatiņā - 'es uzsautēju un sablendēju dārzenīšus, kamēr acuraugs bija iemidzis, bet šis turpina sust, pusstunda jau pagājusi, viss ir atdzisis, kā pareizi uzsidlīt no jauna, kad pamodīsies?'

Ja grūti iztēloties situāciju - ok, jums tikko seperation anxiety parādījās, bet ir bērni, kam tāds ir kopš dzimšanas - t.i, vai nu gatavo, kamēr guļ, vai gatavo, kamēr pilnā balsī izimisīgi auro (vai aizmirsti par elementāru drošību un turi bērnu slingā, kamēr nodarbojies ar asiem nažiem un darbojies gar karstiem virtuves objektiem).



Par 'vai tu māte pati ēstu'... es piederu pie 'nedodu bērnam ēst to, ko neēdu pati' nometnes. Ēdu arī samīcītus ceptus/tvaicētus dārzeņus, ar kādu garšaugu. Bet man arī nav problēmu ar sākotnēji normāla uzsildīta ēdiena garšu, nedz nepieciešamības, lai ēdiens būtu silts - ar retiem specifiskiem izņēmumiem, labāk vēsāku, nekā karstāku.
7.-Apr-2016 01:45 pm
Man jau ceturtais aug bez Aptamila. Šausmas, šausmas.. Un no gada dzer govs pienu. Īsto, no lauku govs. Un pat nevārītu. Un ēd to pašu, ko visa ģimene. Brīnums, ka vēl dzīvi.
Pārējie gan arī ikdienā nepārtiek no čipsiem ar saldinātiem gāzētiem dzērieniem.
7.-Apr-2016 07:39 pm
Nē nē, taviem bērniem tava nezināšana var būt Liktenīga, viņiem Noteikti Vēlāk būs Milzīgas Problēmas, kuras vēl Nenojaut.
Ok, man ir tarakāns 'bērnam jāiemāca, ka padzerties dzer ūdeni, pārējais ir ēdiens', līdz ar ko pienu krūzē es lielajai dzert nedodu. (bet es saprotu, ka tas ir tarakāns un citi pieskatītāji dod), kalcijam mums iet plašs spektrs ar sieriem, biezpieniem un to radiniekiem. Uzņemt kalciju UN dzelzi no viena maģiska produkta.... a kāpēc es šitai maģijai neticu?
7.-Apr-2016 09:46 pm
Kalcija un dzelzs savienojumam es ar nez kāpēc neticu. :D
Man ir 1 ūdensdzērājs un 2 pienadzērājiņas. Ietekmēt tur kaut ko var tikai līdz brīdim, kad iemācās paši atvērt ledusskapi un pienu paņemt (vai skaļi bļaut - pīnu, pīnu!):D Nu ja piena tur nav, tad ir 3 ūdensdzērājiņi un kaķis, kas kož kājās (jo piena bļoda tukša).
Galvenais to pienu sabalansēti papildināt ar sportiskām aktivitātēm - bērni aug griezdamies :)
This page was loaded Apr 23. 2024, 9:38 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09