Vispārējā interneta sajūsmā par ksenijakomentē ļoti gribētos lasīt mazliet normālākus komentārus arī par visādi jau labi domāto 'mazais nav lielais' programmu. Kaut vai šo,
http://www.mammamuntetiem.lv/articles/35036/bernu-arsti-1-3-gadus-vecu-bernu-esanas-paradumi-ir-kritiski/Jo pati aizpildāmā aptauja bija... uzjautrinoša. Pirmkārt jau nemaz ne uzkrītošais product placement, vairāku jautājumu galā liekot 'piemēram Aptamil Growing Up Milk 1-3' (kas latviešu valodā iederās ļooooti organiski'). Otrkārt jau jautājumi un atbildes, kas jau iepriekš noformulēti tā, lai pašausminātos par atbilžu variantiem (par tiem pašiem 'cukurotajiem gāzētajiem dzērieniem '- jautājums bija 'no kāda vecuma jūsuprāt bērnam var dot cukurotos gāzētos dzērienus, no pusgada, gada, diviem, trim, aizliegts jebkurā vecumā'. 'Aizliegts jebkurā' tā kā būtu par šerpu. Bet no cik 'drīkst'? Cukurotas feheļa tējiņas tak maisījumu bērniem lej rīklē jau no pāris mēnešu vecuma?
Tad vēl tie sīkumi, kā pilnīgi reliģiskā apsēstība ar SILTU ēdienreizi (jā jā, capslockā) un kauninošais jautājums 'kāpēc negatavojat bērnam līdz 3 gadu vecumam atsevišķu SILTU ēdienreizi' - kur viena no jēdzīgākajām pieejamajām atbildēm ir 'who has time for this' (Neesmu raw ēšanas fanāts, bet man tā arī nav izdevies saprast kāpēc tas ēdiens būtu jāsilda. Termiski jāapstrādā? Jā. Jāievēro drošības noteikumi pēc termiskās apstrādes? Protams. Bet kāpēc ir jāēd karsts? Kāpēc ir jāsilda zīdainīšu biezeņi? (jo tā mērenā uzsildīšana nekādi neuzlabo bakterioloģisko drošību, tieši otrādi.) - Kam, protams, seko brīnišķīgais 'mums ir risinājums jūsu problēmai! Aptamil Growing Up Milk 1-3, lai bērns uzņemtu visas nepieciešamās uzturvielas, pat ja jums nepietiek laika viņam gatavot atsevišķi!'.
Jo... ar vārītu ūdeni uztaisīts palmu eļļas, oksidējušās zivju eļļas, cietes un piena OB maisījums ar pievienotiem ne-maz-ne-tik-viennozīmīgi biopieejamiem minerālvielu savienojumiem noteikti ir pilnvērtīgāks uzturs nekā tad, ja bērns ēd no ledusskapja izņemto, vakar cepto (OMG cepts! jo arī cepeškrsnī tak skaitās 'cepts') zivi, klāt piekožot zaļumus un svaigus dārzeņus.
Par uzsvaru, ka bērns jau no mazām dienām uzņem pārāk daudz olbaltumvielas un TĀPĒC kļūst resns vispār iznāca pacelt uzaci (lai gan vegāni jau sajūsminās, ka uztura speciālisti, re, saka, ka pārāk daudz piens bērniem tomēr nav labi!) Nē, protams, visi ir resni tāpēc, ka uzņem pārāk daudz olbaltumvielas, taukus un ogļhidrātus, bet vai no pārāk daudz OB vien tiešām ir iespējams uzresnēt? (ja T un OH ir attiecīgi samazināti?)? Es te ne par bojājumu nierēm, mkey?
Vienīgais priecīgais visā šajā 'mazais nav lielais' - beidzot varu iebakstīt 'speciālista viedokli' tiem, kas ar lielām acīm pārprasa, vai tiešām mēs bērnam dodam piena produktus, kam NAV samazināts tauku saturs.
Tomātu mērce.. a man te terminoloģijas jautājums, ko pašlaik sauc par tomātu mērci? Kečupts pilnīgi noteikti nav tomātu mērce... Bet passata, tomātu pasta, tomētu mērce, tomāti biezenis - neesmu iedziļinājusies, kurš vārdiņš kam šobrīd atbilst. Un nu.. vislētākā tomātu mērce veikalā ir tās miniatūrās leikoplasta ruļļa izmēra bundžiņas, kur sastāvā ir tikai tomāti un nekas vairāk, vai tad ārpus tomātu sezonas tā ir slikta izejviela?
Protams, ka mēs visi grēkojam un neēdam ideāli un arī bērnus nebarojam ideāli. Bet es negribu ticēt, ka mākslīgais 'growing up' maisījums (kam regulējums stipri mazāks kā zīdaiņu maisījumiem, ne tā?) ir labāks aizstājējs. Tad varbūt uzreiz soylentu visiem?