pajautaa

« previous entry | next entry »
Aug. 28., 2020 | 03:43 pm
posted by: snark in pajautaa

Esmu pasācis vakaros izmest nelielu riksi (upd: riksis domāts kā kautrīgs eifēmisms skriešanai) pa rajonu. Distance 5-10km, sacensties ne ar vienu neplānoju.
Vasaras apstākļiem pamatvajadzības ir nosegtas (vismaz tā man šķiet): apavi, zeķes, kompresijas šorti, krekli.

Tomēr man man nav itin nekādas sajēgas par to, kāds aprīkojums būs nepieciešams rudenī/pavasarī un ziemā.

Vai vieni un tie paši apavi der visiem gadalaikiem? Vai arī ir kaut kādi īpaši ziemas apavi?

Kāds apģērbs vajadzīgs rudenim (definēju kā temperatūras aptuveni +5..+15C robežās un ziemai (-10C..+5C; zem -10C ieturēšu pauzi)?

Kādi ir jēdzīgākie zīmoli (kvalitāte un komforts), ko izvēlēties?

Protams, labprāt redzēšu arī dažādus praktiskas dabas blakusapsvērumus, jo pagaidām jau vēl sajēgas nepietiek, lai uzdotu visus pareizos jautājumus.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {33}

pavisam

from: [info]pavisam
date: Aug. 28., 2020 - 04:22 pm
#

Nez, kas paslēpts aiz "izmest riksi"?
Skriet?
Iet?
Jāt?
Nūjot?

Atbildēt | Diskusija


snark

from: [info]snark
date: Aug. 28., 2020 - 04:23 pm
#

Skriet. Bet neērti to tā dēvēt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


pavisam

from: [info]pavisam
date: Aug. 28., 2020 - 04:24 pm
#

:D saprotu.
Par skriešanu te būs daudz konsultantu.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]p_petersons
date: Aug. 29., 2020 - 10:11 am
#

Mest zirgu pa logu?

Atbildēt | Iepriekšējais


zazis

from: [info]zazis
date: Aug. 28., 2020 - 04:49 pm
#

ziemā man ir 3 krekli no kuriem 1 ar garām rokām, cimdi, cepure. tikai pagājšruden sāku skriet, tāka par lieliem mīnusiem nezinu. ap 0 parasti sālumā salst rokas, bet parasti pēc padsmit minūtēm ir karsti.
arī vasarā patīk skriet ar garajām skriešanas biksēm. tāka tās man ir kalpojušas cauru gadu.
visu sapirku vācijā budžeta veikalā ar nosaukumu decathlon (laikam franču kantoris). skriešanas legingus, kreklu un dažus termokreklus, un cepuri. no apaviem patīk asics. vācijā ņēmu pa 35 iesācēju versiju, taga nopirku dārgākus asicus pa 80. dižas atšķirības nemanu, ceru, ka dārgākie ilgāk ies. un tie ir arī nedaudz smagāki, paredzēti gariem gabaliem.

Atbildēt | Diskusija


snark

from: [info]snark
date: Aug. 28., 2020 - 06:45 pm
#

Paldies. :) Es sāki skriet pārgājienu krosenēs, tās šķita pasmagas, tad atradu mājās Ecco Biom (ļoti viegli un ērti apavi, bet ar plānu zoli - ja trāpās kāds posms pa grants ceļu, lieliski jūt akmeņus zem kājām), un tad nopirku Nike Zoom Pegasus 36 vai 37. Pirmajā nedēļā šķita, ka "kaut kas nav", bet tagad tā sajūta ir pazudusi (acīmredzot, esmu pieradis).

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


zazis

from: [info]zazis
date: Aug. 28., 2020 - 06:54 pm
#

apavi ir pats galvenais no inventāra.
noteikti pačeko informāciju par skriešanas tehniku, man ļoti nāca par labu. arī ieteikumi nepārspīlēt un nelikt klāt vairāk kā 10% nedēļā.
es arī sākumā domāju parikšot 5 - 10 K pa rajonu, figuški, rīt jāskrien pirmais maratons. (: tākā prātīgi ar šito, izraisa atkarību.
pa kuru rajonu skrien, ja nav noslēpums?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


snark

from: [info]snark
date: Aug. 28., 2020 - 07:26 pm
#

Pagaidām mani uz priekšu dzen apņemšanās, proti, nedaudz jānodzen nelietderīgo tauku slānis: itin kā ļoti daudz nav uzkrājies, bet gribu tikt no dzīvsvara mīnus 100 uz dzīvsvaru mīnus 115).

Skrienu pa Mārupi, dažādojot maršrutus, te piecus kilometrus ar nelielu astīti salasīt ir diezgan vienkārši.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Aug. 29., 2020 - 07:30 pm
#

laikam offtopic, bet tomēr iemetīšu remarku par tauku slāni - ir frāze "if you run to lose weight, your diet is wrong". 100% piekrītu no savas personīgās pieredzes. Protams, var palīdzēt un palīdz, bet komplektā, nevis viena pati.. resp., lai Tev nav wrong expectations un "skrienu jau 5 mēnešus, bet knapi tikai 2kg nost" abloms

Atbildēt | Iepriekšējais


snark

from: [info]snark
date: Aug. 28., 2020 - 07:27 pm
#

Domājot par distanci, blakusmērķis ir panākt, ka 5 km var noskriet, nejūtot īpašu piepūli (pagaidām tā ne tuvu nav). Tad var domāt tālāk par 10. Var teikt, ka es sāku no pilnīgas nulles.

Atbildēt | Iepriekšējais


Tepiķu Andrievs

from: [info]mazheks
date: Aug. 28., 2020 - 05:26 pm
#

aizbrauc līdz mysport.lv veikalam - jamie tevi izkonsultēs uz visiem 100% šajā jautājumā. viņi ir pro

Atbildēt


veed_logs

from: [info]veed_logs
date: Aug. 28., 2020 - 06:12 pm
#

Jā, ja tev ir daudz naudas, noteikti tev ieteiktu aiziet uz kādu dārgu veikalu, kur tevi profesionāli izkonsultēs.
Bet, ja nav tik daudz liekas naudas, tad vari darīt līdzīgi kā es. Skrienu jau 10+ gadus regulāri un visu cauru gadu.

Apavi - skrienu ar tiem pašiem apaviem ar ko vasarā. Ja skrien "pa rajonu" tad neko vairāk arī nevajag. Nē, kājas nesalst. Arī -20 grādos (tādā laikā salst seja). Protams, ja jāskrien pa pliku ledu, tad slīdēs. Bet īpaši jau nav alternatīvu, var skriet ar apaviem, kuros iestrādātas naglas, bet pilsētā naglas ātri izdils - pilnīgi bezjēdzīgs pasākums. Gan jau ir kādas speciālas zoles, kas it kā slīdēs mazāk, bet arī atšķirība būs nebūtiska. Dzīvē vispār tādus apavus neesmu redzējis. Vienkāršāk skriet ar tiem pašiem apaviem, bet skriet uzmanīgi. Ir ziemas apavi ar apvidus skriešanas protektoru, bet arī tie ātri izdils skrienot ziemā pa asfaltu. Mans ieteikums - parasti skriešanas asfalta apavi.

Vēsajā laikā vienkārši velku garās bikses un flīsi. Apakšā T-krekls vai temoveļa. Vislētākā iespējamā termoveļa no Sportsdirect. Cepure, cimdi. Viss. Ja ir vēsi, var uzvilkt vēl kaut ko. Bandana noder aukstākā laikā. Vējš ir lielāks drauds par aukstumu, sevišķi apvienojumā ar slapjumu. Bet pa lietu īpaši neskrienu, pagaidu, kad pāriet. Par zīmoliem nemaz nejautā. Manām garajām teniņbiksēm ir stipri vairāk, nekā 10 gadi, darbojas labi.

Ekipējuma nozīme ir daudz par daudz pārvērtēta. Vienīgais, par ko vērts padomāt ir apavi. Bet, ja tev nav kaut kāda galīgi nepareiza skriešanas tehnika, tad derēs parasti skriešanas apavi. Es skrienu ar tādiem, kas maksāja ap 70 EUR. Nav jēga pārmaksāt. Tomēr apaviem topā ir Asics un Adidas. Bet tas ir gaumes jautājums. Vari padomāt par vairāku apavu pāru ieviešanu dažādiem skriešanas apstākļiem (man regulāri apritē ir vismaz 2 pāri).

Atbildēt | Diskusija


snark

from: [info]snark
date: Aug. 28., 2020 - 06:38 pm
#

Paldies. :)

Kopumā izskatās ok. Tad ziemai vajag tikai dažus komplektus termoveļas, pāris garās bikses, un tad vēl virsjaku.

Jāpaskatās vēl, ko nozīmē pareiza skriešanas tehnika. Pagaidām skrienu tā, kā jūtos ērtāk. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


veed_logs

from: [info]veed_logs
date: Aug. 28., 2020 - 06:45 pm
#

Vari paprasīt, lai kāds no aizmugures vai priekšas pafilmē. Ja nemētā kājas (pēdas) daudz uz iekšu vai āru, bet puslīdz iet paralēli, tad ir ok. Te it kā var iet uz tiem specializētajiem veikaliem paskriet uz celiņa, lai tev pakomentē speciālisti, bet tā greizā tehnika ir reti kuram. Parasti pietiek ar parastiem skriešanas apaviem. Un arī, ja greiza tev tā tehnika, varbūt labāk jālauž tehnika, nevis jāpērk kaut kādi spec-apavi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


snark

from: [info]snark
date: Aug. 28., 2020 - 06:57 pm
#

Par tehniku vairāk domāju tā, ka ko un kā likt pie zemes, kā atsperties, un cik augstu cilāt kājas. Pagaidām jaunas idejas smeļos no pretī skrienošajiem.

Par apaviem piekrītu, un tie, ar kuriem tagad skrienu, šīet OK.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Aug. 28., 2020 - 09:04 pm
#

Stipri daudz idejas par tehniku utml. var smelties no YouTube. Šai sakarā es vēl varu piebilst un ieteikt, noteikti vienmēr iesildīties pirms skriešanas, es mēdzu uzlikt šo video un tad darboties līdzi. Ja lēni skrien, tad jau var arī neiesildīties, bet es esmu piesardzīgs, iesildos vienmēr pirms un "atsildos" vienmēr pēc skriešanas.

Ā, un vēl, par linkiem runājot, man patīk klausīties podkāstu "Running Commentary", kamēr skrienu. :) (Saite uz Tviteri, bet atrast viņus var jebkurā podkāstu platformā.) Ja apnīk klausīties runāšanu (divi britu komiķi, podkāstus ieraksta skriešanas laikā par skriešanas tēmu), tad es mēdzu arī Spotify atlasīt man piemērota ritma mūziku, vienkārši meklētājā ierakstot, piemēram, 175 [bpm].

Sanāca mazliet ne gluži par rudens/ziemas skriešanas tēmu, bet cerams šis arī var noderēt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


snark

from: [info]snark
date: Aug. 28., 2020 - 09:39 pm
#

Paldies, pat ļoti par tēmu.

Paskatīšos tos iesildīšanās vingrinājumus, un laikam arī atsildīšanās (jo interesanti, kāpēc vispār būtu jāatsildās).
Runājot par audio, pagaidām neklausos neko (bet labprāt klausītos), jo līdzšinējā pieredze ar in-ear austiņām (ar dažādu izmēru uzlikām) ir tāda, ka viņas neglābjami krīt no ausīm, ja intensīvāk kustos. Varētu ņemt tās, ko aizāķē aiz auss, bet tur esmu neziņā par skaņas kvalitāti dažādiem produktiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Aug. 28., 2020 - 09:55 pm
#

Nemācēšu no profesionāla skatījuma to komentēt, es to saprotu, ka muskuļi pamazām nomierinās, sirdsdarbība vienmērīgāk palēninās, plus kādos no tādiem atsildīšanās video viņi komentē, ka tas palīdz likvidēt pienskābes, kas rodas treniņa gaitā. Bet no praktiskās pieredzes, kopš strikti vienmēr iesildos un atsildos, nekad vairs nav bijis tā, ka nākamajā dienā muskuļi sāpētu vai būtu stīvi (nu, varbūt mazliet). Var arī vienkārši pēdējās piecas minūtes soļot nevis skriet.

Audio – noteikti iesaku bezvadu Bluetooth austiņas, agrāk skēju ar vadiem, baigais čakars. Es pamēģināju aiz ausīm aizkabināmās, galīgi nebija ērti un uzreiz sūtīju atpakaļ (no Amazon biju pasūtījis), pēcāk nopirku tādas vidēji lielas JBL, pāri galvai liekamas, ar mīkstinājumiem. Pilnīgi bloķēt apkārtējās vides skaņas arī nevar, automašīnas jādzird, tad nu parasti skrienu, tā pa pusei uzlicis uz ausīm.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


snark

from: [info]snark
date: Aug. 28., 2020 - 09:57 pm
#

Sorry par tizlu jautājumu, bet vai ausis ar on-ear vai over-ear nesvīst? Bluetooth noteikti, tas jā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Aug. 28., 2020 - 10:05 pm
#

Nesvīst, man drīzāk traucēja tas, ka austiņas spiež brilles deniņos (bet, no otras puses, varbūt tas arī ietekmē to, ka zem austiņām nonāk gaiss). Vasarā no skriešanas īpaši karstā laikā/saulē gan izvairījos, bet galva un seja tāpat svīda, man drīzāk traucēja tas, ka sviedri tecēja acīs. Tagad par šo tā "no malas" domājot, iedomājos, ka būtu varējis kādu balaklavu uz pieres turēt, būs kādreiz jāpamēģina.

Atbildēt | Iepriekšējais


aai

from: [info]aai
date: Aug. 29., 2020 - 07:51 pm
#

man skriešanai ir bijušas dažādas 3 vai 4 veidu austiņas - visas in-ear, tb šādas un līdzīgas
https://www.amazon.com/Plantronics-BackBeat-Wireless-Bluetooth-Headphones/dp/B01JKJN972 - gan ar stīpu aizmugurē, gan bez, bet aiz auss liekamas.. ar vadu gan, ja nekad neskrienu ar telefonu utt, bet ar visu laiku un tautu klasiku - ipod shuffle (4th gen).

Atbildēt | Iepriekšējais


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Aug. 28., 2020 - 08:52 pm
#

Labs komentārs, par apaviem es arī pievienojos, ka vismaz 2 pārus vajag apritē, lai tie paspēj izžūt, it īpaši, ja ir skrien lietus laikā vai pa sniegu.

Es pirms dažiem gadiem nopirku šādus apavus ar īpaši lielu protektoru, skriešanai ziemā un pa smiltīm. Uz pilnīga ledus slīd gan bišķi, bet kopumā nesūdzos, ļoti ērti, skrienu visos gadalaikos.

Atbildēt | Iepriekšējais


princese uz zirņa

from: [info]grao
date: Aug. 29., 2020 - 03:10 pm
#

es piekrītu.

jo slapjāks un aukstāks laiks, jo lielāka nozīme skriešanas zeķēm.Viņas kaut kā savāc mitrumu, gan sviedrus, gan ārējo. Man ir karrimor, der labi, tikai jāņem lielāks izmērs. Vasarai zem potītēm, ziemai virs potītēm.

Ar apaviem ilgus gadus skrēju vieniem un tiem pašiem cauru gadu. Goretex ir forši, bet 5-10km skrējieniem nav izšķirīgi. Nu un ka kājas slapjas? Drīz būsi mājās, sausās zeķēs, un apavus lēnām izžāvēsi.

Cimdiem forši, ka ir touchscreen pirkstiņš. Lētākie tādi ir drogās un būvniecības veikalos, pāris eur. es touchscreen pirkstiņu velu tikai uz labās rokas, uz kreisās parastu staipīgo lēto pirkstaini.

Atbildēt | Iepriekšējais


aai

from: [info]aai
date: Aug. 29., 2020 - 07:21 pm
#

+1111 par bandanu. Tā, šķiet, ir nepelnīti nepopulāra starp skrējējiem. Ja ir riktīgs "kad vējš un lietus sitas logā", tad der mutes/deguna pasargāšanai, citādi - labi kaklu nosedz, lai "neaprauj".

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]kaukau
date: Aug. 28., 2020 - 07:33 pm
#

Galvenais ir apavi, pārējo var nosegt Humanā. Lētāka eksperimentēšana. Kad busi sapratis, kas der un neder, vari meklēt veikalos. Konsultanti Tev ieteiks apgādāties ar visu iespējamo, bet katram termoregulācija strādā citādāk. Es arī ziemā varu skriet tkreklā un tikai varbūt termokreklu zem tā, bet vajag cimdus un galvassegu.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]kaukau
date: Aug. 28., 2020 - 07:34 pm
#

Kad sāksies sniega šļura, Tev varbūt tomēr noderēs tie pārgājienu apavi - ja vien nav cietie zābaki, bet tā vispār uz 5-10km var ar parastajām botām.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]kaukau
date: Aug. 28., 2020 - 07:37 pm
#

Runājot par skriešanas tehniku, iesaku atrast un pildīt papildu vingrinājumus. Esmu dzirdējusi, ka fizioterapeiti neļauj skriet, ja nevar nostāvēt uz vienas kājas aizvērtām acīm - tas liecina par to, ka kāju muskuļi un saites nav stabilas un stipras (mana interpretācija, tā es to atceros, bet šķiet loģiski).

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]kaukau
date: Aug. 28., 2020 - 07:39 pm
#

Un vispār vingrot ir labi. Man no vieglatlētikas laikiem ir vfs vingrinājumi, dazādi palēcieni, soļi, utt, un ar to vien jau sanāk puse no treniņa.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


snark

from: [info]snark
date: Aug. 28., 2020 - 08:08 pm
#

Sāku ar vingrošanu, bet visi tie burpiji un rašntvisti, ko piedāvāja attālinātās fitnesa programmas bija daudz par daudz. :) Pagaidām vingrojumi ir plāns B nebaltai dienai, kad laika apstākļi mani atrunās no skriešanas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]kaukau
date: Aug. 29., 2020 - 02:27 pm
#

Oo, Tev nevajag burpijus, drīzāk lēnas dziļos muskuļus un locītavas nostiprinošas kustības.

Atbildēt | Iepriekšējais


apjukums

from: [info]apjukums
date: Aug. 28., 2020 - 09:35 pm
#

O jā, es pat nevaru izstāstīt, cik ļoti regulāra vingrošana uzlaboja manus skriešanas rezultātus. Core (mugura, gurni, vēders) muskuļi, saites, locītavas, viss viss tajā rajonā nosaka, cik stabili spēj nest ķermeni skriešanas laikā un palīdz izvairīties no traumām.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


snark

from: [info]snark
date: Aug. 28., 2020 - 09:43 pm
#

Paldies, tagad ir viela pārdomām. Katrā ziņā nav tik vienkārši, kā biju sacerējies (proti, ka paskraidīšu un tālāk viss notiks pats no sevis :).

Atbildēt | Iepriekšējais


.

from: [info]kaplacis
date: Aug. 30., 2020 - 03:43 pm
#

btw, kad reizēm izeju skriet, lai saprastu, kā ģērbties, palīdz formula "ģērbties tā it kā būtu par 10 grādiem siltāks", tipa, ja ārā ir +10 grādi, tad velku šortus un maiku.

Atbildēt