x-ƒ (x_f)

x-ƒ: D#23: Vieta pārdomām

2018. gada 21. septembris, 3:13 pm, 6 atsauksmes / pievienot vēl

Pašā sākumā bija plāns, ka tūlīt pavasarī pēc zemes izlīdzināšanas un zālāja iesēšanas nākamais darbs būs pirmā dārza mēbele – soliņš. Nu, visādi gāja, taču līdz soliņam tiku tikai tagad – jēdzīgā gadalaika pašās beigās. Jau pie pirmā piesēdiena bija skaidrs, ka tā ir manta, bez kuras nebija dzīves – ir tik patīkami sēdēt un neko nedarīt. Vismaz brīdi neko citu.

Man bija doma par tādu fancy soliņu no diviem krēsliem ar vidējo pagarinājumu, pat noskatīju, ka visādus vecus krēslus var atrast Labaspreces.eu Ķīpsalā, bet – par daudz glamūra un darba, par maz vietas. Soliņam jābūt tādam, lai uz tā varētu gulēt! Gulēt, skatīties debesīs un neko nedarīt ir vēl labāk.

Tā nu paliku pie pavisam vienkāršas un neticami smagas konstrukcijas soliņa, kuru nekāds vējš nespēs izkustināt – kopā tas sver kādus 230 kg. :) Vispār bija plānots betona blokus salīmēt, taču to tā arī vēl neizdarīju, jo, ja nu sagribēsies to kaut kur pārvietot, tad kurš ta' to spēs. Bloki ir no vietējā "Siguldas bloka", katrs maksāja eiro30 vai apmēram, koks gan bija dārgāks, tā ir ēvelēta un impregnēta priede. Kad sapratu, ka sēdēšana uz brusiņām būs gauži neērta lielo šķirbu dēļ, tad saskrūvēju platāku pamatni no četriem dēļiem. Pa ziemu koka daļu var vienkārši novākt.

Vīzijā soliņš bija smuki lakots, bet sapratu, ka tas būs pārāk sarežģīti un ilgi, un vispār nez, cik īsti ilgmūžīgi, bez garantijas par rezultātu, tāpēc vienkārši to nokrāsoju – ar terases eļļu. Krāsošana gan draudēja izvērsties par epikfeilu, jo, atverot bundžiņu, tur iekšā bija kaut kas zaļganpelēks. Nest atpakaļ vai..? Pirmajā brīdī uz koka arī īsti ne pēc kā neizskatījās, tomēr turpināju – vienmēr jau var sazāģēt malkā un sākt no jauna, ne. Kad bija nožuvis, tad tomēr bija jēdzīgā tonī un arī koka struktūra smuki redzama, kas bija būtisks nosacījums. Nožuva stundas laikā, smaka izgaisa pēc pāris dienām.

Par betona daļām vēl neesmu skaidri izlēmis, tās droši vien nepaliks dabīgā krāsā – varbūt tumši pelēkas būtu labi?

Aizmugurē ir ceriņu siena, kas parasti tīri labi aiztur mūžīgo vēja pūsmu no gravas puses. Vienā pusē ir parasts jasmīns (filadelfs), otrā būs vēlais jasmīns (kaimiņiene iedos). Vienā pusē būs šaura dzeltenzila puķu dobe, otrā – pampu zāle (ja izdzīvos līdz pavasarim). Neesmu izdomājis, ko darīt ar tiem caurumiem blokos, vai man tie ir vienalga, vai tomēr ar kaut ko aizpildāmi.

Šonakt varētu atvadīties no siltās vasaras, paliekot ārā guļammaisā tik ļoti siltajā naktī un nakts vidū ļaujot pamodināt rudens lietum.

anonīms: Tas krēslsoliņš..

2018. gada 21. septembris, 5:57 pm, 4 atbildes / atbildēt

Tas krēslsoliņš interesants. Lai gan priekš likšanas uz plikas zemes tādam kājas par tievu - grimtu iekšā (ja nu vienīgi uz baigi noblietētas zemes). Tādā ziņā tavējais ir piemērotāks. Tavējam arī sanāk tādas maliņas, kur kaut ko uzlikt, - ļoti noderīga fīča. Bet nu krēslsoliņam es tomēr saskatu arī variantus, kā tādu pataisīt platāku un ne to vien spēju tur piedomāt klāt, lai var i gulēt, zvilnēt, sēdēt un vēl ciemiņus sasēdināt.

Grūti spriest, kā izskatās dabā, bet tavam soliņam es uzliktu pa dēlītim arī uz tām betona malām (kur tev tās bļodiņas vai kas nu tur). Caurumus atstātu, bet pie manis laika gaitā tie drošvien aizpildītos ar kaut kādiem dabā salasītiem niekiem, kas pildītu dekoratīvo funkciju (ne obligāti tie būtu baigi dekoratīvie, bet nu - mums tādi parasti kaut kā ienākas).
 
x-ƒ (x_f)

x-ƒ: Nu ko es bez tevis..

2018. gada 21. septembris, 6:46 pm, 3 atbildes / atbildēt

Nu ko es bez tevis darītu, man tieši palika pāri dēļu gali, tikai jāsaīsina un jānoķellē ar to eļļu, tad varbūt pat blokus vairs neprasīsies krāsot.

 

anonīms: Nu, ja tas būtu mans..

2018. gada 21. septembris, 7:04 pm, atbildēt

Nu, ja tas būtu mans soliņš, es blokus krāsotu, bet nu man vienk nepatīk betons pats par sevi, un, jo vairāk to attālina no celtniecības paskata, jo labāk (man). Bet nu tev citādāk. :)

Tiesa, varbūt nokrāsots betons izskatās vēl sliktāk, nezinu, nav bijusi darīšana, hah.
 

anonīms: Ā, vēl jautājums -..

2018. gada 22. septembris, 11:33 am, 1 atbilde / atbildēt

Ā, vēl jautājums - kā tu tos dēlīšus grasies tur piestiprināt? Tā, kā tagad vienk uzlikts, - tur starp / zem tiem dēlīšiem tiks lietus, un viņi uz tā betona stāvēs mitrumā. Nē, nu, arī to, protams, var atrisināt.
 
x-ƒ (x_f)

x-ƒ: Iespējams, ka..

2018. gada 22. septembris, 7:55 pm, atbildēt

Iespējams, ka vienkārši nolikšu un nestiprināšu. Varētu piesist kādas 5mm līstītes apakšā, lai ir augstāk. Pieskrūvēt betonam jau nesanāks, bet pielīmējot vairs nevarēs noņemt.

Tev varbūt ir priekšlikums kādai krāsai? Nav jau tā, ka es mīlētu betonu, bet dažreiz kaut kur jāapstājas, visu nevar smuki un ideāli!
 

anonīms: Īsts hipsteru soliņš!

2018. gada 2. novembris, 10:24 am, atbildēt

Īsts hipsteru soliņš!