x-ƒ (x_f)

x-ƒ: Venēras tranzīts

2012. gada 5. jūnijs, 3:39 pm, atsauksmēm

Rīt agri no rīta būs novērojams Venēras tranzīts – pāriešana pāri Saules diskam. Tāds kā mini Saules aptumsums. Vizuāli tas nav ļoti iespaidīgs skats, taču tas ir rets notikums, jo nākamā reize būs tikai pēc 105 gadiem. Daži var sagaidīt. :)

Eiropā tranzīts būs novērojams, sākot no saullēkta. Dažādās Eiropas vietās laiki, protams, atšķiras, bet Latvijā tas būs no saullēkta ap 4:30 līdz gandrīz 8:00.

Zināms, ka publiskie novērojumi tiks veikti Rīgā pie Saules akmens, Suntažos StarSpace observatorijā un Ventspilī. Sīkāka informācija StarSpace portālā vai saules pulksteņu lapā. To varēs vērot arī internetos, ja negribas līst ārā no migas vai pavisam zem mākoņiem. Tiem, kas redzēs sauli, vajag apbruņoties ar, piemēram, divām disketēm, CD, apkvēpinātu stikliņu vai ar binokli – lai projicētu attēlu uz lapas.

Es plānoju būt Siguldā, Kaķīškalnā uz mazā slēpošanas kalna no apmēram pieciem līdz astoņiem ar teleskopu un tā, gaidot sauli. Ja kāds brauc garām vai vienkārši tāpat, droši var piestāt uz papļāpāšanu un, cerams, arī paskatīšanos. Ar siltu tēju gan būs jāapgādājas pašiem.

Laikapstākļu prognozes rītrīt gan Rīgā, gan Siguldā ir "varbūt, iespējams" – lai gan nav pārliecinošas, tomēr ir vērts mēģināt.

Skaidras debesis visiem!