x-ƒ (x_f)

x-ƒ: Dabas balss

2012. gada 24. maijs, 9:05 am, atsauksmēm

Vakarā istabā pogo lakstīgala, reizēm ierejas kāds sargsuns, no rīta strazdu dziesmas.

Internetos ir vairākas putnu ligzdu vērošanas kameras, un tās var izmantot arī citiem mērķiem – vienkārši dabas balsij un putnu ballei.

Ligzdas tiek novērotas, lai vairāk uzzinātu par putnu sugas dzīvesstilu, uzvedību perēšanas un cālēnu barošanas laikā, barības vietām, par pašu barību. Labi resursi tādam nolūkam ir vietējais dabasdati.lv forums un igauņu looduskalender.ee, kur uzzināt svaigāko informāciju. Populārākās ir mazo ērgļu dzīvi novērojošās kameras, bet ir arī citas.

Mazie ērgļi (Aquila pomarina) ir diezgan apdraudēta suga, pasaulē ligzdo ap 16000 pāru, bet visvairāk – 20% (!!) no tiem ligzdo pie mums Latvijā. Mazliet mazāk Baltkrievijā, tad Rumānijā, Polijā un Lietuvā. Citur jau krietni mazāk.

Ligzdu video skatos (vai lielākoties klausos) ar VLC, bet dažiem strīmiem ir arī Flash pleijeris.

Latviešu mazā ērgļa kameras mērķis uzstādīšanas ir savākt datus pētījumu veikšanai, savukārt igauņu kameras, cik zinu, pārsvarā vai tikai ir straumēšanai internetos un iedzīvotāju priekam, tāpēc arī skaņa un attēls ir kvalitatīvāks.

Kādu no tām var izvēlēties un atstāt uz nakti spēlējam. Varbūt nepamodinās pirms laika.

Izmantojot gadījumu, aicinu parakstīties zem Latvijas Ornitoloģijas biedrības vēstules Ministru prezidentam par to, lai Latvijā aizliegtu mežizstrādi pavasarī, kad putni ligzdās dēj olas, perē un audzina mazuļus. Tas ir nežēlīgi.
necertpavasari.lv