x-ƒ (x_f)

x-ƒ: Duncīt's mugurā un nagla zārkā

2006. gada 3. jūlijs, 2:59 pm, (bez komentāriem..)

Clay Bennett: Second-Hand Smoking

“Atbalsta zemāku algu smēķētājiem”, Diena, 31.01.2006
Dānijas nodarbinātības ministrs Klauss Hjorts-Frederiksens atbalstījis mazākas algas maksāšanu smēķētājiem, salīdzinot ar nesmēķētājiem, vēsta Dānijas plašsaziņas līdzekļi. Ministrs pie šāda viedokļa nonācis, izvērtējot situāciju Dānijas firmās, kuras prēmē darbiniekus par atbrīvošanos no šā kaitīgā ieraduma vai kas maksā nesmēķētājiem lielāku algu. Kompānijas norāda, ka smēķējoši darbinieki tām izmaksājot vairāk, jo viņi biežāk slimo, kā arī smēķētājiem darbadienas gaitā nepieciešams vairāk pārtraukumu. Piemēram, būvniecības instrumentu ražošanas kompānija Jumbo Scaffolding kopš pagājušā gada sākuma saviem darbiniekiem pie algas ik mēnesi pieliek 500 kronu (48,55 latus), ja viņi atmet smēķēšanu. Tā arī maksā smēķētājiem zemāku algu, šādi cenšoties mazināt darbinieku saslimstību. Ar šādu politiku netiek pārkāpti valsts pretdiskriminācijas likumi, jo smēķētāji nav noteikti kā grupa, kurai jānodrošina vienlīdzīgas tiesības.

“Diskriminē smēķētājus”, Diena, 11.03.2006
Starptautiskais tulkošanas un valodu apmācības uzņēmums Baltic Media Ltd., paaugstinot saviem nesmēķējošajiem darbiniekiem algu par 20 latiem mēnesī, rīkojas pretlikumīgi. Kā aģentūru LETA informēja Valsts darba inspekcijā, nesmēķējošo darbinieku algas paaugstinājums, pamatojoties uz Darba likumu, ir vērtējams kā diskriminācija. Baltic Media Ltd. izpilddirektors Guntars Veinbergs uzsvēra, ka nesmēķētāju algas paaugstinātas, lai veicinātu veselīgāku dzīvesveidu un augstāku darba kultūru.

“Tabakas dūmi – toksiski”, Diena, 28.01.2006
Kalifornija ceturtdien kļuva par pirmo ASV štatu, kur tabakas dūmi ir atzīti par toksisku gaisa piesārņojumu. Šādu lēmumu pieņēma Kalifornijas gaisa resursu pārvalde, ierindojot tabakas dūmus vienā kategorijā ar dīzeļmotoru izplūdes gāzēm, un tas var likt pieņemt vēl stringrākus noteikumus pret smēķēšanu. Gaisa resursu pārvalde paziņoja, ka daudzos zinātniskos pētījumos ir konstatēta pasīvās smēķēšanas saistība ar vairākiem vēža paveidiem un elpceļu slimībām.

10 minūtēs savākts saraksts par šodienu: