kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Apr. 22nd, 2016|05:38 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
dārgie līdzcilvēki, nav daudz, ko es patiesi vēlētos (vēlos es daudz, bet, ja nesanāk, tad nepārdzīvoju; šo, savukārt, vēlos bez variantiem), bet būtu ļoti brīnišķīgi, ja mēs varētu sadoties rokās un darīt tā, lai līdz manām ne būt ne aiz kalniem esošajām vecumdienām eitanāzija Latvijā būtu legāla. Es saprotu, saprotu, ka tur daudz visādu valīdu argumentu, kāpēc ne. Taču savā gadījumā es tiešām nesaprotu, kāpēc ne? Proti, neesmu ticīga, tāpēc virkne reliģiska rakstura pārspriedumu man nav saistoši. Tāpat arī no praktiskajiem daudzos neredzu problēmu - kopš cilvēks ir radījis rīkus, lai pagarinātu savu dzīvi diezgan ilgu, būtu tikai normāli, ja tiktu doti rīki arī šīs dzīves izslēgšanai pēc ieskatiem. Godīgi sakot, es pat atbalstu ne tikai dzīves piebeigšanu lielā vecumā, smagās slimībās u.c. dzīves kvalitātes neatgriezeniska zuduma gadījumos, bet arī jebkurā vecumā, bez kāda cita iemesla kā vnk mirtgriba jeb tas, kas šobrīd kvalificējas kā "pašnāvība" un, atkarībā no iesaistītības dažādās intelektuālās vidēs, izpelnās vienu vai otru vērtīborientētu novērtējumu. Es zinu, zinu, tur ir daudz "bet", lielākā daļa tādu, uz kuriem man nav atbilžu un risinājuma piedāvājumu. Taču manā grāmatā cilvēks drīkst negribēt dzīvot jebkurā vecumā, arī ja tas ir kļūdains lēmums - tieši tāpēc, ka tas ir kļūdains lēmums, tas radīs precedentus un radīs nepieciešamību ļaudīm cīšāk padomāt, nevis paļauties uz automātisku spriedumu, kura noklusētais iestatījums ir "nē" (un visi tie sūdi, kas visām pusēm ieslēdzas "jā" gadījumā). Uz savu vecumu un mirstīgumu meditēju jau sen, tāpat uz savu vecāku mirstīgumu, kā arī uz to, ka mans bērns man nepieder un, neatkarīgi no ieguldītajām pūlēm, viņš var nerealizēties vai pat beigties pirms manis; mani pārpalikušie vecāki ir bijuši spiesti pārskatīt savas attieksmes brīdī, kad manas medicīniskās pārbaudes potenciāli varēja izrādīties ar ļaundabīgiem slēdzieniem; bērnu savukārt audzinu latviskajā "tek, saulīte, tecēdama" garā, ka vecāki nav mūžīgi (un tāpēc jāmācās pakaļiņu noslaucīt pašam, thhh).
Vienu vārdu sakot, ņemot vērā manas attieksmes, izvēles un dzīves finansiālo dinamiku, es domāju, ka dzīves gals būs vientulīgs, slimīgs un nabadzīgs, un tieši tāpēc es vēlētos, lai būtu iespēja sevi izslēgt, kad jūti, ka pietiek, nevis cēli gaidīt "dabiskās" beigas (tas tik īpatni, kā "dabisks" tiek sajūgts ar visnotaļ nedabiskām lietām, piemēram, ir ok štopēt hormonālo kontracepciju, spraust spirāles u.c. lai nepaliktu stāvoklī, bet, kad esi stāvoklī, tad pats labumiņš esot "dabiskas" dzemdības; ir ok ārstēties, operēties, uzturēties dzīvam un plus mīnus "veselam", vēl kādu plastisku skaistuma procedūru uzmest pa virsu, bet izejai no šīs dzīves tik un tā jābūt "dabiskai" (lai gan man patīk papīriņi, kuros ļaudis ieraksta, ka nevēlas tikt glābti, gadījumos, kad kas notiek un ārstiem ir pienākums dzīvināt vaļā - mūsu lokā viens tāds 94 gadīgs onkulītis ar neapturamu sirds motoriņu šito bija izdarījis).
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]bljanna
Date:April 22nd, 2016 - 06:36 am
(Link)
Jā.
[User Picture]
From:[info]usne
Date:April 22nd, 2016 - 07:12 am
(Link)
Pievienojos
[User Picture]
From:[info]marle
Date:April 22nd, 2016 - 07:58 am
(Link)
Pilnībā piekrītu.

Mana vecmamma pēdējos dzīves gadus bija uz gultas un pamazām zaudēja saikni ar realitāti, miegā murgoja, vaidēja un kliedza (kad vēl varēja pakliegt), un arvien īsākajos apskaidrības mirkļos raudāja un lūdzās, lai viņai iešpricē "mirstamzāles" kā sunītim.
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:April 22nd, 2016 - 08:24 am
(Link)
Vienīgais, vienīgais arguments pret būtu - tad pazudīs pēdējā motivācija beidzot ieviest paliatīvo aprūpi LV. Reālu, nevis mēnešiem gaidīt rindā uz pāris nedēļām atvieglojuma.

Bet, ehm, tās tāpat nav. Tad vismaz šī alternatīva. Jo notiek jau tas tāpat, tiem, kam paveicas, tikai viss zem galda un pelēki un ne visiem aizsniedzami.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:April 22nd, 2016 - 08:37 am
(Link)
Man sobrid visproblematiskakais skiet "novesana lidz pasnavibai"..
[User Picture]
From:[info]zimbabve
Date:April 22nd, 2016 - 09:00 am
(Link)
+
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:April 22nd, 2016 - 08:27 am
(Link)
Ļoti labi pateikts.
[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:April 22nd, 2016 - 08:31 am
(Link)
teorētiski jā, praktiski tā ir atbildības pārlikšana uz citiem pleciem, tipa "man te viss piegriezies, nāc un mani slaktē, pašam rociņas par īsu"
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:April 22nd, 2016 - 08:36 am
(Link)
Ir toolkiti, kas lauj pasam sevi eitanazet
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:April 22nd, 2016 - 08:48 am
(Link)
viss ļoti labi pārdomāts. vienīgi - ja cilvēks jau nav piekalts pie gultas un nesajēgas, tad ir diezgan daudz veidu, kā ņipri un viegli to pašnāvību pašam izdarīt, tas tikai netiek popularizēts. eitanāzija vairāk ir gadījumiem, kad cilvēks pats vairs neko nevar, un viņam šis pakalpojums ir jālūdz no citiem.
[User Picture]
From:[info]neoplasm
Date:April 22nd, 2016 - 09:03 am
(Link)
nujā, bet tie pašnāvību veidi parasti ir tādi vardarbīgi. pakārties vajag mācēt un tā dramatiskā vēnu griešana vannā ir vispār barbariska - nafig tādu šmuci un psih.traumu kādam, kas mani atrod. no augstuma man bail un lielākajai daļai augstceltņu ir ierobežota izeja uz jumta. bez tam pamēģini jebkuru no šitiem, teiksim, 80 gadu vecumā. tamdēļ būtu forši, ja būtu tāds vienkāršs serviss, kur viss notiek ātri, tīri un par visu padomāts.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:April 22nd, 2016 - 09:15 am
(Link)
cilvēki jau kopš sendienām šai ziņā ir veiksmīgi pašapkalpojušies. alkohols un miegazāles kaut vai. visādas iemidzinošas gāzes. tā ka tā ir plika žēlošanās, ja vesels cilvēks, kam abas rokas darbojas, sūdzas, ka neviens viņam neizdara eitanāziju.
[User Picture]
From:[info]neoplasm
Date:April 22nd, 2016 - 09:49 am
(Link)
jājā, es saprotu, ka pie lielas mirtgribēšanas idejas atradīsies, man tas vienkārši izskatās tikpat civilizēti kā dzemdēt mežā. tip mums ir attiecīgās palatās, kur ienākt pasaulē, bet nav tādu palātu, kurās pasauli pamest.
From:[info]unpy
Date:April 22nd, 2016 - 10:12 am
(Link)
Tad, kad veiksmīgi norealizēsies, bez šmuces un apdraudējumiem līdzcilvēkiem, tad arī parunāsim.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:April 22nd, 2016 - 11:31 am
(Link)
mana aktīvā pašlaika izvēle ir palikt dzīvai, ar to arī nodarbojos.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:April 22nd, 2016 - 10:01 am
(Link)
voluntāras-involuntāras-aktīvas-pasīvas, etianāzijai ir tūkstoš seju un katrai savs plusu un mīnusu komplekts. Man šķiet, ka arī aktīvas voluntāras gadījumā ir jābūt iespējai izdarīt to civili.
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:April 22nd, 2016 - 10:43 am
(Link)
lieldienu brīvdienās neiroķirurģijā bija pilns ar visādiem no augstiem stāviem izkritušajiem. visi dzīvi, tik vien kā lauzti mugurkauli n šit. baigi jāpūlās.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:April 22nd, 2016 - 10:00 am
(Link)
taču pašā Šveicē šī prakse arī netiek viennozīmīgi vērtēta. Lai gan lieliski, ka tāda šveice (un amsterdama - citu iemeslu dēļ) ir..
[User Picture]
From:[info]bljanna
Date:April 22nd, 2016 - 10:05 am
(Link)
Protams, ka neviennozīmīgi, bet vismaz ir. Beļģijā arī bērnus pie ļoti stingriem nosacījumiem drīkst eitanāzēt.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:April 22nd, 2016 - 12:27 pm
(Link)
Nedaudz jau šis ir tikai tāds šovs, ko rāda tādēļ, lai dabūtu ziedojumus – iesākumā ārstēšanai (lai gan jau sākumā bija skaidrs, ka ar III/IV vēža pakāpi cerību tur praktiski nav), bet tagad eitanāzijai. Skaidrs, ka tas viņam ir aktuāli un svarīgi, bet šādi šovi nedaudz nozog uzmanību no primārās problēmas, ka medicīna nesaņem pietiekamu valsts finansējumu. Tas kaut kā nevienam neliekas svarīgi, jo ticības valstij jau nav.
From:[info]saka_taisniibu
Date:April 22nd, 2016 - 09:39 am
(Link)
Nu jā, to vienkārši sauc par pagānismu, un skaidrs, ka pagānismā ar to problēmas nebija. Bet skaidrs, ka tik ilgi, kamēr valstī būs sauja kristiešu, pret valsts asistētu suicīdu vienmēr būs iebildumi, tieši tāpēc, ka tas būtu valsts-asistēts. Bet ja ne valsts, tad vienalga.
From:[info]saka_taisniibu
Date:April 22nd, 2016 - 09:41 am
(Link)
T.i., ar to es gribēju teikt, ka nekādas sadošanās rokās nebūs, ja vien kristieši neieslēgsies čauliņā.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:April 22nd, 2016 - 09:55 am
(Link)
nu, kristiešus jau neviens nespiež eitanazēties - negrib - nedara, sūdīgi tikai, ka vienu negribēšanas dēļ, nevar arī citi, kuri gribētu..
[User Picture]
From:[info]chimera
Date:April 22nd, 2016 - 10:44 am
(Link)
lai mācās no jehoviešiem. negrib pārliet asinis - lai nepārlej, nu.
[User Picture]
From:[info]wowow
Date:April 22nd, 2016 - 09:50 am
(Link)
Lūk
From:[info]eermaniitis
Date:April 22nd, 2016 - 09:54 am
(Link)
es patiešām nesaprotu, kas jums sieviešiem galvā darās
(Replies frozen) (Thread)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:April 22nd, 2016 - 10:36 am
(Link)
jo, protams, vīriešiem nekas tāds i prātā neienāktu
(Replies frozen) (Parent) (Thread)
From:[info]eermaniitis
Date:April 22nd, 2016 - 10:53 am
(Link)
nu! kad darbs zaudēts, kad sieva pametusi, kad ēst bērniem dot nav ko - jā! tad vīrietis jūtas nekam nederīgs

bet kad pupi vēl nav līdz ceļiem (pardon mai freņč), kad bērni vēl "gribu vecākus" vecumā, kad vīrs pie sāniem - cik noprotu vērtīgs un ievērīgs, tad kas? par eitanāziju pats laiks padomāt?
(Replies frozen) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:April 22nd, 2016 - 11:20 am
(Link)
neko, neko, brīnišķīgs tupuma paraugs, kaut muzejā liec
(Replies frozen) (Parent) (Thread)
From:[info]eermaniitis
Date:April 22nd, 2016 - 11:21 am
(Link)
eu, a tas kaut kādā veidā nekorelē ar to, ko sāku? ;)
(Replies frozen) (Parent)
[User Picture]
From:[info]penny_lane
Date:April 22nd, 2016 - 11:33 am
(Link)
laika domāt nav un nevajag.
(Replies frozen) (Parent) (Thread)
From:[info]eermaniitis
Date:April 22nd, 2016 - 11:34 am
(Link)
viss uz hormoniem un instinktiem ;) jā, šo saprotu! tas ir es saprotu no kā tas rodās, nevis pieņemu lēmumu pamatojumu.
(Replies frozen) (Parent)
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:April 22nd, 2016 - 11:38 am
(Link)
domāt var par dažādām lietām, kas nav tieši saistītas ar šī brīža instrumentālo stāvokli, tāda, lūk, ir "domāšanas" spējas labā iezīme. Visādi citādi es tevi atbanoju, bet, lūdzu, izfiltrē divreiz, pirms gvalezt muļķības. Tāpat arī atļaušos iesaldēt šo pavedienu.
(Replies frozen) (Parent)
From:[info]unpy
Date:April 22nd, 2016 - 10:11 am
(Link)
Es tikai par.
From:[info]avralavral
Date:April 22nd, 2016 - 10:35 am
(Link)
ar "sadošanos rokās" nekas nenotiks. kādam jādibina biedrība, jāvāc cilvēki, jāraksta argumenti, jālobē. jāstrādā pa vīkendiem un naktīm, un pro bono. pieci gadi smaga darba, un varbūt panāks. ne visi "kristieši" būs pret. es domāju, ka aktīvi pretosies tikai pavisam maza saujiņa - tie, kas brīvprātīgi no draudzēm strādā paliatīvajā aprūpē un kam ir praksē rūdīts cits viedoklis. vairākums, domāju, paši labprāt gribētu pie rokas to tūlkitu.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:April 22nd, 2016 - 11:39 am
(Link)
nav vēlmes apkrāmēties ar organizatoriskajiem procesiem. taču pieslieties ar savu karodziņu kāda cita organizētai lietai gan varētu.
[User Picture]
From:[info]panacea
Date:April 22nd, 2016 - 03:35 pm
(Link)
jēs es arī piekrītu. plus vēl pielikšu kripatu, ka beļģijā jau sen kā šitas darbojas (es tur dzīvoju kaut kādā 2003-2004. gadā un jau tad manas viesģimenes vecāmāte bija tādā kritiskā situācijā un tika apsvērta eitanizācija. es pieļauju, ka viņi ir atrisinājuši lielu daļu ētisko apsvērumu, jo nekādu skandālu tur īsti nav.

plus vēl no komentāriem -- nē, es nedomāju, ka pat vislabākā paliatīvā aprūpe ir risinājums. nevienas pretsāpju zāles pašās beigās nespēj nomākt visstiprākās sāpes + beigas var izstiepties ļoti ļoti garas un tu dārzenīgā un krēslīgā stāvoklī + lielās sāpēs vari turpināties visnotaļ ilgi. jautājums cik ilgi tad tevi turēs tajā paliatīvajā un ir cilvēki, kurus rotē iekšā un ārā no paliatīvās. mirsi/nemirsi ping-pongs, cik jautri, vai ne.

un pašnāvība NU GALĪGI nav risinājums. pašam nomirt ir konkrēti grūti. pārdozēšana ir pa lielam ļoti neveiksmīga un jāzina ir ļoti precīzi ko dzert un pat tad mūsdienās pie tādām zālēm tik it teju neiespējami. pakārties -- varbūt. asinsvadu griešanai derētu tikai rīklei un tad ļoti ļoti dziļi, tā lai mega artērija pušu, rokas neder vispār. šaujamieroči nav pieejamai. ja lec, tad arī kur dabūt piekļuvi tādām mājām? es teiktu mož vilciens varētu būt vienīgais risinājums, bet tad tiešām cik būtu cilvēki, kas būtu ar mieru lēkt priekšā vilcienam un izraisīt traumu visiem pārējiem. it īpaši ja alternatīva varētu būt eitanāzija mierīgi un ģimenes lokā.
From:[info]eermaniitis
Date:April 22nd, 2016 - 03:53 pm
(Link)
a ragutiņām uz mežu ziemā nakti pārlaist? taisnības labad jāsaka, ka tīreļpurvā pārlaidu nakti -20, ir ok ;) nu tas manā vecumā un ekipējumā, bet salu nejūt!
From:[info]eermaniitis
Date:April 22nd, 2016 - 03:55 pm
(Link)
srudentu gados neēdu ēdnīcā, cietos līdz mājām, ģimenē ar naudiņām bija paknapi, tad nu vienu dienu tekot mājās tāds priecīgs un rīšanas gaidās, skat kas tas - uz manas 12 stāvu mājas kāpnītēm guļ līķītis zobus pa zemi izšķiedis - pheee, bet ēst ta gribās!
[User Picture]
From:[info]blond
Date:April 23rd, 2016 - 12:13 am
(Link)
Šobrīd es esmu absolūti par, bet, diemžēl, mana pieredze ar mammu un papu liecina, ka beigās tomēr turas pie dzīvības pēdējiem spēkiem un savu stāvokli reāli nenovērtē.