Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Advent Children 

crescendo (crescendo)
[quite spoilerless really]

Final Fantasy 7 bija spēle, kurā galvenie varoņi glāba pasauli.
No pārējām līdzīgajām atšķirama ar to, ka spēles sižets liek saprast, ka patiesībā visam darītajam tā īsti jēgas nav bijis - pat varoņu izmisīgie mēģinājumi tikai palīdz lielajam plānam, pret kuru viņi it kā mēģināja cīnīties.
Beigu beigās pasaulei nekas cits neatliek, kā glābt sevi pašai. Ak jā, bija zināms, ka tam varētu būt nepatīkams blakusefekts - planēta, glābjot sevi, varētu pie viena tikt vaļā no būtiskākajiem kaitēkļiem - par kādiem, iespējams, uzskatāma cilvēce.

Šķita, filmai būtu jāparāda cīņa ar šīm sekām.

Un atkal - visām (nenoliedzami estētiskajām) cīņām, ko galvenais varonis izcīna patiesībā nekādas īstas nozīmes nav. Tikai tāda ilustrācija varoņa iekšējai cīņai ar savām atmiņām un savām šaubām. Brīžiem - pat pārāk hipertrofēta.

"Es esmu tāda pati marionete, kā tavs vecais "es" " - Kadādžs Klodam. (nu jā, vajadzēja jau to pateikt skaļi, citādi vēl kāds nesapratīs)

Un tikai šo cīņu izcīnot, viņš brīnumainā kārtā tiek izdziedināts arī no fiziskajām vainām.
Un izdziedē arī visus pārējos.




Ak jā, pirmais filmas relīzes datums ko pamanīju, bija pagājušā gada jūnijs. (manīti gan apgalvojumi, ka pirmais bijis vēl aizpagājušais rudens).
Kopš tā laika iznākšanas datums atlikts vairrākkārtīgi...Tad nu beidzot, beidzot viens no noliktajiem iznākšanas datumiem izrādījies īstais. Gan tikai Japānai -amerikas relīze kārtējo reizi pārcelta. Rezultātā - pat portāli, kas ziņo par filmu, nobeidz rakstu ar "pirātismu mēs, protams, neatbalstam, bet titrus angliski varat dabūt šeit". (Tas, kas torrentos jau satur arī tirtu failus gan angliski gan, īpaši fanātiskajiem - japāniski.)

Tiem, kas FF7 nav spēlējuši, saprast filmā notiekošo varētu būt pagrūti - "priekšvēstures pārstāsts" filmas sākumā ir nepiedodami īss. Sižets arī - visai paīss, un lielu daļu tēlu rīcības atstāj pilnīgi nepamatotu.

Pusotra stunda, kuras lielāko daļu aizņem action ainas.
Daudz par maz, lai paspētu tā īsti iepazīstināt ar gandrīz diviem dučiem atšķirīgo varoņu (lai gan, pa kādai atšķiramai, specifiskai rakstura īpašībai ir gandrīz katram. Plakani tēli? Jā. Bet vismaz viennozīmīgi atšķirīgi...)

Izrādās - par maz arī, lai paspētu skatītāju iepazīstināt ar kaut dažu varoņu iekšējo pasauli. Varbūt mazliet žēl...

Bet galu galā - tas arī nav šīs filmas mērķis. Tai ir jāizskatās skaisti, ļaujot skatītajam izbaudīt mākslinieku veikumu radot realitātē neiespējamās cīņu ainas. Nu jā, action. Ļoti daudz.
Bet vai ir godīgi no filmas, kas ir datorspēles turpinājums, ko vairāk?

Toties, Nomura atšķirībā no Lūkasa ir spējis izveidot episko noslēguma zobencīņu kurā labākais cīnītājs arī ir acīmredzami un uzsvērti pārāks, par spīti tam, ka visiem skatītājiem ir zināms, kurš šajā cīņā būs uzvarētājs.
Protams, Nomuram nebija jāņem vērā tādi sīkumi kā gravitācija, vai džedaju aizspriedumi pret veltīgu spēka lietošanu zobencīņu laikā...

Comments 

14.-Sep-2005 09:16 pm
whoa... tu gan esi diezgan informeeta.
Weapon. Jaa kaut ko... ultima weapon, diamond weapon kaut-kas veel.
Before Crisis pirmo reizi dzirdu.
Bet ir FF VII PS3 TechDemo gamespot.com ir treilers. Kur Klauds atkal ziimeejas vienkaarshi izlecot no vilciena. Veel raada to... Nu jaasaka ka par tiem diviem (meitene ar rokasspraadzeem, dzeks ar matu skipsnu) man nav ne mazaakaas saprashanas.
14.-Sep-2005 09:39 pm
you' re welcome. Sephiroth is my secret obsession.

Or not that secret really.

Meitene rozaa - Aerisa. Vinja pieder pie senaas rases, kas pirms 2k gadiem dziivoja, kad Jenova ieradaas... Senie jenovu nenogalinaaja, bet ieslodziija pazemee - padariija nekaitiigu taa teikt... Bet procesaa, gandriiz visi gaaja bojaa.Vinji no cilveekiem atshkjiras tikai ar speeju saklausiit planeetu (un dabu un senchu balsis utt). Kloda love-interest, meiteniite-pukju tirgotaaja (pukjes audzeeja bazniicaa, kur vinja arii speeles beigaas, shkjiet, spokojaas), kura jaaglaabj no ljaunajiem kareivju verveetaajiem (un zinaatniekiem, kas vinju ar sarkano runaajosho suni gribeeja sapaarot. divas izmirstoshas rases turpinaat, redziet).

Aerisa senajaa templii (filmaa Kadaadzhs tur spredikjoja), luudzaas/mediteeja lai izsauktu Holy speeku, kas aptureetu Meteoru (jaa, nosaukumi ir visai tieshi...) Un tiko Klods savu pazudusho Aerisu bija atradis, no debesiim nolaidaas Sephiroths un Aerisu noduura. (Klods joprojaam nespeej sev to piedot) Vinju apglabaaja tajaa pashaa uudenii, kuru Kadaadzhs iebrienot padariija melnu.

Bet puisis ar loku - Zaks bija Kloda draugs un Aerisas draugs pirms vinja satika Klodu. Neizpluustot siikumos - Klods un Zaks kopaa beega no sliktajiem, Zaku noshaava, Klodam izdevaas izdziivot (tas notiek veel pirms speeles, speelee tikai flashbacku veidaa).
Zinaajmu apstaaklju deelj Klodam bija psihes probleemas, vinjsh sev piedeeveeja Zaka biograafiju, un pats arii noticeeja, ka tas tieshaam ir bijis vinjsh. (taapeec filmaa " wanna-be ex-Soldier. Soldier bija armijas elitaaraa dalja, kuraa Klods nekad nebija). Tas saruuseejushais zobens bija vinja, un Klods to kaut kad ir aiznesis un nolicis tajaa vietaa, kur Zaks nomira.
19.-Sep-2005 04:10 pm
Bezvārdis
:)
Prieks ka uz zemes ir tik informeti cilveki.
Ja, shi informacija smagi papildiija baltos plankumus.
THX.
19.-Sep-2005 04:40 pm
Wii, kaadam pat labums no palasiishanas :)
19.-Sep-2005 06:32 pm
Bezvārdis
pag. sapaarot? ar suni? wtf?
19.-Sep-2005 06:41 pm
Ar suni. Sapaarot.

Tas pats zinaatnieks arii injiceeja embrijam hvz-kaadas izcelsmes shuunas un apstaroja ar speeciigu radiaaciju (tb - " life stream" izstarojumu). Rezultaats jau bija labs - Sephiroth.
Tas pats zinaatnieks arii noshaava savas sievas bijusho, kam, redziet, pret shaadu eksperimentu bija iebildumi. Noshaava, atdziivinaaja, uzlika proteeziites - Vinsents. Peec tam Vinsents paardesmit gadus paguleeja zaarkaa, jo pagaatnes reegi mieru nedodot.
19.-Sep-2005 06:34 pm
Kas iisti ir Jenova? Sepirots meeginaaja vinju izvilk no zemes? Kur iisti Jenova atrodas? Un kaa tas zaljganais skidrumins zaarcinjaa shajaa iesaistaas?
19.-Sep-2005 06:59 pm
Baisi gari staastiit... tas ir jautaajums, ko visu speeli risina. (es pastaastiitu, bet man aiz muguras auro, ka nav ko tik ilgi rakstiit)

http://www.rpgamer.com/games/ff/ff7/ff7cscript.html - ja negribi bojaat iespaidu ar briesmiigo speeles grafiku, izlasi sizheta paarstaastu. Tur tas ljoti smuki ir.
19.-Sep-2005 07:16 pm
HOLY SHIT...
Baisi gari.
:(
Kaads laikam pavadiija visu dziivi shito izdomaajot.
Bet...
Buus vien jaaizlasa ( :P), jo...
Ir radies jautaajums kas ir Shinras korp. + Kaa, no kaa, kur, kad izveidoja Sepirothu.
Bet... 3 DISKI? Tik vecai speelei? Kaa tas ir iespeejams? Ar tik suudiigu grafiku? Nee nu uzmetot acis chapter'iem (sceenaam) taa vareetu buut, bet... cik tad ilgs ir gameplay? rpg - 3 diski??? Tur ir filminjas uz katram 5 min. vai kas?
Dievs staavi man klaat un nelaid mani kardinaashanaa shito speeleet! :)
19.-Sep-2005 07:29 pm
Bezvārdis
40-100 stundas.

pa vidu bija movie sequences labaakaa grafikaa, kaa paareejaa speele.. viduveejaa no muusdienu viedoklja.

19.-Sep-2005 07:32 pm
40 - 100... hmm... nu... nav tik traki. k-kur lasiiju ka kaads bija speeleejis k-kadu FF 1,5 gadus, bet tas laikam bija sevisks gadiijums. K-gan citi tur suudzeejaas par 4-5 meeneshiem... Tas gan ir zinaams laiks, bet 40 h. nu nezinu.
20.-Sep-2005 09:48 am

Es shkjiet izspeeleeju 50+ stundaas (tur pie savegame raadaas blakus laiks) - nereekjinot visas "ups, njemam atpakalj". No otras puses, visnotalj chiitojoties (jo skraidiit apkaart pa pasauli, dauziit monstrus lai tikai pietiekami augstu paceltu status, nebija ne mazaakaas veeleeshanaas). Tev jau vairs speeleet nebuus tik interesanti, viss jau saspoilots.

Shinra ir megakorporaacija labaakajaa kiberpanka stilaa. Vinji kontrolee armiju un vieniigo leeto energjijas avotu, ko shii pasaule izmanto.(leetaaku par naftu un akmenjogleem, lai gan principaa vispaar tai pasaulee ir arii taa. Tikai kopš mako enerģijas atkāšanas līdz pat Midgaras reaktoru bojāejai to neizmantoja).
Vinji veic visas valsts funkcijas - nodroshina praktiski visas darbavietas, kaadas tikai eksistee, pilniibaa finansee visu zinaatnes attiistiibu, nodrošina cilvēkus ar dzīvesvietām, ceļ pilsētas, attīsta transporta infrastruktūru utt utjp. Pēdējo neatkarīgo valsti satrieca karā vairāk kā 5 gadus pirms spēles sākuma, tad pakļāva pilnīgi visu planētu. Valstu nav, ir tikai Shinra korporācija.

Shinra ir uzcēlusi reaktorus, kas no planētas izsūc mako/lifestream. Ap reaktoriem nekas neaug - tāpēc zaļie ekstrēmisti uzskata Shinru par slikto un nodarbojas ar reaktoru spridzināšanu (ā, procesā mēs iznīcinām mazturīgo civiliedzīvotāju mājas un neskaitāmas dzīvības? pofig, planēta taču svarīgāka.) Tie lūk ir spēles "labie" - zaļie teroristi Tifa un Barets (nēģeris ar protēzi-automātu). Klods bija salīgts algotnis.

Tālāk par Sefirotu... Shinras galvenais zinātnieks pētīja Jenovu, injicēja tās šūnas embrijam, ko piedevām pakļāva milzīgai mako radiācijas devai un kuru iznēsāja viņa sieva. Uzaudzināja Sefirotu Shinra korporācija (jelkādus vecākus viņš nezināja vispār) par izcilu kareivi un ģenerāli.
Citāts no spēles: Jūs esat dzirdējuši stāstus, par to cik neiespējami varens ir Sefirots? Nu re, tās visas ir muļķības, patiesībā viņš ir vēl desmit reizes varenāks.

Visi zēni grib iestāties armijā, lai kļūtu kā Sefirots, visas meitenes par viņu sapņo. Nācijas varonis vienvārdsakot.
Viņš noslēpumaini "pazuda" 5 gadus pirms spēles sākuma. Kas notika patiesībā tiek risināts visu spēli. Katrā ziņā rezultātā atklājās, ka viņš ir vēl varenāks, nekā visi domāja - pat pēc fiziskās nāves viņa griba turpina dzīvot, un pamanās atdzīvināt arī ķermeni. Saskaitot FF7 spēli un filmu, Sefirots ir ticis nogalināts vismaz piecas reizes. Kā saproti, efekta tam nav.

Neilgi pēc spēles sākuma, Sefirots sāk spokoties... manifestēties... sauc to kā gribi. Izzaga Jenovas galvu no Shinras torņa, kur tā tad glabājās. (Sefirots Jenovu uzskatīja par savu māti. Tie trīs baltmatainie, kā pamanīji - arī. )

Jenova šūnām ir tieksme apvienoties - Reunion. Jenovas šūnu injicēšana visiem elites kareivjiem pie viena bija arī eksperiments, lai redzētu, vai tiešām tie visi saskries pie Jenovas/nespēs atstāt Shinru kurai ir Jenova- kaut kas tamlīdzīgs. Eksperiments neizdevās, tieši zādzības dēļ. Un pēc tam jau nodalīt efektu, ko radīja "Reunion tieksme" un ko - vienkārši Sefirota prāta kontrole pār visiem šūnu nēsātājiem jau vairs nebija iespējams.

Tajā kastītē bija tieši tā pati Jenovas galva (jo palika pēc spēles beigām, acīmredzot, tajā krāterī, kur Sefirota ķermeņa augšējā puse gadus piecus atdusējās). Zaļais šķidrums... grūti pateikt kas tieši - konservācija? Jenovas zaļās asinis? Mako-lifestream? Nezinu.
Tagad Jenovas šūnas Lifestream ir iznēsājusi visur - planēta pret to cīnās, radot to star-scar-syndrome vai geostygma, vai kā nu kurš tulkojums to nodēvē.. Kadādžs&co grib noorganizēt vēl vienu Reunion, lai ļautu Jenovai piepildīt viņas plānus (iznīcināt planētu).
Sefirots ir labākais, iespaidīgākais, ko Dženovas šūnām jebkad izdevies radīt - tāpēc arī Kadādžs "Reunion" rezultātā kļūst par Sefirotu. Bet Sefirots, kura gars (ne ķermenis) jau pirms 7 gadiem ir kļuvis nemirstīgs, vienkārši izmantoja izdevību palietot ķermeni, kas izskatās tieši kā viņējais un pret šādu palietošanu nebūt neiebilst. Klods arī varētu kļūst par Sefirotu, ja gribētu.
20.-Sep-2005 05:14 pm
Shinras korp. tad jau drosh vien nezinaaja neko daudz par Jenovu, citadi nafig vinjiem kaut ko attistit uz planetas ja to taisas nonest ne? Err... peedeejais(-jie) jautaajums (-umi). No kurienes ir Jenova? Kaada tieshi saistiiba ar meteoru? Vai arii Sepirots to meteoru summoneeja (Esmu redzeejis taadus paarspiilletus atteelojumus flash-movie, ka sepirots tur panjem bezmaz vai sauli un ielidina zemee...).
20.-Sep-2005 05:33 pm
Shinra Jenovu uzskatīja par "ancient" un izmantoja, lai radītu labākus kareivjus. Vēlāk viņi savu kļūdu saprata, bet tas jau bija pēc Sefirota - viņi atrada īstos ancient pēctečus. (dzīvo ta viņi tik pat ilgi kā cilvēki. Atšķirībā no Jenovas-kloniem (par ko sauc jebkuru, kam Jenovas šūnas injicētas). To, ka Jenova ir kas vairāk par iekonservētu fosīliju viņi principā nesaprata nekad. Zināja par Reunion, zināja par visādiem interesantiem efektiem - bet ne par to, ka Jenovai vēl eksistē kaut kāda apziņa un spēks.
Pat filmā Rufus uzskata, ka tā ir "tikai galva".

Sefirots savukārt to, kas patiesībā ir Jenova uzzināja jau pēc peldes reaktorā... ne nu ka fakts, ka Jenova ir nevis "ancient" bet megakruts pagātnes spēks, kas spēj iznīcināt visu planētu īpaši mainīja viņa paša plānus. Cilvēks ta viņš nav jebkurā gadījumā.



Jenova ieradās uz zemes pirms 2000 gadiem vai nu kopā ar meteoru, vai arī ieradās un to izsauca pēc tam. Neviens nezin no kurienes. Meteors pirms 2000 gadiem tiešām nokrita, izveidojot Ziemeļu Krāteri (filmas sākumā. tas nebija vulkāns). Zemi neiznīcināja tikai pateicoties tai cilvēkveidīgajai rasei, "ancients". Viņi zemi izglāba, bet pēc tam starp viņiem strauji izplatījās slimība (kas piedevām saprātu atņēma) un gandrīz visi arī nomira. Atlikušie dzīvoja tālāk, retumis radīja pēcnācējus utt. Aerisa un viņas māte bija pēdējās.

Sefirots summonēja Meteoru ar melno matēriju, kuru spēja kontrolēt pateicoties spēkam, ko deva "Reunion" -tb Jenova. Meteors ir ne tikai liels klucis, kas ietriecas zemē (it kā ar to vien nepietiktu), tas ir destruktīvā enerģija kā tāda - tā satur Meteoru kopā, tā sāk iznīcināt planētu pirms vēl meteors vispār ir nokritis.

A tas par to sauli... drīzāk skaidrojams pavisam citādāk. Kā jau kārtīgai spēlei, beigās jāsakauj "boss" - šajā vispirms 'Bizarre Sefphiroth' - Jenovas un Sefirota simbiots. pēc tam "Safer Sephiroth" vai kas tamlīdzīgs - Sefirots, kuru nes 6 spārni, bet labās rokas vietā - septītais. Un tā saules ietrikšana planētā izklausās pēc viena no speciālajiem uzbrukumiem - Supernova, ja nekļūdos. Jā, tas tiešām bija tieši tik pārspīlēts.


Starp citu, viens no Bahamut summona variācijām nebija īpaši labāks.... Mega pūķis, kas no aptuveni Jupītera orbītas izpūš staru, kas uzspridzina zemes orbītā esošu planētu. (paradoksāli, bet tas pat nav VISstiprākais spēlētājam pieejamais uzbrukums)
20.-Sep-2005 05:55 pm
Nu bet... Supernova... Cik ta viena planeeta var iztureet? Cik ta liela atskiriiba vienam meteoram no supernovas, seviski ja sepirots vairaakas taadas... nu labi taa jau ir tikai speele. :)
Nav jau pirmaa reize, ka tur rpg speelees izmauc paaris "atombumbas" uz pretinieku a pasham ok. Bet ta sanaak, ka Sepirots buutiibaa tika audzinats lai apkarotu Tifa un Berets un company vai kaa? Un kaapeec vinsh ieniida, citeeju "the existance itself". Ta jau vareeja dabeigt sevi vienkaarshi. Vai arii Jenova vinju paaraak smagi kontroleeja?
20.-Sep-2005 09:06 pm
Bezvārdis
Tur ir ljoooti daudz dazhaadu interpretaaciju. Ieniida nevis eksistenci, bet taas pashreizeejo formu, taa es to nosauktu (then again, es pienjemu, ka Sefirots kontroleeja Jenovu, nevis otraadi).

Audzinaaja vinju, tad, kad Shinras veel nebija vieniigais speeks... Tur pret Wutai karot, visaadaam tautinjaam, kas negrib ljaut pie sevis reaktorus uzstaadiit un tamliidziigi, Tad jau Tifa veel nemaz nebija dzimusi, bet pretesiiba Shinra neaprobezhojaas ar vieniem mazinjiem terorisinjiem.
21.-Sep-2005 12:59 pm
Filma sepirots kaut ko teica par savu "happy land" vai kaut ko taadu. brr. Sepirots... Bail ko vin4 vareetu izveidot. Un no kaa?
22.-Sep-2005 09:23 am
Citējam spēli.

Only death awaits you all. But do not fear. For it is through death that a new spirit energy is born. Soon, you will live again as a part of me.
Melding with the Planet... I will cease to exist as I am now... Only to be reborn as a 'God' to rule over every soul


Aptuveni taa.
Iiisi sakot, par viennoziimiigi ljaunu saukt vinju laikam tomeer buutu baisi negliiti.
26.-Sep-2005 08:36 pm
Ljaunu? Pie velna nee! Nu vinja ambiicijas nevar gluzhi nosaukt par intravertaam, bet ja vien paraugaas kaa vinsh uzauga, kaa piedzima.. hmm. NU kljut par dievu un kontroleet dveeseles. Mjaa. liidz shim most-hardcore speelees "galveno ljaundaru" issues aprobezojaas ar dveeselju riishanu, bet nu Sephirots ir unikaals...
27.-Sep-2005 08:50 am
Unikāls, neatkārtojams un vienreizējs :P Un visādi Yu-gi-oh un kas tik vēl ne, kas pēc viņa ģīmja un līdzības mēģina kaut kādus ļaunos tēlus radīt ir vienkārši *no comments*.
20.-Sep-2005 07:28 pm
ok, ok es jau saku lasiit ff VII biibeli... :)
This page was loaded Sep 21. 2024, 8:13 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09