Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Glutēns&such 

crescendo (crescendo)
Interesants artīklis par glutēna tabū. http://religiondispatches.org/confront-death-by-avoiding-fritos-the-gluten-lie-fad-diets-foodie-faith/

Par to, kā bailēs no neskaidrās un biedējošās pasaules mēs turpinam radīt savus mītus, reliģijas un dievības. Zinātne, protams, ir mūsu laikmeta relģija, bet daudz biežāk šī relģija ir tāda kargo kulta līmenī. Rituāli ieviesti, liturģiski pareizie vārdi izlasīti, tad taču viss būs labi.

Jā, nebiju uz 'zinātne ir reliģija' no šī skatpunkta paskatījusies. No šī frāze pat ir pilnīgi loģiska un smieklīgi saprotama. Diemžēl.

Comments 

5.-Maijs-2015 10:18 pm
Hm. Man gan šeit izkristalizējas "vāja un caurumaina zinātnes izpratne ir reliģija" vai pat "pseidozinātne ir reliģija".
5.-Maijs-2015 10:39 pm
Tur nav zinātnes izpratnes vispār, pielūgti tiek rituāli, verbālās formulas, kas izklausās aptuveni pareizas. Ārkārtīgā cieņā no reliģijām aizgūtais līdzību princips (kam arī zintnē lāga nav vietas. Ok, izņēmuma gadījumos, protams, zinātnei visur ir izņēmumi).

Un 'pseidozinātne' te ar nepalīdz kā termins - tas ir ar tik biezu kultūrslāni apaudzis vārdelis, ka vairs jēgu nenes, toties lieliski darbojas šīs reliģijas ietvaros, lai par heresiju, sry, pseidozinātni apvainotu citus, ne-savējos novirzienus.


Reformāciju vajadzētu, rituālus un pričendāļus no sabiedriskās domas izkratīt. Tik nelaime, ka pagājšreiz tas ar pavisam trakāk raganu medībām gāja kopā.
5.-Maijs-2015 10:42 pm
Jā, taisnība, tā vairs nav pat pseidozinātne (hipotēzes, kuras neiztur pārbaudi ar realitāti, bet tiek uzdotas par zinātniskām), tas ir kargo kults, zinātnes formas, ne vairs pat satura atdarināšana.

Reformāciju... vajadzētu.
6.-Maijs-2015 11:08 am
'Dažreiz'?

Laikmetā, kad eksistē vēža ārstēšana ar sodu (jo viss vēzis ir sēnīte), ar Gērsona protokolu (google it, not kidding, jā, situācijās, kur klasiskā ārstniecība diezgan garantētu dzīvošanu), bērnus kategoriski atsakās potēt (jo ĶīMiJa), toties AB (vienu-divas dienas) gan grib pie katrām iestnām padzert (jā, es arī pārspīlēto AB lietošanu, jo īpaši kursu neizpildot pieskaitu pie šī paša zinātnes kargo kulta. Homeopātija tur pat nav tas ļaunākais, vismaz daļa 'man zālītes kādas iedodiet padzert, es esmu slims, tātad man vajag zālītes' netiek pie antibiotikām.

....Šis nez vai ir spilgtākais piemērs.


6.-Maijs-2015 11:18 am
Jā, pārspīlējot ar antibiotikām mēs dabonam pretī multirezistenci, tāpēc tas ir kaitīgāk par placebo homeopātiju ( protams, ja diagnoze nav nopietna).

Un jā, ehh, piemērus varētu kraut heopsa piramīdā, tipiskais:

Paciente, vidēja vecuma, mazs veidojums krūtī, iesaka operāciju. Ne mastektormiju, nē, maza op, bez kosmētiska defektga praktiski. NEEE, griezt tas ir ``mākslīgi``m brauks uz Indiju ārstēties. 2 gadi vēlāk: ieaudzis videnē, ieaudzis sirdī, inoperabls, exitus letalis.

Kā izķert/ neitralizēt šos krāpniekus?
6.-Maijs-2015 11:26 am
Er, te... iesākumā nodrošināt rekonstrukciju un psiholoģisko rehabilitāciju visām pacientēm, un uzreiz, nevis varbūt pēc pieciem gadiem būs finansējums un sanāks.
Tad arī bailes no 'mazliet pagriezīsim, tad skatīsimies tālāk' būs mazākas.

Izglītība tur nav obligāta. Psiholoģiskā palīdzība baiļu mazināšanai (un 'sliktākajā gadījumā, noņems un uzreiz uztaisīs atpakaļ un būšu kā Andželīna Džolija' pārliecības iedvešana ar reālu nodrošinājumu) gan dotu daudz.

Jo lielākas bailes pacientiem un nemākulīgāka komunikācija no mediķu puses, jo vairāk pacienti tiek aizstumti pie tiem, kas prot mazināt bailes. Ar citiem paņēmieniem.
6.-Maijs-2015 01:22 pm
Jā, šitas par homeopātiem dzirdēts, ka ilgi un gari runājas ar pacientu (psihoterapijas elements?)

Par komunikāciju... Jokā ``pacienti ir apnicīgi tipiņi, kas traucē mediķim formēt dokumentāciju`` ir tikai daļa joka.
6.-Maijs-2015 07:01 am
Kargo kults šķiet ir laba analoģija. Medicīnai un saistītajām nozarēm saprotamu iemeslu dēļ ir tieksme apaugt ar šo drazu. Bet citur arī gadās, labs piemērs ir t.s. audiorastija, pilsoņi nopienti strīdas no kāda koka jābūt paliktīšiem zem vadiem, kas iet uz skaļruni, runā par pareizi uzsildītiem kabeļiem un par to, kādā virzienā(!) jālodē vara drātis pastiprinātājā. Tad viņiem protams par lielām naudām ietirgo ``pareizās`` sastāvdaļas, pareidolija liek saklausīt riktīgās skaņas un visi laimīgi.

Un tā daudz kur - nezinošai publikai iebaro figņu kas zinātniski izklausās. Kā iztīrīt? Nu laikam tikai caur to pašu cilvēku izglītošanu, jo pašā zinātnē jau pašattīrīšanās notiek, pēc analoģijas ar imūnsistēmu.
This page was loaded Apr 26. 2024, 7:04 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09