Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Cilmes šūnas 

crescendo (crescendo)
Pēdējā laikā sagadījies nedaudz par cilmes šūnām un cilmes šūnu bankām palasīties....

Jo vairāk lasu, jo vairāk mati lēnā garā ceļas stāvus - it kā taču izklausās tik labi, pareizi, progresīvi un zinātniski... Bet jo vairāk palasi, jo vairāk nākas atcerēties agrāk lasīto par rādija ziešanu uz zobiem baltumam, uz sejas jaunībai, dzeršanu iekšu uzlabošanai un atjaunošanai utt... Arī - ļoti zinātniski, ļoti progresīvi, bet kaut kā galīgi ne tā.... Nu labi, cilmes šūnas ievākšana vismaz nenozīmē nekā kaitīga uzņemšanu - bet tik un tā, ļoti daudz reklāmā ir tā pati paļaušanās uz pārprasto zinātni.

Skumji. Un mazliet baisi. Laikam jau ir iemesls, kāpēc privāta nabas saites celmšūnu ievākšana dažās Eiropas valstīs ir atļauta tikai tad, ja jau nepieciešama kādam brālītim/māsiņai, nevis 'bet zinātne attīstīsies un kāreiz var noderēt' variantiem....

Comments 

7.-Jun-2013 10:38 pm
Jā, man tas izklausas ļoti labi, un bez "it kā" un " matiem gaisā" Tai pašai multiplajai sklerozei tādas cilmes šūnas būtu ļoti noderīgas.
Bet nu ētiskāk un stilīgāk, protams, ir laikus mekl;ēt baltu palagu un rāpties kapu virzienā.
7.-Jun-2013 11:12 pm
Tas jau ir tas briesmīgais, ka cilmes šūnas vispār noder ļoti audz kam, un visas reklāmas par cilmes šūnu bankām stāsta par visām lietām, kam vispār noder cilmes šūnas... Tad tas arī izklausās ļoti labi.

Nepiebilstot, ka cilmes šūnas visas nemaz nav tik līdzvērtīgas - ir dažādas. Savukār tās, kuras māk ievākt un nebojājot sasaldēt no nabas saites asinīm ir derīgas tikai asinsrades problēmu ārstēšanai. Kas, starp citu, taču arī būtu ļoti labi un lieliski - bet kāpēc netiek skaidri pateikt, ka tas ir paredzēts lūk šādam mērķim un viss.

Visi tie pētījumi, par ko ik pa laikam runā, kā progresīvu cilmes šūnu pielietojumu (tak pat tepat Latvijā pēta kā cilvēkiem pēc infarkta cilmes šūnas var palīdzēt - iedomājies, cik liels procents sabiedrības tas būtu?) - tās gandrīz nekad nav nabas saites cilmes šūnas.. kaulu smadzenes, āda, tauki, zobu saknes - viss kaut kas cits.... Cita tipa šūnas.

Un vēl - civilizētās valstīs ir publiskās cilmes šūnu (to pašu nabas asiņu) bankas, kurās tiem, kam tiešām ir uzkritusi ar tām ārstējama kaite var piemeklēt atbilstošu donoru (kam pie tam nebūs tā pati, iespējams, ģenētiskā liga ) - saderība esot ļoti augsta, lai nodrošinātu palīdzību visiem, kam ir tās asinsrades ligas, nepieciešama dalība no salīdzinoši neliela iedzīvotāju procenta... Mums diemžēl nav :( Lūk, tas būtu patiesi pozitīvs pasākums.

Bet publiskās mums nav :(

Mēs varam tikai nodot privātajās, kas aizved uz kaut kādu citu valsti no kuras dos tikai, ja piegādāsim īpaši parasktītus un pārtulkotus ārstējošā ārsta papīrus, ka tiešām, tiešām vajag.
7.-Jun-2013 11:45 pm
lūk, par to pēdējo rindkopu. pirms apm. pusotra gada, kad man tas bija aktuāli un bija jālemj, parakstīties uz tādu brīnumainu potenciālo nākotnes iespēju vai nē, izlasīju, ka pie mums gan ir šūnu ievākšanas iespēja, taču reāli mūsu medicīna nav spējīga ar šo materiālu rīkoties. ārstēties jebkurā gadījumā būtu jābrauc uz citu valsti.
8.-Jun-2013 03:53 am
Zinātne ne zinātne, bet bizness paliek bizness!
This page was loaded Sep 21. 2024, 12:28 am GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09