Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Mazliet par nežēlību 

crescendo (crescendo)

Vlada_portretsErsbetas_portrets Reiz sen senos laikos dzīvoja grāfiene Ersbeta (reizēm dēvēta par Elizabeti) Batorija. Ir, kas ar pirkstu velk cauri viņas radurakstiem, tajos, cita starpā atrodot Stokera par šīs tēmas supernovas spožuma zvaigzni padarīto Valahijas Vladu II Tepešu Drakulu - lai gan asinsradniecību starp abiem atrast grūti, lai kā vēlētos pierādīt, ka nežēlība tiek pārmantota, un mainījusies tikai tik daudz, cik tai mainīties licis dzimums.

Vlada nežēlību attaisno laiks kurā viņš dzīvoja. Varam strīdēties, vai mērķis spēj attaisnot līdzekļus - bet šajā gadījumā visai sabiedrībai nepieciešams mērķis patiešām tapa sasniegts, un no tā ieguva pat tie, kurus izmantotie līdzekļi neskāra pat attāli. Lai gan ciniski un nežēlīgi tie patiešām bija.

Pavisam cits stāsts ir par Ersbetu. Leģenda vēsta, ka viņa mīlēja, ja apkārtējie viņu uzskatīja par lielisku un skaistu. Un vairāk par visu pasaulē baidījās, ka viņa vai kāds cits ieraudzīs, ka viņu piemeklē neizbēgamais liktenis - viņa sāk novecot.

Reiz, kārtējo reizi iesitot kādai kalponei tik spēcīgi, ka izsprāga asinis, Ersbeta paskatījās uz savu asinīm apšļakstīto roku un pēkšņi viņai šķita, ka viņas roka tapusi jaunāka.

Un viņa nebūt neatturējās arī turpmāk sist nepaklausīgās kalpones - ar savu nepaklausību viņas taču pašas uz to uzprasījās. Un justies aizvien jaunāka un jaunāka.

Leģenda vēsta, ka ilgam laikam ar šo drastisko līdzekli nepietika, drīz jau viņa peldējās jaunavu asiņu vannās, ieturēja zīdaiņu asiņu diētu un citus brīnumainus skaistumkopšanas paņēmienus - bet tas bija vēlāk un visticamāk ir leģendas radīts pārspīlējums. Un tomēr, vismaz šīs leģendas sākumā noteikti ir savs grauds patiesības. Spēja nodarīt sāpes rada varas apziņu. Varas apziņa ļauj kaut uz brīdi izvairīties no savām bailēm. Sirdsapziņai vienmēr var iebarot 'viņš pats uzprasījās un bija to pelnījis'. Doriana portretu uz laiku var paslēpt.

Bet kurš no viņiem nosodomāks? Vlads vai Ersbeta?
Un ko citreiz izdaram mēs paši, bēgot no savām bailēm?

Comments 

31.-Jan-2006 12:41 pm
tieši tā-visnežēlīgāk mēs rīkojamies bailēs..
31.-Jan-2006 01:31 pm
Fear is the mind killer, m? [info]lestat varēs noskaitīt visu mantru... Reizēm tā noder. Reizēm - kad apzināmies, ka rīkojamies baiļu iespaidā, bet vēl spējam kontrolēt savu rīcību.

Bet parasti jau nežēlība rodas, pat tad, kad neapzināmies, ka tā rīkojamies baiļu dēļ... pārliecinam sevi, ka tā mēs tikai apliecinam savu varu, realizējam taisnīgumu vai vēl kaut ko....

Pat atriebība nav nekas vairāk kā ultimatīva baiļu izpausme... baiļu projicēšana uz kādu, kas pretoties nav spējīgs, mēģinājums šo kādu iznīcināt, apzinātā vai neapzinātā cerībā, ka līdz ar upuri izzudīs arī bailes.

Atriebība ir gļēvums.
31.-Jan-2006 04:02 pm
biežāk-jā. Bet reizēm spēle. Dzīvojot pareizi viss kļūst vienmuļš.
Es vakar kādam atriebos klusējot. Neatbildot uz draudiem.. radot viņā vēl lielākas bailes un vēlmi mani iznīcināt.
1.-Feb-2006 11:30 am
Tā ir cita veida atriebība.... Daži apgalvo, ka īstā atriebība ir tā, kuras upuris vairs nekad nepiecelsies tā, lai spētu jelkad pat vārgi mēģināt tev kaut ko nodarīt.
Ne obligāti fiziska iznīcināšana (esam taču inteliģenti cilvēki(, bet vismaz sagrāve morāli, psiholoģiski, sociāli. Es runāju par to.

Vienkārši abpusēja ieriebšana, nepatīkamu izjūtu izraisīšana... tā nav atriebība ar kaisli. Tā ir vienkārši – kā jau teici, dzīves piekrāsošana – tiem, kam kas tāds nepieciešams.
31.-Jan-2006 05:21 pm
par taadaam var palasiit arii latvju teikaas. kuras nolaidaas liidz tik zemam liimenim, ka juudza karietee kalpones, dauziija vinjas un visaadi citaadi iztureejaas nearistokraatiski.
31.-Jan-2006 07:37 pm
Apjomi it kā bija biš mazāki un neviens nepapūlējās viņas slavenas padarīt par to visu notiesājot, lugas radot, Drakulu ciltsrakstos pievelkot.

Bet bija, protams.
1.-Feb-2006 03:59 pm
Bet tā jau ir - karā karoja lielākoties tieši baiļu dēļ - nenogalināsi Tu, nogalinās Tevi.
1.-Feb-2006 04:02 pm
Vai tā ir lielākā nežēlība?

tā, ko kareivis izrāda pret citu kareivi, akli mahādamies ar savu ieroci/šaudīdamies?

Karā dzīvības vērtība, protams, samazinās.
1.-Feb-2006 04:06 pm
Nu bet kaut vai masveidu pilsētas bombardēšana, kuras rezultātā nakts laikā mirst 20 000 iedzīvotāju, paniski bēgot starp degošām un sagrautām ēkām. Tie daži cilvēki, kas raugās uz pilsētu no augšas. Protams, karā dzīvības vērtība samazinās, taču, painteresējoties vairāk par karu, neteiktu, ka ir kaut kas nežēlīgāks.
1.-Feb-2006 04:28 pm
Vairāk tur bija.... Drēzdeni bombardējot bojā gāja vairāk, nekā no atombumbām... droši vien vēl vienu nullīti vari piemest.

Bombardēšana ir bezpersoniska. Vieni tikai paraksta papīru. Citi tikai izpilda pavēli... Un neviens jau necenšas sakropļot vai nogalināt kādu noteiktu cilvēku -tur ir tā milzīgā atšķirība.

Tas ir briesmīgi, jā.
Bet tas ne tuvu nav nežēlīgākais, uz ko cilvēks ir spējīgs.

This page was loaded Sep 21. 2024, 8:46 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09