adele_varbut ([info]adele_varbut) rakstīja,
@ 2019-03-30 14:32:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ja nelasītu cibu, es nezinātu, ka tik daudzi cilvēki, līdzīgi man, regulāri ikdienā ir drausmīgi noguruši. Ar uzsvaru, ka runa nav par atsevišķiem gadījumiem, kurus līdzsvaro labas pašsajūtas posmi, bet tādu dzīvi, kurā nemitīgi būt nogurušam un negulējušam ir norma. Agrāk es mēdzu uzskatīt par pašsaprotamu, ka tu vakaros vēlu ej gulēt un, lai gan skaidrs jau, ka neveselīgi, tomēr bija ierasti, ka studiju darbu dēļ var kādas naktis negulēt vispār. Tagad jūtu, ka ķermenis kategoriski atsakās līdzīgā garā turpināt, bet ieradumus mainīt nav tik viegli. Piemēram, lai cik cik reizes sev atgādinātu, ka ir laicīgi jāiet gulēt, kad pienāk vakars, domas sāk šaudīties visos iespējamajos virzienos, lai nebūtu jāiet gulēt, pat tad, ja nāk miegs. Bet šis ir tikai viens no noguruma iemesliem. Man šķiet, ka ikdiena ir piepildīta ar neskaitāmiem piņķerīgiem sīkumiem, kuri ilgtermiņā ir visai nenozīmīgi, bet konkrētajā brīdī skaitās steidzami un padarāmi, un tie aizņem milzumdaudz laika un enerģijas. Tā liela daļa dienas paiet, negribīgi mēģinot izfunktierēt, kā saplānot un padarīt visus steidzamos sīkumus, kuriem pēc brīža vairs nebūs nozīmes. Jau kādu laiku man ir skaidrs, ka šāda dzīve man neliekas sakarīga, un mēģinu īpaši pievērst uzmanību tam, kas tajā notiek. Ļoti cenšos (īpaši jau gavēņa laikā!) atmest visu lieko, izšķirt svarīgo no nesvarīgā un vērot enerģijas daudzumu, bet rezultāti tāpat nav spoži. Iespējams, daļēji tas ir tāpēc, ka man vispār nav pārāk daudz enerģijas un nesanāk koncentrēties uz vairākām lietām vienlaikus, un tik ātri pārslēgties no vienas lietas uz citu, kā dzīve to prasa. Bet, lasot un runājot ar cilvēkiem, man rodas priekšstats, ka arī daudziem citiem, lai cik atšķirīgas būtu viņu dzīves situācijas, ir līdzīgi. Un mana pieredze liecina, ka varbūt visgrūtākais, bet arī jēgpilnākais, ir nevis mēģināt paveikt to visu, kas gāžas virsū, bet mērķtiecīgi atbrīvot savā galvā telpu, lai paskatītos uz savu dzīvi kopumā un sāktu šķirot svarīgo no ne tik svarīgā vai vispār nesvarīgā. Kamēr vēl kaut cik var izturēt, tikmēr var turpināt noskrieties - tikai tad, kad vairs nevar, sāc pievērst vairāk uzmanības tam haosam, kas ir tavā galvā, ne tikai tur, ārā. Jo arī mana galva mēdz būt pilna ar krāmiem. Kad to domāju, man pašai gribas uzreiz sev iebilst, ka ir jābūt ļoti privileģētā situācijā, lai varētu atļauties tik ilgi sēdēt un kārtot savas domas, lai tam būtu kāds reāls, ilgstošs efekts, nevis tas darbotos tikai kā mirkļa mierinājums. Man arī īsti nesanāk. Tomēr neredzu citu risinājumu, jo pieredze liecina, ka ir ļoti naivi cerēt, ka darbi un visādas steidzami darāmās lietas vienreiz beigsies. Mani interesē, kā citi, kuriem ir līdzīgi, saprot šo savu nemitīgo nogurumu, kādus cēloņus un risinājumus norādītu.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]telefontubbie
2019-03-30 15:09 (saite)
Njā, ja es kādreiz noskaidrotu savu hroniskā noguruma iemeslu, es laikam ietu gar upi un jodelētu. :D Kādreiz likās, ka neregulārs miega režīms rada problēmas, bet pat ar stingru gulēt iešanu ap 22:00 un celšanos 6:30 un čillīgiem darbiem divu gadu laikā kaut kādu mega uzlabojumu īsti nav. Tad sāku meklēt vai pie vainas uzturs, ņifiga, pat ja visās ēdienreizēs ir lielākoties dārzeņu ēdieni un citas labas lietas, tas arī baigi dzīvē neko neuzlabo. Dzīvās mūzikas koncertos tas nogurums pazūd uz vairākām stundām vai ap pusdienlaiku, ja ārā ir labs laiks un var drusku paieties un apēst tomātmaizi priežu ielokā. Kaut kādas hobiju lietas un ceļošanas nepalīdz tam nogurumam dīvainā kārtā, jo piem. nez, ceļojot varu enerģiski nostaigāt čilliņā mīļākās vietas, bet tad vienā momentā ir sajūta, ka tūliņ atplīsīšu zālītē vai uz kāda soliņa,sāk briesmīgi gribēties mājās/neko. Pilnībā saplānota dzīve nelīdz, arī vispār nesaplānota dzīve un bezbēdnis haoss arī nepalīdz. Sāku jau apsvērt kaut kādas aromātu terapijas pielietot, jo pirms desmit gadiem tā lieta štirīja, palīdzēja.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]adele_varbut
2019-03-30 22:45 (saite)
Interesanti, tavā gadījumā atkrīt vairāki acīmredzamākie iemesli nogurumam. Man tieši miegs ir problēma un tās retās dienas, kad esmu izgulējusies, ir ievērojami produktīvākas. Tomēr regulāri neizguļos pietiekami daudz, lai varētu izdarīt drošus secinājumus, vai ar sakārtotāku režīmu nespēks izzustu. Ar pārtiku un darbu ir līdzīgi kā tev. Man gan dažkārt trūkst dzelzs, bet ik pa laikam dzeru vitamīnus, tomēr efekts ir tik mazjūtams, ka tūkst motivācijas tam ilgstoši un rūpīgi pievērst uzmanību. Man arī ir salīdzinoši visai čilīgs darbs, bet vienalga piņķerīgās lietas un komunikācija ar cilvēkiem mēdz ļoti izsūkt enerģiju.

Vai ir vēl kādas situācijas, kad tev pazūd nogurums? Varbūt, ka tev spēku dod spēcīgi emocionāli pacēlumi, vienkārši tie dzīvē negadās pietiekami bieži.

Hmm, nebija ienācis prātā par aromterapju, varbūt tiešām jāpamēģina.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]magnolia
2019-03-30 15:49 (saite)
Ja saņemos, tad palīdz sports, daba un visāda mağija pēdiņās. Ir nomierinoši lasīt, ka vēl kādam tā ir. Nogurums šķiet no info daudzuma un arī tā, ka darbā jāizlasa kaudze birokrātiski bezjēdzīgu vēstuļu..varbūt risinājums ir mainīt darbu vai atslēgties no neta.:))

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]adele_varbut
2019-03-30 23:20 (saite)
Lūk, sports, man šķiet, varētu palīdzēt tad, kad spēks jau kaut cik ir. Bet, ja pa dienu nemitīgi miegojies, tad ir grūti. Kādreiz, kad man bija brīvāks laiks, mēdzu ilgi gulēt un pēc tam vingrot vai skriet, bet tad atkal enerģija tika iztērēta un gribējās gulēt, nevis kaut ko darīt. Rezultātā - atkal ne pārāk produktīvi. :D

Jā, es arī ievēroju, ka ļoti nogurdina pat ne kādi ārkārtēji sarežģījumi, bet piņķerīgu sīkumu kaudze, kuru darīšanai neredzi jēgu. Varbūt nogurdina bezjēdzība kā tāda. Jūtīguma pakāpe arī te noteikti ir svarīga. Ja esi jūtīgāks, var būt grūti pārslēgties no birokrātiskajiem darbiem uz citām lietām, tā sajūta nāk līdzi. Tāpat komunikācijā ar cilvēkiem. Es ievēroju, ka pat neitrāla saruna prasa emocionālo ieguldījumu, jo kaut neapzināti tu domā, kā ar konkrēto cilvēku runāt, kā uzturēt sakarīgas attiecības. Ja vēl ir konflikti, tad var izvārgt pavisam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]magnolia
2019-03-31 12:08 (saite)
Tajā periodā, kad bija darbs+mācības un viss intensīvi, tad palīdzēja skriešana, jo tas deva gan fizisku spēku, gan ievēroju, ka pēc tam ātrāk un sakarìgāk visu izdaru. Tagad mēğinu ieviest staigāšanu tā vietā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]magnolia
2019-03-30 15:51 (saite)
Es vēl to norakstu uz paaugstinātu jūtīgumu. Citiem bari iet cauri un risināmās lietas kaudzēm gāžas virsū, bet āda vai nervi tik biezi, ka nekas viņus neņem.

(Atbildēt uz šo)


[info]vinsents
2019-03-30 16:33 (saite)
Pievienojos par konstantu nogurumu. Ja nedēļas nogalē papildus nepaguļu dienas laikā, tad nākamā nedēļa ir zaudēta. Vainoju pārāk haotiskos informācijas uztveršanas ieradumus un mindfulness trūkumu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]adele_varbut
2019-03-30 23:23 (saite)
Jā, arī velku uz mindfulness pusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2019-03-30 16:33 (saite)
+1

mērķtiecīgi praktiski katru dienu vismaz 30 minūtes pašrefleksijai (labāk vairāk, nu teiksim šobrīd man komfortu sagādā 5 min pašrefleksija + 15 min meditācija no rīta + 30 min pašrefleksija vakarā, bet vajadzētu vairāk

nav tā, ka es padarītu objektīvi "vairāk", bet nav tas drausmīgais nogurums un huiņa tipa "es ne ar ko netieku galā" vai tamlīdzīgi, un to, ko es daru, es padaru diezgan fokusēti
ir gan citas blaknes, no kurām nepatīkamākā ir tā, ka uzmanība ir kā tāds ļoti spēcīgs stars un tad, kad tu vērs to uz iekšpusi, tad ir baisa drāma un reizēm arī ļoti, ļoti slikti, tā ka nevar saprast, vai ir "to vērts"

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]honeybee
2019-03-30 16:34 (saite)
tb "+1 par to, ka vajag domāt un šķirot lietas", nogurums ir tikai tad, kad es esmu nogurusi no tā, ka daru to, kas man šķiet svarīgi

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]adele_varbut
2019-03-30 23:45 (saite)
Tad no nesvarīgajām lietām tu nenogursti?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2019-03-30 23:57 (saite)
Es vnk nedaru :) nu vai daru ļoti reti un prokrastinējot, tipa "negribas tulkot, izrakstīšu rēķinu"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]adele_varbut
2019-03-31 00:52 (saite)
Vareni. :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]adele_varbut
2019-03-30 23:43 (saite)
Šis izklausās ļoti mērķtiecīgi. Ko tieši tu domā ar pašrefleksiju - vairāk tādu kā savu sajūtu, pārdzīvojumu pārdomāšanu vai ļaušanu domām klaiņot? Ļoti piekrītu par meditāciju. Pati mēģinu to praktizēt, kad sanāk, bet mana pieredze liecina, ka tam arī vajag disciplīnu. Kādreiz esmu plānojusi meditēt vakarā, kad "visi sīkumi būs padarīti", haha. Rezultātā brīdī, kad esmu gatava, jau pilnīgi miegu ciet, un tādā stāvoklī, man šķiet, meditēt ir diezgan bezjēdzīgi, jo ir vajadzīga uzmanība. Vispār mans šīgada lielākais izaicinājums ir izgulēties un meditēt, un tagad priecājos, ka neapņēmos neko citu, jo pat šim sīkumi pamatīgi jaucas pa vidu. Bet tajos periodos, kad izdodas kaut cik sekot plānam, tiešām aizvadu dienas daudz jēgpilnāk un fokusētāk.

Runājot par iekšējām drāmām, gribētos domāt, ka apzināties ilgtermiņā tāpat ir labāk, nekā neapzināties. Bet dienās, kad ļoti jāfokusējas uz pilnīgi kaut ko citu, zinu, ka iepriekšēja drāmu aktualizēšana var atstāt diezgan disfunkcionālu. Bet, no otras puses - tāpat jau viņas jaucas pa galvu un pieprasa uzmanību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2019-03-30 23:58 (saite)
Šo es izstāstīšu rīt, ja aizmirstu, atgādini plz

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2019-03-31 11:50 (saite)
Nu šobrīd no maniem šitiem ir
1) no rīta 1 lpp (apmēram 10 min) uzrakstīt, ko domā (vai nu kas satrauc, vai ko plāno)
2) tad ~15 minūšu meditācija
3) vakarā 3 lietas gratefulness (t.i., tas, kas bijis labi, tipa kā french_mime, gan tas, kas noticis ar mani, gan tas, kas izdevies pašai, vai vnk lietas, kas sagādājušas prieku)
4) 3 lpp (apmēram 30 min) uzrakstīt, ko domā (apmēram tāpat kā no rīta)

Cenšos izgulēties (pēdējā laikā ņerr, bet nu tad guļu pa dienu, ja nesanāk pa nakti; vārdu sakot gulēšana ir tipa ķermeņa nepieciešamība un viss, cik vajag, tik daru)
2-3 reizes nedēļā intermittent fasting (nezinu, vai palīdz, bet tajās dienās vismaz nedzeru kā sivēns :D)
cenšos katru dienu vai nu maziņa joga, vai vingrot
1 unlimited hobijs trauksmes mazināšanai (man tamborēšana)

bet tas triks iekš visa tā ir pa lielam tas, ka, rakstot dienasgrāmatu un meditējot, es galvenokārt pievēršu uzmanībut tam, lai tas vispār notiek, nevis kvalitātei. nu tb ja meditācijas laikā es actually esmu pavadījusi 15 minūtes, galvā diršoties ar kādu cilvēku, tas nav forši, bet nav arī nekas tāds, ko es sev pārmestu, un ja dg ir sarakstīta pilnīgā pipelē, nesalasāma un sastāv no "drāma drāma drāma drāma DRĀMA un tagad atkārtosim vienu un to pašu domu 30 reizes, tikai arvien asaraināk", tad arī tas ir ok
un, ja kādas dienas nobrūk, tas arī ir ok. tas, kas ir svarīgi, ir ka pēc nobruciena es diezgan ātri atjaunoju normālu režīmu. nu tipa "4dien bakalaura priekšaizstāvēšana, mērķtiecīgi flirtēju ar čali, kas man patiesībā nepatīk, un kuru es nevaru dabūt (win-win!), viss beidzas 3 naktī, 5dien apvācu mazos reklāmas darbiņus, savācu 10 jaunus potenciālus avotus bakalauram, guļu, dramatizēju, sekss ar čali, kas man patīk un kuru varu dabūt, 6dien nolasu lekciju, tulkoju, guļu, rakstu rēķinus, 7dien no rīta meditēju+rakstu dg, tad guļu, tagad fiksi atbildēšu uz šo un sākšu transkribēt intervijas, skolas darbi, intermittent fasting"; vārdu sakot tas, kas nobruka, bija 4dienas vakars un 5dienas rīts, pārējais ir daudz maz ok. nogurusi biju laikam 5dien, bet nu bļaķ pie tā, kā es pietesos, man vajadzēja būt mirušai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]adele_varbut
2019-03-31 22:20 (saite)
Oho, apvienojot šo ar ikdienas lietām, sanāk intensīvi! Ja daudzmaz regulāri sanāk šo darīt un vēl gulēt, tad izklausās vareni. Lai gan man personīgi ir grūti iztēloties, kā to visu var paspēt, jo vispār esmu lēnāka, un man visas šīs lietas noteikti aizņemtu daudz vairāk laika. Es būtu priecīga, ja spētu pieturēties pie daudzmaz sakarīga miega režīma un regulāras meditācijas.

Maz ko zinu par intermittent fasting, bet ierobežot knakstīšanos, it īpaši vakarā, arī gribētu saņemties. Meditācijas sakarā arī sev atgādinu, ka nevajag sev pārmest, ka domas klaiņo. Jo, ja meditācija ir kaut kādā ziņā atslodze no ikdienas darbiem, svarīgi to nepārvērst par vēl vienu darbu daudzo darbu sarakstā, uz kuru grūti saņemties.
Esmu arī dzirdējusi ieteikumu rakstīt no rīta - arī ar uzsvaru, ka tam nav obligāti jābūt kaut kam sakarīgam, vienkārši šādi tu labāk ieraugi, kas īsti norisinās tavā galvā, jo, lai cik dīvaini tas neliktos, kamēr tās domas tur klaiņo, var pat īsti nepiefiksēt, ka viņas tur ir.
Iedvesmojoši, paldies!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]french_mime
2019-03-30 22:31 (saite)
Man ir drīzāk bieži ir trauksme par darbiem un sajūta, ka tūliņ, kaut kas nobruks, nevis nogurums, bet

Es nesen atklāju, ka ļoti palīdz katru vakaru padomāt un pierakstīt, kas notika tajā dienā un ko es no tā izsecināju, un kas ir izdarīts labi un ko es vēl gribu izdarīt. Tas palīdz pret to emocionālo sajūtu, ka psc viss ir slilti and things are falling apart, kad tu saproti, ka kaut kādas lietas tiek izdarītas un kaut kas notiek labi katrā dienā. Tas palīdz arī pret to things are constantly too hard, why happening? Nu un meditācija un brīvdienās viena non-negotiable sporta un treat yoself bez plāna diena.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]adele_varbut
2019-03-31 01:11 (saite)
Izklausās ļoti sakarīgi, lai sakārtotu domas un strukturētu dienas. Un, jā, pierakstot izdodas piefiksēt, ka kaut kas ir padarīts, un plānošana palīdz fokusēties.

Vai tev meditācija palīdz pret trauksmi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]french_mime
2019-03-31 01:57 (saite)
Man šķiet, ka jā, meditācija palīdz, bet pārsvarā guided meditācija sevišķi body scan, as and when required, piemēram, ja ir grūti iemigt, šī ir ļoti laba:

https://youtu.be/15q-N-_kkrU

Ar parasto meditāciju, tā kā sēdēt un klausīties elpā ir pārāk sajūta, ka disociējos, pazūdu domās un kļūstu frustrēta, un arī ielikt to dienas režīmā pārāk šķiet kā vēlviens pienākums, tāpēc vairs nav sanācis darīt regulāri. Izdomāju labāk no rītiem mindfully skatīties autobusā ārā pa logu.

Bet ķermenisko stresu manuprāt vislabāk izgaiņā sports, piemēram joga vai peldēšana, tad pēc tam jūtos vismierīgāk. Arī pret nogurumu tas palīdz, bet tur ir tas, ka jāuzsāk momentum un kad ir nogurums un aizņemtība, tas ir diezgan grūti. Bet kad regulāri taisīju jogu, jutos enerģiskāka un reizē mierīgāka, tagad gan nav īsti laika vairāk, varbūt tikai vienreiz nedēļā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]adele_varbut
2019-03-31 19:41 (saite)
Paldies. Man gan jau ir savs meditācijas veids.
Man arī kādreiz liekas, ka tas meditācijas 'vēlamais stāvoklis' mēdz drīzāk iestāties negaidīti kādā ikdienas brīdī, bet tad, kad apzināti mēģinu meditēt, pārāk koncentrējos uz to, vai visu daru pareizi, lai gan zinu, ka nevajag. Sportu šobrīd atstāju laikam, kad būs vairāk spēka, bet tāpat sanāk doties garākās pastaigās, kas arī ir nomierinoši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]heda
2019-03-30 22:39 (saite)
Piekrītu, ka telpas atbrīvošana ir ļoti svarīga, jo citādi sīkumu gūzma aprij gan laiku, gan spēku. Vēl svarīgi atrast, kas nogurdina visvairāk, un to ierobežot (tas katram ir kas cits, mani, piemēram, ļoti nogurdina nekvalitatīva, pavisrša komunikācija).
Un miegs ir ļoti svarīgs, piespiedu sevi nedēļu gulēt 7,5 stundas katru nakti (piecus miega ciklus), daudzi noguruma simptomi pazuda. Radās vairāk enerģijas un mazliet trauksmaina sajūta, ka visu dzīvi noguļu ;)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]adele_varbut
2019-03-31 00:51 (saite)
Tas ir vareni, ka tev izdodas sekot sakarīgam miega režīmam. Pati zinu no pieredzes, ka izgulēties ir ļoti svarīgi, bet vienmēr kaut kā nobrūk - tā man laikam ir galvenā problēma. Esmu dzirdējusi, ka ir jāievēro režīms noteiktu skaitu miega ciklu, un tad pie tā vieglāk pierast. Jāturpina sev atgādināt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]heda
2019-03-31 17:48 (saite)
Tā nedēļa bija tikai tests, lai uzzinātu, ka tas ļoti palīdz, sekot tam ilgāk kļuva pārāk garlaicīgi ;) Bet miega ciklus gan joprojām cenšos ievērot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]adele_varbut
2019-03-31 22:22 (saite)
Nu jā, dzīve ir interesanta, tāpēc jau tik grūti aiziet gulēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hekate
2019-08-19 22:50 (saite)
"jo pieredze liecina, ka ir ļoti naivi cerēt, ka darbi un visādas steidzami darāmās lietas vienreiz beigsies."

Darbi un lietas nebeigsies. Darbi un lietas ir jāizbeidz pašam intentionally.

(Atbildēt uz šo)

kolp
(Anonīms)
2023-01-20 15:02 (saite)
problēma var būt diezgan individuāla. lielākā vai mazākā mērā spēlējošu iemeslu saraksts ir pagarš. bet urbanizētā vidē dzīvojošiem ieteiktu painteresēties par Brazīlijas lielākajā komercupē peldošo sadaļu |Ξ|v||˭ drote

(Atbildēt uz šo)

kolp
(Anonīms)
2023-01-20 15:04 (saite)
problēma var būt diezgan individuāla. lielākā vai mazākā mērā spēlējošu iemeslu saraksts ir pagarš. bet urbanizētā vidē dzīvojošiem ieteiktu painteresēties par Brazīlijas lielākajā komercupē peldošo sadaļu |Ξ|v||˭ drote

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?