pajautaa

putrasģīmis

« previous entry | next entry »
Okt. 15., 2011 | 09:49 am
posted by: iokaste in pajautaa

vai tiešām no putras (aimīn - auzu, griķu, rīsu) paliek resns?
tad ko vispār bez dārzeņiem drīkst izmantot kā pamatracionu cilvēks, kurš strādā uz kompja?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {39}

kreiza

from: [info]kreiza
date: Okt. 15., 2011 - 09:57 am
#

Paliek resns arī no dārzeņiem :D Ja apēd vairāk kalorijas nekā patērē :)

Atbildēt


from: [info]petro
date: Okt. 15., 2011 - 09:58 am
#

Visu (ieskaitot sviestā ceptas olas ar speķi). Tikai no rītiem jāiet paskriet kādas 40-60 min. pa parku, pusdienā - stundiņu uz baseinu peldēt un vakarā pirms gulētiešanas vienkārši pastaigāties pa pilsētu kādas stundiņas apmēram divas.

Atbildēt | Diskusija


iokaste

from: [info]iokaste
date: Okt. 15., 2011 - 10:15 am
#

tik daudz saprotu, bet jautājums bija par PAMATRACIONU, man šķita, ka rīsi ir labāki par kartufeļiem vai makaroniem, un auzu putra no rītiem vispār ir super veselības ķīla, bet vakar viens samērā sakarīgs kundziņš apgalvoja, ka no putrām paliek resns.

starp citu ja kāds pamēģinātu Tevis ieteikto fizisko slodzīti...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


vilibaldis

from: [info]vilibaldis
date: Okt. 15., 2011 - 10:19 am
#

nu cik zinu rīsi jau nav kalorijām bagāti, protams ja tos neaplej ar krējuma mērci
nu tur vēl tvaicētas zivis der klāt
bet ir jau arī ģenetikai sava loma, kam nolemts apresnēt, tas apresnēs arī no plika ūdens, i nekāda diēta un badošanās nelīdzēs

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


iokaste

from: [info]iokaste
date: Okt. 15., 2011 - 10:38 am
#

tomēr apresnēšana ir ar epidēmisku piesitienu

Atbildēt | Iepriekšējais


x

from: [info]walkire
date: Okt. 15., 2011 - 01:20 pm
#

Rīsi arī jādiferencē. Balti, pūlēti rīsi ir bezjēdzīgs enerģijas avots. Daudz labāki ir brūnie, melnie, ar tvaiku apstrādāti rīsi.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]krysta
date: Okt. 15., 2011 - 10:33 am
#

Putras satur ap 300kcal/100gs., kas ir diezgan augsta enerģētiskā vērtība. Salīdzināsanai - šokolādē ~ 500kcal/100 gr. Kārtīgs šķīvis auzu pārslu putras, pat bez piena - ir aptuveni puse no ieteicamās dienas kaloriju devas (ofisa tipa slodzei, bez sporta). Tāpēc, lai ēstu putras, jācenšas ievērot mērenību arī citās ēdienreizēs. Visoptimālāk, ēst putru mazām porcijām.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


iokaste

from: [info]iokaste
date: Okt. 15., 2011 - 10:38 am
#

bet pastāv taču tāds teiciens "putrasģīmis", jeb tas ir tēlaini un nav saistīts ar ēdienu

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]krysta
date: Okt. 15., 2011 - 10:45 am
#

Un putraimcūka :) Ir zināma kolerācija. Kā jau teicu, graudaugi ir barojoši. Putras iesaka kā veselīgu ēdienu deļ ķīmiskā sastāva, bet kaloriju arī ir pietiekoši. Ne velti cūkas nobaro uz graudu, kartupeļu un miltu diētas.

Atbildēt | Iepriekšējais


Kemune

from: [info]kemune
date: Okt. 15., 2011 - 12:10 pm
#

nu, nu, cik tad ir ieteicamā kaloriju deva dienā ofisa tipa slodzei? un cik šķīvī sanāk?

Atbildēt | Iepriekšējais


x

from: [info]walkire
date: Okt. 15., 2011 - 01:22 pm
#

Nekādā gadījumā. :) Putras, kuram nosakam kalorijas, sveram sausā veidā. un 100 g putras, ko ieliksi katlā, izvārīsies par puskilo putras. bet tas ir tikai ūdens, ko putraimi uzsūca, tam kaloriju nav. un kcal mēs skaitam no simts gramiem, nevis no puskilo.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


asns

from: [info]ho_tai
date: Okt. 15., 2011 - 08:24 pm
#

+1
100 gramos vārītos rīsos bija kaut kur 130- 150 kcal? Nepateikšu precīzi, bet nebija tik trki.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]petro
date: Okt. 15., 2011 - 10:44 am
#

Jā? Kas tad Tavuprāt notiktu ja pamēģinātu? Es pats šad tad esmu mēģinājis (izņemot peldēšanu, jo nekad nav bijis naudas priekš baseina). Vēl esmu dzīvs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


iokaste

from: [info]iokaste
date: Okt. 15., 2011 - 10:47 am
#

tēlaini izsakoties - sirds kā futbolbumba un plaušas kā mežģīņu aizskariņi, tā ir pārslodze, ko nedrīkst katru dienu, ja vien neesi sportists (aimīn - nepīpē, nedzer)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]petro
date: Okt. 15., 2011 - 10:58 am
#

Nu, nu. Un vēl pēc 50 "evolūcijas" gadiem cilvēki sāks aiziešanu ar kājām nevis aizlidošanu uz gaisa spilvena uz 150 metrus attālo piparbodīti par pārslodzi, kuru var atļauties tikai sportisti.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]petro
date: Okt. 15., 2011 - 11:21 am
#

Pamazām iesākot, nevajadzētu būt nemaz tik traki.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


iokaste

from: [info]iokaste
date: Okt. 16., 2011 - 01:39 am
#

kad biju tīnis, vasaras sporta nometnē mēs katru rītu skrējām 4 kilometru krosu, bet nu jau pa pusei vecam esot, eju uz basēnu 2x nedēļā un stundu peldu - tie ir aprox 2km, goda vārds otru dienu vairs neko nevari, ozoliņš (manā vecumā) varbūt var, bet viņš ir monstrs - es parasts mirstīgais. sabtransu neizmantoju, jo skops.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]petro
date: Okt. 16., 2011 - 09:53 am
#

Nu tad tev apresnošnās nedraud, ēdot da jebkādu biezputru kaut vai kopā ar speķī ceptiem sīpoliem. Man ar tiem no rīta noskrietajiem 7-10 km ir tieši tas pats - biežāk kā 2x nedēļā nespēju, bet pirms gadiem ~25, vienu vasaru skrēju katru rītu pa 13-15km un nebija problēmu. Līdz ar to domāju ka ja disciplinētu sevi un piespiestos kādu nedēļu noskriet, kaut vai kādus 4km bet katru dienu, tad diezgan droši pēc nedēļas vajadzēt varētu noskriet jau 5 un pēc pāris mēnešiem arī visu 15 km katru dienu. Es gan virzījos bik citā virzienā, pēc viena [info]zupcis ieraksta mēģināju kačāt izturību un skriet ne mazāk kā 1h bez atpūtas pilnībā nepievēršot uzmanību ne tempam ne distancei. Nu neko - apmēram 2 mēnešu laikā arī varēju pēc 1h ierasties mājas neaizelsies. Ar pīpēšanu gan nezinu kā to savienot.

Atbildēt | Iepriekšējais


Atgriežoties pie pamattēmas

from: [info]petro
date: Okt. 16., 2011 - 10:15 am
#

Par pamatracionu manuprāt ir jālieto tas, kas aug tajā reģionā kurā dzīvo. Latvijā rīsi tomēr brīvi un lielās platībās neaug, tas ir nedaudz siltākam klimatam raksturīgi. Arī makaroniem tiem nevajadzētu būt. Tie, tieši tāpat kā baltmaize, ir smalko kviešu miltu izstrādājums ar visām no tā izrietošajām sekām. Kartupeļi, mieži, zirņi, reņģes var arī pa druskai auzas un griķus - tā ir kārtīga kokā dzīvojošā Latvieša ikdienas pārtika un pārējas lai paliek brīvdienām un svētku dienām. Un nevajag man sākt prasīt vai es pats to ievēroju, protams ka nē - galu galā dzīvot arī gribas nevis tikai veģetatīvi eksistēt. Man fāters reiz teica: "Dzīvot vispār ir dārgi, neveselīgi un bīstami un tas vienmēr un bez izņēmuma beidzas letāli" tapēc nav jēgas īpaši iespringt vai tas notiks gadu agrāk vai vēlāk un to laiku kamēr dzīvo padarīt par nāvīgāko garlaicību 99 gadu garumā darot un ēdot tikai to, kas ir "veselīgi" un "pareizi".

Atbildēt | Iepriekšējais


Pastaiga ar draugiem

from: [info]aleja
date: Okt. 15., 2011 - 04:59 pm
#

ūdenī vārīta auzu putra BEZ puspaciņas sviesta ir ļoti laba izvēle ofisa darbiniekiem. ja tu no rīta apēdīsi putru, kas vārīta no 100 gramiem pārslu (milzīgs šķīvis), apēdīsi aptuveni 300 kalorijas (aptuveni sestā daļa no dienas normas), toties ilgi negribēsies ēst (atšķirībā no tāda paša kaloriju daudzuma, kas uzņemts ar baltmaizes sviestmaizēm, kruasāniem utml.). un ja arī vārīsi pienā (vai arī pusi uz pusi), būs mazliet vairāk kaloriju, bet toties uzņemsi kalciju.

protams, ja putras ēd dūšīgi pārlietas ar ceptiem sīpoliem un speķi, tad uzbaroties var ātri un bez problēmām.

arī kartupeļi nav slikta izvēle (100 gramos kartupeļu ir tikai 70 kalorijas), svarīgi ir, kā tie tiek gatavoti - ir liela starpība starp vārītiem kartupeļiem apkaisītiem ar dillēm un eļļā ceptiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pastaiga ar draugiem

from: [info]aleja
date: Okt. 15., 2011 - 05:02 pm
#

nevajag arī aizmirst par griķiem. un pākšaugiem.

Atbildēt | Iepriekšējais


Pastaiga ar draugiem

from: [info]aleja
date: Okt. 15., 2011 - 05:04 pm
#

protams, kad es runāju par auzu pārslu putru, es runāju par putru, kas vārīta no pilngraudu auzām, nevis par tām mazajām pārsaldinātajām un pārsālītajām paciņām, ko aplej ar karstu ūdeni.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


iokaste

from: [info]iokaste
date: Okt. 16., 2011 - 01:19 am
#

nezinu, kas ir pilngraudu, bet pērku parastās, ar tām paciņām papildu čakars, jāgriež vaļā, tad nav kur likt atlikumu, nu nesaprotu, bet parasti jau rīsi un griķi ir paciņās

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pastaiga ar draugiem

from: [info]aleja
date: Okt. 16., 2011 - 11:58 am
#

nē, es biju domājusi pavisam citas paciņas, bet ja tu nezini, kas tās tādas ir, tad viss kārtībā. griķus un rīsus var dabūt arī bez paciņām, parasti tas ir arī lētāk.

Atbildēt | Iepriekšējais


ib

from: [info]ib
date: Okt. 15., 2011 - 10:16 am
#

Piemet tam cilvēkam divus bērnus un ar visu Tevis minēto, viņš ātri atjēgsies kādā garu ārstējošā iestādē :)))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]petro
date: Okt. 15., 2011 - 10:53 am
#

A kas, bērnus var ņemt līdzi, ja bail atstāt bez pieskatīšanas, vai arī otrādi izmantot šīs stundas lai atpūstos no tiem. Jautājums jau bija ko ēst tiem kuri strādā UZ compja. Tiem kuri strādā ZEM vai PIE, iespējams, ieteiktu pavisam ko citu. ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]petro
date: Okt. 15., 2011 - 11:20 am
#

Protams ka tas neattiecas uz tiem kuri tāpat augu dienu vertikāli (ne sēdus) uzturas vai pārvietojas. Es vēl diezgan nesenā pagātnē savus 10 km dienā tāpat nostaigāju vienkārši pa Rīgu kājām pārvietojoties un sabiedrisko izmantojot tikai tad, ja bija jābrauc un kaut kādām tālajām nomalēm, (Jugla, Vecmīlgrāvis, Rumbula etc.).

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


iokaste

from: [info]iokaste
date: Okt. 15., 2011 - 01:10 pm
#

AP kompi

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]chaika
date: Okt. 15., 2011 - 07:01 pm
#

To visu katru dienu?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]petro
date: Okt. 16., 2011 - 09:57 am
#

A kas tu gribi sēdēt pie compja, ēst biezputras katru dienu un vēl neskriet katru dienu. Nu nē! To drīkst darīt tikai tie, kuri pie compja kājas stāv katru dienu. ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]chaika
date: Okt. 16., 2011 - 01:25 pm
#

Ai, man liekas, ka te tiek pārspīlēts un sarežģīts biš par daudz. Bet skaidrs, ka gribu - i mean, ēst putru katru dienu un gulēt zem palmas saulainā bīčā :D

Atbildēt | Iepriekšējais


Zilog

from: [info]3_5469mhz
date: Okt. 15., 2011 - 11:41 am
#

Jā, ir dzirdēts, ka putras resnina, taču viss tomēr atkarīgs no konkrētā cilvēka vielmaiņas.

Atbildēt


from: [info]aprikoze
date: Okt. 15., 2011 - 12:38 pm
#

Auzu pārslu putra jau no seniem laikiem ir kā spēka avots smagiem un ilgstošiem darbiem, kuriem vajag enerģiju. Galvenais enerģijas avots ir ogļhidrāti, kurus graudaugi satur diezgan daudz. Ja tu visu šo iegūto enerģiju nepatērē, tad tā uzkrājas, respektīvi - veidojas liekais svars.
Es savā uzturā pārsvarā lietoju dārzeņus (bietes, kāpostus, puķkāpostus, kabačus un ķirbjus, kurus pagatavoju kādā gardā siltā ēdienā), šad tad pievienoju liesu gaļu - liellopa vai vistas gaļu. Kā arī šad tad ēdu rīsus, griķus un auzu pārslas, taču ne jau tā, ka ēdiens gāžas šķīvim pār malām. Galvenais atceries, ka smagus ēdienus ir ieteicams ēst dienas pirmajā pusē, taču pēc pusdienām vairāk ir ieteicams ēst vieglus ēdienus. Tādēļ brokastīs tu noteikti vari apēst šķīvīti ar auzu pārslu putru, pusdienās kādu gaļas gabalu vai rīsu/griķu porciju, bet vakarā pieturies pie dārzeņiem un augļiem. Ak jā, galīgi aizmirsu, ka tu taču vari iekļaut savā ēdienkartē arī piena produktus - biezpienu, jogurtu un kefīru, arī sieru var, taču tie ir samērā taukaini.

Atbildēt


x

from: [info]walkire
date: Okt. 15., 2011 - 01:18 pm
#

Situācija jāskatās kopumā. Grūti pateikt, neko nezinot par tavu svaru, garumu, fiziskajām aktivitātēm ārpus darba.

Putras ir produkts ar augstu ogļhidrātu saturu, bet tajā pašā laikā tie ir tā saucamie "lēni" ogļhidrāti, kas veicina ilgtošu, pakāpēnisku enerģijas izdalīšanos. Ideāls brokastu ēdiens. Bet vai paliek resns - tas ir retorisks jautājums. Atkārībā no tā, cik ēd. Ja vairākus kilogramus dienā, pieliekot putrai cukuru, ievārījumu un pēc tam uzēdot šokolādi - protams, ka svars nāks klāt. Bet ja ēd nelielu trauciņu uz ūdens bāzes vārītās putras, kurai klāt ir pāris rozīnes un svaigi augļi - būs okei. Ne no viena ēdiena, ko lieto ar mēru, nevar palikt resns.

Ko vēl vajag iekļaut - visu, izņemot saldumus, konditorejas izstrādājumus, desu un desas izstrādājumus, fast - foodu, "pie alus" tipa uzkodām. Īpašs uzsvars un dārzeņiem, augļiem, piena produktiem, liesu galiņu, salātiņiem bez krējuma vai majonēzes.

Atbildēt


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 15., 2011 - 01:25 pm
#

gurķus drīkst. (ja tas vispār ir dārzenis). :)

Atbildēt | Diskusija


traffico

from: [info]traffico
date: Okt. 15., 2011 - 01:47 pm
#

Ūdens iepakots mizā :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]1234
date: Okt. 15., 2011 - 07:47 pm
#

Ēd visu pirlngraudu - pilngraudu auzu pārslas, brūnos rīsus balto vietā, rupjmaizi, rupju graudu maizi, prosu, griķus, pilngraudu makaronus, miežu putraimus.
Visādas pupiņas - labi, bet tikai dienas laikā, ne vakarā.
Graudaugi ir sātīgi, tāpēc kā pamatracionu putras labāk ēst tikai no rīta.
Pie putras neliec pienu, sviestu un cukuru, speķi,zapti, bet visādus žāvētus augļus, rīvētu ābolu ( citu svaigu augli) un, ja vēl pietrūkst salduma/garšas, tad mazu karotīti medus vai karoti baltā jogurta bez piedevām.
Sāļās putras - labi garšo, ja putru vārot iejauc rīvētu burkānu vai burkānu sulu.
Griķus, rīsus, prosu, miežu putraimus, kuskusu, putraimus, var sajaukt ar vienkārši svaigiem dārzeņu salātiem, + mazliet augu eļlas, citrona sulas, garšvielu.

Atbildēt | Diskusija


iokaste

from: [info]iokaste
date: Okt. 16., 2011 - 01:30 am
#

kas ir pilngraudu? ja es pērku parastas auzenes mīkstajā paciņā, vai tur ir kaukāds speciāls marķējums? prosu nemāku, bet par pilngraudu makaroniem pirmo reizi dzirdu, laigan man makaroni nekad nav patikuši. par brūnajiem rīsiem uztīšu uz auss.
un kā vispār Tev iet?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]1234
date: Okt. 16., 2011 - 05:48 pm
#

par auzām mīkstajā paciņā nezinu, bet uz auzu kastītēm parasti ir rakstīts, vai nu ātri vārāmās, vai arī pilngraudu. Ņemam pilngraudu.
Pilngraudu makaroni rimi un maximās nav nopērkami. Elvi kādreiz bija ļoti garšīgi pilngraudu spageti, tad vēl visos bio-eko utjpr veikalos ir pilngraudu makaroni. Pie Krišnām( veikalā) kādreiz bija rudzu makaroni, tumši brūni, vienmēr esmu vēlējusies pagaršot.
Prosa ir forša, tikai obligāti obligāti pirms vārīšanas vajag 5 reizes noskalot prosas graudiņus, piemēram, caurdurī zem tekoša ūdens, vai arī vienkārši bļodiņā 5 reizes noskalot. Prosa labi garšo ar rozīnēm un medu un druscīt sojas piena. Vai sāļajā putrā ar svaigiem tomātiem, smalki sagrieztiem sīpoliem, zaļumiem, olīveļlu.
AAA vēlviena putras recepte - vnk. 2 trešdaļas auzu pārslu + 1 trešdaļa kukurūzas putraimu+ piedevas.
Un vēl - mannā putrai (tā gan nav pilngraudu..) piejaukt smalki sarīvētu ķirbi un 2 smalki sarīvētas cidonijas un vēl mazliet pavārīt, pimrs ēšana putrā iejaukt karotīti medus.
Pēdējā laika atklājums - verdošā ūdenī iejaucam rupjos rudzu miltus (no Rimi), sablenderējam ar blenderi, iejaucam 2 smalki sarīvētas cidonijas ( ja nav, tad drusciņ citronu/apelsīnu/ābolu sulu) , vēl mazliet pavāram un ēdam ar medu un balto jogurtu. Vai arī ar dzērvenēm, kas saspaidītas kopā ar medu.
Man iet mazliet tāpat kā vienmēr, daudzas lietas nav mainījušās, bet arī ir labi un nupatās nedaudz aktīvi!

Atbildēt | Iepriekšējais