pajautaa

Atriebība vs piedošana

« previous entry | next entry »
Okt. 23., 2017 | 11:40 am
posted by: panacea in pajautaa

Jau kādu laiku šo apceru, gribēju pavaicāt arī cibai.

A kāpēc ir tā, ka grāmatās un filmās atriebība bieži ir spēcīgs un tāds kā pozitīvs rīcības vadmotīvs, kamēr dzīvē reālajā, pāridarījuma gadījumā, parasti sāpinātais tiek aicināts uz piedošanu un iecietību?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {32}

Chloroform Sauna

from: [info]martcore
date: Okt. 23., 2017 - 11:49 am
#

šekspīrs diezgan labi paskaidro, kāpēc

Atbildēt | Diskusija


Zum

from: [info]zum
date: Okt. 23., 2017 - 11:58 am
#

Diezgan labi...

Atbildēt | Iepriekšējais


dzīvsudrablapsa

from: [info]iive
date: Okt. 23., 2017 - 11:52 am
#

Man īstenībā ir daudzkārt šķitis, ka tur ir tāda zināma dubultā morāle, jo īpaši man tas nepatīk bērnu un jauniešu filmās. Ļaunie saņem sodu veidos, kas ir pazemojošs un noteiktā mērā turpina vardarbības ķēdi, tikai šī soda avots ir nevis labie bērni, bet karmiski pavērsieni ex machina.
Un līdzīgi arī atriebības dziņa, kas vada daudzus tēlus, man šķiet, ka tā ir iespēja izdzīvot baudu nodarīt sāpes kādam, kas ir sāpinājis. No komerciālās puses vienmēr ir izdevīgi pārdot cilvēkiem iespēju realizēt viņu neīstenotās fantāzijas.

Atbildēt


sonnenwende

from: [info]sonnenwende
date: Okt. 23., 2017 - 11:56 am
#

sabiedrībā dominē tomēr kaut kādas kristīgās vērtības, ķip piedod, pagriez otru vaigu sazin ko vēl. Cilvēku labestība nenes peso.

Atbildēt | Diskusija


Zum

from: [info]zum
date: Okt. 23., 2017 - 11:58 am
#

Tjip. Es Tev tjip...

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]santech
date: Okt. 23., 2017 - 12:00 pm
#

kā ta nenes? un korumpētās tiesu sistēmas, kas neko sakarīgu nepiespriež visādiem biezajiem pidoriem, par ko kāds nabadzīgāks ļaužs atsēž pēc pilnas programmas?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


sonnenwende

from: [info]sonnenwende
date: Okt. 23., 2017 - 01:34 pm
#

Nu par ko es runāju? Korumpētība nav labestība

Atbildēt | Iepriekšējais


snauts

from: [info]snauts
date: Okt. 23., 2017 - 12:09 pm
#

Manā izpratnē viens otru neizslēdz.

Atbildēt


sirualsirual

from: [info]sirualsirual
date: Okt. 23., 2017 - 01:11 pm
#

dalja no maaxlas pievilciibas ir ka tur var eksisteet Taisniigums kameer Iistajaa Dziivee moraale ir neskaidra, vaaja, izraisa apjukumu

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 23., 2017 - 02:03 pm
#

haha, jess. no sērijas -- es zinu, ka ir cilvēki, kam es nepatīku. tos sauc par kretīniem :D

Atbildēt | Iepriekšējais


barvins

from: [info]barvins
date: Okt. 23., 2017 - 01:47 pm
#

Neesmu pamanījis, ka reālajā dzīvē kāds kādu aicinātu uz piedošanu un iecietību.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 23., 2017 - 01:57 pm
#

man akal liekas, ka kaut vai reliģijas, maindfulness un uģi kuģi par to vien runā, ja par tādām kustībām. bet nu arī individuālā līmenī, starp pieaugušajiem drīzāk ir 'viņš tev nodarīja pāri, jo 'ir bērna prātā', 'nezināja, ko dara', 'ir idiots'' -- nu tur visādi attaisnojumi un aicināšana nomierināties, piedot. bet nav nekādi -- vot, tavs kretīniskais boss tevi atlaida no darba pazemojošā kārtā, tagad es domāju vispieņemamāk tev būtu tumsiņā aiziet un vismaz pārdurt viņa mašīnai riepas, tad tev ļaus justies labāk un gulēt mierīgāk.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


A

from: [info]klusums
date: Okt. 23., 2017 - 02:19 pm
#

"reliģijas, maindfulness un uģi kuģi"
Gribi salīdzināt vienu fantāziju (filmas) pret otru (uģi kuģi). :D

Atbildēt | Iepriekšējais


barvins

from: [info]barvins
date: Okt. 23., 2017 - 02:24 pm
#

Hmm. Droši vien atkarīgs no tā, starp kādiem cilvēkiem tu dzīvo. Manējie ar reliģijām neaizraujas, piebalsotu, ka boss ir riktīgs pidars, bet neaicinātu pārdurt riepas, drīzāk tiesāties (vai sadot pa muti).

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 23., 2017 - 03:56 pm
#

a jautājums -- viņi fiziski arī aiziet un sadod tam bosam pa muti un tiesājas, vai tikai gremdējas fantāzijās par to, ka tas varētu notikt? doma tāda, ka atriebība būtu tad, ja boss tiešām dabūtu pa īstam ciest. nu, ka atriebība būtu sociāli akceptēta.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


barvins

from: [info]barvins
date: Okt. 23., 2017 - 04:37 pm
#

Parasti neiekuļas situācijās, kur tas būtu nepieciešams un ja iekuļas, tad parasti tālāk par izlamāšanos netiek.
Bet jebkurā gadījumā, es bieži esmu dzirdējis sociālo atbalstu formā, 'jā, čista loši, nu kā tā var' un reti formā 'paciet un samierinies'.

Atbildēt | Iepriekšējais


snark

from: [info]snark
date: Okt. 23., 2017 - 01:55 pm
#

Sabiedrības stabilitātes vārdā cenšas apslāpēt konflikta eskalāciju, jo ekstrēmā gadījumā sākas vendeta, un tiek apstrīdēts varas monopols uz vardarbību.

Atbildēt


A

from: [info]klusums
date: Okt. 23., 2017 - 02:25 pm
#

Jo idioti nespēj izšķirt, kad jārīkojas un kad ne un kā. Filmas vispār spēlē uz emociju "oh, cik varens es gribu būt un kā es te tagad visiem pierādīšu sava krāna garumu".

Latvijā - iecietīgā, pacietīgā, "ko ta es es jau neko" daba. Un tā ir otra galējība. Protams, ir ļoti vajadzīgs arī saprast otru pusi, bet bieži vien tiek aicināts piedot reālus pāridarījumus un tas galīgi nav ok.

Bet nav ok izvērt arī personisko atriebību, jo tas nav labākais emocionālais pamats no kā rīkoties. Vendeta ir tikai sākums karam. Nē, tas nav nekas foršs.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 23., 2017 - 03:32 pm
#

man pārsteidzošākais liekas tas lielais kontrasts, ka filmās un grāmatās tiešām visus sit un blietē taisnibas izjūtas vārdā, sākot ar hariju poteru, beidzot ar bornu. tur ir vienas vienīgas vendetas. no otras puses reālajā dzīvē vendetas, manuprāt, tiek nosodītas kā kaut kāds huligānisms, labākajā gadījumā, kā noziegums, sliktākajā. kas no vienas puses ir labi, jo kā viens sāks kautiņu, tā izvērtīsies asinspirts un labi vien ir, ka ir sodi likumā paredzētajā kārtībā. no otras puses, ja tā padomā, ir patiešām daudzi pidari (pardon mai frenč), kas staigā apkārt un dara sūdus, bet pa mizu nesaņem, jo likumā sods viņiem nav paredzēts un vendeta nav soc. akceptēta. tikmēr filmās sen jau būtu sambo, džudo, karatē!

Atbildēt | Iepriekšējais


adele_varbut

from: [info]adele_varbut
date: Okt. 23., 2017 - 03:32 pm
#

Mans minējums par filmām ir tāds, ka šāds sižets ļauj vienlaikus apmierināt divas cilvēkam svarīgas vēlmes - būt labam (jo atmaksa par pāridarījumu taču) un paust agresiju.

Bet man interesantāks liekas jautājums par to, kāpēc vismaz sarunās par to, kāda būtu pareiza rīcība dzīvē, dominē uzskats, ka atriebties ir slikti. Parasti vismaz gadījumos, kad runa ir par kriminālu nodarījumu, nošķir taisnīguma nodrošināšanu no atriebības. Ja pret tevi kāds ir pārkāpis likumu, patiesībā ir pat pareizi meklēt taisnīgumu likumīgā ceļā, un šādā gadījumā "aizmirst un piedot" bez taisnīguma meklēšanas pat lielākoties tiek uzskatīta par nepareizu rīcību. Bet atriebība gandrīz vienmēr tiek uzskatīta par nepareizu. Atšķirība no likumiskas taisnīguma nodrošināšanas ir tāda, ka atriebības pamats ir pāridarījuma sajūta un mērķis ir sāpināt otru, bet likumiska soda pamats ir vajadzība ir aizsargāt cilvēku tiesības. Galvenais te ir uzskats, ka ir nepareizi darīt otram pāri emociju dēļ, pat tad, ja otrs šo emociju rašanos ir kaut kā veicinājis. Bet taisnīgs sods smagos pārkāpumos ir vajadzīgs (un ir varianti, kāpēc tāds ir vajadzīgs), vienīgi to nedrīkst ļaut realizēt cietušajai personai, gan tāpēc, ka tā nav īpaši trenēta spriest par taisnīgumu, gan tāpēc, ka ir ieinteresēta. Tam ir vajadzīgas neitrālas institūcijas. Taisnīgs sods pāridarītājam var sniegt gandarījumu cietušajam, tomēr nebūt to negarantē.

Ja runa ir par krimināli nesodāmiem pāridarījumiem, tad, man šķiet, darbojas tie paši iemesli, kāpēc atriebība ir slikta. Turklāt vēl tiek minēts psiholoģisks arguments, ka atriebība pašu cilvēku padara nelaimīgāku. Bet šajā gadījumā neviennozīmīgais aspekts ir tas, ka, pat tad, ja atriebība dara cilvēku nelaimīgāku, tāpat jau nelaimīgu dara arī pāridarījuma sajūta. Un nav jau neviena, kas nodrošina taisnīgumu. Man šķiet, ka šādā situācijā tiek ieteiktas dažādas variācijas par aizmiršanu vai piedošanu. Nereti iesaka piedot, lai pašam nebūtu grūti, bet neaizmirst, lai atkal nenonāktu tādā pašā situācijā. Bet, runājot par piedošanu, man šķiet, ka šis vispār ir neviennozīmīgs jēdziens, un tas vienmēr nenozīmē ieņemt tādu nostāju, it kā pāridarījuma nemaz nebūtu bijis. Tas var nozīmēt galvenokārt mēģinājumu kaut kā atbrīvoties no negatīvajām emocijām, tajā pašā laikā simboliski apliecinot, ka pāridarījums ir bijis un nav atcelts. Kas, man šķiet, tomēr nav vienkārši, ja nav nekādu līdzekļu, lai vispār aktualizētu taisnīguma jautājumu.

Argumentā par to, ka atriebība aizsāk karu, man nav skaidrs, kāpēc par kara sākumu uzskata tieši atriebību, nevis pāridarījumu. Man šķiet, ka adekvātāks variants būtu teikt, ka nevajag darīt pāri, jo tieši tas aizsāk karu.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 23., 2017 - 03:50 pm
#

Jēs, apcerot šo tēmu, es arī nonācu līdz līdzīgām pārdomām, kāpēc atriebība vispār tiek uzskatīta par sliktu. Kā man liekas, atriebības bīstamība ir tajā, ka tā var izsaukt vardarbības lavīnu. Es piekrītu, ka sākums lavīnai būtu bijis pāridarījums, kam būtu sekojusi atriebība. Bet tad droši vien jāpieņem, ka pāridarītājs ir tik pietiekoši stiprā pozīcijā, ka varētu atkal kaut ko darīt, ja 1x jau izdarīja. Un tad tas var izvērsties cilšu naidos, kā, šķiet, vēsture ir pierādījusi. Varbūt tāpēc ir teiciens, ka Revenge is a dish best served cold, jo, ja atriebjas tā, ka pāridarītājs nezina, kas viņam, es nezinu, pārdūra mašīnai riepas, tad var atriebties un izvairīties no prettrieciena. Bet tas ir iffy un izdevīgāk laikam ir dzīvot sociāli saticīgi.

Un tieši kā tu raksti -- tiek teikts, ka atriebība liek justies slikti, bet pāridarījums arī liek justies slikti. Ņemot vērā, ka atriebība reālajā dzīvē būtībā nenotiek, es pat nezinātu, kā atriebība jūtas un vai tā jūtas labāk vai sliktāk par pāridarījumu. Spēju iztēloties, ka tā dotu lielāku kontroles sajūtu par dzīvi, varbūt tāpēc tai būtu potenciāls likt justies labāk. Tāpēc arī aizdomājos par tām filmām un grāmatām -- vai tās varētu būt kaut kāda, nezinu, fantāzija cilvēkiem par to, kā viņi arī varētu kaut vai ta tam pašam stulbajam bosam riepas pārdurt (I'm thinking Game of Thrones here)?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


adele_varbut

from: [info]adele_varbut
date: Okt. 23., 2017 - 04:18 pm
#

Nu, ja pāridarītājs nav pietiekami stiprs, tad lavīna nemaz nesākas, bet, ja ir, tad tik un tā pāridarījums ir bijis pirmais. Bet arguments par vardarbības lavīnu tik un tā runā par rīcības sekām, bet parasti, vērtējot rīcību, tomēr domājam par to kā kaut ko labu vai sliktu pašu par sevi. T.i., ja kāds nozog bagātniekam naudas summu, kuras iztrūkumu viņš pat nepamana, tā tik un tā ir bijusi slikta rīcība pat tad, ja nekādas īpaši sliktas sekas tai nav bijušas.

Grūti pateikt par to, vai atriebība sniedz gandarījumu, jo man šķiet, ka tā vēlme atriebties tomēr ir visai cieši saistīta ar vēlmi pēc taisnīguma, t.i., tu gribi proporcionālu atmaksu, turklāt lai cilvēks saprot, ka tā ir tieši saistīta ar konkrētu viņa rīcību. Tādā gadījumā riepu pārduršana var patiešām būt tāds random huligānisma akts, jo nav pēc būtības saistīts ar sākotnējo problēmu. Pilnīgi iespējams, ka daudzi cilvēki jūtas slikti pēc atriebības, jo paši saprot, ka viņu rīcībai nav bijis tikpat kā nekāda sakara ar taisnīgumu, tā bijusi vienkārši random dusmu izlāde, kas tikpat labi būtu varējusi trāpīt arī kādam citam cilvēkam, ja pāridarītājs nebūtu bijis "aizsniedzams".

Atbildēt | Iepriekšējais


adele_varbut

from: [info]adele_varbut
date: Okt. 23., 2017 - 04:19 pm
#

Vēl, protams, var ienākt tāds faktors kā cerība uz augstākiem spēkiem, ka tie nodrošinās taisnīgumu.

Atbildēt | Iepriekšējais


snark

from: [info]snark
date: Okt. 23., 2017 - 05:20 pm
#

It kā skaisti rakstīts, un glīti spriests, tomēr nē.

Izrādās, ka taisnīgumam ir noteikti finansiāli rāmji. Piemēram, likumīgā ceļā panākamais taisnīgums, ja uz to paraugās no LV "tiesu prakses viedokļa", izskatās kā 2800-7100 EUR par smagiem miesas bojājumiem (neatkarīgi no tā, kas zaudēts šo miesas bojājumu un ārstēšanās dēļ). Turklāt,šis taisnīgums neietver cietušo iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanu.

Tā ka likumiskais taisnīgums bieži ir daudz par īsu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 23., 2017 - 05:29 pm
#

nujā, bet tur papildus nāk klāt vēl taisnīgums, ka vainīgais ir ievietots cietumā.

Atbildēt | Iepriekšējais


adele_varbut

from: [info]adele_varbut
date: Okt. 23., 2017 - 05:54 pm
#

Kas tieši - nē? Es nesaku, ka konkrēti LV vai kādas citas valsts tiesu sistēma ir pilnībā taisnīga. Mans komentrārs galvenokārt ir par to, kā par taisnīgumu tiek domāts, un institūcijas drīzāk reprezentē zināmu taisnīguma ideālu, kas nenozīmē, ka konkrētā likumdošana, kur nu vēl konkrētais spriedums vienmēr būs taisnīgs. Lai par to spriestu, vispār vajadzētu pirms tam noteikt taisnīguma jēdziena saturu.

Atbildēt | Iepriekšējais


apjukums

from: [info]apjukums
date: Okt. 23., 2017 - 04:05 pm
#

jo filmās un grāmatās prasās pēc drāmas, bet dzīvē tam īsti nav jēgas. IMHO atriebties bosam pārdurot riepas ir sava laika tērēšana un nolaišanās līdz zemiskam līmenim, kas diez vai kaut ko atrisinās.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 23., 2017 - 04:14 pm
#

hmm, no otras puses tas implicē, ka piedošana un iecietība kaut ko atrisina. bet vai tad nesanāk tā, ka piedodot un esot iecietīgam, kretīniskā darbība netiek čelendžota, kretīns var to turpināt un beigās mums ir visādi veinstīni, kas gadiem izvaro sievietes?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


apjukums

from: [info]apjukums
date: Okt. 23., 2017 - 04:21 pm
#

no savas pieredzes varu tikai teikt, ka visvienkāršāk tādus kretīnus no savas dzīves izslēgt (kas arī savā ziņā ir atriebība?) un dzīvot laimīgi tālāk. ja mani kāds piekāš, protams, sākumā būs dusmas, bet tā vietā, lai kaltu atriebības plānu, es vnk pagriežu muguru un eju tālāk.
man par laimi nav pieredzes ar vardarbīgiem gadījumiem - bet par sitēju vīru/draugu/paziņu labāk ziņot varas iestādēm, nevis paša spēkiem kaut ko risināt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 23., 2017 - 04:28 pm
#

ā, ok, es pārpratu, domāju, ka tu saki, ka atriebties ir slikti, atrisinājums ir piedošanā.

Atbildēt | Iepriekšējais


mapats

from: [info]mapats
date: Okt. 24., 2017 - 11:30 am
#

Lai atriebtos vajag drosmi un raksturu, lai piedotu pietiek ar mīkstu sirdi. Neņemot vērā taisnīgumu, nākamo nodarījumu novēršanu un normālas pašsajūtas atjaunošanu.

Atbildēt


di_wine

from: [info]di_wine
date: Okt. 25., 2017 - 04:24 am
#

Grāmatas, filmas un citu viedokļi ir noteikti The Must, ko ņemt vērā :)

Atbildēt