pajautaa

Atriebība vs piedošana

« previous entry | next entry »
Okt. 23., 2017 | 11:40 am
posted by: panacea in pajautaa

Jau kādu laiku šo apceru, gribēju pavaicāt arī cibai.

A kāpēc ir tā, ka grāmatās un filmās atriebība bieži ir spēcīgs un tāds kā pozitīvs rīcības vadmotīvs, kamēr dzīvē reālajā, pāridarījuma gadījumā, parasti sāpinātais tiek aicināts uz piedošanu un iecietību?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {32}

A

from: [info]klusums
date: Okt. 23., 2017 - 02:25 pm
#

Jo idioti nespēj izšķirt, kad jārīkojas un kad ne un kā. Filmas vispār spēlē uz emociju "oh, cik varens es gribu būt un kā es te tagad visiem pierādīšu sava krāna garumu".

Latvijā - iecietīgā, pacietīgā, "ko ta es es jau neko" daba. Un tā ir otra galējība. Protams, ir ļoti vajadzīgs arī saprast otru pusi, bet bieži vien tiek aicināts piedot reālus pāridarījumus un tas galīgi nav ok.

Bet nav ok izvērt arī personisko atriebību, jo tas nav labākais emocionālais pamats no kā rīkoties. Vendeta ir tikai sākums karam. Nē, tas nav nekas foršs.

Atbildēt | Diskusija


Lacy F

from: [info]panacea
date: Okt. 23., 2017 - 03:32 pm
#

man pārsteidzošākais liekas tas lielais kontrasts, ka filmās un grāmatās tiešām visus sit un blietē taisnibas izjūtas vārdā, sākot ar hariju poteru, beidzot ar bornu. tur ir vienas vienīgas vendetas. no otras puses reālajā dzīvē vendetas, manuprāt, tiek nosodītas kā kaut kāds huligānisms, labākajā gadījumā, kā noziegums, sliktākajā. kas no vienas puses ir labi, jo kā viens sāks kautiņu, tā izvērtīsies asinspirts un labi vien ir, ka ir sodi likumā paredzētajā kārtībā. no otras puses, ja tā padomā, ir patiešām daudzi pidari (pardon mai frenč), kas staigā apkārt un dara sūdus, bet pa mizu nesaņem, jo likumā sods viņiem nav paredzēts un vendeta nav soc. akceptēta. tikmēr filmās sen jau būtu sambo, džudo, karatē!

Atbildēt | Iepriekšējais