proud to be peevish: Par elektrību. Līdzstrāvai..

2004. gada 16. novembris, 5:25 pm, 11 atsauksmes

Par elektrību. Līdzstrāvai attiecības izsaka Oma likums V=IR, kur V ir spriegums (volti), I ir strādas stiprums (ampēri), R ir pretestība (omi). Kādas likumsakarības darbojas pie maiņstrāvas, neatceros, bet gūgle palīdz ar šo, bet tas tiešām ir sarežģīti.
Un nosit tiešām ampēri, nevis volti. Wikipēdija apgalvo, ka:
* 1 mA causes a tingle
* 5 mA causes a slight shock
* 50 to 150 mA may result in death
* 1-4 A causes ventricular fibrillation
* 10 A causes cardiac arrest

Tā kā strāvas stiprums ir sprieguma un pretestības attiecība, tad, jo mazāka ķermeņa pretestība, jo mazāks spriegums nepieciešams. Ja iebāzīsi 1kārši pirkstus rozetē, vienkārši atrausies (izņemot gadījumu, ja bāzīsi vienas rokas pirkstu vienā un otras rokas pirkstu otrā caurumā, un tev būs specifiski slima sirds - tad strāva skries cauri sirdij un var to apstrādināt. Arī uz pavisam), bet, ja iekāpsi vannā un iemetīsi tur kailu vadu, mums, visticamāk, vairs nebūs tā prieka ar tevi komunicēt....
Pie tam imho tur strādā dažādas viltīgas likumsakarības, piemēram, ja strāvas avots ir pārāk mazjaudīgs, viņa sākas sprieguma kritums, kas rada arī strāvas kritumu, utt. Piemēram, ar mašīnas aķi (12V) var zivis glušīt un arī cilvēki nosist ar strāvu, nevis uzmetot tam to bandūru uz galvas ;), bet ar divām "Kronām" diez vai izdarīsi vienu vai otru ;)
(katrā ziņā viena plakanā baterija, piebāzta pie mēles (zema pretestība) dod tikai nelielu nepatīkamu metālisku sajūtu, un šaubos, vai no četrām kas daudz mainīsies)

Par sapņiem & smadzeņu ātrumu. Imho, smadzenes, saņemot kairinājumu (zvanu, piemēram), smadzenes spēj sekundes simtdaļās vai pat tūkstošdaļās pārorientēt visu sapni jaunā gultnē ar nemanāmu pāreju.

Un paldies par citēšanu ;)
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..

(Ņem vērā, ka parasti neviens neizvēlas atbildēt uz pilnīgi anonīmiem komentāriem!)