Lācītis numur divi - [entries|archive|friends|userinfo]
vistu_zaglis

[ website | šulcs.lv ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| VZL ]

[Sep. 4th, 2016|04:39 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[music |Underworld / Cowgirl]

Īpašu, pastiprinātu neizpratni raisa visi šitie foto kolekciju ieraksti ar devīzi "septiņdesmitajos dzimušie atcerēsies", "aizkustinošas mantiņas no mūsu bērnības", "tikai mūsu paaudze sapratīs, kas kopīgs zīmulim un audiokasetei", utt, utt, utt, ar kaut kādu perversu mīlestību tiek uzrakti visi tie šausmīgā paskata priekšmeti, ar kuriem mums nācās dzīvot, jo nekā labāka jau nebija, un eksponēti kā kaut kas neaprakstāmi jauks un brīnišķīgs. 

Kādam tiešām ir nostaļģija pēc visa tā vājprāta? Pēc на отъебись taisītajām lietām, kas uzdzen šermuļus paskatoties vien, pēc visas tās pelēkās ikdienas, drūmajiem, nīgrajiem jebaļņikiem, "latvieši pret krieviem", "metālisti pret reperiem", elektriskās rotaļlietas Ну погоди un sarkanas gumijas bumbas ar nodilušu krāsainu strīpu, bļaģ, pat kaut ko tik vienkāršu kā gumijas bumbu tajos laikos spēja uztaisīt pretīgi neglītu.

Viss šitas murgs par padlaiku produktiem, kas esot tie paši jau nu lasošākie, izglītotākie, prasmīgākie, viedākie, atšķirībā no aprobežotajiem, izlutinātajiem kapitālistiem, viss šitas "mūsdienu bērni tupī savās viedajās uzpariktēs, kamēr mēs, kā īsti cilvēki, līdz uzacīm nomūrējušies ar dubļiem, mētājāmies ar kukuržņiem, iztēlojoties, ka esam indiāņi", jā, protams, nekas jau mums cits neatlika, kā vien iztēloties kaut kādu labāku pasauli, nekā visa tā huiņa, kas valda apkārt. Nekas jau neatliek, kā vien izlikties, ka esam viedāki un gudrāki, un garīgāki un vēl kaķis viņu zina, kādi. Laikam ejot, tas viss vēl papildinājies ar kaut kādu murgainu "latviskuma unikalitāti un gara mantojumu", lai dievi žēlīgi.

Bet jo vairāk sanāk iepazīt cilvēkus, kas nav dzīvojuši visā tajā nostaļģiski pielūgtajā ellē, jo vairāk gribas uzspridzināt savu pagātni ar 2 000 000 tonnām trotila un kaut kādā mistiskā veidā kļūt par vienkārši tādu pat normālu, brīvu, smadzenēs nesapistu cilvēku kā viņi.

Bet viss jau, pizģec, par vēlu.

Нам выпала великая честь
Жить в перемену времен

Kā tad, Boris. Kā tad. Tas, ka tev nav izvēles, Boris, nepadara tevi labāku, atvaino. Labāk nerādiet visu to savu mantojumu, paslēpiet tās savas "10 rotaļlietas ar bērnības smaržu" un tad varbūt, vaaarbūt pēc pāris paaudzēm tā kūts smaka no smadzenēm būs izvējojusies. Varbūt.

Atvainojiet, izlauzās.
linkiet garām

Comments:
[User Picture]
From:[info]aabols
Date:September 4th, 2016 - 05:48 pm
(Link)
spridzināsim kopā Komrād
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 5th, 2016 - 03:20 am
(Link)
Yarrrrr!
[User Picture]
From:[info]kakjux
Date:September 4th, 2016 - 06:03 pm
(Link)
parakstos zem šitā. apriebušies man tie dzīvotāji pagātnē. tāpat kā tehnofobi. tas, ka nemāk apieties, nav iemesls to mēģināt atņemt no citiem. un vispār, kāpēc tikai tāda bērnība, kāda bijusi viņiem, skaitās Īsta Bērnība?
[User Picture]
From:[info]watt
Date:September 4th, 2016 - 06:11 pm
(Link)
+paraksts
[User Picture]
From:[info]goddes
Date:September 4th, 2016 - 06:33 pm
(Link)
Manuprāt ne jau konkretie priekšmeti šķiet tik nostalģiski, bet ar to palīdzību restaurē bērnību kā tādu, kas pēc noklusējuma ir laimīga bezrūpība. Man bija japasaka kaut kas citādaks valdošai komentāru noskanai.:)
From:[info]ernuerna
Date:September 4th, 2016 - 06:37 pm
(Link)
piekrītu
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 4th, 2016 - 07:11 pm
(Link)
Es jau saprotu, ka tas tā labi domāts. Bet skatoties ir sajūta, ka tev smērē acīs, mol, paskaties, paskaties, cik nožēlojami убогая patiesībā tā tava bērnība bija!
[User Picture]
From:[info]heda
Date:September 4th, 2016 - 06:51 pm
(Link)
Arī citās valstīs dzimušie, augušie mēdz dalīties ar pārsvarā ne īpaši glīta dizaina rolaļlietu un gadžetu foto no septiņdesmitajiem-astoņdesmitajiem-deviņdesmitajiem. Diemžēl vai par laimi neesam unikāli :)
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 4th, 2016 - 07:19 pm
(Link)
Ne jau dizains mulsina, bet tā izlikšanās, ka viss bija skaisti un krāsaini.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:September 4th, 2016 - 07:28 pm
(Link)
Bet bērnībā taču viss šķita krāsaināks un glītāks, vai tad ne? Tās bildes gan šķiet kā atmiņu dekonstrukcija, tāpēc parasti nepatīk.
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 4th, 2016 - 07:37 pm
(Link)
Šķita. Šķita!

Bet runa patiesi nav par lietām, drīzāk par kaut kādu tā perioda idealizēšanu un piekrāšņošanu. Lai gan vienīgais labais tajā visā bija tikai tas, ka mēs bijām bērni, un mums bija pohuj.
[User Picture]
From:[info]martcore
Date:September 4th, 2016 - 07:46 pm
(Link)
bērnu laime - tā ir pavisam cita pasaule, kas ir atkarīga nevis no esošās iekārtas, bet gan no attiecībām konkrētā ģimenē
ja tētis ar mammu lamājas, bērns būs nelaimīgs gan kapitālismā, gan komunismā, gan zviedru sociālismā
tas, principā, ir arī viss,ko es varu pateikt sīko laimes vārdā
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:September 4th, 2016 - 07:50 pm
(Link)
Ļoti pareizi teikts.
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 4th, 2016 - 07:57 pm
(Link)
Bet runa jau ir nevis par augustu, bet visu pēc tam.

Čo, man arī bija saulaini laimīga bērnība. Un gluži kā sovjetu produktam man arī allaž ir labpaticis nejusties. Bet kad iepazīsti jūzerneimu no kordona otras puses tuvāk, nekā čau-kā-iet, tik un tā neizbēgami jūti kaut kādu vārdos nenosaucamu, bet nenormāli vērienīgu atšķirību pašos pamatos, pašā dzīves uztverē.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:September 4th, 2016 - 08:09 pm
(Link)
džeka no kordona otras puses toreizēji gadžeti no šodiens skatoties arī ir убогие
kur tad ir atšķirība?
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:September 4th, 2016 - 08:24 pm
(Link)
Galvā!
[User Picture]
From:[info]milda
Date:September 4th, 2016 - 09:47 pm
(Link)
Bērna laime tomēr ir lielā mērā atkarīga no iekārtas, ja audz ğimenē, kura ir iekārtai nelabvēlīga. Jā ir laimes brīži un daudz gaišuma, bet sačakarēts esi. Un par to arī vistu zaglis raksta.
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:September 4th, 2016 - 07:42 pm
(Link)
Tas, ka dzīvot pārmaiņu laikos ir pats lielākais lāsts, tas jau tāpat apriori ir skaidrs. Bet tie kustīgie zvēri Bērnu pasaules skatlogā manī savulaik izraisīja daudz lielāku sajūsmu, nekā daudziem "prātā nesapistajiem" mūsdienās Disnejlenda.
[User Picture]
From:[info]barbala
Date:September 4th, 2016 - 08:03 pm
(Link)
Tāpēc, ka tas bija tavs prāts Bērnu pasaulē (un mans arī, atceros kā šodien un atceros ar gaišumu, kaut nekādā gadījumā nevēlētos to otrreiz atkārtot), bet disnejlenda ir citu prāts. Kā gan lai mēs to izprastu.

[User Picture]
From:[info]shelly
Date:September 4th, 2016 - 10:46 pm
(Link)
Atkārtot jau to nevar un noteikti nevajag. Ieraudzītu to visu šodien, droši vien stipri nobītos.
Bet vai vajag visu ar trotilu nolīdzināt, es arī drusku šaubos.
[User Picture]
From:[info]dominika
Date:September 4th, 2016 - 08:11 pm
(Link)
Kaut kādā mistiskā veidā kļūt par vienkārši tādu pat normālu, brīvu, smadzenēs nesapistu cilvēku gan gribētos, bet elektriskā rotaļlieta Ну погоди bija super forša, es bērnībā viņu dabūju paspēlēt apmērām 1 reizi, kad braucot vilcienā no laukiem iepazinos ar kaut kādu citu bērnu, kam bija tā spēlīte, un visas tās trīs vai sazincik stundas vilciena brauciena draudzīgi ķērām olas. Kad nopirku smārtfonu, es ar tādu kaifu lejupielādēju šito olu ķeramo aplikāciju un pirmo reizi 20 gados atkal uzspēlēju (pēc tam drīz apnika un izdzēsu, bet! tas pirmais mirklis!).
[User Picture]
From:[info]uldy
Date:September 4th, 2016 - 08:52 pm
(Link)
Cik labi, ka cibā ir ļaudis, kas to kas man zemapziņā vārās, izliek smukos, artikulētos tekstos, zem kuriem atliek tikai parakstīties.
Raksti vēl manas pārdomas par dzīvi. :)
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:September 4th, 2016 - 10:23 pm
(Link)
Jā, protams, pilnībā piekrītu, bet es skaidri zinu, kur novelku to līniju, kas šķiŗ muļķīgu vāvuļošanu par aizgājušo zelta laikmetu no skaidra, veselīga skata uz dzīvi.

Pie dzeltānbrūnā žiguļa. Tas ietilpst veselīgajā skatā. Bet fanot par apdilušām bumbām, protams, ir vājprāta pazīme.
[User Picture]
From:[info]kramers
Date:September 4th, 2016 - 11:19 pm
(Link)
Tai vecajai Jawiņai ar kuru es meičas pēc zaļumballes uz tuvējo mežiņu vadāju neviens Kawasaki vai Suzuki blakus nestāv! tāpēc ka tādas meičas pie manis vairs nesēdīsies (
[User Picture]
From:[info]kants
Date:September 5th, 2016 - 03:28 pm
(Link)
Uz tevis vairs neseediisies
From:[info]baltie_zushi
Date:September 5th, 2016 - 01:55 am
(Link)
Bet tas jau standarta variants "kad mēs augām tad tā nebija", paaudžu konflikts nekad nebeigsies. Un kasetes neaiztiec, ja, joprojām skan.
[User Picture]
From:[info]kants
Date:September 5th, 2016 - 03:28 pm
(Link)
Luudzu, pienjem manu parakstu!
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:September 5th, 2016 - 07:34 pm
(Link)
Nuss, bērni vairāk vai mazāk laimīgi pie jebkura rasklada/iekārtas, līdz ar to atmiņas lielākajai daļai siltas un nostalģiskas. Kā Fredis reiz izteicās, viņš bērnību izsūtījumā atceras kā varen jestur un saulainu padarīšanu, kamēr viņa māte, kurai izmisumā bija jādomā, kur raut kādus 5 kartupeļus, lai ģimeni nākamo nedēļu pabarotu, tā vis nešķiet. Tb tā nostalģija visnotaļ dabiska.
[User Picture]
From:[info]snowtales
Date:September 6th, 2016 - 06:34 pm
(Link)
Tās bildes jau nāk komplektā ar bērnību par ko savās atmiņās tad arī tiek fanots. Mana bērnība bija kolosāla. Citam nē. Kāds ar slapju un netīru gumijas bumbu atrāvās pa seju, cits iesita savu pirmo golu.
Kā saka franči — такова се ля ви.