smadzeņu darbības blakusprodukts
krāsiņas, tātad 
2nd-Jun-2014 08:58 pm
Internetos klejo bilde par vīriešu un sieviešu atšķirībām krāsu nosaukšanā

Tomēr vai eksistē kāds bioloģisks pamatojums šīm atšķirībām?

Somebody is wrong on the internet!

Viens no maniem mīļākajiem blogeriem xkdc nolēma pārbaudīt vai lietas tiešām ir tā, kā tas ir attēlotas komiksā. Viņš saviem lasītājiem lūdza aizpildīt aptauju, kurā bija jānosauc krāsa, kura pašlaik ir redzama ekrānā, kā kārtīgs fiziķis viņš ievāca papildus datus par respondentu dzimumu, krāsu redzes īpatnībām, attēloja krāsas gan uz balta, gan uz melna fona un lūdza pastāstīt uz kāda monitora cilvēks strādā. Pēc 222500 atbilžu ievākšanas, datu filtrēšanas, ortogrāfijas kļūdu labošanas un citas datu masīva masēšanas tika iegūta šāda bilde.

Tāpat tika pārbaudīts vai ir kādi dzimumspecifiski krāsu nosaukumi - tādi, kas dominē tikai vienā dzimuma grupā.
Lūk rezultāti,

Sievietes:
Dusty Teal
Blush Pink
Dusty Lavender
Butter Yellow
Dusky Rose

Vīrieši:
Penis
Gay
WTF
Dunno
Baige

Kopumā apkopojot visas krāsas un izvietojot uz rgb koordinātēm tiek iegūta šāda aina

Viss bloga ierakts ir atrodams te.

Kādā veidā tad mēs uztveram krāsas?

Ne velti vecajos televizoros un CRT monitoros rūpīgi ieskatoties varēja pamanīt trīs krāsu punktiņus - zilus, zaļus un sarkanus.
Mūsu acī atrodas šūnas, kas uztver krāsu - vālītes. Vālītes ir trīs veidu un katra no tām vislabāk uztevr gaismu kādā noteiktā elektromagnētisko viļņu spektrā.

Kopā šī informācija grupējas šādi

Ja ir bojāti vai izmainīti kādi no šiem receptoriem, krāsas tiek uztvertas citādāk


Tā kā liela daļa no gēniem, kas ir atbildīgi par vālītēs esošo receptoru veidošanos atrodas X hromosomā, vīriešiem krāsu redzes traucējumi ir biežāk sastopami. Tā kā vīriešiem ir tikai viena X hromosoma, ja tajā būs defektīvs vai nestrādājošs gēns, tā radīto efektu nevarēs nomākt "veselais" gēns no otras X hromosomas kā tas ir sievietēm. Te saka, ka Ziemeļeiropā 8% vīriešu un 0,5% sieviešu nespēj atšķirt sarkano un zaļo krāsu.

DIY diagnostika
Te ir vienkāršāks un un nedaudz laikietilpīgāks testiņš, kas ļaus katram pašam izmēģināt, cik labi var izšķirt toņus un kad ir vēlme To toni nosaukt par WTF.

Ko stāsta raksti
Krāsu uztveres īpatnību starp vīriešiem un sievietēm izpētei ir pievērsušies ne tikai blogeri, bet arī zinātnieki.
Šajā un šajā rakstā pētītas krāsu uztveres atšķirības un konstatēts, ka kopumā vīriešiem nepieciešams nedaudz "siltāks"(ar lielāku viļņa garumu) gaismas signāls, lai redzētu tādu pašu toni kā sievietes. Apelsīnu sievietes redzēs sarkanāku kā vīrieši un viņām zāle būs nedaudz zaļāka. Toties vīrieši labāk izšķir straujas krāsu izmaiņas, vai labāk pamana krāsu kustībā.

Pilnīgi iespējams, ka ir pamatīgāki pētījumi, kur ir lielāks pētāmo skaits. Tādā ziņā apskatītais blogeris spēcīgi ieliek zinātniekam. Bet kopumā, pārsvarā nav nekādu fizioloģisku šķēršļu gan vīriešiem, gan sievietēm nosaukt kurpju šņores gan par mēļam, gan persikkrāsas.

Fun fact
Lai gan mums, atšķirībā no putniem, kukaiņiem un citas dzīvas radības, nav receptoru, kas uztvertu UV gaismu, mēs to neredzam tādēļ, ka acs lēca šos starus absorbē. Cilvēkiem, kuriem nav lēcas - tā ir izoperēta vai nav ģenētisku defektu dēļ, ir iespēja redzēt UV gaismu. Tā tiek raksturota kā balta gaisma ar zilu spīdumu - šāda krāsa tiek iegūta, jo visi trīs receptori spēj uztvert UV gaismu, bet visjutīgākais ir zilais receptors (skat bildi ar trim uzkalniem)

Comments 
2nd-Jun-2014 10:15 pm
Jap! Pietiekami lielais vīriešu gleznotāju uu datorgrafiķu skaits vien ir pierādijums tam, ka problēmas nav bioloģiskajā dzimumā (sex), bet gan dzimumsocialitātē (gender).
Īsts Vīrietis atšķir krāsas, bet neatzīstas. Nekādi gan nespēju izdomāt, kāpēc.:)
2nd-Jun-2014 10:18 pm
es domāju, vienkārši nav tam pievērsta uzmanība vai arī radusies vajadzība nosaukt šīs krāsas (skat dzimumspecifisko krāsu nosaukumu sarakstu ;)). Vidējā sieviete gan jau ka arī neatšķirs pašgriezni no bultskrūves un nedod dies visas vēl par naglu nosauks.
2nd-Jun-2014 10:27 pm
Redz, tieši to jau es nesaprotu, jo vīriešu ikdienā ir tikpat daudz niansēti krāsainu objektu kā sieviešu ikdienā. Krāsām it kā nevajadzētu būt dzimumspecifiski lietotām (atšķirībā no kosmētikas piederumiem, apģērba vai atsevišķu nozaru darbarīkiem).
2nd-Jun-2014 10:33 pm
man gan šķiet, ka modes un kosmētikas industrija ir spēlējusi lielu lomu sieviešpecifiskajā krāsu nošķīrumā, skat. nerātes komentu par kosmētikas katalogiem. kur vīrišķim nāktos izmantot karmīnsarkanā un fuksiju rōzā atšķirības?

tāpat jau arī puķes. lielākā daļa puiku tak zina tikai rozes un, iespējams, neļķes.
2nd-Jun-2014 10:37 pm
Var jau būt...
2nd-Jun-2014 10:28 pm
visādi citādi esmu diezgan sievišķīga, bet kosmētikas katalogu krāsu kodi man liek sašutumā gārgt. gan toņi (gandrīz vienādie), gan nosaukumi
2nd-Jun-2014 11:03 pm
ļoti šiks ieraksts!
un interesanti!
2nd-Jun-2014 11:26 pm
man arī pie krii diskutējot palika interesanti, tad nu pabakstīju internetu.
2nd-Jun-2014 11:14 pm
paldies par veltīto laiku.
man gan pašai ir palicis neatbildēts viens jautājums: kā lai raksrturo pīļtēviņa zilzaļivioleto kakla spalvu krāsu, kas ir patipatipati viena no mīļākajām manām krāsām.
2nd-Jun-2014 11:25 pm
tur tas smalkums slēpjas tajā, ka uz spalvas ir zvīņas, kas no katras puses izskatās citā krāsā, tādēļ arī ar krāsu zīmulīsiem tā vienkārši neuzzīmēsi.

bet vispār sūds jautājums - tā ir Ze krāsa! :)
2nd-Jun-2014 11:40 pm
Štrunts par visām citām krāsām, bet es gribu uzzināt gay un penis krāsas.
3rd-Jun-2014 09:23 am
man patīk doma, ka vīriešiem bija jāspēj medīt un izdzīvot medībās, līdz ar to ievērot straujas krāsu maiņas viņiem bija svarīgāk
toties sievietēm bija jāspēj pamanīt vācamie augi/ogas un saprast, kas no tā visa ir ēdams.
tip, meža zemenes es pamanu daudz vairāk, nekā mans vīrieškārtas draugs.
uhh, gandrīz vai pēc seksisma sāk izklausīties..
3rd-Jun-2014 09:26 am
tā arī tie zinātnieki to visu skaidro :)
un tas, ka sievietes visu redz nedaudz siltāku, ļaujot labāk atšķirt gatavos augļus.
3rd-Jun-2014 12:48 pm - sievietes arī atšķiras
visbiežākais strīds ir par tirkīzzilu vai tirkīzzaļu toni.
un vai Ticket TO Ride kārts ir rozā vai violeta.
3rd-Jun-2014 01:00 pm - Re: sievietes arī atšķiras
tas varētu būt atkarīgs no indivīda fotoreceptoru jutības - vai viņš labāk uztver bišķi pa labi, vai pa kreisi. Attiecīgi arī zilizaļā krāsa, kas atrodas starp zilā un zaļā receptora maksimumiem, tiks uztverta vairāk tādā tonī no kura receptora (zilā vai zaļā) pienāks spēcīgāks signāls.

bet vispār man ir grūti iedomāties, kā ir dzīvot pasaulē ar citām krāsām.
This page was loaded Apr 23rd 2024, 9:15 am GMT.