Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

par cilvēku vājībām runājot 

crescendo (crescendo)
Visā vakardienas cepienā, mani nemērā uzjautrina ļaužu spēja no vienas puses, klārēt (vai vismaz atbalstīt) 'a tu neej strādāt par sociālo dabrinieku, tātad esi daļa no problēmas', vienlaicīgi dikti pārdzīvojot norādī, ka personīgi veiktā alkohola slavināšana arī ir daļa no problēmas, pie tam personīgā līmenī daudz vieglāk modificējama, nekā pārcelšanās strādāt par sociālo vai bāriņtiesas darbinieku.
Ziniet, bet tas dikti izklausās pēc viena cienījama cibiņa regulārajām sūdzībām par smēkētāju apspiešanu.

Protams, ka tā nav problēmas sakne. Bet vēl viens salmiņš uz kamieļa muguras tas ir. Tas, ka dažas dzelžainu mugurkaulu apveltītas jaunkundzes spēj uzturēt veselīgus sociālus kontaktus bez sociālā lubrikanta pat ar etanollietošanu īpaši izslavētos sociumos ir izņēmums no normas, nevis 'katrs tā var, ja tik vienreiz izdarītu šādu izvēli'*.

*Jā, apzināti nelietoju vārdu 'gribētu'. Tas šajā tipiskajā teikumā rada diezgan maldīgu priekšstatu - jo gribēšana ir grūta, un nebūt ne tik ļoti apziņai pakļauta, kā varētu šķist - parasti 'ja vien gribētu' tieši tā arī tiek domāts - it kā pietiktu vienreiz izdarīt izvēli. Cilvēku uzvedība kļūst daudz vieglāk racionāli izprotama, kad paturi prātā šo atšķirību.

Comments 

18.-Mar-2015 02:15 pm
whoa, nu gan iebliezi pa jūtīgām vietām! [man šodien baisas pohas ;)]

(man gan šķiet, ka, ja meklē problēmas sakni, tad diez vai ir jēga to meklēt alkoholā as such; nu tb alkohols tik bieži ir self-medication, ka būtu jādomā par mentālās veselības uzlabošanu vispār)
18.-Mar-2015 02:28 pm
(lai nerastos pārpratumi, es zinu, ka tas nebija par mani, vienkārši saasināta uztvere ;))
18.-Mar-2015 02:41 pm
Phew :)
18.-Mar-2015 02:38 pm
Ir mazliet atšķirība starp 'I know it's not quite right, but...' stila pašironiskiem/pašanalīzes tekstiem un kvī kvī, atkal visu nedēļas nogali nebiju skaidrā, cik tas ir forši un kas jūs tādi par vārguļiem, kas pat pāris vīna pudeles uz galviņu vienā vakarā pie normālām vakariņām neiztriepjat - jo īpaši, ja no tā vecuma, kad šādi kaut kādu dumpinieciskumu izrāda jau gadus desmit tā kā būtu izaugts.


A par ļaunuma sakni... protams, ka tā nav sakne. Bet jo vairāk alkohola nesaprātīga lietošana tiek uzskatīta par 'nekas īpašs', jo lielāku sabiedrības daļu skar saistītās negatīvās sekas.

Kā pašārstēšanās līdzeklis alkohols ir baigi neefektīvs tomēr. Nikotīns tur salīdzinājumā ir burvju lode.
18.-Mar-2015 02:44 pm
Tikai raut plaušās nikotīnu saturošas augu masas pirolīzes produktus ir šausmīgi neefektīvs veids, kā viņu nogādāt organismā.
18.-Mar-2015 03:06 pm
tikai lēts un ērts, un kaut kā sociāi pieņemamāks, jo 'visi dara tā'.
18.-Mar-2015 02:48 pm
paga, tu runā par to pašu cepienu ko es, tb pie watt'a?

bet nez, manu alkohola lietošanu ļoti maz ietekmē tas, cik es par to dzirdu; precīzāk, tas var mainīt alkohola lietošanas paradumus, un man maina uz labo pusi (tb es uzrautos uz ierakstu "mmmm, jaunais ekskluzīvais malduguns alus, kas jāizbauda..." vai "mmmm, baltvīns ar ledus gabaliņiem vasaras pēcpusdienā", bet ne "psc, iet jau trešais šņabis un nevienā acī!"). ņemot vērā to, ka līdz teetotalerim man ir tāāāls ceļš ejams, es domāju, ka ir okei. [bet, starp citu, histērisko nedzērāju - nejaukt ar nedzerošajiem alkoholiķiem - ieraksti gan man rada vēlmi iedzert, lai nekļūtu par tādu, kā viņi ;)]

un runa nebija par "alkohols ir labas zāles pret psih. slimībām, vajag lietot vairāk alkohola", bet drīzāk... nu, es jau teiktu "būtu labi paplašināt izpratni par to, kādas var būt psihiskas vainas, lai varētu palīdzēt arī cilvēkiem, kuri nekvalificējas DSM diagnozei", bet to diskusiju mēs jau esam izgājušas. ;)
18.-Mar-2015 03:04 pm
tas pats, bet pie kautska.

Cilvēkiem vajag palīdzēt, jā.

A par to, tieši cik ļoti tavu izvēli ietekmē vai neietekmē un cik ļoti par to vari spriest pati pēc subjektīvajām sajūtām...

šausmīgi silti iesaku Thinking Fast&Slow, ja nav lasīts. Tas nav _tieši_ par izvēles ilūziju, galvenā tēma tur ir cita, Bet tas ir absolūti vislabākais ever, ko es par to tēmu vispār esmu lasījusi. (well, jā, tāpēc viņam par to, ko viņš populārzinātniski apraksta tajā grāmatā piešķīra Nobēli.) Sākas lēni un 'come on, es to visu jau esn esmu lasījusi un zinu', but it gets better - un bez NLP un reklamoloģijas glazūras pa virsu. Lai gan, nav svaiga un reklamologiem, iespējams, ir obligātajā literatūrā jau sen.

18.-Mar-2015 03:06 pm
jā, es zinu, man jau ir to-read listē pa citu līniju. Kaut kādu iemeslu dēļ es biju iedomājusies, ka tas ir kārtējais self-helps, don't ask.
18.-Mar-2015 03:12 pm
Is OK, es arī tā domāju - varbūt viņi tīšām tā, lai vairāk cilvēkus aizsniegtu.
Biheivoristika, intuitīvā statistika, smadzeņu jaudas parametri un mērīšanas metodes (un jautri eksperimenti mājas apstākļiem!), kognitīvie bugi, kas rada ilūziju par intuitīvu statistikas izpratni, izvēles mehānismi un izvēli ietekmējoši mehānismi utml.

NLP stila grāmateles ar šo to par šito tēmu stāsta, bet tas ir kā... metafizikas grāmatiņu salīdzināt ar populārzinātniski izklāstītu, bet tomēr trū fiziku.
This page was loaded Apr 19. 2024, 11:16 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09