Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Mazi meli, lieli meli, statistika 

crescendo (crescendo)

Britu zinātne ir pierādījusi, ka priekšnojauta eksistē un ir zinātniski pierādāma. Vīrieši spēj paredzēt, kur viņiem tūlīt tūlīt parādīs erotiska rakstura bildīti

(Ja kādam pa rokai ir tvnet/delfi/apollo pārpublicējums - dodat šu, pievienošu).

Studentiem uz ekrāna demonstrē divus aizkariņus. Aiz viena no tiem ir ļoti erotiska satura bildīte, aiz otra - nav nekā. Studentam ir jāuzklikškīna uz tā, aiz kur bildīte ir. Nejaušība saka, ka pareizi vajadzētu uzminēt aptuveni 50% gadījumu. Ar erotiskajām bildītēm vīrieškārtas studenti uzmin pareizi vairāk kā 53% gadījumu.
Vai nav lieliski?

Wired rakstiņš (pagarš, angliski) http://www.wired.com/wiredscience/2010/11/feeling-the-future-is-precognition-possible/

Pilnais pētījums + 8 citi eksperimenti, kuru rezultātus ir grūtāk vienkāršot līdz vienai rindkopai. (61 lpp, pdf, angliski)
http://dbem.ws/FeelingFuture.pdf


So, where's the catch?


Metodē un statistikas apstrādē (12 lpp, pdf angliski)
http://www.ruudwetzels.com//articles/Wagenmakersetal_subm.pdf
Pa daļai vecais labais joks ar Teksasasiešu streļķi. Šeit gan aprakstīts mazliet garāk - ja mēs zinām, ka pētāmais objekts tapa nolinčots, iespēja, ka viņš ir miris ir diezgan augsta. Ja mēs zinām, ka pētāmais objekts ir miris, iespēja, ka viņš tapa nolinčots ir ļoti, ļoti maz. Protams, ja vien mēs nesadalām mirušos objektus daudz un dažādās kategorijās un beigu beigās nepublicējam tikai to kategoriju, kas atbalsta sākotnējo hipotēzi - piem 20.gadsimta sākumā Dienvidu štatos galvenais zināmas rases pārstāvju nāves iemesls, kas nav saistīts ar slimībām, nelaimes gadījumiem, sadzīviskiem strīdiem, noziedzību un likumīgiem tiesas spriedumiem bija linča tiesa.

Tie, kuri netika no eksperimenta atskaitīti dēļ 'pārāk daudz kļūdām eksperimenta izpildē' demonstrēja vidējo rādītāju 53%. Vienā no kategorijām. Citās varbūt bija 47% un par tām mēs nerunājam, bet šajā bija 53%.

Kādam nav pa rokai smuks atspēkojošs pētījums par dīvaini pozitīvajiem Oscillococcinum gripas simptomu mazināšanas efektiem?

Comments 

23.-Nov-2010 11:48 am
Labākajā gadījumā tas ir pētījums, no kura nav iztīrīta elementāru maldinošu heiristiku un cognitive bias (tā paša "Teksasas streļķa" efekta) ietekme. Sliktākajā un nebūt ne maziespējamākajā gadījumā tā ir pseidozinātne.
23.-Nov-2010 11:52 am
nu, es arī tā domāju, pirms iedziļinājos detaļās. Ļoti pamatīgi visi defaultie pretargumenti ir izpētīti, visi experimenti ar kontrolgrupām, etc.

un galvenais uzsvars uz to, ka jācīnās ar cilvēkiem kas noliedz ko jaunu pat nemēģinot iedziļināties sniegtajos pierādijumos.

bet nu šeit par to negrasos strīdēties, neesmu speciālists :)
23.-Nov-2010 12:10 pm
Izlasi to gala dokumentu, kas analizē gan pētījuma rezultātus, gan pētījuma autora postulātus par to kā pareizi pētījumi jāveic, gan to, kāpēc tā sanācis, kā sanācis.

Diemžēl valoda nav ļoti pārliecinoša un izklāsta stils nav ļoti secīgs. Nedaudz pārstrādājot būtu fantastisks textbook example nākamajām studentu paaudzēm - jo piemērs ir spilgts un atmiņā paliekošs, un, atšķirībā no gaišredzīgā laša līķa tomogrāfā, premise nav pilnīgi absurda.
23.-Nov-2010 12:14 pm
Principā, katru šādu eksperimentu vajadzētu atkārtot n-tās reizes pēc kārtas, katru reizi ar citu kontrolgrupu, kuru izmērus un citus parametrus arīdzan būtu vēlams variēt.

Ja iedomājamies, ka nezināmais faktors mums ir sarkanās un zilās krāsas lodīšu sadalījums traukā, tad, pat pieņemot, ka eksperiments būtu tapis veikts bez minēto kļūdu pieļaušanas, tas tik un tā līdzinās minējuma par šo sadalījumu izdarīšanai pēc pirmās izvilktās lodītes, kas, sacīsim, gadījuma pēc ir sarkana; abpusējās informācijas daudzums, kas saista iegūto rezultātu ar faktisko nezināmo, vienas vienīgas iterācijas gadījumā ir pārlieku niecīgs, lai vispāri varētu spriest par šo nezināmo pilnīgi jelko.
This page was loaded Sep 21. 2024, 8:17 am GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09