Ūūlę ([info]chimera) rakstīja,
@ 2014-07-10 08:12:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
anti-veg.

esmu pasākusi kolekcionēt arī stāvokļus, kad veģetārisms/vegānisms ir kaitniecisks un pat nāvējošs. pagaidām kontā divas neapšaubāmas kaites, abas retas un ģenētiskas, bet tomēr: refsums (nez vai var atstiepties, bet nopietni sabojāt dzīvi un uztveri gan; totāla hlorofila nepanesība, attiecīgi, 80% veg pārtikas neder) un vilsons(beidzas ar aknu komu un aizliegto produktu sarakstā ir arī nozīmīgi veg proteīna avoti - rieksti, sēnes, mazākā mērā pākšaugi).
(cita lieta, ka stāvokļu, kurus var izraisīt un/vai strauji pasliktināt strictly olbaltumvielās bāzēta diēta [aļa atkinsa diēta], atrodas N reizes vairāk tādā pašā meklējuma periodā)

tad vēl randomā var izzvejot ko šādu:
http://www.holistichelp.net/why-you-shouldnt-be-vegetarian.html
(patīkami atšķiras no tml materiāla ar apokaliptisku noskaņu "vegāni mirs un drīz" neesamību, taču argumentācijā uzreiz krīt acīs paleo murgi no sērijas "graudaugi un pākšaugi ir ļaunumzz"* utt utml).

*cita lieta, ka līdzcilvēki man apkārt pārsvarā pārtiek no miltiem, miltiem, miltiem... un "gaļas"**, un beidzas tas hujova. atceros, ka tieksme visu, pat gurķus, apviļāt miltos un apcept, padarīja 20. gs. sākuma latviešu pavārgrāmatas man nelietojamas.

par "gaļu"** - vai nav tā, ka liela daļa t.s. gaļēdāju var itin viegli iedzīvoties tipiskos veg deficītos? jo, lai govs gaļā/pienā būtu, piemēram, vitamīni D vai B12, tai jāganās saulītē un jāgrauž nesterila zāle, nevis jānīkst industriālā fermā un jākošļā kombikorms. diez vai tādas govs gaļa būs daudz barojošāka, nekā hardcore ēnā tusnējošā vegāna gaļa. kreicfeldu-jakobu arī joprojām izārstēt nevar.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]chimera
2014-07-10 08:35 (saite)
jāpiebilst vēl, ka pret olām es savā pašreizējā info līmenī nevaru izdomāt nevienu pretargumentu, izņ. ētiskos un to, ka tas ir viens no populārākiem alergēniem (bet to nevar nepamanīt).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 08:45 (saite)
jāatskaitās arī par savu pašsajūtu pēc ~pusgada veg dzīves (ar pamatmotivāciju būt par m. kontrolgrupu): jūtos labi, mati ārā nekrīt, svars mainījies minimāli (a kam tur mainīties lol), taču ir negaidīti samazinājies cisku apjoms, kā rezultātā vieni aizvēsturiski šorti vairs neizskatās tizli, cikls stabils kā nekad, par nogurumu un panīkumu nesūdzos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]str
2014-07-10 08:56 (saite)
pretargumenti varētu rasties pret veikala olām, tāpat - veikala gaļu.
hormoni, ar ko tie lopi tiek baroti ...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 09:16 (saite)
hormonus, antibiotikas utt es pat neizskatu, tas pārāk acīmredzams ļaunumzz, kas saistāms ne ar to, vai produkts ir gaļa vai negaļa, bet ar mūsdienu lauksaimniecības dabu.

jo tai pat laikā: pesticīdi un co!!1 mani mīļie banāni ir top 3 pēc appesticīdošanas utt utml.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zimbabve
2014-07-10 13:01 (saite)
+
Mani savukārt pēdējā laikā fascinē vēl viena jauna blogeru un pozitīvo domātāju brīnumdiēta - PH jeb sārmainā diēta (PH), kurai, protams, nekāda zinātniska pamatojuma nav. Kā jau lielākajā daļā diētu, pozitīvā puse būtu dārzeņu, augļu, zaļumu ieviešana ēdienkartē lielākos apjomos, bet nāk smiekli, kad meitenes runā par uzturvērtībiņu, veselībiņu, vitamīniņiem, dzīvības spēciņu (āāāā) un vienlaikus patērē kaudzēm nesezonālu produktu, kas tiek importēti no valstīm, kur pārtikas drošības procedūras nebūt nav tik skaidras, nogatavināti pa ceļam un nosmidzināti ar pesticīdiem, vaskiem utt. Un tas viss Latvijas vasaras laikā, kad atsperdamās varētu taisīt smūtijus no vietējiem produktiem, bet nē - sojas piens, čia sēklas, rieksti, banāni, avokādo utt.

Dievgodvārds, reizēm liekas, ka vai nu meitenēm nav ko darīt, vai arī tie ir kaut kādi psihiski ēšanas traucējumi, līdzīgi anoreksijai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 13:40 (saite)
aha, ph diēta ļoooti mulsina arī mani.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zimbabve
2014-07-10 13:49 (saite)
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/coral2.html

Man vispār gribētos izdarīt sabiedrībai derīgu darbu un brīvprātīgi quackwatch rakstus patulkot un kaut kur publicēt, citādi ik pa laikam iemetas zobusāpes, kad internetos atkal parādās kārtējās muļķības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 13:51 (saite)
o, burvīgs raksts, paldies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]neraate
2014-07-26 17:37 (saite)
mhm. un mani ne vien izbrīna, bet arī uzjautrina un kaitina visa tā hujņas gvelšana par to, ka organismā jāmaina vide, jo vai nu viss par daudz saskābis vai sasārmojies. jo īpaši ņemot vērā to, cik nelielas pH nobīdes pieļauj (fizioloģiski) tās pašas asinis, par starpšūnu vidi nemaz nerunājot

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]pikaczu
2014-07-10 08:45 (saite)
100% drosza ir tikai Odesas Barbijas dieeta, vinja need neko, energiju uznjemot patieszo no Saules.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 08:48 (saite)
man vnk patīk ievākt vairāk vai mazāk bezjēdzīgu info, hobijs tāds :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2014-07-10 09:21 (saite)
Nu, IMO, veģetāras diētas priekšrocības ir, stingri ņemot, divās kategorijās:
1) cilvēks sajūtas riktīgi ētisks un pareizi dzīvojošs, atšķirībā no tizlajiem gaļēdājiem,
2) fakts, ka jāseko līdzi tam, ko ēd, piespiež sekot līdzi tam, ko ēd, un vismaz sākumposmā (pirms apzināts viss veģetārais džankfūds) cilvēks ēd veselīgāk vienkārši tāpēc, ka seko tam līdzi.

Pirmais ir neapšaubāmi patīkami, bet otrais ir pēc būtības nesaistīti ar veģetārismu un iet rokrokā ar jebkuru šāda veida "domā līdzi, ko ēd, un esi spiests gatavot pats" diētu.

Bet man patīk ideja, ka cilvēki dalās veģetāriešos un gaļēdājos, tbš veģetārieši ir tie, kas ēd dārzeņus, augļus un visu ko veselīgu, kamēr gaļēdāji pēc būtības rij tikai gaļu, nu, ja nu reizēm pirms cepšanas eļļā apvārta miltos :) Jo, protams, ēst veselīgi UN ēst gaļu ir pilnīgi neiespējami :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 09:44 (saite)
tā nu gluži nav. vidusjūras diēta šobrīd tiek uzskatīta par veselīgāko, jo ir GANDRĪZ veģetāra. daudz gaļas=daudz holesterīna, pārāk daudz olbaltumvielu (-->podagras šmodagras un kas tik vēl ne), avitaminozes riski (C, K un citi), maz/nemaz šķiedrvielu (zarnas saka fak), utt utml.

un jā, lielākā daļa man zināmo visēdāju nebūt tādi nav, jo pārsvarā pārtiek no "gaļas" pusfabrikātiem, miltiem un to izstrādājumiem nu un kartupeļiem. kāda gurķa vai tomāta ripiņa vientuļi uzgriezta pa virsu. bet tev, protams, taisnība, tajā, ka tam nav sakara veg/neveg, bet ar elementārākiem veselīgā uztura principiem. es, piemēram, dzīvē neesmu redzējusi cilvēku, kurš, ja ēd gaļu, ēd to 1 reizi nedēļā vai retāk, kā atbilst tai pašai vidusjūras diētai.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2014-07-10 10:01 (saite)
Khhh, "gandrīz veģetārs" izklausās pēc zaimošanas :D Bet es varētu iebliezties kādā veģetāriešu forumā ar tekstu "es esmu gandrīz veģetārietis", paskatīties, kādu šitstormu par to norautos.

Es ēdu gaļu aptuveni reizi nedēļā. Bet kaut ko no gaļas - gandrīz katru dienu (tipa buljons pie dārzeņiem, haribo lācīši, olas) un par savas ēdienkartes lielāko problēmu uzskatu nepietiekamu zivju daudzumu uzturā. Bet tā pārtieku no dārzeņiem (ietverot tevis nīstos kartupeļus, kas ir pilnīgi normāls dārzenis, ja), augļiem/ogām, pupiņām, graudaugiem (cenšos atrast ar pilngraudiem), piena produktiem un šokolādes. Par "gandrīz veģetāru" to visu nekādā veidā nevar saukt, bet nu tā, ka es ēstu nenormālīgi neveselīgi tieši tāpēc, ka ēdu gaļu, arī nevarētu teikt.

Vienkārši tas "gandrīz visi visēdāji, ko es pazīstu, ēd tizli" ir tikpat stulbs arguments kā "visi veģetārieši, ko esmu redzējis internetā, ir agresīvi lohi".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 10:05 (saite)
kur tu rāvi, ka es nīstu kartupeļus? labs un derīgs produkts, teicams aminoskābes lizīna avots vegāniem, vnk tizli, kad ir VIENĪGAIS side-dish pie gaļas.

par ētikas jautājumiem ar mani arī nav vērts runāt, jo tie mani interesē maz (ja nu vienīgi regulāri bešos, ka beiktus cilvēkus neizmanto līmē, mēslojumā vai ādas izstrādājuma ražošanā, un pat apbērē tos tā, ka mijiedarbība ar apkārtējo vidi, notiek hujova, tādējādi mēs zaudējam biomasu, tiek noplicinātas augsnes utt utml).

un ieraksts, ja nepamanīji, biji nevis par "visi gaļēdāji lohi", bet gan par veg ēnas pusēm ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 10:07 (saite)
+gaļai un kartupeļiem turklāt ir hujovijs kalcija: fosfora ratio, un par to pat padomju dietologi rakstīja, nekāds ne hipsteru izgudrojums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zin
2014-07-10 10:53 (saite)
man šķiet, ka gaļa + kartupeļi ir arhaisms kaut kāds
mans mīļākais savienojums, pimēram, ir sautēts liellops un zaļie lapu salāti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 13:38 (saite)
arhaisms, aha, bet lepni gozējas galdā jebkurā radu saietā vai nemodernā kafē. turklāt interesanti, ka izdzīvojis tik ilgi, jo tiek aktīvi kritizēts pat 1961. gada psrs uztura grāmatās.

distancējoties no personīgām veg simpātijām, protams, ka gaļa+lapas ir N reizes labāka kombinācija.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2014-07-10 10:12 (saite)
nuvot, un pat ierakstā par veg ēnas pusēm 2x uzbraukt cilvēkiem, kas ēd gaļu, to vaig mācēt :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 10:13 (saite)
es vnk esmu VISPUSĪGA ^^

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 10:20 (saite)
lasi: māku uzbraukt vienlaicīgi i pašam, i sašam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2014-07-10 10:09 (saite)
(enīvej, man no vidusjūras diētas lielākais kultūršoks bija nevis tas, ka gaļu neēd, bet tas, ka saldumu vietā nākas rīt augļus, bet nu to var kompensēt ar to obligāto sarkanvīna glāzi :))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 10:11 (saite)
ā :) es, vot, esmu cilvēks, kuram gandrīz nekad neprasās ne saldumus, ne augļus (ja man būtu jākļūst par frutariāni kādas kataklizmas rezultātā, atstieptu kājas).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dominika
2014-07-10 11:24 (saite)
Pie pēdējā teikuma - esi gan redzējusi, mani. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 13:38 (saite)
a, ok :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zimbabve
2014-07-10 12:42 (saite)
es, piemēram, dzīvē neesmu redzējusi cilvēku, kurš, ja ēd gaļu, ēd to 1 reizi nedēļā vai retāk, kā atbilst tai pašai vidusjūras diētai

Te viens ir:) Varētu būt pat, ka dzīvē esi reiz redzējusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 13:38 (saite)
aha, esmu no tevis kkādas grāmatas pirkusi :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sw
2014-07-10 12:46 (saite)
pik mī, pik mī! kopš pabiju vienā liellopu un vienā cāļu fermā, sāku lasīt par hormoniem un a/b bagātināto gaļu un vērot, kā gaļas emulsija no lielveikala gaļas izplūst straumītēs pa pannu, pērku gaļu vairs tikai no z/s, RIMI "Klētīm" vai tirdziņiem. tas vis nav aiziet līdz piemājas Mahimai, tādas medības vajag ieplānot un izbrīvēt tām laiku, tāpēc gaļa mūsmājās patešām ir reizi nedēļā vai pat retāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 13:39 (saite)
jē! :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]puuce
2014-07-10 13:21 (saite)
es gaļu ēdu divreiz mēnesī. negribas, laikam vecuma vai citu pārmaiņu dēļ.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 13:39 (saite)
ļ. labi!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]digna
2014-07-12 01:25 (saite)
Neesmu veselīgēdājs un, ciemojoties pie radiem, gadās nobīdes, bet lielākoties zīdītāju gaļu ēdu reizi nedēļā vai retāk. Tātad - tādi gaļēdāji ir! :) (vistu ēdam ~0-2x nedēļā, zivis un veģetāri visbiežāk)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-12 11:41 (saite)
priecē :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dominika
2014-07-10 11:28 (saite)
Bet daudzos gadījumos diemžēl tā arī ir - ja ēd gaļu, tad pārējās ēdienkartes dažādība ir minimāla.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2014-07-10 11:39 (saite)
Tu domā, ka tā ir tāda cēloņsakarība "sāc ēst gaļu, uzreiz smadzenes atrofējas"? :) Vai varbūt tomēr "ja cilvēks pofigā ēd, ko dod, tad, dabiski, gaļu arī apēd"?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dominika
2014-07-10 12:14 (saite)
Nēnē, uz nekādu cēloņsakarību izteikšanu es nepretendēju, tikai novērojumi savu radinieku lokā man ir tādi, ka tie, kas riktīgi daudz ēd gaļu (es arī ēdu, bet arvien retāk), neko daudz citu bez kartupeļiem, miltu mērces un gurķa ripiņas uzturā nepatērē. Nu bet tie ir cilvēki kas vispār īpaši nepiedomā pie veselīgas ēšanas vai ēdienkartes dažādošanas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dominika
2014-07-10 12:16 (saite)
Nu tipa tie varētu būt no tiem, kas "pofigā ēd, ko dod", bet drīzāk no tiem, kas "bez gaļas un maizes jau nevar paēst".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]vaarna
2014-07-10 09:57 (saite)
viss ir skaisti līdz brīdim, kad sākam ņemt vērā, ka Vidusjūras diēta visdrīzāk būs piemērota Vidusjūŗas reģionam, ne Baltijas u.t.t. Tāpat kā zivis lido ūdenī un putni peld debesu jumolā. Protams, Forevers cīsiņus un Hanzas maizi ēst ir bezjēdzīgi jebkuros platuma grādos, tāpat kā dzert Apinīti. Tad jau labāk kādu vārnu apēst.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 10:00 (saite)
lūk, vietas teorija man šķiet so-so (ja neņem vērā ekoloģisko nospiedumu), drīzāk izmantošanas ilguma teorija der (piemēram, laktozes nepanesība reģionos bez piena lopkopības tradīcijām. lasi: gandrīz visā pasaulē). tāpat liela daļa mūsu ēdienkartes, kas tagad lieliski aug baltijā un ir pašsaprotama mums, vēsturiski nāk no vidusjūras reģiona/d-amerikas/tml.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vaarna
2014-07-10 10:09 (saite)
protams, cilvēks pierod pie it visa ar laiku, nav vārdam vietas. bet nu, ja italiāni uzsēdinātu ik vakaru uz pāris aliņiem (nekādu vīnu), tad, pieļauju, kādu laiku būtu gremošanas problēmas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 10:11 (saite)
kā tad :)

/ķipa itālijā nedzer alu/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vaarna
2014-07-10 10:14 (saite)
nu, es domāju, ka italiānim ar vienu Porteri pietiktu visai dienai. Ok, dzeršanas un ēšanas tradīcijas tomēr atšķiras arī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 10:17 (saite)
aizej patusē ar itaļu erasmus studentiem bārā moon safari, tu ātri pārskatīsi šo teoriju :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vaarna
2014-07-10 10:22 (saite)
students vēl nav cilvēks ar lielo "C":)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lennay
2014-07-10 19:56 (saite)
Man piena nepanesība attīstījās pēc pārcelšanās uz dzīvi nepiena reģionā. Tb aizbraucot ciemā uz LV un kāri metoties virsū kādreiz mīļajiem piena produktiem (konkrēti jogurta un biezpiena izstrādājumiem - pats piens man vienmēr ir riebies), galīgi vairs nebija lāgā ap māgu ne gluži, bet strauji visādi iekaisumi (rūgšanas procesi?) sākās. Smirdēt arī (at)sāku. Tb sviedri kļuva nelāgi ož(?)oši. Izspriedām, ka pienskābās baktērijas to smirdēšanu izraisa. Nu un piena produkti vispār, izrādās, esot evil.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]augsne
2014-07-10 12:58 (saite)
Tu ļoti interesanti raksti par medicīnu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]chimera
2014-07-10 13:36 (saite)
šis ir labākais kompliments pēdējā desmitgadē :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]augsne
2014-07-10 13:38 (saite)
Un galīgi pelnīts! :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zimbabve
2014-07-10 13:49 (saite)
es ar pievienojos:) Tā kā pati par šo tēmu daudz lasu, tad nu liekas, ka ir viens cibiņš ar līdzīgām interesēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?