Latviešu ēdieni un dzērieni
« previous entry | next entry »
Okt. 14., 2008 | 03:49 pm
posted by: guru in pajautaa
Tipiskākie, tradicionālākie un garšīgākie latviešu ēdieni un dzērieni, kurus varētu pagatavot un celt priekšā ārzemniekiem, sakot, lūk, arī Latvijā ir garšīgi :)
from: ealze
date: Okt. 14., 2008 - 12:51 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: goddes
date: Okt. 14., 2008 - 12:53 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: digna
date: Okt. 14., 2008 - 01:57 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 12:52 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: oblica
date: Okt. 14., 2008 - 12:55 pm
#
un skābputra noteikti - otru porciju diez vai prasīs!
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: le_minga
date: Okt. 14., 2008 - 12:59 pm
#
/fuij... to tak pat latvieshi need, kur nu veel citiem piedaavaat :D/
Atbildēt | Iepriekšējais
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 01:00 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: antuanete
date: Okt. 14., 2008 - 01:05 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 01:18 pm
#
baudāmanovērojama sklanduraušos.Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: antuanete
date: Okt. 14., 2008 - 01:50 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 01:59 pm
#
Un nevajag, lūdzu, tik kategoriski apgalvot "garšas konfliktu nav" par kādu ēdienu. Jebkuram ēdienam kāds var atrast garšas konfliktus.
Atbildēt | Iepriekšējais
from: dzeina
date: Okt. 14., 2008 - 01:48 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: goddes
date: Okt. 14., 2008 - 12:56 pm
#
Tik problēma tā, ka ārzemniekiem viss var nebūt tik pieņemams.
Atbildēt
from: savanna
date: Okt. 14., 2008 - 01:00 pm
#
Brokastīs kūpinātu zivju maizītes.
Kartupeļu pankūkas.
Piena zupas.
Štovēti kāposti ar karbonādi nu kartupeļiem.
Cūku pupas.
Atbildēt | Diskusija
from: guru
date: Okt. 14., 2008 - 01:08 pm
#
paldies :)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: savanna
date: Okt. 14., 2008 - 01:10 pm
#
Ja par zupām, tad vēl var zirņu/ pupiņu/ biežu/ skābeņu... (ja ir pieejamas skābenes).
No saldajiem vēl var ceptus ābolus ar cukuru un kanēli; biezpiena sacepumu ar ķīseli :)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: guru
date: Okt. 14., 2008 - 01:12 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: savanna
date: Okt. 14., 2008 - 01:16 pm
#
Ātrais variants ir uz parastās pannas tāpat salikt un ar vāku virsū cept (ne pārāk lielu jaudu, lai nepiedeg apakša)
Ja āboli lieli, tad var vispirms cept tukšo vidus pusītes un, kad apgriež otrādi, tikai tad sapilda un cep tālāk.
/Var pasniegt arī kopā ar putukrējumu; karameļu mērci utt... saldējumu/
Atbildēt | Iepriekšējais
from: lilai
date: Okt. 14., 2008 - 01:28 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 01:20 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: savanna
date: Okt. 14., 2008 - 01:11 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: apjukums
date: Okt. 14., 2008 - 01:30 pm
#
reāli izmēģināts un vienmēr visi bijuši stāvā sajūsmā ;)
Atbildēt | Iepriekšējais
from: digna
date: Okt. 14., 2008 - 01:59 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: unpy
date: Okt. 14., 2008 - 01:00 pm
#
Piena zupa ar ķirbjiem un siļķi.
Atbildēt
from: lapsamaza
date: Okt. 14., 2008 - 01:11 pm
#
vēži.
Atbildēt | Diskusija
from: guru
date: Okt. 14., 2008 - 01:13 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: crash_and_burn
date: Okt. 14., 2008 - 01:16 pm
#
Vēl brokastīm var šprotu maizītes sataisīt...
Atbildēt | Diskusija
from: savanna
date: Okt. 14., 2008 - 01:18 pm
#
ņamī... aukstā zupa un tās maizītes no rītiem... :) Aš pašai sakārojās.
Atbildēt | Iepriekšējais
from: apjukums
date: Okt. 14., 2008 - 01:33 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: crash_and_burn
date: Okt. 14., 2008 - 01:34 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: dope
date: Okt. 14., 2008 - 01:37 pm
#
Atbildēt
from: aleja
date: Okt. 14., 2008 - 01:38 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: minchux
date: Okt. 14., 2008 - 01:55 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:03 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:24 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:28 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:34 pm
#
Morss tomēr nav latviešu vārds, tas ir nosacīti nesen ievazāts.
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:36 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:42 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:43 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
Tu man jau otro dienu piepisies nevietā.
from: digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:44 pm
#
Arī kartupeļi Latvijā ir nosacīti nesen un automašīnas ir izgudrotas nosacīti nesen.
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:49 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:40 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: minchux
date: Okt. 14., 2008 - 02:32 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: aleja
date: Okt. 14., 2008 - 02:59 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: guru
date: Okt. 15., 2008 - 11:44 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: aleja
date: Okt. 15., 2008 - 12:38 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: traffico
date: Okt. 14., 2008 - 01:48 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:01 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: traffico
date: Okt. 14., 2008 - 02:53 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: shvep
date: Okt. 14., 2008 - 02:17 pm
#
Baraviku mērcīte (zinu, ka nav vairs sezona, bet varbūt ir sasaldētas baravikas) vai marinētas pašu sēnītes.
Mājās marinēti gurķīši.
Biezpiena torte.
Cepts ķimeņu siers ar medus lāsīti.
Atbildēt
Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:23 pm
#
Pamatā jau ēda rudzu maizi maizi, visādas putras (bukstiņbiezputru, skābputru), zirņus, pupas, dārzeņus, ogas, sēnes.
Reku dažas receptes no internetiem:
PIENA ZUPA AR CŪKU PUPĀM.
Katliņā nelielā ūdens daudzumā vāra miežu putraimus un nolobītas cūku pupas, vēlāk pievieno sagrieztus burkānus un kartupeļus, sāli – pēc garšas. Kad visas sastāvdaļas mīkstas, pielej pienu un uzvāra.
KARTUPEĻU RIPIŅAS.
Uzlūkojot šo ēdienu, rodas ķecerīga doma – redz, latviešiem jau izsenais bijuši pašiem savi čipsi. Nomizotus kartupeļus sagriež plānās ripiņās un uz pannas apcep no abām pusēm. Ēd ar krējumu.
TAUTISKS DESERTS.
Vienkārši rūgušpiens ar cukuru un kanēli. Lai būtu pareizā konsistence, acīmredzot vislabāk izmantot īstu lauku pienu.
PUTRAIMU UN KARTUPEĻU BIEZPUTRA. BUKSTIŅBIEZPUTRA.
Miežu putraimus uzbriedina ūdenī, kartupeļus sagriež pabiezās šķēlēs, liek vārīties. Kad ūdens uzvārās, pievieno putraimus un sāli. Ūdenim jābūt tik daudz, lai viss katla saturs būtu pārsegts. Vāra uz lēnas uguns nemaisot. Kad gatavs, samaisa un pielej mazliet piena vai saldā krējuma. Ēd ar speķa un sīpolu mērci. Aukstu biezputru var griezt šķēlēs un cept uz pannas.
TAUKU MAIZES.
Lieliska sātīga uzkoda. Smalki sagrieztu treknu cūkgaļu cep uz pannas, līdz tauki iztek un gaļa sacepas brūna (šos krikumiņus sauc par gruzduļiem). Var ilgstošai uzglabāt pieliekamajā. Ziež uz rupjmaizes.
ĶIĻĶENI.
Gatavoti no rupjiem rudzu miltiem. Miltiem pievieno sāli un tik daudz ūdens, lai iznāktu mīkla, kas nelīp pie rokām. Pildījumu gatavo no biezpiena, žāvētas gaļas, sīpoliem un zaļumiem. Vāra sālsūdenī.
Bet jāpiebilst, ka kartupeļi tomēr ir Latvijā tikai no 17. gs.
Kā arī tas, ka latviešu ēšanas tradīcijās ienākušas arī ļoti daudzas vāciskas lietas. Piemēram, tās pašas cūciņas ar šķovētiem kāpostiem.
Atbildēt | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: tvarj
date: Okt. 14., 2008 - 02:26 pm
#
/tvarj noslienaa klavu
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:29 pm
#
____________
Jāteic, ka man pašai no uzskaitītā garšo tikai ceptie kartupeļi ar krējumu. :)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: tvarj
date: Okt. 14., 2008 - 03:05 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:29 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: tvarj
date: Okt. 14., 2008 - 03:07 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:30 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:30 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:32 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:34 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:43 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:48 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:52 pm
#
Ja rīvē pa virsu, tad tas siers vairāk sakūst, ja iejauc krējumā (vai majonēzē), tad paliek stingrāks;)
Bļin, ēsti gribu!!!;/
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:57 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 03:07 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: goddes
date: Okt. 14., 2008 - 03:10 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: kuminjsh
date: Okt. 15., 2008 - 06:01 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: goddes
date: Okt. 15., 2008 - 06:51 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: kuminjsh
date: Okt. 15., 2008 - 06:53 am
#
Es nākošnedēļ lidošu uz to zemi;)
Atbildēt | Iepriekšējais
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:41 pm
#
Turklāt, sakot ārzemniekiem par sveštautu ēdieniem - tur pelmeņiem, siļķēm kažokā, šķovētiem kāpostiem ar sardelēm utt.(un varbūt arī viskādām citām lietām), ka tas ir mūsu tadicionālais kaut kas, mēs radām aplamu priekšstatu par savu valsti, tautu un tradīcijām un tas nav sīkums, jo šī nepatiesā informācija noteikti ceļos tālāk.
Kaut kā dramatiski uzrakstīju,
īsumā,
teikt, ka vācu, krievu vai ukraiņu ir latviešu ēdiens, ir vienkārši stulbi un bezjēdzīgi.
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:50 pm
#
Neaizmirsīsim, ka latvieši kā nācija (tauta) izveidojās (tika nosaukta) tikai 19. gs beigās, un tad jau ēda daudzus no vāciešiem pārņemtus ēdienus: i to pašu uzputeni, i desas ar kāpostiem.
Ja jau vēlamies būt patiesi sīkumaini:)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:53 pm
#
Ja nē, tad sauc (vai turpini saukt?) boršču, pelmeņus, šašliku un tā tālāk par latviešu ēdieniem.
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Es tikai Tavus pārspīlējumus novedu līdz absurdam:)
from: kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 03:04 pm
#
Manuprāt, ja kādu ēdienu - piemēram, karbonādes ar štovētiem kāpostiem, asinsdesas, galertu vai uzputeni - ēd jau četras-piecas latviešu paaudzes vismaz (kā minimums no ulmaņlaikiem), tad ir sīkumaini un nevietā nākt, raukt degunu un mēģināt iegalvot, ka "visi jūs stulbeņi, ēdiet tikai putru":)))
Bet ja pa nopietnam: latvieši patiešām tiek pieminēti tikai no 19.gs. beigām, pirms tam bija kurši, latgaļi, līvi, zemgaļi, tā ka "latviešu virtuve" arī nevar būt pārāk veca - pēc loģikas;)
Atbildēt | Iepriekšējais
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: morraa
date: Okt. 17., 2008 - 03:39 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)
from: kuminjsh
date: Okt. 17., 2008 - 09:15 am
#
Būtībā visas garšīgās lietas radušās, dažādu tautu virtuvēm ietekmējoties vienai no otras, pielāgojot savai garšai un vietējiem apstākļiem.
Atbildēt | Iepriekšējais
from: asaa
date: Okt. 14., 2008 - 02:54 pm
#
Atbildēt