pajautaa

Latviešu ēdieni un dzērieni

« previous entry | next entry »
Okt. 14., 2008 | 03:49 pm
posted by: guru in pajautaa

Tipiskākie, tradicionālākie un garšīgākie latviešu ēdieni un dzērieni, kurus varētu pagatavot un celt priekšā ārzemniekiem, sakot, lūk, arī Latvijā ir garšīgi :)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {77}

Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:23 pm
#

Jāteic, ka atrast ko baigi garšīgo nav pārāk viegli, jo tie latvju ēdieni ir visai prasti un brīžiem pat briesmīgi (mans viedoklis). Nē, nu ir jau šis tas arī garšīgs, bet..
Pamatā jau ēda rudzu maizi maizi, visādas putras (bukstiņbiezputru, skābputru), zirņus, pupas, dārzeņus, ogas, sēnes.

Reku dažas receptes no internetiem:

PIENA ZUPA AR CŪKU PUPĀM.
Katliņā nelielā ūdens daudzumā vāra miežu putraimus un nolobītas cūku pupas, vēlāk pievieno sagrieztus burkānus un kartupeļus, sāli – pēc garšas. Kad visas sastāvdaļas mīkstas, pielej pienu un uzvāra.

KARTUPEĻU RIPIŅAS.
Uzlūkojot šo ēdienu, rodas ķecerīga doma – redz, latviešiem jau izsenais bijuši pašiem savi čipsi. Nomizotus kartupeļus sagriež plānās ripiņās un uz pannas apcep no abām pusēm. Ēd ar krējumu.

TAUTISKS DESERTS.
Vienkārši rūgušpiens ar cukuru un kanēli. Lai būtu pareizā konsistence, acīmredzot vislabāk izmantot īstu lauku pienu.

PUTRAIMU UN KARTUPEĻU BIEZPUTRA. BUKSTIŅBIEZPUTRA.
Miežu putraimus uzbriedina ūdenī, kartupeļus sagriež pabiezās šķēlēs, liek vārīties. Kad ūdens uzvārās, pievieno putraimus un sāli. Ūdenim jābūt tik daudz, lai viss katla saturs būtu pārsegts. Vāra uz lēnas uguns nemaisot. Kad gatavs, samaisa un pielej mazliet piena vai saldā krējuma. Ēd ar speķa un sīpolu mērci. Aukstu biezputru var griezt šķēlēs un cept uz pannas.

TAUKU MAIZES.
Lieliska sātīga uzkoda. Smalki sagrieztu treknu cūkgaļu cep uz pannas, līdz tauki iztek un gaļa sacepas brūna (šos krikumiņus sauc par gruzduļiem). Var ilgstošai uzglabāt pieliekamajā. Ziež uz rupjmaizes.

ĶIĻĶENI.
Gatavoti no rupjiem rudzu miltiem. Miltiem pievieno sāli un tik daudz ūdens, lai iznāktu mīkla, kas nelīp pie rokām. Pildījumu gatavo no biezpiena, žāvētas gaļas, sīpoliem un zaļumiem. Vāra sālsūdenī.

Bet jāpiebilst, ka kartupeļi tomēr ir Latvijā tikai no 17. gs.
Kā arī tas, ka latviešu ēšanas tradīcijās ienākušas arī ļoti daudzas vāciskas lietas. Piemēram, tās pašas cūciņas ar šķovētiem kāpostiem.

Atbildēt | Diskusija


only after dark

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]tvarj
date: Okt. 14., 2008 - 02:26 pm
#

bukstinjbiezputra izklausaas naaviigi garshiigi...

/tvarj noslienaa klavu

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:29 pm
#

Tu to nopietni?!

____________
Jāteic, ka man pašai no uzskaitītā garšo tikai ceptie kartupeļi ar krējumu. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


only after dark

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]tvarj
date: Okt. 14., 2008 - 03:05 pm
#

pilniigi nopietni :)))

Atbildēt | Iepriekšējais


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:29 pm
#

ir ar`, tik ilgi jātaisa, bet es saņēmos nesen un!!!!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


only after dark

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]tvarj
date: Okt. 14., 2008 - 03:07 pm
#

ilgi jaataisa izklausaas slikti :D

Atbildēt | Iepriekšējais


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:30 pm
#

Iespējams, ka cilvēks tomēr gribēja uzzināt - kādu no Šobrīd Latviešu Iecienītiem ēdieniem pasniegt;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:30 pm
#

Tu mērķē uz free ar ketčupu?:D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:32 pm
#

Rosolu! Un šašliku!!!;)))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:34 pm
#

cepti pelmeņi ar 1000 salu mērci!:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:43 pm
#

Es Tev izstāstīšu labāku mērci! Krējums, kurā ierīvēts siers un piespiesti (vai pierīvēti) ķiploki! I ar ceptiem, i ar vārītiem labi aiziet!;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:48 pm
#

Es daru atkal tā - krējumā pierīvē ķiplokus, uzmaļ piparus (parasti es jaucu dažādus kopā) un piešauj tumšo sojas mērci. A sieru rīvēju un beru zaļumus atsevišķi tad ēdienam pa virsu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:52 pm
#

Nu jā, piparus aizmirsu!;)
Ja rīvē pa virsu, tad tas siers vairāk sakūst, ja iejauc krējumā (vai majonēzē), tad paliek stingrāks;)
Bļin, ēsti gribu!!!;/

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:57 pm
#

A man mājās šitāds ķausis (parasti ar makaroniem lietoju). sacep daudz sīpolu ar rīvētiem burkāniem un gāž katlā ar saceptu maltogaļu, tomāti savā sulā - burku klāt, ķiploki, tad leju buljonu ar tajā izšķīdinātu karoti sinepju, kukurūza, paprika. Diezgan čili un raudeni garšai. Sāli faktiski nevajag.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 03:07 pm
#

Aga, es tajā katlā metu vēl visādus dārzeņus - svaigus un saldētus, tā ka sanāk (kopā ar makaroniem vai rīsiem) aptuveni 3 litru katls (man pusaudzis mājās - pa vakaru izēd). Un vēl garšviela - hmeli-suneli! Vai biki "chana masala". Pie rīsiem un vistas gaļas akal kariju;)))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 03:10 pm
#

hmeli-suneli ar lietoju jā, bet es baidījos saukt visu savu garšvielu plauktu ar ko reizēm ķīmiķoju:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 15., 2008 - 06:01 am
#

Pazīstama situācija (par to ķīmiķošanu);) Hmeli-suneli gan ir mans favorīts forever;) Braukšu uz Gruziju, atvedīšu maisu;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 15., 2008 - 06:51 am
#

gan jau zini, Lienes ielā 9 veikaliņu, ir arī hmelis sunelis burkās:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 15., 2008 - 06:53 am
#

Mhm, bet tas vienalga nav TAS!;)))
Es nākošnedēļ lidošu uz to zemi;)

Atbildēt | Iepriekšējais


Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:41 pm
#

Tad jau nav jēgas - tie neko daudz neatšķiras.
Turklāt, sakot ārzemniekiem par sveštautu ēdieniem - tur pelmeņiem, siļķēm kažokā, šķovētiem kāpostiem ar sardelēm utt.(un varbūt arī viskādām citām lietām), ka tas ir mūsu tadicionālais kaut kas, mēs radām aplamu priekšstatu par savu valsti, tautu un tradīcijām un tas nav sīkums, jo šī nepatiesā informācija noteikti ceļos tālāk.
Kaut kā dramatiski uzrakstīju,
īsumā,
teikt, ka vācu, krievu vai ukraiņu ir latviešu ēdiens, ir vienkārši stulbi un bezjēdzīgi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:50 pm
#

Aha, tad metam ārā arī tos ēdienus, kur ir kartupeļi, putraimus pagatavojam, samaļot ar dzirnakmeni, gaļu cepam ugunskurā, sāli nelietojam, cukuru ne tik.
Neaizmirsīsim, ka latvieši kā nācija (tauta) izveidojās (tika nosaukta) tikai 19. gs beigās, un tad jau ēda daudzus no vāciešiem pārņemtus ēdienus: i to pašu uzputeni, i desas ar kāpostiem.
Ja jau vēlamies būt patiesi sīkumaini:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:53 pm
#

Nepārspīlē, Tu labi saprati, par ko es runāju. :)

Ja nē, tad sauc (vai turpini saukt?) boršču, pelmeņus, šašliku un tā tālāk par latviešu ēdieniem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Es tikai Tavus pārspīlējumus novedu līdz absurdam:)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 03:04 pm
#

Varbūt palasi komentārus, ko esmu šeit rakstījusi (un es nedomāju manu pēdējo dialogu ar Goddest, kas bija vienkārši paļurkšķēšana par tēmu "Požratj"): tieši es vietām norādīju uz ēdieniem, kas PATIEŠĀM ir raksturīgas citām tautām.
Manuprāt, ja kādu ēdienu - piemēram, karbonādes ar štovētiem kāpostiem, asinsdesas, galertu vai uzputeni - ēd jau četras-piecas latviešu paaudzes vismaz (kā minimums no ulmaņlaikiem), tad ir sīkumaini un nevietā nākt, raukt degunu un mēģināt iegalvot, ka "visi jūs stulbeņi, ēdiet tikai putru":)))
Bet ja pa nopietnam: latvieši patiešām tiek pieminēti tikai no 19.gs. beigām, pirms tam bija kurši, latgaļi, līvi, zemgaļi, tā ka "latviešu virtuve" arī nevar būt pārāk veca - pēc loģikas;)

Atbildēt | Iepriekšējais


Šugā faiv

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]morraa
date: Okt. 17., 2008 - 03:39 am
#

Ja jau tā, tad jēdziens "latvieši" jau tika plaši lietots 17. gadsimtā un radās arī ap to laiku. Jebkurā gadījumā, lībieši, latgaļi, tālavieši, kurši un pārējie, kuri visi kopā tika nosaukti par latviešiem, ēda kaut-ko īpašu :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 17., 2008 - 09:15 am
#

Da neko īpašu, tieši to pašu, ko lielākā daļa tautu, kas tobrīd dzīvoja mērenajā joslā - sutinātus/ceptus kāļus, uz atklātas uguns ceptu vai zupā vārītu gaļu, maizi, putras, kuras vasarā aizdarīja ar kādiem mežā salasāmiem augiem. Muižā dzīvojošie "ietekmējās no kungu galda".
Būtībā visas garšīgās lietas radušās, dažādu tautu virtuvēm ietekmējoties vienai no otras, pielāgojot savai garšai un vietējiem apstākļiem.

Atbildēt | Iepriekšējais