Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

Okt. 14., 2008 | 02:23 pm
No:: digna

Jāteic, ka atrast ko baigi garšīgo nav pārāk viegli, jo tie latvju ēdieni ir visai prasti un brīžiem pat briesmīgi (mans viedoklis). Nē, nu ir jau šis tas arī garšīgs, bet..
Pamatā jau ēda rudzu maizi maizi, visādas putras (bukstiņbiezputru, skābputru), zirņus, pupas, dārzeņus, ogas, sēnes.

Reku dažas receptes no internetiem:

PIENA ZUPA AR CŪKU PUPĀM.
Katliņā nelielā ūdens daudzumā vāra miežu putraimus un nolobītas cūku pupas, vēlāk pievieno sagrieztus burkānus un kartupeļus, sāli – pēc garšas. Kad visas sastāvdaļas mīkstas, pielej pienu un uzvāra.

KARTUPEĻU RIPIŅAS.
Uzlūkojot šo ēdienu, rodas ķecerīga doma – redz, latviešiem jau izsenais bijuši pašiem savi čipsi. Nomizotus kartupeļus sagriež plānās ripiņās un uz pannas apcep no abām pusēm. Ēd ar krējumu.

TAUTISKS DESERTS.
Vienkārši rūgušpiens ar cukuru un kanēli. Lai būtu pareizā konsistence, acīmredzot vislabāk izmantot īstu lauku pienu.

PUTRAIMU UN KARTUPEĻU BIEZPUTRA. BUKSTIŅBIEZPUTRA.
Miežu putraimus uzbriedina ūdenī, kartupeļus sagriež pabiezās šķēlēs, liek vārīties. Kad ūdens uzvārās, pievieno putraimus un sāli. Ūdenim jābūt tik daudz, lai viss katla saturs būtu pārsegts. Vāra uz lēnas uguns nemaisot. Kad gatavs, samaisa un pielej mazliet piena vai saldā krējuma. Ēd ar speķa un sīpolu mērci. Aukstu biezputru var griezt šķēlēs un cept uz pannas.

TAUKU MAIZES.
Lieliska sātīga uzkoda. Smalki sagrieztu treknu cūkgaļu cep uz pannas, līdz tauki iztek un gaļa sacepas brūna (šos krikumiņus sauc par gruzduļiem). Var ilgstošai uzglabāt pieliekamajā. Ziež uz rupjmaizes.

ĶIĻĶENI.
Gatavoti no rupjiem rudzu miltiem. Miltiem pievieno sāli un tik daudz ūdens, lai iznāktu mīkla, kas nelīp pie rokām. Pildījumu gatavo no biezpiena, žāvētas gaļas, sīpoliem un zaļumiem. Vāra sālsūdenī.

Bet jāpiebilst, ka kartupeļi tomēr ir Latvijā tikai no 17. gs.
Kā arī tas, ka latviešu ēšanas tradīcijās ienākušas arī ļoti daudzas vāciskas lietas. Piemēram, tās pašas cūciņas ar šķovētiem kāpostiem.

# | view all comments


Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: