pajautaa

Latviešu ēdieni un dzērieni

« previous entry | next entry »
Okt. 14., 2008 | 03:49 pm
posted by: guru in pajautaa

Tipiskākie, tradicionālākie un garšīgākie latviešu ēdieni un dzērieni, kurus varētu pagatavot un celt priekšā ārzemniekiem, sakot, lūk, arī Latvijā ir garšīgi :)

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {77}

ealze

from: [info]ealze
date: Okt. 14., 2008 - 12:51 pm
#

pelēkie zirņi ar speķi+kefīrs

Atbildēt | Diskusija


Dieva nāve

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 12:53 pm
#

ārzemnieki ar kefīru uz Jūs :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 01:57 pm
#

Nevis kefīrs, bet rūgušpiens. :)

Atbildēt | Iepriekšējais


Pātaru Ansis

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 12:52 pm
#

Maizes zupa, speķa pīrāgi.

Atbildēt | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Okt. 14., 2008 - 12:55 pm
#

sklandu rauši, vai ne? :D
un skābputra noteikti - otru porciju diez vai prasīs!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Okt. 14., 2008 - 12:59 pm
#

vo, vo :DDDD
/fuij... to tak pat latvieshi need, kur nu veel citiem piedaavaat :D/

Atbildēt | Iepriekšējais


Pātaru Ansis

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 01:00 pm
#

Te tak neprasīja: ar ko var nobeigt tos ārzemniekus;DDDD

Atbildēt | Iepriekšējais


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Okt. 14., 2008 - 01:05 pm
#

Kas vainas sklandraušiem? Ja cilvēkam nav aizspriedumu pagaršot ko jaunu, tad neredzu problēmas. Jautājums, protams, cik garšīgu to sklandrausi uztaisa. Skābputra gan varētu būt riskanta, jo ārzemniekiem pret raudzētiem produktiem ir zināma pietāte :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 01:18 pm
#

Problēma nav tajā "garšīgu vai negaršīgu sklandurausi uztaisa", dažiem cilvēkiem, piemēram - man, absolūti nav pieņemama tā garšu kombinācija, kas baudāma novērojama sklanduraušos.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Okt. 14., 2008 - 01:50 pm
#

To jau nekad nevar zināt, kas tam ārzemniekam ir pieņemams vai nav :) Btw, sklandrauši ir dažādu veidu, ir arī saldās versijas, kur tāda garšu konflikta vispār nav.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 01:59 pm
#

Nu, es godīgi sakot īsti nesaprotu, kāpēc būtu par visām varēm jāiespītējas un jāprovē iebarot nabaga ārzemniekiem kaut kas tāds, par ko zināms - tas garšo vien 40-50% pašu latviešu, nevis kas tāds, kas ar garantiju garšo 90-99%?:)

Un nevajag, lūdzu, tik kategoriski apgalvot "garšas konfliktu nav" par kādu ēdienu. Jebkuram ēdienam kāds var atrast garšas konfliktus.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]dzeina
date: Okt. 14., 2008 - 01:48 pm
#

man ļoti garšo sklandrauši!

Atbildēt | Iepriekšējais


Dieva nāve

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 12:56 pm
#

Es sauktu putraimputru ar kartupeļiem un grauzdētu speķi, rupmaizi ar medu, putraimdes/asinsdesa ar ābolu/brūkleņu ievārījumu..

Tik problēma tā, ka ārzemniekiem viss var nebūt tik pieņemams.

Atbildēt


savanna

from: [info]savanna
date: Okt. 14., 2008 - 01:00 pm
#

Biezpiena plātsmaize.
Brokastīs kūpinātu zivju maizītes.
Kartupeļu pankūkas.
Piena zupas.
Štovēti kāposti ar karbonādi nu kartupeļiem.
Cūku pupas.

Atbildēt | Diskusija


ne e

from: [info]guru
date: Okt. 14., 2008 - 01:08 pm
#

kartupeļu pankūkas izklausās labi :) bet citas idejas arī.
paldies :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


savanna

from: [info]savanna
date: Okt. 14., 2008 - 01:10 pm
#

:)

Ja par zupām, tad vēl var zirņu/ pupiņu/ biežu/ skābeņu... (ja ir pieejamas skābenes).

No saldajiem vēl var ceptus ābolus ar cukuru un kanēli; biezpiena sacepumu ar ķīseli :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ne e

from: [info]guru
date: Okt. 14., 2008 - 01:12 pm
#

par āboliem liekas ideāli. kā viņus pagatavo?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


savanna

from: [info]savanna
date: Okt. 14., 2008 - 01:16 pm
#

Ja ir cepeškrāsns, tad nomazgā ābolus, pārgriež uz pusēm, izņem serdes un saliek uz pannas. Vidučos saber cukuru un kanēli. (var aizstāt arī ar medu un riekstiem). Liek cepties un ņem ārā, kad āboli pataustot ir mīksti un brūni, cukurs - izkusis.

Ātrais variants ir uz parastās pannas tāpat salikt un ar vāku virsū cept (ne pārāk lielu jaudu, lai nepiedeg apakša)

Ja āboli lieli, tad var vispirms cept tukšo vidus pusītes un, kad apgriež otrādi, tikai tad sapilda un cep tālāk.

/Var pasniegt arī kopā ar putukrējumu; karameļu mērci utt... saldējumu/

Atbildēt | Iepriekšējais


lilai

from: [info]lilai
date: Okt. 14., 2008 - 01:28 pm
#

Man liekas,ka liela daļa ārzemnieku nekad nav garšojuši uzpūteni

Atbildēt | Iepriekšējais


Pātaru Ansis

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 01:20 pm
#

Par zupām: žāvētu ribiņu vai žāvētu kājiņu zupa ar pupiņām un grūbām ir patiešām latvisks un garšīgs ēdiens!:)

Atbildēt | Iepriekšējais


savanna

from: [info]savanna
date: Okt. 14., 2008 - 01:11 pm
#

tb bieŠu

Atbildēt | Iepriekšējais


apjukums

from: [info]apjukums
date: Okt. 14., 2008 - 01:30 pm
#

maizes zupa
reāli izmēģināts un vienmēr visi bijuši stāvā sajūsmā ;)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 01:59 pm
#

Šitas lielākoties nav īsti latviski. Tas ir lielā mērā ārzemnieciski.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]unpy
date: Okt. 14., 2008 - 01:00 pm
#

Vārīti kartupeļi ar biezpienu un siļķi.

Piena zupa ar ķirbjiem un siļķi.

Atbildēt


from: [info]lapsamaza
date: Okt. 14., 2008 - 01:11 pm
#

zivis- nēģi, butes u.c.
vēži.

Atbildēt | Diskusija


ne e

from: [info]guru
date: Okt. 14., 2008 - 01:13 pm
#

njā, dzīvoju pie jūras, bet labas zivis šeit ir grūti dabūt, kur nu vēl latviešu tradicionālās :(

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]crash_and_burn
date: Okt. 14., 2008 - 01:16 pm
#

Šeit visi ir sajūsmā, kad šos pacienā ar auksto zupu :)

Vēl brokastīm var šprotu maizītes sataisīt...

Atbildēt | Diskusija


savanna

from: [info]savanna
date: Okt. 14., 2008 - 01:18 pm
#

Vo šīs arī super idejas.
ņamī... aukstā zupa un tās maizītes no rītiem... :) Aš pašai sakārojās.

Atbildēt | Iepriekšējais


apjukums

from: [info]apjukums
date: Okt. 14., 2008 - 01:33 pm
#

ja ārzemnieki ir no Dienvideiropas, tad ieraugot šprotmaizes brokastīs, acis šamiem varētu būt uz kātiņiem LOL

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]crash_and_burn
date: Okt. 14., 2008 - 01:34 pm
#

ļoti labi - man paliks vairāk :D

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]dope
date: Okt. 14., 2008 - 01:37 pm
#

ziemassvētku saldais ēdiens bigudzis

Atbildēt


Pastaiga ar draugiem

from: [info]aleja
date: Okt. 14., 2008 - 01:38 pm
#

dzērieni - dzērveņu morss ar piparmētrām

Atbildēt | Diskusija


imagine

from: [info]minchux
date: Okt. 14., 2008 - 01:55 pm
#

morss man liekas vairāk ta ka krievu ne? moš nav, bet tāds iespaids no veikalu sulu plauktiem

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:03 pm
#

Tas ir visām tautām, kas lasa dzērvenes;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:24 pm
#

Bet tikai mums tā ir dzērveņu sula, nevis morss. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:28 pm
#

Nu morsu gan nevāra no tīras sulas, bet pielej gana daudz ūdens:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:34 pm
#

Nevis pielej, bet ogas ieberž ūdenī, kurš vārās. Kaut gan, varbūt, ka runājam par dažādām lietām.
Morss tomēr nav latviešu vārds, tas ir nosacīti nesen ievazāts.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:36 pm
#

nosacīti nesen?! laikam neesi padomjlaika bērns ja?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:42 pm
#

Nu kas ir kaut kādi 50-100 gadi?! Praktiski vakar!;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:43 pm
#

nujā, ja tā padomā, tiešām nosacīti nesen:)

Atbildēt | Iepriekšējais


digna

Tu man jau otro dienu piepisies nevietā.

from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:44 pm
#

Nosacīti nesen nenozīmē vakar vai pirms desmit gadiem. Tas nozīmē nosacīti nesen.
Arī kartupeļi Latvijā ir nosacīti nesen un automašīnas ir izgudrotas nosacīti nesen.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:49 pm
#

bet tu iedzer kaut ko vai... nopisies? Nestreso:)

Atbildēt | Iepriekšējais


Pātaru Ansis

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:40 pm
#

Nu dažādi jau var, var izberzt ogas caur duršlāgu un tai sulai pieliet verdošu ūdeni.

Atbildēt | Iepriekšējais


imagine

from: [info]minchux
date: Okt. 14., 2008 - 02:32 pm
#

nulabi :)

Atbildēt | Iepriekšējais


Pastaiga ar draugiem

from: [info]aleja
date: Okt. 14., 2008 - 02:59 pm
#

kamon, te visi ēdieni izņemot skābputru un sklandraušus nav latviešu, bet krievu vai vācu. tā pati aukstā zupa ir īsts krievu ēdiens

Atbildēt | Iepriekšējais


ne e

from: [info]guru
date: Okt. 15., 2008 - 11:44 am
#

tā, kas ir morss? bet man patīk tās piparmētras... pastāsti vairāk kā gatavo?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pastaiga ar draugiem

from: [info]aleja
date: Okt. 15., 2008 - 12:38 pm
#

tipa šitā http://www.receptes.lv/lat/dzerieni/bezalkoholiskie_dzerieni/?recipeid=12968&spage=3, tikai kad vāra, pieliek klāt piparmētras drusku

Atbildēt | Iepriekšējais


traffico

from: [info]traffico
date: Okt. 14., 2008 - 01:48 pm
#

Siļķe kažokā! Man kā reiz top! :)

Atbildēt | Diskusija


Pātaru Ansis

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:01 pm
#

Tas nav latviešu ēdiens;) Tāpat kā borščs;)))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


traffico

from: [info]traffico
date: Okt. 14., 2008 - 02:53 pm
#

Nja? Boršču es i nemaz nedomāju, kaut gan gards.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]shvep
date: Okt. 14., 2008 - 02:17 pm
#

Lociņi ar krējumu.
Baraviku mērcīte (zinu, ka nav vairs sezona, bet varbūt ir sasaldētas baravikas) vai marinētas pašu sēnītes.
Mājās marinēti gurķīši.
Biezpiena torte.
Cepts ķimeņu siers ar medus lāsīti.

Atbildēt


Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:23 pm
#

Jāteic, ka atrast ko baigi garšīgo nav pārāk viegli, jo tie latvju ēdieni ir visai prasti un brīžiem pat briesmīgi (mans viedoklis). Nē, nu ir jau šis tas arī garšīgs, bet..
Pamatā jau ēda rudzu maizi maizi, visādas putras (bukstiņbiezputru, skābputru), zirņus, pupas, dārzeņus, ogas, sēnes.

Reku dažas receptes no internetiem:

PIENA ZUPA AR CŪKU PUPĀM.
Katliņā nelielā ūdens daudzumā vāra miežu putraimus un nolobītas cūku pupas, vēlāk pievieno sagrieztus burkānus un kartupeļus, sāli – pēc garšas. Kad visas sastāvdaļas mīkstas, pielej pienu un uzvāra.

KARTUPEĻU RIPIŅAS.
Uzlūkojot šo ēdienu, rodas ķecerīga doma – redz, latviešiem jau izsenais bijuši pašiem savi čipsi. Nomizotus kartupeļus sagriež plānās ripiņās un uz pannas apcep no abām pusēm. Ēd ar krējumu.

TAUTISKS DESERTS.
Vienkārši rūgušpiens ar cukuru un kanēli. Lai būtu pareizā konsistence, acīmredzot vislabāk izmantot īstu lauku pienu.

PUTRAIMU UN KARTUPEĻU BIEZPUTRA. BUKSTIŅBIEZPUTRA.
Miežu putraimus uzbriedina ūdenī, kartupeļus sagriež pabiezās šķēlēs, liek vārīties. Kad ūdens uzvārās, pievieno putraimus un sāli. Ūdenim jābūt tik daudz, lai viss katla saturs būtu pārsegts. Vāra uz lēnas uguns nemaisot. Kad gatavs, samaisa un pielej mazliet piena vai saldā krējuma. Ēd ar speķa un sīpolu mērci. Aukstu biezputru var griezt šķēlēs un cept uz pannas.

TAUKU MAIZES.
Lieliska sātīga uzkoda. Smalki sagrieztu treknu cūkgaļu cep uz pannas, līdz tauki iztek un gaļa sacepas brūna (šos krikumiņus sauc par gruzduļiem). Var ilgstošai uzglabāt pieliekamajā. Ziež uz rupjmaizes.

ĶIĻĶENI.
Gatavoti no rupjiem rudzu miltiem. Miltiem pievieno sāli un tik daudz ūdens, lai iznāktu mīkla, kas nelīp pie rokām. Pildījumu gatavo no biezpiena, žāvētas gaļas, sīpoliem un zaļumiem. Vāra sālsūdenī.

Bet jāpiebilst, ka kartupeļi tomēr ir Latvijā tikai no 17. gs.
Kā arī tas, ka latviešu ēšanas tradīcijās ienākušas arī ļoti daudzas vāciskas lietas. Piemēram, tās pašas cūciņas ar šķovētiem kāpostiem.

Atbildēt | Diskusija


only after dark

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]tvarj
date: Okt. 14., 2008 - 02:26 pm
#

bukstinjbiezputra izklausaas naaviigi garshiigi...

/tvarj noslienaa klavu

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:29 pm
#

Tu to nopietni?!

____________
Jāteic, ka man pašai no uzskaitītā garšo tikai ceptie kartupeļi ar krējumu. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


only after dark

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]tvarj
date: Okt. 14., 2008 - 03:05 pm
#

pilniigi nopietni :)))

Atbildēt | Iepriekšējais


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:29 pm
#

ir ar`, tik ilgi jātaisa, bet es saņēmos nesen un!!!!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


only after dark

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]tvarj
date: Okt. 14., 2008 - 03:07 pm
#

ilgi jaataisa izklausaas slikti :D

Atbildēt | Iepriekšējais


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:30 pm
#

Iespējams, ka cilvēks tomēr gribēja uzzināt - kādu no Šobrīd Latviešu Iecienītiem ēdieniem pasniegt;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:30 pm
#

Tu mērķē uz free ar ketčupu?:D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:32 pm
#

Rosolu! Un šašliku!!!;)))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:34 pm
#

cepti pelmeņi ar 1000 salu mērci!:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:43 pm
#

Es Tev izstāstīšu labāku mērci! Krējums, kurā ierīvēts siers un piespiesti (vai pierīvēti) ķiploki! I ar ceptiem, i ar vārītiem labi aiziet!;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:48 pm
#

Es daru atkal tā - krējumā pierīvē ķiplokus, uzmaļ piparus (parasti es jaucu dažādus kopā) un piešauj tumšo sojas mērci. A sieru rīvēju un beru zaļumus atsevišķi tad ēdienam pa virsu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:52 pm
#

Nu jā, piparus aizmirsu!;)
Ja rīvē pa virsu, tad tas siers vairāk sakūst, ja iejauc krējumā (vai majonēzē), tad paliek stingrāks;)
Bļin, ēsti gribu!!!;/

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 02:57 pm
#

A man mājās šitāds ķausis (parasti ar makaroniem lietoju). sacep daudz sīpolu ar rīvētiem burkāniem un gāž katlā ar saceptu maltogaļu, tomāti savā sulā - burku klāt, ķiploki, tad leju buljonu ar tajā izšķīdinātu karoti sinepju, kukurūza, paprika. Diezgan čili un raudeni garšai. Sāli faktiski nevajag.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 03:07 pm
#

Aga, es tajā katlā metu vēl visādus dārzeņus - svaigus un saldētus, tā ka sanāk (kopā ar makaroniem vai rīsiem) aptuveni 3 litru katls (man pusaudzis mājās - pa vakaru izēd). Un vēl garšviela - hmeli-suneli! Vai biki "chana masala". Pie rīsiem un vistas gaļas akal kariju;)))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 14., 2008 - 03:10 pm
#

hmeli-suneli ar lietoju jā, bet es baidījos saukt visu savu garšvielu plauktu ar ko reizēm ķīmiķoju:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 15., 2008 - 06:01 am
#

Pazīstama situācija (par to ķīmiķošanu);) Hmeli-suneli gan ir mans favorīts forever;) Braukšu uz Gruziju, atvedīšu maisu;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dieva nāve

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]goddes
date: Okt. 15., 2008 - 06:51 am
#

gan jau zini, Lienes ielā 9 veikaliņu, ir arī hmelis sunelis burkās:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 15., 2008 - 06:53 am
#

Mhm, bet tas vienalga nav TAS!;)))
Es nākošnedēļ lidošu uz to zemi;)

Atbildēt | Iepriekšējais


Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:41 pm
#

Tad jau nav jēgas - tie neko daudz neatšķiras.
Turklāt, sakot ārzemniekiem par sveštautu ēdieniem - tur pelmeņiem, siļķēm kažokā, šķovētiem kāpostiem ar sardelēm utt.(un varbūt arī viskādām citām lietām), ka tas ir mūsu tadicionālais kaut kas, mēs radām aplamu priekšstatu par savu valsti, tautu un tradīcijām un tas nav sīkums, jo šī nepatiesā informācija noteikti ceļos tālāk.
Kaut kā dramatiski uzrakstīju,
īsumā,
teikt, ka vācu, krievu vai ukraiņu ir latviešu ēdiens, ir vienkārši stulbi un bezjēdzīgi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 02:50 pm
#

Aha, tad metam ārā arī tos ēdienus, kur ir kartupeļi, putraimus pagatavojam, samaļot ar dzirnakmeni, gaļu cepam ugunskurā, sāli nelietojam, cukuru ne tik.
Neaizmirsīsim, ka latvieši kā nācija (tauta) izveidojās (tika nosaukta) tikai 19. gs beigās, un tad jau ēda daudzus no vāciešiem pārņemtus ēdienus: i to pašu uzputeni, i desas ar kāpostiem.
Ja jau vēlamies būt patiesi sīkumaini:)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]digna
date: Okt. 14., 2008 - 02:53 pm
#

Nepārspīlē, Tu labi saprati, par ko es runāju. :)

Ja nē, tad sauc (vai turpini saukt?) boršču, pelmeņus, šašliku un tā tālāk par latviešu ēdieniem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Es tikai Tavus pārspīlējumus novedu līdz absurdam:)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 14., 2008 - 03:04 pm
#

Varbūt palasi komentārus, ko esmu šeit rakstījusi (un es nedomāju manu pēdējo dialogu ar Goddest, kas bija vienkārši paļurkšķēšana par tēmu "Požratj"): tieši es vietām norādīju uz ēdieniem, kas PATIEŠĀM ir raksturīgas citām tautām.
Manuprāt, ja kādu ēdienu - piemēram, karbonādes ar štovētiem kāpostiem, asinsdesas, galertu vai uzputeni - ēd jau četras-piecas latviešu paaudzes vismaz (kā minimums no ulmaņlaikiem), tad ir sīkumaini un nevietā nākt, raukt degunu un mēģināt iegalvot, ka "visi jūs stulbeņi, ēdiet tikai putru":)))
Bet ja pa nopietnam: latvieši patiešām tiek pieminēti tikai no 19.gs. beigām, pirms tam bija kurši, latgaļi, līvi, zemgaļi, tā ka "latviešu virtuve" arī nevar būt pārāk veca - pēc loģikas;)

Atbildēt | Iepriekšējais


Šugā faiv

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]morraa
date: Okt. 17., 2008 - 03:39 am
#

Ja jau tā, tad jēdziens "latvieši" jau tika plaši lietots 17. gadsimtā un radās arī ap to laiku. Jebkurā gadījumā, lībieši, latgaļi, tālavieši, kurši un pārējie, kuri visi kopā tika nosaukti par latviešiem, ēda kaut-ko īpašu :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Pātaru Ansis

Re: Ja Tevi interesē tiešām latviešu ēdieni. :)

from: [info]kuminjsh
date: Okt. 17., 2008 - 09:15 am
#

Da neko īpašu, tieši to pašu, ko lielākā daļa tautu, kas tobrīd dzīvoja mērenajā joslā - sutinātus/ceptus kāļus, uz atklātas uguns ceptu vai zupā vārītu gaļu, maizi, putras, kuras vasarā aizdarīja ar kādiem mežā salasāmiem augiem. Muižā dzīvojošie "ietekmējās no kungu galda".
Būtībā visas garšīgās lietas radušās, dažādu tautu virtuvēm ietekmējoties vienai no otras, pielāgojot savai garšai un vietējiem apstākļiem.

Atbildēt | Iepriekšējais


Criminal tendencies

from: [info]asaa
date: Okt. 14., 2008 - 02:54 pm
#

skābēti/sautēti kāposti, koltetes, kartupeļi+alus

Atbildēt