starro ([info]starro) rakstīja,
@ 2013-06-14 11:10:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
endofrīni vai kā tur, kas tie tādi ir?
Skolā pie fizkultūras zāles bija eksponēta goda plāksne ar visu laiku labākajiem skolas sportistiem, kuri mācību laikā bija guvuši laurus vai nu psrs jaunatnes mērogā vai lpsr meistarsacīkstēs un dabūjuši vismaz sporta meistarkandidāta kvalifikāciju savā disciplīnā. Tur bija peldētāji, šāvēji, basketbolisti, dambretisti, arī viena orientieriste. Pusaudža gados ikreiz skatījos uz tām foto ģīmetnēm ar balto skaudību un apņēmos kļūt slavens skolas mērogā iekļūstot šajā galerijā. Lai to sasniegtu bija jātrenējas. Pēc 11. klases izcīnīju zelta medaļu psrs jauniešu / junioru čempionātā, dabūju psrs sporta meistarkandidāta grādu, taču bija sākušies juku laiki un šo goda plāksni neviens vairs neaprūpēja. Tā nu visu 12. klasi nodzīvoju pa skolu nepopulārs un nepazīstams, toties labi uztrenējies. Lūk, motivācija un tās blakusefekti.

Gāja gadi, tagad fizisku aktivitāšu vietā lasu cibu: populāras, aktīvas publicistes dalās pieredzē par savām sajūtām nodarbojoties ar fizkultūru. Gandrīz visas raksta par laimes sajūtu, ko sniedz fizioķīmiski procesi organismā pēc grūta treniņa – pozitīvo hormonu koncentrācija asinīs uzskrienot, raisot tīri vai narkotisku atkarību pēc fiziskām aktivitātēm. Tas liek to darīt vēl un vēl un vēl atkal.

Sasodīts, dārgās dāmas, kur jūs to visu raujat? Kā tieši jums tas ir, kā jums tas izdodas? Ar ko jūsu organismi un prāti atšķiras no manējā? Es ar mokām izvelkos paskriet pa mežu, tad stundu mokos, taču beigās ir tikai besis. Nekāda gandarījuma. Tikai konstatēšana, ka par laimi treniņš ir beidzies. Domāju, varbūt man pietrūkst fiziskās bāzītes, vot uzdzīšu, tad jau pēc tam būs vieglāk? Taču nekā. Kilometri, stundas krājas, taču kaifa kā nav tā nav. Tikai kļūst apnicīgāk pa vienu un to pašu maršrutu riņķot. Vienīgā motivācija trenēties ir tas, ka pa laikam piedalos kādās sacensībās. Tad zināmai trenētībai jābūt, lai stulbi neaizietu ar sirdi mačos no nejaušas pārpūles. Nu un ja piedalās konkurences cīņā, tad apkaunojoši tur palikt pēdējam.
Tas arī viss dzinulis darīt ar sevi kaut ko fizkultūras jomā.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]barbala
2013-06-14 11:20 (saite)
Es ļoti labi atceros, kā tu reiz teici, ka sportā ir tikai viens princips, iegūt pirmo vietu. Tev ir citādāks sākotnējais iestatījums - uzvara un tikai. Tu fano par uzvarētājiem, seko līdzi elīnai babkinai vai kas nu tagad ir trendā.

Redzi, man tā nav, jo pirmās vietas es arī tā neiegūstu, līdz ar to, tie mani endorfīnu straumējumi, kuri tiešām iestājas pēc vismaz stundu ilgstošas aerobiski-anaerobiskas aktivitātes ir par procesu. Nu tajā mūsu kolektīvajā ikgadējā TMOTā, tur ir tieši tas (pat neskatoties uz to, ka vienmēr ir kāds, kuram neslīd)- tur ir nenormāls prieks un laimība pēc tās trasītes, vibrē visas fibras, jo jā, bija grūti un tagad ir tik skaisti, vilnis tāds, ka salīdzināms ar citiem no augsto viļņu gala, izrubīties aiz pārlaimes, aiz kaifa aiz visa. Tas pats pēc garākiem airējumiem (jāpiekrīt, LČŪ nosacītībā kaifs iestājas reti un tas pats ne no ūdens, lol); vai piemēram, ikdivreiznedēļas aerobikas izstrādes: dažkārt negribas uz to iet un sākas smeldzošā ceļa meklējumi, bet beigās, kad hotantelētas rokas un sākas atstiepšanās: dažkārt gribas sajūsmā spiegt. Jo šo 1:10 es varēju, protams, nodirnēt pie TV vai darbā, protams. Bet es biju tur, piesvīdu paklājiņu, izlocīju sevi un tas ir tas, kas skaitās. Un gadu griezumā, redz, piemēram parādās "smuki apakšstilbi", daiļi ikru veidojumi vai kas nu tur tāds, ko nevar čikibriki uzraut "neēdot saldo".

Personīgā skala ir mani endorfīni. Nevis sacensība ar to, to vai to.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2013-06-14 22:43 (saite)
svarīgi ir izvēlēties atbilstošu līgu kur mačoties. lai nedzen konusā un lai nav kropļi jāspārda

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krii
2013-06-14 11:22 (saite)
Brrr, es nekad nedarītu to, kas sagādā mokas. Mani vispār rezultāts motivē daudz mazāk nekā process. es skrienu procesa dēļ, un atšķirība noteikti nav organismos, bet treniņa intensitātē. Ja skrien lēni un ar baudu (kā es), nav ko cerēt uz diktiem sasniegumiem - kuri droši vien motivēt Tevi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2013-06-14 11:28 (saite)
vakar es skrēju lēni. kur nu lēnāk vairs. nevarēju kājas pavilkt. sava ietekme noteikti arī tajā, ka divas dienas iepriekš sanāca pusceļu jeb pusstundu pa pludmales smiltīm skriet. taču galvenais - gribā un piespiedē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]asiize
2013-06-14 11:58 (saite)
Šogad aprīlī sāku skriet un kādā divdesmitajā reizē (tikai?/jau?) jutos laimīga.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]starro
2013-06-14 22:41 (saite)
vot aprīlī iegūlos ar kaiti, uzreiz spēka un veiktspējas atkritiens. sāc nu atkal visu no nulles..!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]martcore
2013-06-14 11:36 (saite)
nu taču tā filozofija, ka kaut kāds rezultāts ir tikai pēc piepūles un diskomforta
tobiš, ja skriesi ar prieku kā zaķītis pa mežu, veselība neuzlabosies
vot kad vilksi kājas un laidīsi ārā garu, tad cita lieta, progress

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2013-06-14 22:47 (saite)
skaidra lieta, tas ir galvas treniņš, ne kāju

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]vedjmah
2013-06-14 11:38 (saite)
Jāsāk ar to, ka vajag gribēt dzīvot. Priecāties. Patikt sev. Kaut ko vispār gribēt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2013-06-14 22:46 (saite)
kā aplūkoju sevi, tā uzreiz prieks, cik pats patīku sev.
Aicinu tevi pievienoties vakara skrējienā - kopā jautrāk!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vedjmah
2013-06-14 23:59 (saite)
Splīns un ideāls. Bleķis. Palasi Bodlēru, šis tavs gara radinieks. De profundis clamavi, phe.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dominika
2013-06-14 11:51 (saite)
varbūt tev labāk piemērotas citas sportiskās aktivitātes, nevis skriešana? es laukos laiku pa laikam izeju paskriet, bet ātra soļošana vai visāda veida vingrošana un staipīšanās, joga man sagādā daudz vairāk prieka un tādu caurstrāvojošu enerģijas sajūtu, drošvien tos pašus endorfīnus. varbūt es vienkārši vēl neesmu skriešanu atkodusi (lai gan esmu visādus raksts izlasījusi par pareizām pozām, elpošanām utml.), bet varbūt vienkārši ir tā, ka ne viss ir domāts visiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2013-06-14 22:38 (saite)
skriešana pēc manas saprašanas ir pamatu pamats - tur ir gan dinamika, gan rutīna; i sirsniņu nodarbina, i muskuļus un saites norūda; tas ir lēti un pieejami - uzvelc tik kedas un izej pa durvīm laukā; tā ir kustība svaigā gaisā, ne piesmakušā telpā; nav jāorganizē sparingpartneri; vari pats izvēlēties darba apjomu un slodzi; ir iespējams domāt blakusdomas (labāk gan koncentrēties uz savu darāmo - elpošana, ritms); mainīga ainava un dabas apstākļi (vakar izcēlu buku, kādu brītiņu skrējām gandrīz kopā).
sniega laikā es slēpoju, devos arī basketbolu spēlēt, nesen vēl biežāk kā šobrīd devos airēt, vēl garažā ir velo - būs jāizkustina, parkā stāv spēka trenažieri, tos gandrīz katru dienu apmeklēju. rudeņos labprāt dotos uz pilatēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dominika
2013-06-14 23:01 (saite)
nu tad taču labumu ir pietiekami, ko tu vēl gribi? :)
es savukārt esmu atradusi visvisādus vingrojumu demonstrējumus internetā. piemēram, manā iemīļotajā fitnessblender.com lapā viss ir bez maksas (nu, tikai tik cik interneta pieslēgums mēnesī), dažādas grūtības pakāpes un dažādām muskuļu grupām. skrienot man ir grūti noteikt vai slodze ir par lielu, vai vienkārši esmu sisītis, bet tur es zinu, kura ir man šobrīd atbilstošā spēju pakāpe - ne par vieglu un ne par smagu. skrienot man visai drīz sāk grūti pārvaramā veidā sāpēt potītes/apakšstilbi, vingrojot tas nav novērots. vingrot es varu savā nodabā, neviens pāķis, kas uz soliņa pie veikala dzer alu, man nevar izteikt stulbas piezīmes, kad es skrienu garām. svaigam gaisam var logu atvērt. tie, kas skrien pilsētā pa ielām, tāpat svaigu gaisu ar visu skriešanu mazāk dabū. un kā es to saprotu, nav "vienkārši uzvelc kedas", jo ar nepiemērotiem apaviem skrienot, var sabeigt kājas.
lūk. katram savs. un viens sportošanas veids nav labāks par citu. galvenais ir vispār kustēties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]smejmoon
2013-06-14 12:13 (saite)
Es ar to gribētu zināt

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2013-06-14 22:50 (saite)
droša lieta, viņām tas ir savādāk, lai kā arī liegtos

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]juris_tilts
2013-06-14 12:23 (saite)
Īstos endorfīnus sagādā iedzeršana.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]jim
2013-06-14 12:40 (saite)
said by juris tilts

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]martcore
2013-06-14 12:40 (saite)
tur arī ar sirdi var aiziet mačos

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazaa_mija
2013-06-14 15:50 (saite)
bet endorfīni za to kādi!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]starro
2013-06-14 22:51 (saite)
citiem apkārtējiem, tuviniekiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]pasholti
2013-06-14 14:05 (saite)
Palasot visādus britu un nebritu zinātnieku pētījumus, saprotu, ka endorfīnu sintēze fiziskas aktivitātes laikā liecina par to, ka slodze bijusi pārāk augsta. Tāpat arī glikogēna kurināšana pie lielas slodzes dod to pašu kaifu - saldais ēdiens muskuļu šķiedrām. Tā ka treniņa procesā ir pareizi, ka nekādi endorfīni neizdalās, tur, kā jau vedjmah piezīmēja, vajag cita veida motivāciju ;) Sacensībās jau citādi - slodze noteikti būs lielāka, un ja vien nesačakarē kaut ko psiholoģiski (slēpes neslīd), tad endorfīni un kaifs neizpaliek.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2013-06-14 22:26 (saite)
tu pēti pētījumus!? varbūt vēl arī uz prõ diētas sēdi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chaj
2013-06-14 14:10 (saite)
Varbūt baudu no fiziskām aktivitētēm jūt tikai organismi, kas jaunībā nav intensīvi trenēti? Neprasiet man pamatot hipotēzi!
Man ir, es jūtu, man patīk un tās ir zāles pret depresiju. Skriet gan nepatīk, es to daru savādāk.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2013-06-14 22:24 (saite)
šī teorija man jau bija ienākusi prātā novērojot, ka augstumu sasniedzēji ar tautas sportu kā ka amatieri nemēdz nodarboties pēc profu gaitu atvaļināšanās. tad tikai kā treneri vai funkcionāri.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chaika
2013-06-14 22:06 (saite)
Tu pa daudz forsē moš, nē?
Vnk varbūt vajag to visu vieglāk :)

Bet pa lielām šaibām bez beša nav prieks, aha.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2013-06-14 22:21 (saite)
jūnija beigās 3dienu mači vasarnīcas piemājas mežā, jāspēj izturēt un neizblamēties savās sēņu vietās.

bet, jā, hohejs pa tv man ir vieglāk un vilinošāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chaika
2013-06-14 22:24 (saite)
labi, ka vismaz kaut kāds dzenulis!

un čau5!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?