ублюдок ([info]racoon) rakstīja,
@ 2018-01-22 16:07:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Par īres tirgus īpatnībām
Paraku internātu, kaut kādu ekspertu vāvuļojumus, kaut kādas statistikas un citu sūdu, bet tā arī netiku gudrs - kas īres tirgū pieprasītāks - nemēbelēts vai mēbelēts dzīvoklis, ja meklēju ilgtermiņa, ne īstermiņa īrniekus. Jūsu domas?

Žīds žmiedz to mēbel pirkt


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]sirdna
2018-01-22 16:14 (saite)
nav ne jausmas.

Manā sajūtu līmenī ejošākais ir "drusku mēbelēts", tobiš, tur ir kaut kas līdzīgs gultai un, varbūt, skapis, pārējo klients piegādā pēc iedvesmas.

(Atbildēt uz šo)


[info]south
2018-01-22 16:25 (saite)
Mēbelēts, jo:
a. var prasīt lielāku ciparu
b. liekās mēbeles var izvākt ārā

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sirdna
2018-01-22 16:33 (saite)
un kur tās mēbeles likt?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]south
2018-01-22 16:40 (saite)
Pieņemu, ka racoonam būs kur likt.

Bet, ja ir šādi jautājumi, tad kāpēc vispār jautāt - mēbelēt vai nē? Nav mēbeļu, slinkums pirkt un nav kur bāzt, ja kaut kas lieks? Izīrē nemēbelētu! Done deal

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unpy
2018-01-22 16:31 (saite)
Manuprāt, galvenais ir sadzīves technikas esamība + kaut kāda guļamvieta, jo nekad nevar zināt, cik askētiski ir potenciālie īrnieki.

(Atbildēt uz šo)


[info]scope
2018-01-22 16:33 (saite)
Teiksim, virtuves iekārta noteikti ir pluss. Kāds iebūvētais skapis arī.
Savukārt jebkura cita mēbele jau var būt traucēklis, jo topošajam īrniekam nebūs kur likt savus hlamus. Attiecīgi sanāk, ka visu pārējo jābūt gatavam izvākt.

(Atbildēt uz šo)


[info]neetiski
2018-01-22 16:33 (saite)
Pievienojos user sirdna viedoklim.
Turklāt, labāk dažas labas mēbeles, nekā lēti sūdi, kas pēc 3 gadiem būs = padomju laiku sekcija utml.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hmmm
2018-01-25 09:12 (saite)
Man bija īrnieki - studenti, kuri labu, restaurētu galdiņu bija pamanījušies iznest uz balkona un atstāt tur lietū, lai ir kur uzlikt pelnutrauku pīpēšanai. Lieki piebilst, ka pēc vienas sezonas galdiņu varēja vienkārši sacirst un sadedzināt, jo citam nekam tas vairs nederēja.
Citu īrnieku (it kā pieklājīgu, bet kā izrādījās ar zemu IQ) kaķis saplosīja krēslu apdari un saskrāpēja kvalitatīva virtuves galda kājas. Tā ka es ieteiktu likt tādas mēbeles, par kurām nebūs žēl, ja īrnieki tās sabojās. Un noteikti īres līgumam jāliek klāt pielikums ar mēbeļu orientējošo vērtību un fotogrāfijām, lai tauta pēc tam nepīkst par piestādīto rēķinu, ja ko sabojās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]fxp
2018-01-22 16:46 (saite)
Man nozares pro uzrakstīja šo:

Mēbeles nebūs noteicošais faktors ilgtermiņa vai īstermina īrniekiem.
Es sāktu piedāvāt bez mēbelēm, bet ar pamata lietām - sadzīves tehniku, virtuves iekārtu, santehniku.
Vairāk ir jāskatās īrnieks- motivācija, cik ilgi iepriekš īrējis, cik tuvu darbs, bērnudārzi utt

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hmmm
2018-01-25 09:14 (saite)
Jep. kā minimums vajag virtuvi, veļasmašīnu un normālu vannasistabu/tualeti ar visu santehniku. Trauku mazgājamā mašīna nav obligāti, bet nu jāskatās, cik gribi iekolektēt un kāda mērķa auditorija.
Ja ir ilgtermiņa īrnieki, tad principā pārējo paši nopirks no Ikea vai citādi dabūs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]black_data
2018-01-22 16:49 (saite)
Pievienojos viedoklim, ka sadzīves tehnika ir vajadzīga. Sen neesmu redzējis dzīvokļus uz īri bez tehnikas. Gulta ir tāds īpatnējs momemtns: kam riebjas gulēt svešās gultās, kam riebjas staipīt tādu briesmoni līdzi.

Es pieņemu, ka es neesmu tipisks īrnieks, bet vienu dzīvokli mēs nepaņēmām, jo bija jau nu pārāk tukšs, nebūtu ar ko piekrāmēt. No otras puses pirms nu jau gandrīz trim gadiem meklēju pilnīgu nullīti pēc remonta, un gulēju uz piepūšamā matrača. Tā gan šobrīd vairs nedarītu.

(Atbildēt uz šo)


[info]kramers
2018-01-22 16:54 (saite)
Pēc savas pieredzes varu teikt:
ja būs mēbeles, tad atradīsies īrnieki, kuriem tās traucēs, un otrādi.
Svarīgākais- vieta, transports, kaimiņi-klusums.

(Atbildēt uz šo)


[info]kisswithafist
2018-01-22 17:00 (saite)
Man kaut kā intuitīvi šķiet, ka labāk nemēbelēts, ja jau ilgtermiņā, tad nopietni pīpli ar savām mēbelēm. Piekrītu par virtuves tehniku un, manuprāt, nevienam netraucētu arī sienas skapis vai plaukti, bet galdi/krēsli/dīvāni gan ir lieki.

(Atbildēt uz šo)


[info]mansgan
2018-01-22 19:03 (saite)
jāskatās 'mērķauditorija' piedāvātajam - vienam, diviem (draugi/pāris), vairākiem, ar bērniem... katram sava veida intereses būs. cik ilgs ir 'ilgtermiņš'. virtuves iekārta gan šķiet diezgan pašsaprotama nu jau. matracis arī var nebūt lieks.

(Atbildēt uz šo)


[info]sara
2018-01-22 20:27 (saite)
Man vispār šķiet, ka īres tirgus ir garām. Man piemēram galīgi neiet ar izīrēšanu - īreju bez mēbelēm, bet ar feinu virtuves iekārtu - centrā, par ok naudiņām - 240 eur, bet nu man neviecas ar īreniekiem iepriekšējais atstāja parādu - 800 eur un aizlaidās, tagadējie arī nemaksā. Tā kā skaties uzmanīgi, kad izīrē. Un vēl nodoklis jāmaksā VID+ zemes nodoklis Rīgā- nu un tad, ka atstāj parādu- tad tipa sanāk, ka ss piemēram VID samaksāju par negūtiem ienākumoem.. Es tāpēc otru dzīvokli centrā vispār neizīrēju- stāv tukšs un pati maksāju- man ir riktīgi bail

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]south
2018-01-22 21:11 (saite)
Nu jau nu tik bēdīgu ainu uzzīmēji.

Pirmkārt, ir līgums, otrkārt ir drošības nauda. Tiklīdz kaut kas nav maksāts, tā drošības nauda kompensē parādu. Un ja parādniekam ir tendence pazust, tad līgumā ir punkts, ka, ja maksājumi tiek kavēti ilgāk par tik un tik nedēļām, līgums tiek lauzts un drošības nauda paturēta. + vienmēr ir opcija pārslēgt visus komunālos (izņemot RNP) uz īrnieku, attiecīgi komunālie parādi krāsies viņam nevis Tev.

Bet ar nemaksātājiem vajag skarbi - tiklīdz mēnesis ir kavēts, tā lauz līgumu un viss. Nekādu vairāk sarunu. Redzēsi, ka cilvēkiem pēkšņi arī nauda uzrodas par kuru visu samaksāt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sara
2018-01-22 21:50 (saite)
Nu man bēdīga pieredze- jo es jau varu lauzt, bet kā izlikt - ārā neiet- sola maksāt... un man problemātiski, jo nedzīvoju LV. Bet pieredze man tiešām slikta ar īreniekiem. Un man ir RNP

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]south
2018-01-22 23:46 (saite)
Ja neesi uz vietas, tad ir grūtāk. Bet tāpat, iesaku atrast kādu, kas varētu pieskatīt to visu pasākumu par nelielu, bet taisnīgu samaksu un problēmu gadījumā arī izmest liekēžus

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hmmm
2018-01-25 09:32 (saite)
Izmest tik vienkārši nevar. Ja iesi un fiziski metīsi ārā bez juridiska pamata (tiesas lēmums) un atbilstoša palīga, var sanākt iet pēc tam uz policiju skaidroties.

Toties var juridiski korekti visu sakārtot, sākot ar līgumu un beidzot ar naudas plūsmu - tb uzņemoties to "sāpi" pašam samaksāt visiem komunālo pak sniedzējiem, bet piestādot īrniekam vienotu rēķinu par kopējo summu.

Īrnieka ērtību labad var paredzēt, ka nekustamā īp nodokli un apdrošināšanu (ko noteikti arī vajag) iekļauj īres maksā, vai arī sadala pa ceturkšņiem un pieliek pie ikmēneša rēķina.

Jā, psiholoģisks terors ar rakstiskiem brīdinājumiem, sms atgādinājumiem un ierašanos klātienē iesniegt paziņojumu par parādu gan strādā.

Jā, ir arī mākleri un uzņēmīgi cilvēki, kas piepelnās, uzņemoties visu šo darīt kā arī nemaksāšanas riskus par taisnīgu samaksu un vienkārši pārskaitot summu X ik mēnesi īpašuma īpašniekam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hmmm
2018-01-25 09:27 (saite)
Korektu līgumu vajag, kā arī striktu nosacījumu, ja kārtējo maksājumu kavē vairāk par X dienām, tad bez ierunām izvācas pēc pirmā mutiskā pieprasījuma, teiksim, 3 darba dienu laikā. Plus sagatavo šablonu brīdinājumu par nodošanu tiesai vai uz parāda piedziņu, ja neveiks maksājumu likumā noteikto 28 dienu laikā (7 dienas paredzētas ziņas aiziešanai līdz īrniekam un vēl 21 iebildumu izteikšanai vai parāda apstrīdēšanai no parādnieka puses, tāpēc kopā 28 salasās). Iesniedz pret parakstu par saņemšanu (uz kopijas) klātienē, vai nosūti ierakstītā vēstulē uz īrnieka deklarēto adresi, lai vari vēlāk iedot tiesā un tad tiesu izpildītājiem piedzīsānai kopā ar procentiem, tiesas izdevumiem un jurista izdevumiem (ja tam uzticēsi veikt šo darbu).

Ja nevari būt uz vietas un kontrolēt lietas klātienē, tad norunā, lai visus komunālos lai maksā Tev ik mēnesi un Tu pati tālāk apmaksāsi - no RNP takš epastā saņem aprēķinu, ko vari pārsūtīt īrniekam, lai redz īsto summu, kas jāpieliek īres maksai. Tas pats ar elektrību un gāzi. Īrnieki lai Tev ik mēnesi atkal iesniedz tikai skaitītāju rādījumus līdz noteiktam datumam. Tā vari mazināt risku un kontrolēt, kad šiem iestājas naudas aptrūkums. Vismaz reizi pusgadā rādītājus jānočeko, vai šie kaut ko nav nošmaukuši un nedeklarē par maz.

Un protams, izīrē ar līgumu, lai vari oficiāli tiesāties, drauudēt, u/c/ pretenzijas izteikt, ja sanāk strīds vai nemaksā. Samaksā vienreiz juristam EUR 100 par palīdzību līguma salikšanā un palūdz skaidru instrukciju, kā juridiski korekti īstenot brīdināšanu par parādu un pēcāko iespējamo tiesvedību (kur iekļauj jurista izmaksas klāt parādam ar procentiem), bet toties jutīsies mierīgāk.

Izīrēšana ir bizness, kur procesi jāsakārto. Tad arī vieglāk būs īrniekus menedžēt un mazāka varbūtība, ka tevi čakarēs. Par līguma bardzību nebaidies - ja īrnieki negribēs tādu parakstīt, tad ir skaidrs, ka būs problēmas un tev tādus īrniekus nemaz nevajag.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]wowow
2018-01-22 20:37 (saite)
īstermiņa īrei - mēbelēts, ilgtermiņa - nemēbelēts

(Atbildēt uz šo)


[info]klusums
2018-01-23 12:28 (saite)
Jautājums, kas skaitās ilgtermiņa un kāda ir cenu kategorija. Un dzīvokļa tips.
Kā jau minēja - iebūvētie skapji, virtuve un tehnika, bet pārējo lai paši. Jo kāds nu kurš īrētājs. Ģimene vai vientuļais mākslinieks, kuram vajag vienu stūri brīvu savai mākslas ražošanai. Katram citas vēlmes.

(Atbildēt uz šo)


[info]hmmm
2018-01-25 13:50 (saite)
Man šķiet, ka šis ir labs benhcmark komplektam ilgtermiņa izīrēšanai ar minimālo aprīkojumu, kuru īrniekam pašam pirkt/montēt būtu čakars, bet bez liekām mēbelēm, kuras viegli var nopirkt pēc savas gaumes un sākt lietot.
https://www.facebook.com/lincalincalinca/posts/10156011140740902

Bet nu daudz kas arī atkarīgs no dzīvokļa stāvokļa un mērķauditorijas un par cik gribi izīrēt. Studenti gribēs mēbelētu un neiebildīs par lētu drazu un neliels nolietojums visam var būt ok, kamēr turīgākiem/prasīgākiem īrniekiem var nepatikt Tava subjektīvā mēbeļu izvēle un labāk dot iespēju šiem pašiem sapirkt stafu, ja reiz ilgtermiņā.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?