ctulhu ([info]ctulhu) rakstīja,
@ 2023-07-12 01:09:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vegoff
Tātad vēl daži apsvērumi par vegāniem [ne veģetāriešiem bet specifiski vegāniem].

Izskatās ka vegānisms kā izvēle un dzīves veids ir iespējams tālu ne visur, faktiski tikai industriāli attīstītās augsta dzīves līmeņa zemēs kuras ir pievienotas labi funkcionējošiem globālās piegādes tīkliem. Attiecīgi - tā ir izklaide cilvēkiem ar vidējiem līdz augstiem ienākumiem. Tāpēc ka lai arī tehniski to vegānisko ēdienkarti var salasīt tā lai tā ir veselīga, visi nepieciešamie rieksti, pupas, avokado utt. aug galīgi ne visur. Jāpieved.

Ņemsim tādu zemi kā Islande. Zveja un aitkopība. Un pirms atskan vaidi par to kā tie lopi jābaro ar milzu lopbarībām es piezīmēšu ko tās aitas ēd: Zāli. No kalnu nogāzēm. Kur tā aug dabiski pati. Zivis savukārt ēd planktonu vai sīkākas zivis kas arī aug pašas dabiski. Un tagad iedomāsimies kas notiktu ja Islandes iedzīvotāju vairākums vēlētos kļūt par vegāniem. Konteineru kuģu karavānas kuras brauc pāri okeānam kaut kur no Meksikas, Brazīlijas lai šamos pabarotu. Ārkārtīgi ekoloģiski.

Austrālijas stepēs šis pats darbojas ar viņu govīm.

Vai atkal tādas zemes kā Sudāna, Etiopija, Somālija, Alžīra, Lībija. Tur cilvēki vienkārši grib ēst. Nevis `` nujā vot es šito neēdīšu jo dzīvniektiesības``.

Secinājums: Vegānisms tā idejiskajā aspektā ir liels apmāns/ pašapmāns. Tas nekādā veidā nenāk par labu ekosistēmām. Ja pārtikušas valsts laisks iedzīvotājs aiz nav ko darīt sastāda sev exotisku ēdienkarti un skaita carbon footprintus tad viņš varbūt personiski jūtas no tā labāk bet tam nav nekāda sakara ar reālu ekoloģijas un klimata problēmu risināšanu.

https://unherd.com/2022/01/what-vegan-propaganda-ignores/


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]pirmslietus
2023-07-12 08:19 (saite)
Vegan vulgaris versijā var nebūt nekā ekstravaganta. Pākšaugi un piedevas + kāds vitamīns. Jebkuras diētas pārstāvis var būt ekstravagants vai vienkāršs. Par vietām ar vietējas audzēšanas ierobežojumiem jāpainteresējas vairāk, šis ir ļoti vienkāršoti, reizē neizslēdzu iespējamību, ka dažās lokācijās Šobrīd nav iespējams pilnībā īstenot vegānismu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]resort
2023-07-12 09:01 (saite)
Nez, karnivōrā diēta arī prasa + kādus vitamīnus? Uzreiz tā nevaru atcerēties redzējis kādu karnivoru sakām, ka viņam ar gaļu nepietiek. Parasti saka: "es ēdu tikai gaļu un jūtos kā Hulks."

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]resort
2023-07-12 09:05 (saite)
Islandes risinājums ir vienkāršs: tur vienkārši nav jādzīvo. Like, cik debīlam ir jābūt, lai dzīvotu uz salas, kur nevar paēst vegāniski.

Kas attiecas uz aitām - tās ir jāizkauj, jo pirdieni un aiztiek zāli.

Ideālā Islande ir: zāle, jo vairāk, jo labāk.

#beeee #žažu-valoda #četrrāpus #zaļi-zobi

(Atbildēt uz šo)


[info]dzeltens
2023-07-12 09:13 (saite)
Tell me you are ignorant without telling me you are ignorant.

Fun fact – lielāko daļu zemeslodes cilvēku pie zināma populācijas skaita vispār ir iespējams pabarot tikai tāpēc, ka eksistē globālās piegādes ķēdes (vegāniski vai nevegāniski).

Agrārā saimniecība nevienu pabarot nespēj jau sen, aitas nav galvenais gaļas avots, savukārt gotiņas un cūciņas audzē sava veida fabrikās, un nevis "ēd zāli", bet lopbarību, piemēram, soju (kuras audzēšanai izcērt tos mūžamežus, nevis vegānu pārtikas audzēšanai). Un bioloģiskā lopkopība, kur tiešām "ēd zāli" principā nav iespējama apjomos, lai gaļas pietiktu esošajam zemeslodes iedzīvotāju skaitam, kā arī īsti rentabla, kamēr gaļa ir lēta.

Turklāt vēl – tu pats gribētu nodarboties ar lauksaimniecību, lai paēstu? Art, slaukt, ravēt, pļaut? Ja? Tas, ja gribas turēties pie agrārās saimniecības vs globālās ķēdes argumenta.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-07-12 10:01 (saite)
Nedaudz nepareizi saprati.

Man nav nekas pret globālo transportu un piegādi.

Tāpat man nav nekas pret pārtikas ražošanas industrializāciju un automatizāciju.

Man ir iebildumi pret ideoloģisku liekēžu - aktīvistu izpausmēm.



(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2023-07-12 10:02 (saite)
Un savu personisko nepatiku tu mēģini pamatot ar neeksistējošiem argumentiem?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-07-12 10:06 (saite)
Nu vispār kā redzams ar eksistējošiem. Tā kā mums ir demokrātija tad es atrodu ka cilvēkus par šo idejisko vegānkrāpšanu vajag informēt, jo daži politiskie spēki satur šo defektu un tad par viņiem nevajag balsot. Tiesa gan pašreiz procesi iet pareizā virzienā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2023-07-12 10:15 (saite)
Kļūdaini un melīgi=neeksistējoši.
"Vegānisms kā izvēle un dzīves veids ir iespējams tālu ne visur, faktiski tikai industriāli attīstītās augsta dzīves līmeņa zemēs kuras ir pievienotas labi funkcionējošiem globālās piegādes tīkliem. Attiecīgi - tā ir izklaide cilvēkiem ar vidējiem līdz augstiem ienākumiem." Nē nav. Vismaz daļējs veģetārisms un vegānisms gadsimtiem ilgi ir bijusi pamata cilvēku ēdienkarte ārpus gadskārtu svētkiem, visādām cūku bērēm utt. Tieši tevis aprakstītajā agrārajā saimniecībā gaļa bija svētku, nevis ikdienas ēdiens!
Un joprojām ir lielākajā daļā pasaules, kas nav pārtikušie rietumi. Ēst gaļu katru dienu ir privilēģija, kuru tu pat neapzinies, nevis kaut kāds lietu dabiskais stāvoklis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-07-12 10:23 (saite)
Ja es pareizi saprotu [vēsturnieki palabos, ja kas] tad viens no veidiem kā efektīvi glabāt pārtiku bija kūpinātas gaļas, tauki un siers.

/Ēst gaļu katru dienu ir privilēģija, kuru tu pat neapzinies, nevis kaut kāds lietu dabiskais stāvoklis./

Nu jā un mums ir nevis jānolaižas līdz nabadzīgi reģionu līmenim bet jāpaceļ nabadzīgie reģioni līdz savam. Kā?

1) palaižost šūnu gaļas fabrikas
2) būvējot vēl lielākas daudzstāvu fermas
3) būvējot kompaktas 3D lopbarības audzētavas, lopus var barot ar vienkāršāku pārtiku kas ātrāk izaug.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2023-07-12 11:09 (saite)
Es personīgi nealkstu ēst šūnu gaļas fabrikās saražoto, ne arī daudzstāvu fermās audzētu lopiņu gaļu, kas baroti ar kaut kādu 3D lopbarību :) Pie šādiem dotajiem man ir galīgi fine bez tās gaļas tad labāk iztikt, nav viņa tik garšīga (šādi audzēta jau nu točna).
Bet nu katrs pa savam prātā jūk (lai tikai tiktu pie kotletes).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-07-12 11:11 (saite)
Protams, fabricētā gaļa tiks masveidīgi patērēta tikai tad kad viņa pēc garšas un izskata būs neatšķirama no tagadējās. Tas ir izdarāms. Kamēr nav - audzējam lopus. 3D nozīmē vienkārši telpiski izvietotas audzētavas, tagadējie lauki ir 2D.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-07-12 10:30 (saite)
Vēl viena lieta kuru bieži palaiž garām: Augu biomasa lielā mērā sastāv no polisaharīda celuluozes. Tas ir augu strukturālais pamats. Zālēdājorganismi viņu mikrobioma un vielmaiņas fīču dēļ var šķelt un patērēt celuluozi, mēs nevaram. Tas nozīmē ka zālēdāji konvertē celuluozes biomasu mums pieejamā proteīnā un taukvielās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zazis
2023-07-12 10:54 (saite)
<3

OP ņemas drukāt savu brīvo apziņas plūsmu, nepačekojot elementārus datus. tur neko nepadarīsi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-07-12 11:13 (saite)
zazi kas tev ir mazāks par 3? Izsakies skaidrāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-07-12 10:12 (saite)
Īsumā mans arguments/ ieteikums - nevajag no vegānisma taisīt politiku, tieši tāpat kā politiku nevaja taisīt piemēram no kristietības. Tas ka atsevišķi indivīdi vienu vai otru kaut kur pa kaktiem piekopj ir OK un palielam vienalga.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2023-07-12 11:10 (saite)
Nesanāks, jo subsidēt lopkopību (kā šobrīd) vai ieguldīt alternatīvās (kā tavā mīļajā laboratorijas gaļā, tostarp) IR politisks lēmums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-07-12 11:12 (saite)
Es domāju ka mēs spējam darīt abus, paralēli. Un jā ja es maksāju nodokļus, tad es vēlos lai no maniem nodokļiem subsidēt t.sk. tā ražošanu ko es ēdu, loģiski vai ne?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2023-07-12 13:04 (saite)
Mani vienmēr fascinē šis "ak nē, subsīdijas" arguments. Jā, kāpēc gan, lai valdības, kuru (vismaz pēc vecmodīgās domas) uzdevums ir apkalpot savu tautu, vajadzētu palīdzēt vietējiem pārtikas ražotājiem ražot pārtiku, ar kuru apgādāt tautu un varbūt arī kaut ko no tās pārdotu tālāk, lai kāda kapeika budžetā ietek. Jādara kā Nīderlandē, kur oligarhi uzpērk vietējās valdības, lai tie aizliedz vietējiem ražot pārtiku, tad uzpērk šo zemnieku īpašumus, kuros taisīs kaut kādus savus megabudžeta stroikas (visdrīzāk rentes mājas, jo personīgās jau neviens vairs nevarēs atļauties), bet visu pārtiku ievedīs no autsōrsētām industriālām vergu plantācijām kaut kur Austrumāzijā. Interesanti kurš politiskais lēmums pēc jūs cienītajām domām labāks.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-07-12 13:23 (saite)
Jā nu ja es maksāju nodokļus tad es par to vēlos pieejamas ribas un šašliku nevis kampaņas ``neapēd zemeslodi`` un uzturēt ``dzīvnieku brīvību`` kurā ir [nupat saskaitīju] 18 (visticamāk) apmaksātu darbinieku [ un vēl 6 ``pilsētā cilvēkiem``] un citus līdzīgus emmm līdzekļu pārdalītājus un apguvējus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-07-12 13:27 (saite)
Tb šitos te par valsts naudu es vēlos precīzi tik pat maz kā luterāņus, katoļus utt. par valsts naudu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2023-07-13 09:35 (saite)
Man šķiet, ka šis ir pilnīga sofistika. Globālās piegādes ķēdes ir tikai pārtikas apstrādes un tirdzniecības tīkls. Tās ir 100% atkarīgas no agrārās lauksaimniecības (lai ko tu ar to būtu domājusi). Nu varbūt ne par 100%, jo var arī Quorn produktus ražot lielās fabrikās, bet tā šobrīd ir minimāla niša.

Lauksaimniecība ir lauksaimniecība, vai tā ir govju ganīšana vai turēšana aplokos. Mūsdienu lauksaimniecība ir daudz efektīvāka, jo tā ir efektīvāka ar tehnoloģijām, augšņu izpēti, ĢMO utml.

Bet govis ar ganībām uztur ļoti daudzās vietās. Pat Anglijā visur ir lauki, kuros ganās govis. Tās gan piebaro ar graudiem, bet tas nemaina būtību, ka ganības ir ļoti daudzās vietās.

Jautājums, par ko ir strīds, ir tas, vai gaļas iegūšana tiešām ir tik ļoti vidi postoša. Man šķiet, ka veģetārieši to ļoti pārspīlē. Jā, tā ir, ka 1 kg gaļas iegūšanai ir vajadzīgi daudz lielāki resursi nekā 1 kg sojas vai graudu izaudzēšanai. Bet ja paskatās uz pilnu ciklu, tad no govs lielākā daļa patērēto resursu atgriežas vidē organiskā mēslojuma veidā. Tikai neliela daļa tiek pārstrādāta par CO2 un CH4 (būtībā govs fizisko aktivitāšu rezultātā). Mēslojums ir labi, un tas nodrošina vairāk dabiskās vides.

Ja 100% būtu vegānu, tad mums būtu jādomā, kā aizpildīt šo organiskā mēslojuma daļu. Var to darīt arī ar augiem, audzēt lupīnu, ko pēc tam nopļauj, kompostē un iear zemē u.tml. Bet tā būtu tāda pati papildu “nelietderīga” zemes izlietošana kā govju ganības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2023-07-13 10:32 (saite)
Vēl par to mūžamežu izciršanu. Jau sen noskaidrojām, ka o2/CO2 bilance šiem mūžamežiem ir neitrāla. Tie nav planētas plaušas.

Vienīgais arguments varētu būt par vides daudzveidību. Bet tas ne ar ko neatšķiras no Eiropas, kurā ir izcirsti lielākā daļa mežu. Skaidrs, ka mēs kaut ko zaudējam, bet ieguvums ir vēl lielāks – cilvēki paši par sevi ir vislielākais ieguvums.

Iespējams, ka daudzo “aktīvistu” problēma ir tajā, ka viņi nenovērtē cilvēkus, varbūt pat ienīst cilvēci kā tādu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-07-13 10:34 (saite)
Nu jā viņiem liekas ka kaut kas kas nav cilvēki ir tik pat vērtīgs vai vērtīgāks par cilvēkiem. Tas tā nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

...
[info]jan09
2023-07-12 09:33 (saite)
tas vegānais burbulis šādas elementāras lietas nesaprot, jo smadzeņu attīstība palikusi pamatskolas līmenī.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: ...
[info]dzeltens
2023-07-12 10:17 (saite)
Pamatskolas līmenis tieši ir uzskatīt, ka "aitas ēd zāli, tāpēc lopkopība nepatērē resursus". Pat ne pamatskolas, bērnudārza drīzāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

...
[info]jan09
2023-07-12 10:19 (saite)
***Izskatās ka vegānisms kā izvēle un dzīves veids ir iespējams tālu ne visur, faktiski tikai industriāli attīstītās augsta dzīves līmeņa zemēs kuras ir pievienotas labi funkcionējošiem globālās piegādes tīkliem. Attiecīgi - tā ir izklaide cilvēkiem ar vidējiem līdz augstiem ienākumiem. Tāpēc ka lai arī tehniski to vegānisko ēdienkarti var salasīt tā lai tā ir veselīga, visi nepieciešamie rieksti, pupas, avokado utt. aug galīgi ne visur. Jāpieved.***

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]zazis
2023-07-12 10:55 (saite)
mhm, jo chtulhu tā saka un pohuj kā ir patiesībā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]ctulhu
2023-07-12 11:19 (saite)
Zazi, izskatās ka tev nebija ko teikt? Bet aktīvisma kaite neļauj nenopurkšēties ?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: ...
[info]dzeltens
2023-07-12 11:04 (saite)
https://vividmaps.com/meat-consumption/

Vai Indija un Āfrika būtu tās industriāli attīstītās augsta dzīves līmeņa zemes ar labi funkcionējošiem globālās piegādes tīkliem????

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]ctulhu
2023-07-12 11:13 (saite)
Un tu gribi nolaisties līdz Indijas un Āfrikas dzīves līmenim?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]dzeltens
2023-07-12 11:15 (saite)
Nē, es tikai norādu, ka viņi ēd veģetāri/vegāniski jeb uz tavā ierakstā minētā un jan citētā argumenta melīgumu un absurdumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]ctulhu
2023-07-12 11:18 (saite)
Nebūs īsti taisnība, vegāniski tur neēd neviens, veģetāri - Indijā dažas reliģiskas grupas. Indijā ir bagāta augu valsts, tad tur veģetāru ēdienkarti salasīt var. Citiem būtu jāpieved no tās pašas Indijas vai līdzīgām tropiskajām zemēm. Āfrikā daudzviet ir izplatīta lopkopība jau sen.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]dzeltens
2023-07-12 11:29 (saite)
Nu, ja Indijā viņiem sanāk mazāk pa 4kg gaļas uz cilvēku gadā, tad tās nav "dažas reliģiskas grupas", bet lielākā daļa cilvēku. Reliģisku apsvērumu dēļ vai aiz nabadzības – tas ir cits jautājums.
Reāli jau visur var salasīt to veģetāro ēdienkarti, mierīgi. Avokado un rieksti galīgi nav tās pamatā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]ctulhu
2023-07-12 11:33 (saite)
Nu es gribētu redzēt kā tu viņu salasīsi Islandē, Aļaskā, Čīlē, neesmu drošs arī par Austrāliju

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]dzeltens
2023-07-12 11:44 (saite)
Klau, man apnika. Agrārās saimniecības arguments NAV arguments, par to tā kā mēs varētu vienoties? Lielākā daļa pasaules cilvēku, kas nav iesaistīti pārtikas rūpniecībā, paēst var tikai tāpēc, ka eksistē globālās pārtikas ķēdes, tevi un mani ieskaitot. Līdz ar to ēdienkartes salasīšana ir atkarīga no pārtikas pieejamības veikalā un ekonomiskās attīstības līmeņa, nevis "ķērpjiem" vs "aitām, kas ēd ķērpjus".
Ja ar veģetārām lietām, kas aug mūsu platuma grādos, tad man tiešām kā bērnudārzā jāsāk uzskaitīt kartupelis, burkāns, biete, kāposti, zirņi, pupas utt.??? Ko tieši no šī nevar salasīt???

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]ctulhu
2023-07-12 11:52 (saite)
/kartupelis, burkāns, biete, kāposti, zirņi, pupas utt./

Es baidos ka bez specifiskajām piedevām tur būs novārguši cilvēki.

Nu tu jau labi redzi - kurās vietās ir veģetārās ēšanas tradīcijas? Pareizi, tropiskajās, kur vispirms vajag mazāk tīri ``degvielas``, jo ir silts un otrkārt flora ir bagāta un daudzveidīga. Ziemeļu zemēs - ir vispār kāds veģetāru dzīvesveidu piemērs?

Protams tagad tā vairs nav problēma - ja tev ir pietiekami daudz naudas, tu vari būt vegāns kaut vai Islandē un Grenlandē. Antarktīdā arī. Tāpēc jau es teicu - vegānisms ir bagātu cilvēku kaprīze.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: ...
[info]gnidrologs
2023-07-12 13:17 (saite)
Muh globālās pārtikas ķēdes. Tikmēr es varu derēt, kā tev ir totāli happy_NPC ģīmis, kad redzi kā Nīderlandē tiek iznīcināti vietējie zemnieki "klimata vārdā".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: ...
[info]ctulhu
2023-07-12 11:35 (saite)
Kgan jā, veģetāro vēl var salasīt daudz kur, ja klāt nāk olas, siers, citi piena produkti, medus. Vegānisko salasīt daudz kur būs pagrūti

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: ..."mazāk pa 4kg gaļas uz cilvēku gadā"
[info]formica
2023-07-13 01:33 (saite)
"..a reality check: more people are eating non-vegetarian food than ever before, and the proportion of Indian men who do so has gone up sharply.. an overwhelming 83.4 per cent of men and 70.6 per cent of women in the 15-49 age group eat non-vegetarian food daily, weekly or occasionally. That figure stood at 78.4 per cent for men and 70 per cent for women.."

https://indianexpress.com/article/india/more-men-eating-non-veg-than-before-nfhs-data-7920932/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ..."mazāk pa 4kg gaļas uz cilvēku gadā"
[info]formica
2023-07-13 01:47 (saite)
https://thefederal.com/news/77-of-indians-are-meat-eaters-lakshwadeep-the-highest-consumer/
https://thefederal.com/file/2022/07/NFHSdata-1068x1068.jpg

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: ...
[info]gnidrologs
2023-07-12 13:07 (saite)
Nē, es tikai norādu, ka viņi ēd veģetāri/vegāniski

Arī ļoti labs arguments par labu gaļai. "Gribi būt kā āfrikas nēģeris vai vidējais indietis, neēd gaļu". LMAO

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]dzeltens
2023-07-12 14:55 (saite)
"Bads iestāsies dienā, kad ķīnieši sāks ēst ar dakšiņām"/

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]gnidrologs
2023-07-12 22:38 (saite)
Nonskevitar.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: ...
[info]extranjero
2023-07-13 09:42 (saite)
Veģetārā Indija nav vegāni. Viņi tur daudz govju, lai patērētu pienu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]extranjero
2023-07-13 09:47 (saite)
Tehniski tas, ka Indijā daudzos štatos nedrīkst kaut govis, tikai rada lielu kontrabandu. Tās govis nokaušanai aizved uz citiem štatiem vai pat Bangladešu un Pakistānu.

Tāpat to dara ar buļļiem. Pagātnē vērši bija vajadzīgi lauku aparšanai. Tagad to var izdarīt ar traktoriem un vēršu uzturēšana ir nelietderīga. Varbūt indieši izdomās kaut ko ar mākslīgo govju apaugļošanu, lai neatnestos bullīši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]extranjero
2023-07-13 09:59 (saite)
Vēl Indijā govju vietā tur daudz bifeļu. Tas ir mazāk izdevīgi, jo bifeļiem ir vajadzīgs vairāk ūdens (kāds dīķis vai upe, kurā tiem regulāri jāizpeldas), un piens nav tik labs. Bet acīmredzot tas palīdz izvairīties no grēka par govju nogalināšanu.

Savukārt daudzi ticīgie izvairās no bifeļu piena un dzer tikai govs pienu, jo, lūk, viņu reliģija ciena govis, tāpēc bifeļu piens nav košers.

Vispār ir teorija, ka Indijas tradīcija nenokaut govis un vēršu un neēst to gaļu, nāk no pagātnes, kad bada laikos cilvēki izkāva visus lopus un pēc tam vairs nebija, ar ko apstrādāt laukus (jo bez vēršiem tas nebija iespējams). Tāpēc reliģiskie līderi ieviesa šo normu ilgtspējīgai lauksaimniecībai. Toreiz tam bija ekonomiska jēga, šodien ar esošajām tehnoloģijām tam vairs nav pamatojuma, bet reliģijas nespēj tik ātri pielāgoties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?