Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Seveneves. Neal Stephenson. 

crescendo (crescendo)

Grāmata šobrīd mazliet pāri pusei, bet nagi ieniezējās paskatīties, kā tad šī nav šogad SciFi apbalvojumu nominācijās vai vismaz šōrtlistēs parādījusies - bet izskatās, ka vienkārši iznākusi nākamgada apbalvojumu periodā. Lai nu tā būtu. Jo nu... ja nu balvas saņem Sociāli Pareizi gabali (un man joprojām sajūsmu par Ancillary * grūti izskaidrot kā savādāk), tad šis trāpa arī visos tajos ķeksīšos. Nu, kā minimums šis ir visnotaļ feministisks gabals un bez problēmām izpilda Bechdel testu. Tik, ka autors, redz, nav sieviete, kā mēs tā).

Protams, oficiāli tā nemaz neesot science fiction, bet gan speculative fiction... :) Nē nē, tā norāde laikam vairāk domāta tiem, kam 'fui fui, zinātniskā fantastika, tā ir tāda margināla literatūra, es labāk nopietno literatūru palasīšu - nu tur 1984, Fuko svārstu utml'. (Ok, arī Anatēma oficiāli nebija 'zinātniskā fantastika'. Un ir, kas joprojām strīdās, ka Anatēma nav lāga zinātniskā fantasitka. Par Seveneves īsti strīdēties nav kur, tā ir zinātniskā fantastika, caur un cauri - tikai par ļoti, ļoti tuvu nākotni. Kripucīti, bet ne ļoti tālāku nākotni kā Kritponomikumam (tā iznākšanas brīdī. Šobrīd, protams, Kriptonomikons jau ir nesena pagātne).

Šis nav 'Expanse' stila 'no lappusēm neatrauties' izklaidējošais gabals. Šī ir, tiešām, nopietnā zinātniskā fantastika, par ārkārtīgi tuvu nākotni. Varbūt ne gluži rīt, bet tuvākajos 5 gados - pavisam reāli (nu labi, mēs vēl neurbinam asteorīdus, toties grāmtaas rakstīšanas laikā robots komētu jau ir mēģinājis noķert). Skype/Facebook joprojām ir aktuāli. Visiem, izņemot zinātniekus, riebjas mailinglistes kā saziņas forma, toties patīk Youtube video. Daži viens otru vērtē pēc 'iespēja, ka varētu piedalīties TED' parametra utml. Tāds 'un ja nu rīt mēs uzzinām, ka pēc pāris gadiem būs pasaules gals (tb, visai dzīvībai uz zemes ir kidrik), ko tālāk?' gabals. Pie tam, bez mēģinājuma kaut ko globāli vērtēt, paredzēt un analizēt - tīri skats uz dažiem, inteliģentiem sabiedrības pārstāvjiem, kam šajā situācijā iekrituši tādi vai citādāki uzdevumi.

Starp citu, no Stīvensonam reizēm raksturīgā 'kad beidzot sāksies grāmata' šis darbs necieš - lasāms tas ir jau no sākuma.

Brīžiem lasot šķiet 'ā, šito bezmaz kā obligāto literatūru dažiem vajadzētu uzspiest'- ir, ir te mazliet arī Mušu Pavēlnieka noskaņas, tikai mazāk didaktiski (un vairāk biedējoši). Zināmā mērā - drūms gabals, par to, kā politika ir sabiedrības vēzis un kā zinātnieku (viņu tipisko personīgo īpašību dēļ) nespēja saziņas atraktivitātē mēroties ar politiķiem, iespējams, nolems civilizāciju ja ne bojāejai, tad vismaz problēmām, no kurām būtu bijis iespējams racionāli izvairīties (antivax, anyone?)

Diemžēl, baidos ka tie, kuriem gribētu šo grāmatu obligāti uzspiest, to izlasot nonāktu pie nepareizajiem secinājumiem - ieraudzītu tikai vēl vienu apliecinājumu saviem radikāli Randiāniskajiem uzskatiem. (Jo Randiāniska šī grāmata patiesībā nav.. bet šķiet, ka tā ļaujas arī tādai interpretācijai).

Vēl, ar (mūsdienu, ne 70to) Battlestar Galactica varētu salīdzināt - ja atmet visu to, kas mūsdienu BattlestarGalactica kopīgs ar 70to - tālo nākotni, robotus kā galveno draudu, klīšanu kosmosā utml - ja atstāj tieši to iekšējo politku, mēģināšanu sabiedrību padarīt civilizētu.

Un, jā, lasot un domājot, gandrīz jāatceras konspiratoloģijas teorijas 'a ja nu Viņi jau zin, un vienkārši slēpj no sabiedrības'. Mhm, un Patiesību Atklāj caur šitādām te grāmatām. nē nē, atšķirībā no World War Z te nekāda konspiratoloģija nav, viss notiek diezgan godīgi. Diezgan.

Comments 

8.-Jun-2015 12:02 pm
//kā zinātnieku (viņu tipisko personīgo īpašību dēļ) nespēja saziņas atraktivitātē mēroties ar politiķiem, iespējams, nolems civilizāciju ja ne bojāejai, tad vismaz problēmām,//

un tas, ka viņi neiestaistās/ ļoti nelabprāt iesaistās sabiedrības organizēšanā un vadīšanā, jo viņiem, protams, ir interesantākas lietas, ko darīt. Rezultātā sabiedrību vada tie, kur nezina kā.
8.-Jun-2015 12:04 pm
Rezultātā sabiedrību vada tie, kam pofig kas sanāk no vadīšanas, ka tik viņi tiek pie vadīšanas (ar svētu pārliecību, ka patiešām dara labāko iespējamo).

un tas, ka viņi neiestaistās/ ļoti nelabprāt iesaistās sabiedrības organizēšanā un vadīšanā, jo viņiem, protams, ir interesantākas lietas, ko darīt. Objektīvi pat it kā svarīgākas, 'vai nu mēs šito salabojam, vai mēs VISI TŪLĪT ESAM BEIGTI'. oh, kamēr labojām, tikmēr tie visi uztaisīja flashmobu ar lāpām, dakšām un karātavām. Ups.
8.-Jun-2015 12:12 pm
Nu laboja vieni konkrētas lietas, situāciju attiecīgi nepieskatīja, flashmobu uztaisīja citi.

Nē, Karsaka iekš``fleeing earth`` dotais modelis tomēr meiko sensu, ar vienīgo problēmu kā tad organizēt izglītību. Bet enīvej daudz vairāk sensa nekā ``koncentu`` sistēma Anatēmā.


Ja kas tur kāreiz bija situācija ``citādi mēs visi esam beigti``, bet ar visu to viņiem nācās ne tikai vilkt visus ārā no ķezas, bet vēl arī atvairīt to pašu ārā velkamo uzbrukumus.




8.-Jun-2015 01:51 pm
Nu te viņi vislaik no tādām situācijām atmājas. Ar uzgriežņatslēgām vai atombumbām, kā sanāk. A ja viņus atstāj savā nodabā, viņi ņem un piebeidz sevi ar facebook. True story.

8.-Jun-2015 02:17 pm
uhhhh, noteikti vēl viens no "kāāā es šito mēģināšu lasīt un sapratīšu, ka dirsā ir" gabaliem, bet piefiksēju, paldies :D
8.-Jun-2015 02:25 pm
A kā tev ar citiem Stīvensona gabaliem?

Pusdienlaikā tiku līdz pēdējai trešdaļai (5000 years in the future), un tur, lūk gan izskatās pēc , 'izplūdusī Stīvensona ekspozīcija' klasiskā. Nē, nu ok, šoreiz tas ir pēc tam kad 2/3 grāmatas jau izlasītas.

Bet līdz laika lēcienam bija labi. Krietni lasāmāk par to pašu Anatēmu.
8.-Jun-2015 02:28 pm
es kaut kā vispār neko no viņa neesmu lasījusi, t.i., esmu mēģinājusi īsos stāstus un tur nobrukusi pie otrās rindkopas (protams, nospriežot, ka esmu pilnīgs losis)
8.-Jun-2015 03:19 pm
Nja, autors, kura grāmatām citreiz paiet pirmās 300 lappuses kamēr beidzot sākas.. nezinu, short fiction neesmu lasījusi un, ja godīgi, nevaru pat iztēloties, kā šis stāstījuma sitls transformējas īsākā prozā.

Bet nu Seveneves nav 300 lappušu bezgalīgais ievads, izskatās, ka te ir 300 lappušu bezgalīgais nobeigums, bet pirmās 565 ir kārtīgs hard near future scifi.
Lasāmākais (ja neskaita Snowcrash) no šī autora darbiem, ko sanācis lasīt. Un SnowCrash lasīt pirmoreiz nu jau ir gadus 10 par vēlu (tāpat kā seveneves pēc 10 gadiem droši vien būs 10 gadus par vēlu lasīt, nezinu).


This page was loaded Apr 19. 2024, 10:23 am GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09