Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Interneta cenzūra, tiem, kas neticēja. 

crescendo (crescendo)
Bija te draudziņi pārliecināti, ka likums par azartspēļu lapu bloķēšanu Latvijā esot riktīgi svētīga lieta.

Re, dažas nedēļas atpakaļ iaui pamanījās pieprasīt bloķēt tādas ļoti ar azartspēlēm saistītas sīklapiņas HTTPS versiju kā Reddit.
http://kristaps.blogiem.lv/2015/05/2518-ka-iaui-cenze-internetu-bez-saistibas-ar-azartspelem.html ekur vairāk par sāgu, kas īsti līdz galam vēl nav atrisināta - un tas ir diezgan liels saits...
Cik sīklapiņas tiek šādi nejauši nobloķētas? Samērīgi? Parskatāmi? Kaut rājienu kāds ierēdnītis par šo kļūdu saņems?

Comments 

23.-Maijs-2015 04:45 pm
Tur jau diezin vai kādam ierēdnim ko nevar pārmest — tā nav "kļūda". Viņu uzdevums atbilstoši likumam ir bloķēt IP adreses, kuras izmanto (arī) azartspēļu pakalpojumu sniedzēji, un viņi to arī dara. Tas, protams, nemaina to, ka šāda bloķēšanas tehnoloģija ir slikta. Man šitā vienreiz nobloķējās daļa no feisbuka. Aizrakstīju iestādei, viņi noplātīja rokas un pateica, ka konkrēto IP adrese izmantojot arī bloķējamie pakalpojumu sniedzēji.
23.-Maijs-2015 05:44 pm
Edz, pieprasītājs/lēmuma pieņēmējs šajā brīdi ir publisko tiesību subjekts. Publisko tiesību subjekti ierobežot indivīdu (fizisku un juridisku) tiesības drīkst tikai tik tāl, ciktāl kaut kas tiešām ir aizliegts. Lietot vienu CDN (uzsveru, pat ne hostu!) ar da-jeb-ko aizliegts nav, tātad CDN piederošas adreses, kas nav ekskluzīvas konkrētam uzņēmumam vienkārši nedrīkst bloķēt.

Likums, starp citu, neprasa bloķēt IP adreses, tas vispār neparedz konkrētu mehānismu - šī funkcija ir atstāta zemāka līmeņa normatīvo aktu ziņā, līdz ar to 'ups savstarpēja neatbilstība' jau ir ierēdņa kompetences līmenī konstatējama.
Starp citu arī pašu azartspēļu uzraudzītāju lapā tiek publicēti bloķējamie domēna vārdi, nevis IP adreses (tālāk ispiem gan viņi prasa bloķēt adreses).
24.-Maijs-2015 09:48 am
Nē, ISPs pats izvēlas mehānismu, kā bloķēt.
This page was loaded Apr 24. 2024, 12:21 am GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09