Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Katedrāle. 

crescendo (crescendo)
Pirms pusotra tūkstoša gadu, vien pusgadsimtu atņemot, iebruga Haga Sofia jumts.

Es pamodos katedrālē, izstiepusies pār ledainiem grīdas akmeņiem, kas mana ķermeņa siltumu atteicās atzīt par savējo.
Pamodos un raudāju ar to izmisīgo aizrautību, kas iespējama vienīgi sapņos, kad sāpi var izraudāt nenoslīkstot savās asarās, nenosmokot savās elsās, kad sūrstošas acis un sāpoša rīkle neliek apstāties, pirms asaras nav aizskalojušas sāpi.

Tomēr acis izraudāt sausas var pat sapņos. Kad asaras atteicās paklausīt, es ļāvu raudāt savām rokām, un tās paklausīja, guldzošām sarkanām straumēm, vien neskaidrā atmiņā par skalpeļa šaurāko virsmu. Īstajam aparātiņam pietiek ar astoņām, komats, sešām sekundēm, saki? Nebaidies, dzīvē laika ir vairāk. Un Sapnī? Sapnī tu kļūsti par avotu upei, un pat tad nekas nemainās. Tīras asaras, biezas asinis, ķīseļa upes piena krastos?

Katedrāle iezvanīja savu rītu, un spokaini stāvi sāka aizpildīt tās arkainās tukšaines.
"Tu taču neesi no ticīgajiem?" jautāja viltus priesteris. "Vai kaut ko vēlējies?" piebilda aizgriežoties atbildi nepagaidījis.

Es reti mēdzu teikt, ko tiešām vēlos.
Vēl retāk vēlos, ko pasaku.

Piecēlos un devos prom. "Drēbes varbūt? Tev drēbes nevajadzēja?" Es skumji pasmaidīju, aizmirstot, ka smaids nespēj ļaut saprast: "Ne jau tur, kur es dodos". Un kā paskaidrot, ka drēbes nēsāju vien, lai viņiem ļautu ērtāk justies un ne līdz viņu ērtībām man šobrīd?

Es ielecu savā siltajā upē un vēlēju tai nest mani prom, ja reiz šķīstītavā vien ticīgajiem vieta, kas nekautrējas spēlēt derības ar pašuzskatītajiem visvarenajiem. Pagriesties un aiziet esmu apguvusi labi.

Pirms pusotra tūkstoša gadu, vien pusgadsimtu atmetot, iebruka Haga Sofia jumts. Runā, ka zemestrīce un pārlieka steiga Justiniāna imērpijas kroņa dārgumu pabeidzot vainojamas.

Comments 

8.-Maijs-2007 10:36 am - Attention: subjective commentary
Skaisti.
Varētu jau piemeklēt veselu virkni epitetu, un tie visi šķistu vairāk vai mazāk patiesi, kaut arī tie tāpat vien būtu tikai tādas vai citādas pakāpes atvasinājumi no skaisti. Kautkāpēc rodas vēlēšanās sameklēt kaut kur pa roku galam atmesto kladi, pilnu ar domu galiem, šķiedrām un gabaliem, un atsākt to papildināt, ar rakstāmrīku mēģināt ievirzīt domas vārdos un tēlos, taču diez vai to izdarīšu. Ir jau mēģināts. Vai nu pasaule ir kļuvusi citāda, vai es pats esmu mainījies - nezinu, bet tagad nez kāpēc nesanāk (baidos? no kā?) uzticēt papīram ne tikai savu īstenību, bet arī savu iztēli. Nu, ne jau par to ir runa.
Skaisti.
Minētās celtnes nosaukuma pareiza forma, ja nemaldos, ir Hagia Sophia. Taču šoreiz un šeit tam, manuprāt, nav īpašas nozīmes.
8.-Maijs-2007 09:03 pm - Re: Attention: subjective commentary
Latviski zin kā, pēc izrunas raksta.
Zinu, kā ir pareizi.
This page was loaded Maijs 2. 2024, 3:41 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09