Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Lovecraft dreamland. 

crescendo (crescendo)
Dīvaini ir Lavkraftu nosaukt par cilvēku ar visskaistākajiem sapņiem. Likšu to apmēram vienā dīvainības pakāpē ar Ktulhu parfimēriju.


Jā, man patiesībā ir mazliet kauns. Jā, es pilnīgi ticu, ka profesors būs bijis makten jauks - bet nebija pārliecības, ka pēc profesora būtu vēl kāda pauze, kurā iespējams aizdoties prom pieklājīgi.... Monotonās balsis - lauzītā angļu valodā un brīžam burtošana, vārgajā sveču gaismā tā vien mudināja paviesoties sapņu pasaulē - tik ne Lavkrafta, bet savā personīgajā.


Es varētu te pastāstīt par faraonu-vientuļnieku, kas dzīvoja savā smilšu nogludinātajā akmeņu krāvumā tuksnesī, bēgdams no savas tautas. Vai pastāstīt par oāzi tuksneša vidū - pūstošu dārzu ar sarūsējušiem žogiem. Zeme trūdēja burbuļojot, un vietām no tās izspraucās rokas, bez miesas un kauliem. Izmisušas savā bezgalīgajā vientulībā, gatavas uz visu, lai tu paliktu. Paliktu ar savu siltumu, kurā tik dāsni spēj dalīties....
OK, sapņa sižeta galvenais trigeris ir Piknika "Pesņi vampira" - bet tik un tā - nav ko sūdzēties, savu iespaidu Lavkrafts atstāja, pat par spīti tam, ka Ērika Zāna mūzika jau bija zināma...

Bet pārpsriest Lavkrafta Zāna mūzikā ietverto filosofiju no "Vai lavkrafts bija kristietis" viedokļa man nešķiet jēdzīgi. Vai Grim Reaper ir kristiešu parādība? Nav.
Vai Ērikā Zānā ir Grib Reaper?? Ja lasītājs to vēlas tur ielikt, var arī tā. Bet tā vairāk ir atteikšanās uztvert to, kas ir nekas. Bezgalīgā stāsta neredzamais tukšums ziniet. Iekļaut apziņā neietilpināmus jēdzienus ir Lavkrafta stāstiem tipiski - kaut vai "Color out of Space" - stāsts, kurā ļaunumam ir izteikti vizuāla forma, vienlaicīgi norādot lasītājam, ka viņš _nespēs_ to vizuāli iztēloties.


Vai upe, kuru šķērso narrators ir Stiksa? Netieši.
Tumšas upes šķērsošana vienmēr modina zināmus kloķīšus mūsu kopīgajā zemapziņā - tas ir lielisks noskaņas elements. Bet vai tas ir filosofisks elements Zāna mūzikā? Šaubos.
Piekrītu par mūziku kā unikalitātes saglabāšanu, mūzikas atpazīstamību kā identitātes zaudēšanas zīmi un saplūšanu ar tukšumu. Jā. Bet, ka tas būtu stāsta filosofiskais vēstījums?
Nē. Tā ir tikai briesmu izjūtas papildināšana, lavkraftiskajām 'bailēm no nezināmā', pievienojot arī gana bieži Lavkrafta stāstos sastopamās 'bailes no identitātes zaudējuma'.
Vai tādēļ stāsts ir par nāvi?
Nē. Tā nav abpusēja vienlīdzības zīme.

Bet ja kāds, kas bija uz diskusiju, pārstāstītu tur teikto, es būtu ļoti pateicīga.



Pārmērīgā miegainība no manis nevēlas atkāpties jau kopš atvaļinājuma.

Upd: Uh. Jau saņēmu "lasīju vakar, ka daži aizgājuši, bet et tu?....
Mierinājumam - attiecināms uz mani - jā. Bet rakstīts par mani? Nez vai.

Comments 

26.-Okt-2006 10:50 am
mani ieinteresēja šāds jautājums - kāpēc Lavkrafta biogrāfija tika lasīta angļu valodā? lai profesors arī būtu lietas kursā?
26.-Okt-2006 10:55 am
Tā it kā viņa teica.

Bet neģēlīgais velniņš man čukst kaut ko par vēlmi iespraust smukas rindkopas no Bloka rakstītā par Lovecraftu.


bet varētu arī būt, tā kā teica. Pieņemu, ka vismaz daļai auditiroijas biogrāfija anyway bija apmēram tik pat nepieciešama, kā profesoram.

26.-Okt-2006 10:56 am
A cilvēku bija daudz?
26.-Okt-2006 11:00 am
Vairāk, nekā vietas.
26.-Okt-2006 12:09 pm
Grim Reaper (aka Nāve)- ir kristiešu parādība. Lai nu kā, man radās doma, ka varbūt stāstam tiek piešķirti tādas nozīmes un tādi zemteksti, kādus pats Lavkrafts nemaz nav rakstījis un meklē filosofisko vēstījumu tur, kur to neviens nav nolicis (pie tam atrod- kā jau vienmēr, ja ko pietiekami cītīgi meklē). Šai ziņā man patika somu profesora patīkami piezemētā pieeja, lai arī viena otra viņa hipotēze man likās aiz matiem pievilkta.
26.-Okt-2006 12:33 pm
Kristiešu, jūdaistu, musulmaņu, romiešu, helllēņu, skandināvu, sintoistu, hinduistu, acteku, maiju un tā tālāk. Tā ir universāla parādība jebkurā mitoloģijā, kurā vispār figurē dajebkāda personifikācija. Nu jā, vienvārdsakot, tā daļa lapiņās man likās ļoti no matiem pievilkta. Bet grāmata ir viena lieta, runa cita.

Es ļoti labprāt uzzinātu kādu kopsavilkumu runātajam...
26.-Okt-2006 12:47 pm
es tev labpraat uzrakstiitu par otro dalju, bet diemzheel neilga pauze mazliet ievilkaas, un mana pacietiiba un briivais laiks strauji saruka.
26.-Okt-2006 12:53 pm
lol
26.-Okt-2006 01:25 pm
a, un tava graamata valda!
darba vietaa visu riitu noguleeju uz diivaana ar graamatu rokaas.
26.-Okt-2006 01:27 pm
A tas labi :)
This page was loaded Sep 21. 2024, 7:52 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09